Αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη

Η αυτογνωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης.

Ήξερες ότι το journaling είναι το Νο1 εργαλείο self-coaching; Εδώ μαθαίνεις να το εφαρμόζεις μεθοδικά και στοχευμένα.

Σίγουρα έχεις ακούσει εκείνο το ωραίο quote από τον γνωστό ψυχοθεραπευτή Carl G. Jung:

«Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου κι εσύ θα το αποκαλείς μοίρα.»

Και αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια που όλοι/ες όσοι έχουμε μπει στον κόσμο της αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης καλούμαστε να αποδεχτούμε.

Πόσες φορές δεν έχεις επαναλάβει τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς ενώ είχες ορκιστεί πως την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς;

Πόσες φορές δεν έχεις δει τον εαυτό σου να ζει παρόμοιες καταστάσεις σε άλλο σκηνικό;

Πόσες φορές δεν μπλέχτηκες σε τοξικές σχέσεις και καταστάσεις που έμοιαζαν τρομακτικά με πράγματα που είχες ξαναζήσει στο παρελθόν;

Πόσες φορές δεν πήρες την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου, μόνο και μόνο για να κάνεις έναν κύκλο γύρω από τον εαυτό σου και να καταλήξεις στα ίδια;

Όλα αυτά συχνά είναι αποτέλεσμα του τρόπου σκέψης μας και όσων ζουν στα σκοτεινά και υγρά λημέρια που υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας (και δεν έχουμε ιδέα ότι είναι εκεί).

Περιοριστικές πεποιθήσεις, μοτίβα σκέψης που έχουμε συνηθίσει, ασυνείδητα εσωτερικά εμπόδια που οδηγούν σε αυτοσαμποτάζ, κακές επιλογές, έλλειψη θάρρους, αποτυχίες, στασιμότητα… 

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν και να αρχίσει μαζί τους να αλλάζει και η ζωή μας. Το σημείο κλειδί είναι η επίγνωση. Το να αντιληφθούμε τα εσωτερικά εμπόδια για να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε ή να τα βγάλουμε από τη μέση.

Προσεγγίσεις για να το κάνουμε αυτό υπάρχουν πολλές: ψυχοθεραπεία, coaching, mentoring, journaling.

Το τελευταίο είναι το θέμα μας εδώ και, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί υπερεργαλείο στα χέρια μας. Ένα υπερεργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε αυτεπίγνωση, επαναπρογραμματισμό και ουσιαστική, λυτρωτική δράση.

Επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε ο coach του εαυτού μας και να πάρουμε τον έλεγχο.

Το journaling αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση για όλες εκείνες τις περιοριστικές πεποιθήσεις και σκέψεις που εμποδίζουν την εξέλιξή και την ευτυχία μας.

  • Μπορεί να γίνει το μέσο που θα ενισχύσει την ικανότητα να αυτοπαρατηρούμαστε και να επαναπρογραμματίζουμε το mindset και τον τρόπο σκέψης και δράσης μας για να πετύχουμε όσα θέλουμε.
  • Μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε την ευθύνη και να αναλάβουμε τη δράση που οδηγεί στη ζωή που θέλουμε να ζούμε.
  • Μπορεί να γίνει η πρακτική self-coaching που θα μας παρακινεί και θα μας ενεργοποιεί για να μην θάψουμε ποτέ ξανά το μέλλον μας κάτω από δικαιολογίες που έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε.

Προσωπικά, έχω καταφέρει με τη βοήθειά του να πάρω την ευθύνη της ζωής μου, να ξεπεράσω προβλήματα στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα, και να δημιουργώ κάθε μέρα τη ζωή όπως θέλω να τη ζωή. Με λίγα λόγια, να κόψω τις δικαιολογίες και να κάνω τη δουλειά που με βοηθά να είμαι ο άνθρωπος που επιλέγω.

Κάνω συστηματικά journaling πάνω από 8 χρόνια και το γεγονός ότι ξεκίνησα να το κάνω με συνέπεια ήταν κομβικό σημείο στη ζωή μου.

Με τα χρόνια έχω δημιουργήσει μια μεθοδολογία και έχω συγκεντρώσει εργαλεία που το κάνουν πολύ αποτελεσματικό.

Αυτήν τη μεθοδολογία και τα εργαλεία θέλω να μοιραστώ μαζί σου και αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του online course.

Μάζεψα όλη τη μεθοδολογία που έχω τεστάρει και δημιουργήσει με τα χρόνια, και όλες τις ασκήσεις που είδα ότι έχουν αποτέλεσμα – υλικό από NLP, το coaching και άλλες πρακτικές που έχω μελετήσει, εφεύρει και εξασκήσει – και τις συγκέντρωσα σε μια οργανωμένη διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις κι εσύ.

Επέλεξα το όνομα “The No BS Journaling Method” επειδή η αλήθεια είναι πως ο στόχος του course είναι ακριβώς αυτός:

Να βοηθήσει τον journaling practitioner να αμφισβητήσει τις ίδιες τις δικαιολογίες και τις ιστορίες που λέει στον εαυτό του για τον εαυτό του και τον κόσμο, και να κάνει τα breakthroughs που οδηγούν στο να ζει τη ζωή που επιλέγει. Όχι αυτοτιμωρητικά, αλλά με τη διάθεση να υπερασπιστεί και να πιστέψει στον εαυτό του, ενώ εντοπίζει και αρχίζει να αφήνει απ’ έξω όλα εκείνα τα «δεν γίνεται» και «δεν μπορώ» που έχει εσωτερικεύσει.

Κυρίως επειδή και εμένα με βοήθησε και με βοηθά όλο αυτό το process να αφήσω πίσω τις δικαιολογίες και να κάνω ό,τι χρειάζεται για να εκφράζω με κάθε τι που κάνω το πλήρες potential μου.

Και ναι. BS σημαίνει Bullshit. Ή Big Sham. Ή οτιδήποτε συμβολίζει τα ψεματα που λέμε στον εαυτό μας και τον περιορίζουμε.

1
Ενότητες
1
Μαθήματα
1
Μαθητές

Με δικά σας λόγια:

Τι περιλαμβάνει το online course:

To course λειτουργεί σε επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως έχει δημιουργηθεί με την πρόθεση να σου παρέχει σε κάθε ενότητα τα δομικά στοιχεία, πάνω στα οποία θα χτίζεις με κάθε επόμενη ενότητα. Στόχος μου είναι να λειτουργεί για σένα ως σημείο αναφοράς κατά την πρόοδό σου και να μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό κάθε φορά που αναζητάς την κατάλληλη πρακτική ή άσκηση για κάτι που σε απασχολεί και θέλεις να δουλέψεις στο journaling.

Σε κάθε ενότητα θα βρεις υλικό κυρίως υπό μορφή audio και φύλλων εργασίας. Έχω χρησιμοποιήσει βίντεο μόνο όπου βγάζει νόημα. Ο σκοπός μου είναι να απλοποιήσω τη διαδικασία και να την κάνω όσο πιο προσβάσιμη και εύκολη γίνεται για σένα. Το κάνω αυτό επειδή με νοιάζει το να μπορείς να μελετήσεις το υλικό με ευκολία και να προχωρήσεις στη δράση.

Μπορείς να μάθεις αναλυτικά τι περιλαμβάνει η κάθε ενότητα στο παραπάνω βίντεο.

Πώς θα δουλέψουμε και τι να περιμένεις:

Με την εγγραφή σου θα ξεκλειδώσει αρχικά η πρώτη μόνο ενότητα. Όπως κατάλαβες από τα παραπάνω, το υλικό που σκοπεύω να μοιραστώ μαζί σου σε αυτό το course είναι αρκετό, παρά τη συνειδητή προσπάθεια που κατέβαλα να απλοποιήσω και να επιλέξω πολύ προσεκτικά όσα έχω συμπεριλάβει.

Το εκπαιδευτικό μου background και η εμπειρία μου στη διδασκαλία και το coaching μου έχουν μάθει ότι αν θέλω να βοηθήσω τους μαθητές μου να πετύχουν, χρειάζεται να τους δίνω το υλικό με έναν ρυθμό που να επιτρέπει και να διευκολύνει την πρόοδο και την επιτυχία τους.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε επόμενη ενότητα θα ξεκλειδώνει τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της από πλευράς σου. Αντίστοιχα, κάθε επόμενο μάθημα θα ανοίγει εφόσον εσύ δηλώσεις στην πλατφόρμα ότι ολοκλήρωσες το προηγούμενο.

Η πρόθεσή μου είναι να σου προσφέρω προεγκατεστημένα πλαίσια ώστε να αφιερώσεις τον χρόνο που απαιτείται για να χτίσεις τη συνήθεια του journaling ή/και να αναβαθμίσεις τη ρουτίνα που ήδη έχεις, χωρίς βιασύνη και χωρίς την επιλογή να τα παρακολουθήσεις όλα με τη μία, καταλήγοντας να μπουκώσεις και να μην ξέρεις τι να πρωτοκάνεις.

Αυτή η προσέγγιση θα σε βοηθήσει να σημειώσεις πραγματική πρόοδο. Φαντάσου το σαν να γράφεσαι σε ένα σεμινάριο που διαρκεί οκτώ εβδομάδες, κατά το οποίο έχουμε ένα session την εβδομάδα και έπειτα έχεις να δουλέψεις κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις. Κάπως έτσι θέλω να το αντιμετωπίσεις. Και στο τέλος, θα έχεις φυσικά πρόσβαση στο σύνολο του υλικού για να ανατρέχεις όποτε το χρειάζεσαι.

Παράλληλα, θα σε βοηθήσει και το γεγονός ότι υπάρχουν οι ‘συμμαθητές’ σου στο Growth Academy και θα μπορείτε να τα λέτε και να ανταλλάσετε τις εμπειρίες σας τόσο στο ομαδικό chat όσο και υπό το hashtag #NoBSCourse.

Έτοιμος/η να γίνεις ο coach του εαυτού σου και να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου;