Ξεκίνησες. Άρχισες να σκέφτεσαι ότι θέλεις να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου και να τη βελτιώσεις, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ή, μπορεί να έχεις ξεκινήσει εδώ και καιρό το ταξίδι της αυτοβελτίωσής σου, και παρόλα αυτά να νιώθεις χαμένος.
Τι μπορεί να κάνεις;
Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για την αυτοβελτίωση, πώς να κάνεις το πρώτο ή το επόμενο βήμα, και τι πραγματικά έχει σημασία.
Η αυτοβελτίωση δεν είναι απλώς μια τάση – είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας.
Θα μοιραστώ μαζί σου πρακτικές συμβουλές, μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς και εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου.
***
→ Κατέβασε το The Mindset Hacking Handbook
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
→ #2: Πώς αποφασίζω το επόμενό μου βήμα;
→ #12: Μίνι συνήθειες για μεγάλα αποτελέσματα
ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ/Η
→ Γίνε συγγραφέας της ζωής σου
→ Γίνε μέλος του Growth Academy
ΣΥΝΔΕΣΟΥ
→ Συνδέσου μαζί μου στο Instagram
→ Συνδέσου μαζί μου στο LinkedIn
***
ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
Άφησε ένα rating στο Apple Podcasts
Transcript
Ξεκίνησες. Άρχισες να σκέφτεσαι ότι θέλεις να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου και να τη βελτιώσεις, αλλά δεν έχεις ιδέα από πού να ξεκινήσεις.
Ή μπορεί να έχεις ξεκινήσει εδώ και καιρό το ταξίδι της αυτοβελτίωσής σου και παρόλα αυτά να νιώθεις χαμένος. Τι μπορείς να κάνεις;
Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για την αυτοβελτίωση, πώς να κάνεις το πρώτο ή το επόμενο βήμα και τι πραγματικά έχει σημασία.
Η αυτοβελτίωση δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας.
Θα μοιραστώ μαζί σου εδώ πρακτικές συμβουλές, μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς και εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου.
Προτείνω επίσης να κατεβάσεις τον οδηγό The Mindset Hacking Handbook που έχω γράψει.
Εκεί σε βοηθάω να κάνεις τρεις απλές αλλαγές στο mindset σου και να σταματήσεις να νιώθεις χαμένος και χαωμένος μέσα σε έναν κόσμο που σε βαμβαρδίζει με πληροφορίες.
Κατέβασε το handbook δωρεάν στο link phyllisgabriel.com/MHH, τα αρχικά δηλαδή του The Mindset Hacking Handbook.
Φύγαμε για το επεισόδιο.
[Intro]
Η δύναμη της αυτογνωσίας και ο ρόλος της στην αυτοβελτίωση
Προσωπικά, όταν πρωτομπήκα στον κόσμο της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτογνωσίας, βρέθηκα αντιμέτωπη με απίστευτα πολλή πληροφορία.
Και δεν ήταν καν 2025. Τότε δεν είχαμε τόσο μεγάλη πρόσβαση και έκθεση σε πληροφορία στο διαδίκτυο.
Φαντάζομαι λοιπόν ότι για κάποιον που ξεκινάει τώρα ή που ξεκίνησε πρόσφατα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Παρόλα αυτά, υπήρχε άπειρο υλικό αυτοβελτίωσης, τόσο online όσο και offline.
Αμέτρητα βιβλία, πάρα πολλά podcasts, πάρα πολλά άρθρα, πάρα πολύ υλικό, πάρα πολλοί ειδικοί, πάρα πολλοί “γκουρού”, και δεν ήξερες από πού να ξεκινήσεις.
Εγώ προσωπικά δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Και καθώς συνέχιζα να ασχολούμαι με την προσωπική μου ανάπτυξη, γινόταν όλο και πιο εμφανές το ότι δεν είχα πυξίδα.
Δεν ήξερα πού πηγαίνω, δεν ήξερα προς τα πού να προσανατολιστώ, σε τι να δώσω σημασία, τι είχε όντως αξία και τι όχι.
Τι αποτελούσε απλά καλό μάρκετινγκ για να με κάνει να γραφτώ σε ένα course ή να αγοράσω ένα βιβλίο, και τι είχε πραγματική αξία ως συμβουλή προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας.
Και μεταξύ μας, θα σου πω ότι εκείνα τα οποία πραγματικά άξιζαν – και αξίζουν – είναι λίγα τελικά.
Είναι λίγα, είναι πάρα πολύ απλά και πολλές φορές είναι και εκείνα που γνωρίζουμε ήδη εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι τείνουμε να θεωρούμε εκείνα τα οποία είναι απλά, όχι και τόσο αποτελεσματικά.
Επειδή νομίζουμε ότι εκείνα που θα φέρουν τα αποτελέσματα πρέπει να είναι σύνθετα και πολύπλοκα.
Διαφορετικά, δεν έχει αξία. Αφού, αν δεν το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, τότε μάλλον κάτι κάνουμε λάθος.
Ή μήπως όχι;
Εκείνο λοιπόν που θέλω να τονίσω εδώ είναι πως, πριν απ’ όλα, στον κόσμο της προσωπικής ανάπτυξης, στην προσωπική σου αυτοβελτίωση, το σημαντικότερο είναι η αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι το θεμέλιο κάθε μορφής αυτοβελτίωσης.
Χρειάζεται να ξεκινάς από εκείνα τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, στο εδώ και τώρα.
Και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η ενδοσκόπηση και το journaling. Δηλαδή, η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο των σκέψεών σου, των αναγκών σου, των συναισθημάτων σου. Το να γνωρίζεις δηλαδή τον εαυτό σου με έναν πρακτικό τρόπο. Με το να πιάσεις μολύβι και χαρτί και να αρχίσεις να συζητάς μαζί του.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ξεκινήσεις την αυτογνωσία σου και να προχωρήσεις στην προσωπική σου ανάπτυξη; Ξεκίνα από τρία πράγματα που σε απασχολούν αυτό το διάστημα. Γράψε τα σε ένα χαρτί.
Βρες υλικό που να ανταποκρίνεται σε αυτά και σταμάτα να ψάχνεις γενικά και αόριστα.
Οι προσωπικές σου ανάγκες χρειάζεται να καθορίζουν το υλικό αυτοβελτίωσης που μελετάς, όχι ό,τι σου προτείνει ο αλγόριθμος της εκάστοτε εφαρμογής ή οι λίστες με τα bestseller βιβλία.
Η συμβουλή που δίνω πάντα εδώ και χρόνια στους ακροατές μου είναι η εξής, όταν μου στέλνουν μήνυμα και μου λένε:
“Ξεκίνησα να ακούω την εκπομπή από το πρώτο επεισόδιο και τα έχω πάρει με τη σειρά”,
εκείνο που ρωτάω πάντα είναι:
“Τι χρειάζεσαι τώρα; Τι σε απασχολεί αυτό το διάστημα; Τι είναι σημαντικό για σένα;”
Και σύμφωνα με αυτή την ανάγκη, τους προτείνω να πλοηγηθούν στη βιβλιοθήκη των επεισοδίων μου ή των άρθρων μου και να ξεκινήσουν με αυτό που πραγματικά τους αφορά.
Δεν έχει νόημα να τα ακούσεις όλα από την αρχή. Δεν είναι λογοτεχνικό βιβλίο, ούτε σεμινάριο που πρέπει να το παρακολουθήσεις από το νούμερο 1 μέχρι το 285.
Εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις τι ταιριάζει σε σένα, στις ανάγκες, στα θέλω, στις αξίες σου, στο σήμερα, στο εδώ και τώρα.
Αυτό θα είναι που θα έχει και την πραγματική αξία και θα σε βοηθήσει να βρεις τα επόμενά σου βήματα. Και έπειτα, με βάση αυτό το υλικό, να σκεφτείς ποια είναι τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις εκείνα που σε απασχολούν.
Η αυτογνωσία, λοιπόν, είναι το άλφα και το ωμέγα. Ξεκίνα από εκεί που είσαι, με αυτά που έχεις και χρειάζεσαι.
Οι σωστές συνήθειες για θετική αλλαγή
Σε ένα δεύτερο επίπεδο τώρα, εφόσον έχεις ξεκινήσει την αυτοβελτίωσή σου ή έχεις ήδη αρκετό καιρό μέσα σε αυτήν αλλά νιώθεις χαωμένος, εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αρχίσεις να χτίζεις τις σωστές συνήθειες για σένα—σωστές για θετική αλλαγή.
Δεν μπορείς να πας από το 0 στο 100, όσο και να το θέλεις, όσο και να προσπαθείς. Πολλοί από εμάς θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή και τη θέλουμε τώρα.
Δεν δουλεύει όμως έτσι το ανθρώπινο μυαλό και η ψυχολογία. Κάθε αλλαγή που κάνουμε απαιτεί χρόνο, επειδή χρειάζεται να χτιστούν καινούργιες συνάψεις από τον εγκέφαλο, ώστε να αλλάξουν σταδιακά οι συνήθειες γύρω από μια κατάσταση.
Έχε στο νου σου ότι ακόμα και ο τρόπος σκέψης μας αποτελεί συνήθεια.
Για να αλλάξει, λοιπόν, απαιτείται επίγνωση, αυτοπαρατήρηση και εγρήγορση, ώστε να κάνουμε αλλαγές. Και για να το καταφέρουμε αυτό, δεν πρέπει να έχουμε την απαίτηση και την προσδοκία από τον εαυτό μας να κάνει τεράστιες αλλαγές και άλματα έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Οι μικρές βελτιώσεις φέρνουν τα μεγάλα αποτελέσματα—οι μικρές βελτιώσεις που γίνονται με συνέπεια, σταθερότητα και επίγνωση.
Εκείνο, λοιπόν, που προτείνω εδώ είναι να βάλεις στη ζωή σου μικρές και καθημερινές αλλαγές.
Στη σημείωση του επεισοδίου θα αφήσω ένα podcast, στο οποίο μιλάμε για αυτές τις μικρές συνήθειες, όπως τις περιγράφει και ο James Clear στο βιβλίο του Atomic Habits. Και σε αυτό το επεισόδιο, δίνουμε πολλές πρακτικές συμβουλές για να αρχίσεις να κάνεις αυτές τις μικρές αλλαγές στη ζωή σου και να αλλάξεις έτσι τις συνήθειές σου, αποκτώντας τη συνέπεια που απαιτείται για να γίνει αυτή η αλλαγή.
Για να χτίσεις, λοιπόν, καινούργιες συνήθειες και να απαλλαγείς από τις παλιές, είναι απαραίτητο να κάνεις μικρά, στοχευμένα βήματα με συνέπεια.
Και αυτό που προτείνω τώρα είναι να βάλεις έναν μικρό και πολύ συγκεκριμένο στόχο, ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις.
Εάν, για παράδειγμα, θες να αρχίσεις να διαχειρίζεσαι το άγχος πολύ καλύτερα και σε αυτά τα πλαίσια σκέφτεσαι να ξεκινήσεις διαλογισμό, μη βάζεις σαν στόχο το να βάλεις 20 και 30 λεπτά διαλογισμού την ημέρα στο πρόγραμμά σου. Δεν θα πετύχει αυτό.
Βάλε έναν πολύ μικρό και συγκεκριμένο στόχο. Για παράδειγμα, ένα λεπτό διαλογισμού μόνο την ημέρα.
Και για να το κάνεις αυτό, συνδύασέ το με μια προϋπάρχουσα συνήθεια. Αυτό λέγεται habit stacking. Δηλαδή, το να τοποθετήσεις την καινούρια συνήθεια πάνω σε μια παλιά, την οποία έχεις ήδη καλλιεργήσει, την έχεις ήδη χτίσει και είναι σταθερή.
Πώς θα μπορούσε αυτό να μοιάζει στο παράδειγμα του διαλογισμού;
Θα μπορούσες κάθε φορά που κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά σου, να κλείνεις τα μάτια και για ένα λεπτό να αναπνέεις βαθιά από το διάφραγμα.
Τίποτα άλλο. Για ένα λεπτό, μερικές βαθιές ανάσες με κλειστά μάτια από το διάφραγμα. Τόσο απλό είναι.
Και αυτό, αν αρχίσει να γίνεται συνήθεια με τον καιρό, αν αρχίσει να συνδυάζεται με το κάνω διάλειμμα, κλείνω τα μάτια, κάνω για ένα λεπτό διαλογισμό, τότε με τον καιρό θα μπορείς να βάλεις και περισσότερο διαλογισμό στη ζωή σου.
Και φυσικά, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο να χτίσεις καινούριες συνήθειες με συνέπεια, το να δημιουργήσεις γύρω σου ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
Και αν δεν μπορείς να το δημιουργήσεις, μπορείς να βρεις ένα έτοιμο υποστηρικτικό περιβάλλον που είναι εκεί για σένα και σε περιμένει. Και αυτό το περιβάλλον είναι η κοινότητά μας, το Growth Academy.
Η κοινότητα δηλαδή που έχω δημιουργήσει για τους ανθρώπους που βλέπουν την προσωπική τους ανάπτυξη σοβαρά και θέλουν να γνωρίσουν και άλλους ανθρώπους με παρόμοιο mindset, ώστε να συνδεθούν, να μοιραστούν, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να μπορέσουν να δημιουργήσουν την καλύτερη ζωή που θέλουν και τους αξίζει.
Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το Growth Academy και να κάνεις την εγγραφή σου από το link phyllisgabriel.com/academy.
Ανάπτυξη ενός Growth Mindset
Και ένα πολύ βασικό κομμάτι σε όλο αυτό είναι η ανάπτυξη του Growth Mindset, του αναπτυξιακού τρόπου σκέψης δηλαδή. Υπάρχει πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα στο λεγόμενο Fixed Mindset και το Growth Mindset.
Το Fixed Mindset είναι εκείνο που μας περιορίζει. Είναι εκείνο που μας λέει ότι “μέχρι εδώ μπορώ, μέχρι εδώ είναι οι ικανότητές μου, δεν μπορώ να πάω παραπέρα”.
Το Growth Mindset, από την άλλη, μας βοηθά να σκεφτόμαστε με ανοιχτό μυαλό. Να βλέπουμε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης.
Και δεν λέω τώρα εδώ ότι δεν υπάρχει η αποτυχία, έτσι;
Η αποτυχία υπάρχει, είναι πολύ πραγματική στη ζωή του καθενός μας και συνοδεύεται πάντα από πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.
Όμως, ταυτόχρονα, μπορεί κάθε μας αποτυχία, κάθε λάθος που κάνουμε, να αποτελέσει μια ευκαιρία για να μάθουμε κάτι καινούριο, για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, για να βελτιωθούμε έστω και λίγο και την επόμενη φορά να κάνουμε καλύτερες επιλογές.
Και με αυτόν τον τρόπο, γινόμαστε όλο και πιο ανθεκτικοί και έτοιμοι για την αλλαγή.
Γιατί χτίζουμε αυτή τη νοοτροπία αποδοχής απέναντι στην αλλαγή, απέναντι στην αποτυχία, στη βελτίωση και στο να ψάχνουμε, να βρίσκουμε λύσεις, να λύνουμε προβλήματα. Έτσι, είμαστε πολύ πιο ικανοί να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση.
Προτείνω λοιπόν, σε αυτό το σημείο, να σκεφτείς μια πρόσφατη αποτυχία και να αναρωτηθείς:
Τι μπορώ να μάθω από αυτό;
Και φυσικά, μην μείνεις μόνο στη σκέψη. Πιάσε χαρτί και μολύβι, πάρε το journal σου και γράψε τα τρία σημαντικότερα μαθήματα που σου χαρίζει αυτή η αποτυχία.
Και με ποιον τρόπο μπορείς να αξιοποιήσεις αυτά τα μαθήματα έτσι ώστε να κάνεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον, που θα σε οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.
Ποιο είναι λοιπόν το ένα και μικρό βήμα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να βελτιώσεις τη ζωή σου, με βάση πάντα τις ανάγκες και τα θέλω σου αυτή την περίοδο;
Αυτό είναι το κλειδί. Από εκεί χρειάζεται να ξεκινάς. Δηλαδή, από εκεί που βρίσκεσαι. Όχι από εκεί που θα σου πει οποιοσδήποτε.
Και προτείνω το εξής που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο να πάρεις αυτή τη γνώση, όσα συζητήσαμε εδώ, και να τα κάνεις δικά σου:
Διάλεξε ένα concept που σου έμεινε από αυτό το επεισόδιο και δίδαξέ το σε κάποιον μέσα στις επόμενες 24 έως και 48 ώρες.
Αυτό θα βοηθήσει τόσο εσένα, στο να εδραιώσεις τη γνώση και να τη μετατρέψεις σε δράση, όσο και τον άνθρωπο με τον οποίο θα το μοιραστείς.
Σύντομη σύνοψη όσων είπαμε:
- Το πρώτο και βασικό όταν ξεκινάς την αυτοβελτίωσή σου ή όταν έχεις κολλήσει κάπου, είναι να γυρίσεις πίσω στην αυτογνωσία σου.
- Να δεις ποιες είναι οι ανάγκες σου αυτή την περίοδο, ποια είναι τα θέλω σου, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου, τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στη ζωή σου περισσότερο αυτό το διάστημα.
- Σύμφωνα με αυτό, επίλεξε το υλικό που θα μελετήσεις.
Είναι προτιμότερο να ακούσεις ένα μόνο επεισόδιο ή να διαβάσεις ένα μόνο βιβλίο, το οποίο όμως να κουμπώνει με την ανάγκη που έχεις αυτή την περίοδο, παρά να καταναλώνεις άσκοπα υλικό που δεν θα αξιοποιήσεις.
Με βάση αυτά, δημιούργησε μικρές θετικές συνήθειες.
Με συνέπεια.
Και κάνοντας αυτό, παράλληλα, φρόντισε να καλλιεργείς μια νοοτροπία ανάπτυξης.
Η αυτοβελτίωση είναι ένα συνεχές ταξίδι, δεν σταματάει ποτέ.
Το σημαντικότερο βήμα είναι πάντα το πρώτο. Και αυτό το πρώτο βήμα εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι τώρα και από τις ανάγκες που έχεις.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα από σένα τι χρειάζεσαι. Αυτό πάντα να το θυμάσαι, ό,τι και αν σου λένε.
Μέχρι την επόμενη φορά, θυμήσου: υπάρχει πάντα καλύτερος τρόπος. Και είμαστε εδώ για να τον βρούμε μαζί.