Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνονται να προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές, να μαθαίνουν γρήγορα και να ξεπερνούν το άγχος; Το μυστικό βρίσκεται σε κάτι που όλοι έχουμε, αλλά λίγοι χρησιμοποιούμε πλήρως ή σωστά: τη δημιουργικότητά μας.
Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την αξία της δημιουργικότητας, που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο της αποδίδουμε, ειδικά σε σχέση με τη μάθηση, την ανάπτυξή μας και τη διαχείριση του άγχους. Σκέψου το εξής:
Τι θα γινόταν αν η δημιουργικότητα δεν ήταν μόνο για καλλιτέχνες, αλλά αποτελούσε το θεμέλιο για να ευημερίσουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται μία από τις βασικότερες δεξιότητες που καλείται να έχει ο σύγχρονος εργαζόμενος. Είναι εξαιρετικά σημαντική και, δυστυχώς, εξαιρετικά παρεξηγημένη. Το γεγονός ότι στην εκπαίδευσή μας απεκπαιδευόμαστε από το να είμαστε δημιουργικοί αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
Πάμε λοιπόν στο επεισόδιο να μιλήσουμε για την ίδια τη δημιουργικότητα και την αξία της, να δούμε μερικά παραδείγματα από διάσημους επιστήμονες και θα σου μιλήσω και για δικά μου προσωπικά παραδείγματα, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να αρχίσεις να διοχετεύεις και να εξασκείς τη δημιουργικότητά σου με τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μαθαίνεις, να διαχειρίζεσαι το άγχος, να αναπτύσσεσαι και να δημιουργείς τη ζωή όπως τη θέλεις.
***
→ Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό Journaling
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝO ΕΠΟΜΕΝO ΕΠΕΙΣΟΔΙO
→ #50: Όταν το άγχος κυριαρχεί και η διαχείριση χρόνου αποτυγχάνει
ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
→ Γίνε εδώ μέλος του Growth Academy
ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ/Η
Μάθε για το online course “SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα”
Απόκτησε πρόσβαση στην premium Βιβλιοθήκη του Academy Book Club
ΣΥΝΔΕΣΟΥ
Συνδέσου μαζί μου στο Instagram
Συνδέσου μαζί μου στο LinkedIn
***
ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
Άφησε ένα rating στο Apple Podcasts
Transcript
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνονται να προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές, να μαθαίνουν γρήγορα και να ξεπερνούν το άγχος; Το μυστικό βρίσκεται σε κάτι που όλοι έχουμε, αλλά λίγοι χρησιμοποιούμε πλήρως ή σωστά: τη δημιουργικότητά μας.
Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την αξία της δημιουργικότητας, που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο της αποδίδουμε, ειδικά σε σχέση με τη μάθηση, την ανάπτυξή μας και τη διαχείριση του άγχους. Σκέψου το εξής: Τι θα γινόταν αν η δημιουργικότητα δεν ήταν μόνο για καλλιτέχνες, αλλά αποτελούσε το θεμέλιο για να ευημερίσουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται μία από τις βασικότερες δεξιότητες που καλείται να έχει ο σύγχρονος εργαζόμενος. Είναι εξαιρετικά σημαντική και, δυστυχώς, εξαιρετικά παρεξηγημένη. Το γεγονός ότι στην εκπαίδευσή μας απεκπαιδευόμαστε από το να είμαστε δημιουργικοί αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
Πάμε λοιπόν στο επεισόδιο να μιλήσουμε για την ίδια τη δημιουργικότητα και την αξία της, να δούμε μερικά παραδείγματα από διάσημους επιστήμονες και θα σου μιλήσω και για δικά μου προσωπικά παραδείγματα, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να αρχίσεις να διοχετεύεις και να εξασκείς τη δημιουργικότητά σου με τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μαθαίνεις, να διαχειρίζεσαι το άγχος, να αναπτύσσεσαι και να δημιουργείς τη ζωή όπως τη θέλεις.
Φύγαμε για το επεισόδιο.
[Intro]
Ο αγαπητός μας Αλβέρτος Αϊνστάιν έλεγε το εξής: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Και νομίζω θα συμφωνήσεις πως για να το έλεγε ο Αϊνστάιν, μάλλον κάτι ήξερε.
Ένα από τα πράγματα που βοηθούσαν τον Αϊνστάιν να οραματίζεται και να βρίσκει απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα, κάτι για το οποίο έμεινε και στην ιστορία, ήταν τα νοητικά του πειράματα ή όπως έχουν μείνει γνωστά παγκοσμίως, τα Gedankenexperimente του.
Ένα πολύ γνωστό νοητικό πείραμα που έκανε ήταν να φαντάζεται πώς θα ήταν να ταξιδεύει παράλληλα με μια ακτίνα φωτός. Καβάλα σε μια ακτίνα φωτός. Αυτός ο απλός οραματισμός, το παιχνίδι φαντασίας αν θέλεις, ήταν που οδήγησε στη θεωρία της σχετικότητας.
Η δημιουργικότητά του του επέτρεψε να συνδέσει αφηρημένες έννοιες με έναν καινοτόμο τρόπο και να βρει κάτι που άλλαξε το ρου της ανθρώπινης ιστορίας και της φυσικής. Θέλω λοιπόν να κρατήσεις μερικά πολύ βασικά σημεία.
Το πρώτο είναι ότι η δημιουργικότητα μετατρέπει τη μάθηση από παθητική κατανάλωση ύλης σε ενεργή εξερεύνηση. Για αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στο meta-learning. Χωρίς τη δημιουργικότητα και τη φαντασία δεν μπορούμε να μαθαίνουμε και να απομνημονεύουμε όσο καλά θα μπορούσαμε.
Γι’ αυτό το λόγο διδάσκω πολλά σημαντικά κομμάτια που ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά μας στο course Smarter. Μέσα από αυτό είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε πολύ περισσότερα.
Θέλω επίσης να θυμάσαι πως οι συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές γνώσεις και γνωστικά παιδεία δημιουργούν πολύ βαθύτερη κατανόηση. Μπορεί να φαίνονται άσχετα τα αντικείμενα των μαθηματικών και της ιστορίας, αλλά το μυαλό σου δημιουργεί συνδέσεις με δημιουργικούς τρόπους που ούτε καν φαντάζεσαι. Αυτό σε βοηθά να μαθαίνεις καλύτερα, πιο ολιστικά και να καλλιεργείς την κριτική σου ικανότητα.
Τέλος, η περιέργεια λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για τη συνολική μας μάθηση και τη δια βίου εκπαίδευση. Αν δεν είμαστε περίεργοι εκ του φυσικού ή δεν καλλιεργούμε και δεν ενισχύουμε τη φυσική μας περιέργεια, αυτό σε μεγάλο βαθμό βλάπτει τη δημιουργικότητα και τη σκέψη μας.
Τι προτείνω λοιπόν να κάνεις για να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα σε σύνδεση με τη μάθηση;
Ξεκίνα να εφαρμόζεις την τεχνική των mind maps, να σχεδιάζεις δηλαδή νοητικούς χάρτες που συνδέουν διαφορετικές έννοιες μεταξύ τους. Δοκίμασε να διδάσκεις αυτά που μαθαίνεις. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε κάτι είναι να το διδάξουμε, γιατί προσπαθώντας να εξηγήσουμε έννοιες με δικά μας λόγια φιλτράρουμε τη γνώση καλύτερα και βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να την καταλάβουμε.
Και τέλος, δοκίμασε τα δικά σου προσωπικά Gedankenexperimente. Διερωτήσου: Τι θα γινόταν αν; Κάνε ερωτήσεις που να αμφισβητούν όσα ισχύουν συμβατικά και τον τρόπο που μαθαίνεις ή δουλεύεις. Ακολούθησε αυτό το συνειρμό και δες που θα σε βγάλει. Κάποιες φορές μπορεί να μην σε βγάλει πουθενά, αλλά άλλες φορές μπορεί να ανακαλύψεις ότι υπάρχει και άλλος τρόπος. Γιατί πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος.
Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργικότητα μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπλαισιώνουμε καταστάσεις έτσι ώστε να τις διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα. Και τι σημαίνουν όλα αυτά τώρα;
Εάν με ακολουθείς καιρό, θα ξέρεις ότι κάνω journaling καθημερινά. Το journaling είναι η διαδικασία του να καταγράφεις τη σκέψη σου και να προσπαθείς, μέσα από αυτόν τον τρόπο, να έρθεις σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό σου. Σε βοηθά να καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα τα δικά σου μοτίβα συμπεριφοράς, τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις σκέψεις σου και να οργανώνεις τη ζωή σου καλύτερα.
Το journaling αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας που μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα της σκέψης μας και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα της ζωής μας. Προσωπικά φροντίζω, είτε αντιμετωπίζω κάποιο μικρότερο πρόβλημα είτε κάτι μεγαλύτερο, να το συζητώ με τον εαυτό μου στο journal μου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία σκέφτομαι με δημιουργικούς τρόπους, αναπλαισιώνω το πρόβλημα, το καταλαβαίνω βαθύτερα, το εξηγώ καλύτερα και βρίσκω καλύτερες λύσεις, οι οποίες ίσως να μην ήταν αυτές που θα σκεφτόμουν αρχικά ή που θα μου πρότειναν άλλοι.
Για αυτό το λόγο επιμένω τόσο πολύ στο να βάλουμε το journaling στη ζωή μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας και να αναπλαισιώνουμε καταστάσεις που μας δημιουργούν άγχος και στρες. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να βρίσκουμε παραγωγικές και δημιουργικές λύσεις για προβλήματα που ίσως μέχρι τώρα να μην έχουμε καταφέρει να λύσουμε.
Αν προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα στο ίδιο επίπεδο σκέψης από το οποίο δημιουργήθηκε, κάνοντας τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, θα καταλήγεις στο ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να βρεις τρόπους να σπάσεις το μοτίβο σκέψης που σε οδηγεί εκεί και να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά.
Ένα ακόμα παράδειγμα επιστήμονα που χρησιμοποιούσε τη δημιουργικότητά του για να βρει λύσεις είναι ο Νίκολα Τέσλα. Ανέπτυξε πολλές από τις ιδέες του μέσα από δημιουργικούς οραματισμούς και φανταστικά σενάρια, συχνά κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης. Η ικανότητά του να φαντάζεται περίπλοκα συστήματα χωρίς να χρησιμοποιεί σχέδια, τον βοήθησε να αντιμετωπίσει επαγγελματικές αποτυχίες και να αφήσει πίσω του ένα έργο ζωής που επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη μηχανική, τη φυσική και άλλες επιστήμες.
Η δημιουργικότητα λειτουργεί ως διέξοδος. Μπορούμε μαζί της να επεξεργαζόμαστε συναισθήματα, σκέψεις και μοτίβα, να αναγνωρίσουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και τι κάνουμε στη ζωή. Μας βοηθά να αναπλαισιώσουμε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset), καθώς και τη νοοτροπία του να επιλύουμε προβλήματα, αναζητώντας ενεργά λύσεις.
Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μπαίνουμε σε κατάσταση flow, η οποία προκαλείται μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Άρα, μας βοηθά να αντεπεξερχόμαστε καλύτερα στις δυσκολίες και να αυτορυθμιζόμαστε πιο εύκολα.
Γιατί όταν εμπλέκεσαι σε μια δημιουργική διαδικασία, η κορτιζόλη πέφτει. Δεν μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί όταν υπάρχει υψηλός στρες στον οργανισμό και δεν μπορούμε να έχουμε πολύ υψηλό στρες στον οργανισμό όταν είμαστε δημιουργικοί. Οπότε είναι μια αμφίδρομη διαδικασία την οποία μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.
Μερικά πρακτικά βήματα λοιπόν που σου προτείνω είναι να ξεκινήσεις το journaling και να δημιουργήσεις ένα ας το πούμε ημερολόγιο δημιουργικότητας. Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα ξεκίνα να το καταγράφεις, να προσπαθείς να το εξηγήσεις πρώτα απ’ όλα στον εαυτό σου σαν να το εξηγείς ένα πεντάχρονο παιδί και έπειτα να προτείνεις τρεις τουλάχιστον μη συμβατικές λύσεις, πράγματα δηλαδή που δεν θα έκανες, δεν θα σκεφτώσουν εξ αρχής. Λύσεις οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν ήδη μέσα στη ζώνη ανεσίσου.
Κάτι ακόμα που προτείνω είναι το να αρχίσεις να βάζεις στη ζωή σου τον διαλογισμό, τον δημιουργικό διαλογισμό για την ακρίβεια. Ξεκίνα να ασχολείσαι με δραστηριότητες όπως είναι η ζωγραφική, η μουσική. Να κάνεις πράγματα δημιουργικά τα οποία σε βοηθούν να είσαι παρόν στο εδώ και τώρα και μέσα από αυτό έπειτα να μπαίνεις σε κατάσταση ροής και να μπορείς έτσι να σκέφτεσαι πολύ καλύτερες λύσεις, να αποδίδεις ακόμα και στη δουλειά σου καλύτερα.
Θα σε βοηθήσει πολύ το να ακούς μουσική για παράδειγμα και να αφήσεις το μυαλό σου να οραματιστεί για 5 λεπτά πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις, θα δεις μεγάλη διαφορά επειδή όταν είμαστε σε πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση, πράγμα που η δημιουργικότητα μπορεί να μας το χαρίσει, είμαστε σε θέση να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και να είμαστε πολύ πιο παραγωγικοί και να δουλεύουμε σε μεγαλύτερο βάθος, να συγκεντρωνόμαστε σε μεγαλύτερο βάθος, να μπαίνουμε σε flow και να παράγουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι θα μπορούσαμε αν ήμασταν σε κατάσταση άγχους.
Πάμε τώρα να δούμε πώς η δημιουργικότητα συνδέεται με την προσωπική μας ανάπτυξη. Στην ουσία μας βοηθά να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε την αποτυχία ως κομμάτι της διαδικασίας και παράλληλα να αποδεχόμαστε ότι τα πράγματα δεν συμβαίνουν στη ζωή ποτέ γραμμικά. Ποτέ δεν έχουμε γραμμική πρόοδο. Ποτέ δεν βλέπεις την επιτυχία ενός ανθρώπου πάνω σε μια ευθεία γραμμή. Υπάρχουν πολλά ζικ-ζακ, κάποια πίσω γυρίσματα και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Το να προσπαθούμε να φανταστούμε τη ζωή σαν μια γραμμική διαδικασία είναι λάθος γιατί οι προσδοκίες μας είναι λάθος και μπορεί να μας δημιουργήσουν πάρα πολύ μεγάλο στρες και άγχος όταν τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν με βάση αυτή τη γραμμική διαδικασία που έχουμε οραματιστεί.
Ο Τόμας Έντισον, σε σχέση με την εφεύρεση του λαμπτήρα, της λάμπας που χρησιμοποιούμε καθημερινά τώρα πια, είχε πει το εξής: «Δεν απέτυχα, απλώς βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλευαν». Σκέψου λοιπόν τώρα ότι βρέθηκε μπροστά σε 10.000 αποτυχίες. Τώρα προφανώς ο αριθμός είναι μάλλον στρογγυλοποιημένος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Σημασία έχει το να θυμόμαστε πως για να πετύχουμε κάτι θα χρειαστεί να αποτύχουμε πάρα πολλές φορές.
Αν λοιπόν μάθουμε να αποδεχόμαστε αυτή την αποτυχία και τα λάθη που μπορεί να κάνουμε ως μέρος της διαδικασίας, τότε απελευθερωνόμαστε και δημιουργικά και είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε, να δούμε τι δεν δουλεύει, χωρίς να το παίρνουμε προσωπικά ότι εμείς είμαστε η αποτυχία. Είναι αποτυχία αυτό που κάναμε, αυτό που δοκιμάσαμε και μπορούμε έτσι να αποκλείσουμε άλλη μία προσέγγιση έτσι ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά στη σωστή τελικά. Και θέλω να σκεφτείς αυτό το σημείο, πόσο ανοιχτός ή ανοιχτή είσαι στο να κάνεις λάθη και στο να αποτυγχάνεις. Θέλεις να πετυχαίνεις πάντα; Είναι σημαντικό για σένα, για τη δική σου αυτοεικόνα;
Αν παρατηρήσουμε ότι η σχέση μας με την αποτυχία είναι δυσλειτουργική και μας αγχώνει, μας δυσκολεύει πάρα πολύ, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως πρέπει να το δουλέψουμε. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε δημιουργικά και να σκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό το οποίο να οδηγεί σε λύσεις που δεν θα τις σκεφτούμε διαφορετικά χωρίς να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνει και λάθη.
Μερικά βασικά σημεία λοιπόν που θέλω να θυμάσαι σε ό,τι αφορά τη δημιουργικότητα σε σύνδεση με την προσωπική μας ανάπτυξη είναι τα εξής: Αρχικά η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο το να κάνουμε πράγματα είναι το να βλέπουμε τα πράγματα και τη ζωή διαφορετικά. Να αλλάζουμε δηλαδή οπτικές γωνίες, να αναπλαισιώνουμε καταστάσεις, να τους δίνουμε άλλο νόημα, να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων και μέσα από αυτό να μπορούμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί που λένε και να βρίσκουμε έτσι πολύ διαφορετικές λύσεις και απαντήσεις σε προβλήματα και ερωτήματα.
Επίσης, η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την πειραματική διαδικασία και μέσα από την αποδοχή της αποτυχίας. Χωρίς αυτά τα δύο, τείνουμε δυστυχώς να εγκλωβιζόμαστε μέσα σε καταστάσεις και απλά να επαναλαμβάνουμε μοτίβα συμπεριφοράς που μάλλον δεν μας οδηγούν πουθενά. Και τέλος, η επαφή με δημιουργικούς ανθρώπους μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ τη δημιουργικότητά μας.
Το περιβάλλον μας είναι πολύ σημαντικό. Και ως παράδειγμα θα σου αναφέρω ότι κάθε φορά που βρίσκομαι με τους φίλους μου και συζητάμε, ακόμα και αν δεν μιλάμε για κάτι που με απασχολεί, το μυαλό μου γεννά λύσεις που δεν θα τη σκεφτόμουν αν επεξεργαζόμουν το εκάστοτε θέμα μόνη μου. Η επαφή μας με άλλους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους και έχω την ευτυχία και τη χαρά να έχω πολύ δημιουργικούς ανθρώπους στη ζωή μου μπορεί να ενεργοποιήσει ακόμα παραπάνω και τη δική μας δημιουργικότητα. Είναι σαν να κάνεις download πληροφορίες που δεν θα έρχονταν αλλιώς.
Σαν οι άνθρωποι γύρω σου να ανοίγουν κανάλια επικοινωνίας και σκέψεις που δεν θα άνοιγαν χωρίς τη δική τους παρουσία. Και σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα και το να συμμετέχει σε μια κοινότητα όπως είναι το Growth Academy. Η κοινότητα δηλαδή που έχω δημιουργήσει για το δικό μας community. Γιατί και εκεί θα βρεις εκατοντάδες ανθρώπους που σκέφτονται πολύ δημιουργικά και μπορείς να συζητήσεις μαζί τους, να ανταλλάξετε απόψεις, να κάνεις δικές σου αναρτήσεις και να έρθεις σε επαφή με άτομα που δεν θα γνώριζες από άλλες συνθήκες. Άτομα όμως με τα οποία πιθανότατα σκέφτεσαι με παρόμοιο τρόπο, αναπτυξιακό τρόπο και έχουν να σου προσφέρουν πολλά.
Μερικά πρακτικά βήματα που προτείνω λοιπόν σε αυτό το σημείο είναι το να αρχίσεις να δοκιμάζεις κάθε εβδομάδα κάτι καινούριο. Απλές δραστηριότητες, δεν μιλάμε τώρα για πολύ μεγάλα πράγματα. Αλλά μπορεί να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις μια καινούρια συνταγή Ή να κάνεις μαθήματα τέχνης ή να βάλεις στη ζωή σου το σκίτσο και να αρχίσεις να μαθαίνεις σιγά-σιγά. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να χτίσεις ανθεκτικότητα απέναντι στην πιθανότητα αποτυχίας, γιατί μια συνταγή μπορεί να μην πάει όπως την ήθελες και το σκίτσο σου μπορεί να μην βγει το τέλειο που είχες στο μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει σε μένα προσωπικά που έχω βάλει το sketchbooking στη ζωή μου. Είναι όμως μια πάρα πολύ ωραία εξάσκηση στην ανθεκτικότητα απέναντι στην αποτυχία και τα λάθη.
Μπορείς επίσης να αρχίσεις να αναστοχάζεσαι τις αποτυχίες σου και να αρχίσεις να διερωτάσαι τι μάθημα έκρυβε η εκάστοτε αποτυχία. Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό που συνέβη και πραγματικά να ήταν αποτυχία και να σου προκάλεσε πάρα πολλά δυσάρεστα και άσχημα συναισθήματα, αλλά παραμένει μια εμπειρία η οποία σίγουρα έχει κάτι να σου διδάξει. Αυτό μάλιστα προτείνω να το κάνεις και στο τζέρνα σου. Να πάρεις μια αποτυχία που έχεις βιώσει στο παρελθόν, να τη συζητήσεις με τον εαυτό σου γραπτώς, και να αρχίσεις να διερωτάσαι:
“Τι μου έμαθε; Πώς μπορώ να κάνω τα πράγματα διαφορετικά από εδώ και πέρα, επειδή είχα αυτό το βίωμα; Τι μπορώ να αρχίσω να αποφεύγω;”
Αυτό από μόνο του είναι μια πάρα πολύ δυνατή άσκηση γιατί μπορεί να σε βοηθήσει αφενός να αναπλαισιώσεις την αποτυχία ως πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής που έχει να σου μάθει και παράλληλα να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Να αρχίσεις να βλέπεις τις καταστάσεις από άλλη οπτική γωνία. Και αυτό θα σε βοηθήσει και στη ζωή, μακροπρόθεσμα. Να μπορείς σε πραγματικό χρόνο, από ένα σημείο και μετά, να βλέπεις τα πράγματα και από άλλες οπτικές γωνίες. Και τέλος θα πρότεινα να αρχίσεις να συμμετέχεις σε δημιουργικές κοινότητες.
Μπες στο Growth Academy. Εκεί υπάρχουν, όπως είπα και πριν, πολλοί άνθρωποι με παρόμοια ενδιαφέροντα με σένα και έχουν πάνω απ’ όλα ως προτεραιότητα την προσωπική τους ανάπτυξη. Και από εκεί μπορείς να γνωρίσεις άτομα με τα οποία να συζητήσεις, να συναντηθείς από κοντά, να γνωριστείς και να αρχίσεις να ανταλλάσσεις απόψεις. Να αρχίσεις να ακούς απόψεις που δεν θα τις άκουγες υπό άλλες συνθήκες.
Είναι ωραία η κοινότητά μας. Αν δεν έχεις μπει, ήρθε καιρός να μπεις. Και φέτος είναι και η χρονιά που αρχίζουμε να κάνουμε συναντήσεις από κοντά και να τα λέμε, να γνωριζόμαστε καλύτερα και να δημιουργούμε καινούργιες συνδέσεις που δεν θα τις είχαμε υπό άλλες συνθήκες. Το πιο πρόσφατο που μπορώ να σου αναφέρω ήταν το wine and painting που έγινε στη Θεσσαλονίκη και θα ξαναγίνει.
Γράψου λοιπόν στο Growth Academy. Θα αφήσω το link στη σημείωση του επεισοδίου για να μπορέσεις να το κάνεις. Ή μπορείς πολύ απλά να επισκεφτείς στο phyllisgapriel.com/academy.
Κλείνοντας λοιπόν θέλω να σε προβληματίσω με μερικές ερωτήσεις και να στις αφήσω σαν homework αν θέλεις:
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έλυσες ένα πρόβλημα με απρόσμενο τρόπο; Τι προκάλεσε αυτή την ιδέα; Και… Έχεις επιτρέψει ποτέ στον εαυτό σου να βαρεθεί; Τι δημιουργικές σκέψεις προέκυψαν εκεί;
Η βαρεμάρα είναι σύμμαχος, γιατί όταν το μυαλό μας βαριέται αρχίζει να σκέφτεται λύσεις. Πόσο μάλλον αν αρχίσεις να θέτεις εσύ συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που έχεις μπροστά σου και θες να λύσεις, και αφήσεις τον εαυτό σου να βαρεθεί ή να κάνει διαλογισμό ή να ζωγραφίσει ή να πας μια βόλτα στο πάρκο, στη φύση, χωρίς το κινητό σου. Θα εκπλαγείς από το πόσες ιδέες μπορεί να έρθουν στο μυαλό σου. Και θα πρότεινα, αν το κάνεις αυτό, αν δηλαδή βγεις στο πάρκο χωρίς το κινητό, να πάρεις μαζί σου ένα σημειωματάριο. Είναι κρίμα να έρθουν αυτές οι ιδέες και να τις αφήσεις να χαθούν. Και επειδή δεν χρειάζεται απαραίτητα να πας στο πάρκο για να το κάνεις αυτό, θα σε προκαλέσω σε αυτό το σημείο.
Πάρε 15 λεπτά και αφιέρωσέ τα σε δημιουργικό στοχασμό. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, κλείσε τις συσκευές, κλείσε τον υπολογιστή, κρύψε το κινητό σου σε κάποιο ντουλάπι, βάλ’ το στο αθόρυβο ή στο do not disturb, φρόντισε να μην έχεις κανέναν απολύτως περισπασμό. Και πάρε χαρτί και μολύβι και για 15 λεπτά κατάγραψε ό,τι σου έρχεται στο νου, ό,τι ιδέα σου έρχεται στο νου. Αν έχεις και κάποιο συγκεκριμένο θέμα το οποίο σε απασχολεί αυτό το διάστημα, ακόμα καλύτερα. Φρόντισε να καταγράψεις τα πάντα, κάνε brainstorming και γράψε ό,τι ιδέα, όσο άκυρη και αν σου φαίνεται, στο χαρτί. Και δες αργότερα πώς αυτές οι ιδέες, πώς αυτό το brainstorming μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις να βρίσκεις λύσεις.
Η δημιουργικότητά μας παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας απ’ όσο νομίζουμε. Και το κακό είναι ότι απεκπαιδευόμαστε από το να είμαστε δημιουργικοί. Μόνο αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη ζωή, γιατί απλά μας βοηθά να χτίσουμε καλύτερη ποιότητα σκέψης. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουμε οι άνθρωποι να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που στο βιβλίο μου, «Τα μυστικά της μνήμης», ονομάζω Αρνητική Δημιουργικότητα.
Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μας είναι πολύ εύκολο να κάνουμε αρνητικά σενάρια, να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο μαύρων σκέψεων και αυτές να αναπαράγουν τον εαυτό τους και να τον πολλαπλασιάζουν, πράγμα το οποίο μας ρίχνει ψυχολογικά, ορίζει τις προσδοκίες μας από τις καταστάσεις, πράγμα το οποίο επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, δηλαδή πυροβολάμε τον εαυτό μας στο πόδι.
Η αρνητική δημιουργικότητα όμως είναι μόνο μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη δημιουργικότητα, η παραγωγική, η θετική, εκείνη που οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή, εκείνη που έχει οδηγήσει ανθρώπους να καινοτομήσουν σε επίπεδο που μας έφεραν εδώ, στο να μιλάω εγώ στο μικρόφωνο και εσύ να με ακούς από την συσκευή σου. Όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Χωρίς αυτήν δεν θα ήμασταν εδώ. Η δημιουργικότητα αποτελεί και αποτελούσε πάντα ανάγκη. Χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε επιβιώσει ποτέ σαν είδος και δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, στον 21ο αιώνα.
Είπαμε λοιπόν στο επεισόδιο τα εξής:
- Η δημιουργικότητα ενισχύει τη μάθηση κάνοντάς την προσωπική και ουσιαστική.
- Μειώνει το άγχος μέσω αναπλαισίωσης, συναισθηματικής έκφρασης και καταστάσεων ροής.
- Οδηγεί στην προσωπική ανάπτυξη μέσω αποδοχής της αποτυχίας και καλλιέργειας ανθεκτικότητας.
Δηλαδή μας βοηθά να δούμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές, να τα κατανοήσουμε βαθύτερα, να τα καταλάβουμε, να εκφραστούμε, καθώς και να αυτορυθμιστούμε σε ό,τι αφορά το επίπεδο στρες στο οργανισμό μας και ότι οδηγεί σε προσωπική ανάπτυξη μέσα από το να αποδεχτούμε την αποτυχία και να καλλιεργήσουμε ψυχική ανθεκτικότητα στη ζωή. Να θυμάσαι, η δημιουργικότητα δεν αποτελεί πολυτέλεια. Είναι ανάγκη, αν θέλουμε να ζούμε μια γεμάτη, ανθεκτική και όμορφη ζωή.
Ξεκίνα λοιπόν από τα μικρά. Φρόντισε να διατηρείς τη φυσική σου περιέργεια και άσε τη δημιουργικότητά σου να σε καθοδηγεί.
Κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ στο να καλλιεργήσεις τη δημιουργικότητά σου και να αρχίσεις να βλέπεις τα προβλήματα από πολλές οπτικές, να τα αναπλαισιώνεις και να βρίσκεις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις, είναι το journaling.
Αν το έχεις βάλει στη ζωή σου, χαίρομαι πάρα πολύ για σένα. Αν έχεις γραφτεί στο course που έχω δημιουργήσει, χαίρομαι ακόμα περισσότερο γιατί ξέρω ότι από εκεί έχεις πάρει πολλά εργαλεία τα οποία σε βοηθούν να κάνεις ό,τι συζητήσαμε εδώ χωρίς να πρέπει να αποφασίσεις για το πώς να το κάνεις. Αν δεν έχεις γραφτεί, θα σου προτείνω να γραφτείς για να κατεβάσεις τον δωρεάν οδηγό journaling που έχω δημιουργήσει. Εκεί θα βρεις μερικά πολύ απλά αλλά δυνατά prompts, δυνατά ερεθίσματα δηλαδή για να αρχίσεις να κάνεις journaling, να βάλεις το journaling στη ζωή σου. Χωρίς να επικεντρώνεσαι μόνο στο κλασικό αγαπημένο ημερολόγιο που έκανε η Κάντυ-Κάντυ.
Γιατί δεν είναι το θέμα να καταγράφεις απλά τις σκέψεις σου. Είναι και το να εφαρμόζεις εργαλεία που σε βοηθούν να σκεφτείς διαφορετικά. Αυτό σου παρέχω μέσα από τον δωρεάν οδηγό. Και αργότερα, όταν και εφόσον το πάρεις απόφαση, μέσα από το online course το οποίο σου δίνει πολύ περισσότερα εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης για να δουλέψεις.
Βάλε λοιπόν το journaling στη ζωή σου, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να χτίσεις αυτή τη δημιουργικότητα που οδηγεί σε επίλυση προβλημάτων, κριτική ικανότητα και ψυχική ανθεκτικότητα. Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Αν σου άρεσε αυτό το επεισόδιο, μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Μου κάνεις έτσι το καλύτερο κομπλιμέντο που υπάρχει για τη δουλειά μου και συγχρόνως με βοηθάς να βοηθήσω ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Στις σημειώσεις του επεισοδίου θα βρεις και όλα τα links που ανέφερα, ίσως και κάποια επιπλέον, αν δεν θέλεις να ψάχνεις. Και κάνε και ένα review με όσα αστέρια τραβάει η ψυχή σου στην εφαρμογή που ακούς το podcast. Δεν κοστίζει τίποτα και βοηθάει την εκπομπή άπειρα
Μέχρι την επόμενη φορά θυμήσου: Υπάρχει καλύτερος τρόπος. Υπάρχει πάντα καλύτερος τρόπος. Είμαστε εδώ για να τον βρούμε μαζί.
Γεια χαρά!