Η πιο ισχυρή πρακτική αυτοπαρατήρησης και self-coaching είναι το Journaling

Κάνε την εγγραφή σου εδώ και θα λάβεις έναν δωρεάν οδηγό με υλικό μέσα από το course “The No BS Journaling Method” για να ξεκινήσεις ή να ενισχύσεις την πρακτική σου.

Σκέφτομαι όλες τις περιπτώσεις που αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα και ήμουν μέσα τόσο βαθιά που δεν έδειχνε να υπάρχει λύση. Σου έχει συμβεί; Τι ρωτάω… Αν είσαι άνθρωπος και αναπνέεις σίγουρα σου έχει συμβεί.

Κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει καθημερινά διάφορες καταστάσεις˙ άλλες είναι ευχάριστες, άλλες δύσκολες και συχνά προκύπτουν προβλήματα που επιζητούν λύσεις.

Υπάρχει μια τεχνική που εφαρμόζουν αρκετές εταιρείες: η λεγόμενη Τεχνική των Πέντε Γιατί. Ξεκίνησε από τον όμιλο Toyota ως κομμάτι της ενδοεταιρικής του εκπαίδευσης για την επίλυση προβλημάτων. Έχει εφαρμογές σε όλους τους τομείς και, παρ’ όλο που φαντάζει απλή, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ίσως να σου αρέσει και να αρχίσεις να την εφαρμόζεις κι εσύ.

Πώς;

Το όλο point είναι το να εντοπίσεις το πρόβλημα και να ρωτήσεις πέντε φορές γιατί. Η πρώτη ερώτηση (και απάντηση) θα σε οδηγήσει στο δεύτερο γιατί, η δεύτερη στο τρίτο και πάει λέγοντας. Στο τέλος θα έχεις καταλήξει με απαντήσεις που ούτε καν περίμενες και το πιθανότερο είναι να έχεις βρει και τις λύσεις που αποζητούσες.

Είναι πράγματι πολύ χρήσιμη τεχνική, αν εφαρμοστεί σωστά.

Το θέμα είναι αν θα θέσεις εξ αρχής το σωστό ερώτημα για το εκάστοτε πρόβλημα.

Θα χρησιμοποιήσω το κλισέ που συνήθως ακούγεται μέσα σε σχολικές ή πανεπιστημιακές αίθουσες: Δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις. Υπάρχουν μόνο λάθος ερωτήσεις.

Πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ξεκινούν από το ίδιο το γεγονός πως δεν έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως έχει, πράγμα που μας οδηγεί σε λάθος ερωτήσεις (αν τεθούν ποτέ).

Δε βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, ούτε στο παίζω αυθεντία. Αν διαβάζεις το blog καιρό, ξέρεις πως δεν το παίζω ούτε guru ούτε τέλεια.

Θα επικεντρωθώ σε κάτι που με απασχολεί χρόνια γιατί είναι εκείνο που τελικά με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα.

Υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται διαρκώς στη ζωή του καθενός.

Ακούμε για παράδειγμα κοπέλες να αναρωτιούνται γιατί πέφτουν πάντα σε παρόμοιες μεταξύ τους (συναισθηματικές) καταστάσεις. Άλλοι άνθρωποι καταλήγουν πάντα με (παρόμοια) προβλήματα στον επαγγελματικό τομέα, ακόμα και όταν έχουν αλλάξει πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν πως ο κόσμος τα βάζει διαρκώς μαζί τους και πως είναι οι αδικημένοι της ζωής. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Για μένα η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν βρήκα το θάρρος να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου και να εντοπίσω τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα.Το επόμενο βήμα ήταν το να αρχίσω να διερωτώμαι γιατί συνέβαινε το ένα ή το άλλο και, πίστεψέ με, βρήκα πολλά (βρίσκω ακόμα, εδώ που τα λέμε) και δεν ήταν καθόλου εύκολη η διαδικασία.

Το δύσκολο στην όλη φάση είναι πως πρέπει να παραδεχτείς πρώτα απ’ όλα πως ο κοινός παρονομαστής σε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου είσαι εσύ. Το εύκολο θα ήταν να κατηγορείς τα πάντα και τους πάντες γύρω σου για όσα σου συμβαίνουν.

Ίσως σε βοηθήσει η αλλαγή οπτικής σε αυτό το σημείο. Βλέπεις, τα πάντα στη ζωή συμβαίνουν για σένα, όχι σε σένα. Αν δεχτείς αυτό, θα δεις πως από όλα όσα βιώνεις έχεις πράγματα να μάθεις για να εξελιχθείς και πως όλα αυτά έχουν τη δύναμη να σε οδηγήσουν εκεί που πάντα ήθελες να πας.

Τα μοτίβα και τα προβλήματα επαναλαμβάνονται επειδή δεν έχουμε πάρει το μάθημα που η ίδια η ζωή μας ήθελε να μας δώσει.

Επανέρχομαι λοιπόν στα πέντε γιατί. Ίσως να σου φανούν χρήσιμα στη δουλειά. Ίσως και να σε βοηθήσουν να ξεφορτωθείς όσα μοτίβα έχουν πάψει να σε εξυπηρετούν. Το σίγουρο είναι πως οι ερωτήσεις, όπως και οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας έχουν τεράστια δύναμη.

Εσύ τι ιστορίες λες στον εαυτό σου και γιατί;

Θα χαρώ να διαβάσω την απάντησή σου στα σχόλια.

 

Σ’ ευχαριστώ που είσαι εδώ!

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Αν το παραπάνω άρθρο σε βοήθησε, έχω δύο πράγματα να σου ζητήσω. Το πρώτο είναι να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς, γιατί ίσως έτσι μπορέσουμε να βοηθήσουμε μαζί ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Το δεύτερο είναι να γραφτείς παρακάτω στο newsletter για ακόμη περισσότερη θετική ενέργεια ( αν δεν έχεις γραφτεί ακόμα 😉 ).

 

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.