Πώς να αφήσω πίσω τη σχέση που μου κάνει κακό ή τη δουλειά που δεν είναι για μένα; Πώς να κάνω το βήμα και να έρθει έτσι περισσότερη εξέλιξη και ανάπτυξη στη ζωή μου; Πώς ξεπερνώ το παρελθόν;

Δύσκολα, αλλά σημαντικά ερωτήματα. Συμφωνείς;

Σου έχει συμβεί να έχεις σχέση με κάποιον/α που ήξερες ότι δεν ήταν για σένα ή ότι δεν σου έκανε καλό; Ίσως έχεις ζήσει κάτι ανάλογο στα επαγγελματικά σου. Μπορεί να εργαζόσουν κάπου όπου δεν αναγνωριζόταν η αξία σου ή που οι συνθήκες εργασίας ήταν απαράδεκτες για διάφορους λόγους. Ίσως, παρόλα τα αρνητικά που μέσα σου ήξερες πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να αλλάξουν, επέλεγες να μένεις σε αυτές τις καταστάσεις.

Μπορεί ακόμα και να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή μέσα σε μια ανάλογη κατάσταση και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, θέλω να ξέρεις ότι σε καταλαβαίνω. Έχω περάσει από όλα τα στάδια: Της σχέσης που δεν ήταν για μένα. Του εργασιακού περιβάλλοντος που δεν θα ευχόμουν σε κανέναν. Γενικότερα, καταστάσεων που καλό θα ήταν να μην υπέμενα.

Τις υπέμενα όμως. Θέλεις επειδή δεν ήξερα καλύτερα; Θέλεις επειδή νόμιζα πως δεν είχα άλλη επιλογή;

Το σίγουρο είναι πως δυσκολευόμουν πολύ να κάνω let go. Να αφήνω πίσω δηλαδή ανθρώπους, καταστάσεις, ακόμα και πράγματα, που ήξερα πολύ καλά πως δεν μου έκαναν καλό ή απλά είχαν κάνει τον κύκλο τους στη ζωή μου.

Ίσως μοιάζουμε σε αυτό και ίσως υπάρχουν πράγματα που θέλεις να αφήσεις πίσω, αλλά δεν βρίσκεις τον τρόπο.

Το παρελθόν είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μας διαμορφώνει ως άτομα και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, το παρελθόν μπορεί επίσης να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το να κάνεις let go είναι ένα σημαντικό βήμα για την προσωπική εξέλιξη, την αυτοβελτίωση και την ανάπτυξή σου ως άτομο. Μέσα από αυτό μπορείς να απελευθερωθείς από τα αρνητικά συναισθήματα και τις εμπειρίες του παρελθόντος, και να ανοίξεις τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Όσο δύσκολο κι αν είναι.

Θα κάνουμε, λοιπόν, μια συμφωνία… 

Ξεκινώντας από τώρα, θέλω να αρχίσεις να βλέπεις το να κάνεις let go ως μία δεξιότητα που μπορείς να χτίσεις. Ως τέτοια περιλαμβάνει βήματα και καλλιεργείται. Και είναι σημαντικό να χτίσεις αυτήν τη δεξιότητα, καθώς θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις χώρο και χρόνο στη ζωή σου για όλα εκείνα τα υπέροχα που σου αξίζει να ζήσεις.

Άρχισες ήδη να τη βλέπεις έτσι; Τέλεια! Μπορούμε να προχωρήσουμε.

Γιατί είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω το παρελθόν

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Το παρελθόν μπορεί να μας κρατά προσκολλημένους σε αρνητικές εμπειρίες, όπως τραυματικές σχέσεις, αποτυχίες ή λάθη. Αυτό μπορεί να μας εμποδίζει να δούμε νέες ευκαιρίες και να ζήσουμε μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Κάπως έτσι το παρελθόν μπορεί να μας κρατά στάσιμους. Όταν εστιάζουμε σε αυτό, είναι δύσκολο να δούμε το παρόν και το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτό μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας. Είναι εκείνα τα πράγματα που δεν επιλέγεις να διαχειριστείς μέσα σου σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο που σε κρατούν πίσω.

Αν υπάρχει κάποια σχέση ή κατάσταση που δεν έχεις ξεπεράσει και αναγνωρίζεις ότι τη σκέφτεσαι συχνά και βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα με κάθε αναβίωση στο μυαλό σου, ίσως χρειάζεται να βρεις τρόπο να τη διαχειριστείς. Μπορείς να το κάνεις με τη βοήθεια ειδικού ή μέσα από το journaling. Το σίγουρο είναι πως είναι απαραίτητο να το κάνεις. Δεν ωφελήθηκε ποτέ κανείς με το να ζει στο παρελθόν.

Σκέψου να μένεις προσκολλημένος/η σε σχέσεις ή καταστάσεις που σε ρίχνουν ψυχολογικά και επηρεάζουν αρνητικόστροφα τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και το ίδιο σου το mindset. Πώς μπορείς να προχωρήσεις, αν δεν αλλάξεις αυτή τη συνθήκη, έτσι ώστε να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να φέρεις εξέλιξη και ανάπτυξη στη ζωή σου;

Πώς να αφήσω πίσω το παρελθόν;

Το “letting go” είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να το κάνουμε. Υπάρχουν όμως μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

 • Το πρώτο βήμα το έκανες ήδη: Άρχισες να βλέπεις την διαδικασία του letting go ως μία δεξιότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν είσαι καταδικασμένος/η να συνεχίσεις να μένεις προσκολλημένος/η στο παρελθόν. Αντιθέτως, μπορείς να αρχίσεις να χτίζεις με μικρά βήματα τον μυ του να αφήνεις πίσω εκείνα που δεν σου ταιριάζουν ή δεν σε εξυπηρετούν πια.
 • Αναγνώρισε τι θέλεις να αφήσεις πίσω. Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να προχωρήσεις στη ζωή σου; Μόλις προσδιορίσεις τι θέλεις να αφήσεις πίσω, μπορείς να αρχίσεις να κάνεις κινήσεις για να το πετύχεις.
 • Επίλεξε έναν τομέα από τον οποίο θα ξεκινήσεις. Μπορεί αυτός ο τομέας να είναι ο χώρος σου και να πρέπει να ξεκαθαρίσεις και να κρατήσεις μόνο όσα χρειάζεσαι μέσα σε αυτόν. Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο πιο εύκολος τομέας για το ξεκίνημα. Η διαδικασία τού ξεκαθαρίσματος θα σε βοηθήσει να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως το άτομο που μπορεί και κάνει let go.
 • Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου σχετικά με το παρελθόν. Είναι σημαντικό να αφήσεις χώρο για να νιώσεις τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό. Μόλις αποδεχτείς και αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα, μπορείς να αρχίσεις να τα αφήνεις πίσω. Ένας απλός τρόπος για να το κάνεις είναι η πρακτική του journaling.
 • Συγχώρησε τους άλλους και τον εαυτό σου. Η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση από το παρελθόν. Μόλις αρχίσεις να συγχωρείς τους άλλους και τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να προχωρήσεις. Κάτι σημαντικό εδώ είναι το να καταλάβεις τον ορισμό της λέξης «συγχωρώ». Σημαίνει ότι κάνω χώρο μέσα μου για να συν-χωρέσω τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τα μαθήματα που μου έφερε η εκάστοτε κατάσταση. Να μπορέσω να τα δω υπό άλλο φως και να τα αποδεχτώ. Ίσως σε βοηθήσει αυτό το επεισόδιο podcast σε αυτό.
 • Δες το παρελθόν ως μια ευκαιρία για μάθηση. Μην εστιάζεις μόνο στις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Δες τις εμπειρίες αυτές ως ευκαιρίες να μάθεις και να αναπτυχθείς ως άτομο.

Επιπλέον συμβουλές

Μερικές επιπλέον συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω το παρελθόν:

 • Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου. Όταν περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας, μπορούμε να συνδεθούμε με τα συναισθήματά μας και να επεξεργαστούμε τα γεγονότα του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: άσκηση, γιόγκα, journaling ή απλή χαλάρωση.
 • Ζήτα βοήθεια από έναν επαγγελματία. Εάν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις το παρελθόν μόνος/η σου, η βοήθεια από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να είναι πολύτιμη. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου και να αναπτύξεις υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.
 • Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη. Όλοι/ες κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να προχωράμε. Μην αφήνεις τα λάθη του παρελθόντος να σε κρατούν πίσω. Μάθε από αυτά και αξιοποίησέ τα ως ανατροφοδότηση για να πάρεις καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.
 • Μην προσπαθείς να είσαι το άτομο που μένει συνεπές και κρατά τον λόγο του ακόμα και όταν πρόκειται για καταστάσεις που έχεις αναθεωρήσει και έχεις αλλάξει γνώμη. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν αρκεί απλά το να έχεις δεσμευτεί σε κάτι, πρέπει και να το θέλεις.

Το letting go είναι μια δεξιότητα που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορεί να είναι μια πολύτιμη επένδυση για τη ζωή μας. Όταν αφήνουμε πίσω το παρελθόν, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα και τις εμπειρίες, να δούμε νέες ευκαιρίες και να ζήσουμε μια πιο πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Μερικές ερωτήσεις για το journal σου:

 • Τι θέλω να αφήσω πίσω από το παρελθόν μου;
 • Πώς με επηρεάζει αυτό σήμερα;
 • Ποια συναισθήματα μου προκαλεί;
 • Τι μου έμαθε και πώς μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μάθημα για να πάρω καλύτερες αποφάσεις από εδώ και πέρα;
 • Τι μπορώ να κάνω για να ξεκινήσω τη διαδικασία του “letting go”; Ποιο είναι το πιο απλό και εύκολο επόμενο βήμα;

Δοκίμασε να απαντήσεις τα ερωτήματα αυτά γραπτώς. Επίτρεψε στον εαυτό σου να γράψει ελεύθερα και πάνω απ’ όλα φρόντισε να είσαι συμπονετικός/ή μαζί του.

Κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον το παλιό εαυτό που σε έφερε εδώ που είσαι σήμερα. Δεν ήξερε καλύτερα. Αν ήξερε, θα έπραττε καλύτερα.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ όμως. Επειδή εσύ έχεις τη δύναμη να το αλλάξεις αυτό και με τις αποφάσεις που θα πάρεις από εδώ και πέρα να αλλάξεις την πορεία της προσωπικής σου ιστορίας.

Θα το κάνεις ή θα συνεχίσεις να ζεις στο παρελθόν;

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 3 ακόμα τρόποι με τους οποίους μπορώ να σε βοηθήσω:

1. Ήξερες ότι το journaling είναι το Νο1 εργαλείο για να βάλεις το self-coaching στη ζωή σου; Στο online course The No BS Journaling Method θα μάθεις πώς να γίνεις ο coach του εαυτού σου μεθοδικά και στοχευμένα. Το course έχει ήδη δεκάδες journaling practitioners που αξιοποιούν τις τεχνικές.

2. Το να γίνεις μέλος του συνδρομητικού προγράμματος ABC: Το αλφάβητο του Growth που σε στηρίζει στην ανάπτυξή σου, παρέα με δεκάδες άλλα μέλη. Μέσα από αποκλειστικό υλικό, ομαδικά calls μαζί μου, και δια ζώσης συναντήσεις με το community.

3. Το να προβληθείς ως χορηγός στο podcast ή στο newsletter μου. Κάνε κλικ στο ανάλογο link για να μάθεις περισσότερα.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;