Έξυπνη μάθηση | Καλύτερη απομνημόνευση | Χαμηλότερα κόστη = Meta-Μάθηση

Αν διαβάζεις και προσπαθείς, αλλά δεν θυμάσαι αρκετά από αυτά που μαθαίνεις, είσαι στο κατάλληλο μέρος. Υπάρχει τρόπος να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος και να μάθεις πώς να απομνημονεύεις αποτελεσματικά.

Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.


Μνήμη σημαίνει ταυτότητα. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να σκεφτούμε – δεν ξέρουμε καν ποιοι είμαστε.

Έλα όμως που δεν μαθαίνουμε ποτέ πώς να μαθαίνουμε και να απομνημονεύουμε αποτελεσματικά… 

Καταλήγουν έτσι πολλοί από εμάς να πιστεύουν ότι έχουν κακή μνήμη.

Θέλω να θυμάσαι όμως ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μνήμη, αλλά εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη.

Σε αυτό το επεισόδιο θα ακούσεις το πρώτο μέρος του δωρεάν μαθήματος με θέμα “Απλές πρακτικές απομνημόνευσης” που έκανα με αφορμή την κυκλοφορία του online course “SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα”.

Όσα θα ακούσεις είναι το πρώτο μέρος του μαθήματος. 

Συζητάμε τα εξής:

  • Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για το πώς δουλεύει η μνήμη
  • Πώς αυτές οδηγούν στο να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες του μυαλού μας
  • Πώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι από εδώ και πέρα για να αρχίσεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα

Αν θέλεις να ακούσεις το υπόλοιπο, θα βρεις το link στις σημειώσεις του επεισοδίου. Υπάρχει ως premium podcast στην Γωνιά της Μάθησης μέσα από το το Growth Academy, και συνοδεύεται από το pdf με τις σημειώσεις του μαθήματος. Εκεί θα μάθεις:

  • Δύο πολύ δυνατές και απλές πρακτικές απομνημόνευσης που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα
  • Τι είναι τα Νοητικά Σημειώματα και το περιβόητο Παλάτι της Μνήμης και πώς ενισχύουν τη μάθησή σου

Θυμίζω ότι η συμμετοχή σου στο Academy είναι δωρεάν. 

Κι αν βρεις χρήσιμα όσα θα ακούσεις, να ξέρεις ότι το online course “SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα” έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε περιμένει. 

Συμπεριλαμβάνει όλες τις τεχνικές και στρατηγικές Meta-Μάθησης και Απομνημόνευσης που χρειάζεσαι για να αλλάξεις τις κακές συνήθειες που σε εμποδίζουν να μαθαίνεις και να θυμάσαι έξυπνα.

Συνήθειες που κουβαλούσα κι εγώ.

Φύγαμε για το επεισόδιο!

***

Μάθε για το online course “SMARTer: Μαθαίνω Έξυπνα”

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝO ΕΠΟΜΕΝO ΕΠΕΙΣΟΔΙO

#79: Η Τέχνη της Επανάληψης

ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Γίνε εδώ μέλος του Growth Academy

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ/Η

Φυλλισοφίες: To newsletter

ΣΥΝΔΕΣΟΥ

Συνδέσου μαζί μου στο Instagram

Συνδέσου μαζί μου στο LinkedIn

Συνδέσου μαζί μου στο Threads

***

ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ

Άφησε ένα rating στο Apple Podcasts

Άφησε ένα rating στο Spotify

Transcript 

Μνήμη σημαίνει ταυτότητα. Χωρίς αυτήν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε. Δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε.

Έλα όμως που δεν μαθαίνουμε ποτέ πώς να μαθαίνουμε και να απομνημονεύουμε αποτελεσματικά. Καταλήγουν έτσι πολλοί και πολλές από εμάς να πιστεύουν ότι έχουν κακή μνήμη.

Θέλω να θυμάσαι όμως ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μνήμη, αλλά εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη.

Σε αυτό το επεισόδιο θα ακούσεις το πρώτο μέρος του δωρεάν μαθήματος με θέμα απλές πρακτικές απομνημόνευσης που έκανα με αφορμή την κυκλοφορία του online course Smarter, μαθαίνω έξυπνα.

Όσα θα ακούσεις είναι το πρώτο μέρος του μαθήματος και συζητάμε τα εξής. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για το πώς δουλεύει η μνήμη, πώς αυτές οδηγούν στο να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες του μυαλού μας και πώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι από εδώ και πέρα για να αρχίσεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα.

Αν θέλεις να ακούσεις το υπόλοιπο, θα βρεις το link στις σημειώσεις αυτού του επεισοδίου. Υπάρχει ως premium podcast στη γωνιά της μάθησης μέσα από τον Growth Academy και συνοδεύεται από το PDF με τις σημειώσεις του μαθήματος.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα μάθεις δύο πολύ δυνατές και απλές πρακτικές απομνημόνευσης που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα και τι είναι τα λεγόμενα νοητικά σημειώματα και το περιβόητο παλάτι της μνήμης και πώς αυτά τα δύο ενισχύουν τη μάθησή σου.

Θυμίζω ότι η συμμετοχή στο Growth Academy είναι δωρεάν και αν βρεις χρήσιμα όσα θα ακούσεις, να ξέρεις ότι το online course Smarter, μαθαίνω έξυπνα έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε περιμένει να γραφτείς.

Συμπεριλαμβάνει όλες τις τεχνικές και στρατηγικές μεταμάθησης και απομνημόνευσης που χρειάζεσαι για να αλλάξεις τις κακές συνήθειες που σε εμποδίζουν να μαθαίνεις και να θυμάσαι έξυπνα. Συνήθειες που κουβαλούσα και εγώ.

Για περισσότερα, τσέκαρε το link phyllisgabriel.com/meta.

Φύγαμε για το επεισόδιο.

[Intro]

Απλές πρακτικές απομνημόνευσης λοιπόν. Μεγάλο θέμα η μνήμη. Πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Απασχολεί πάρα πολλούς από εμάς και υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι, τους βασικότερους θα τους συζητήσουμε σήμερα, μύθοι και παρανοήσεις σε ό,τι αφορά τη μνήμη και το πώς δουλεύει και αυτοί οι μύθοι και αυτές οι παρανοήσεις, δυστυχώς, οδηγούν στο να σχηματίζουμε λάθους εντυπώσεις, να κουβαλάμε περιοριστικές πεποιθήσεις γύρω από τη μνήμη μας, οι οποίες οδηγούν στο να περιορίζεται και η ίδια μας η ικανότητα να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε.

Και αυτό θέλω να τα αλλάξουμε. Γι’ αυτό δημιούργησα το course, το Smarter.

Θέλω να τα αλλάξουμε γιατί υπάρχουν τεχνικές, υπάρχει μεθοδολογία που μπορεί να μας βοηθήσει, να αρχίσουμε να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, να γίνεται η μάθηση ευχάριστη, να μαθαίνουμε έξυπνα και διασκεδαστικά και να απομνημονεύουμε πολύ περισσότερα πράγματα.

Και για πόσους από εμάς δεν είναι μεγάλη πληγή αυτή η πεποίθηση, αυτή η φράση το “δεν έχω καλή μνήμη, ξεχνάω.” Πόσοι από εμάς δεν ζοριζόμαστε μόνο που το σκεφτόμαστε. Θέλω να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση σε αυτά που είπαμε την Δευτέρα, γιατί θέλω πάνω σε αυτά να έρθουμε και να προσθέσουμε, να χτίσουμε τα καινούρια.

Είπαμε λοιπόν ότι σε ό,τι αφορά το αυτοσαμποτάζ στη μάθησή μας, το αυτοσαμποτάζ στη μάθηση εκδηλώνεται πολλές φορές με αναβλητικότητα, εκδηλώνεται με έλλειψη οργάνωσης, με ελλιπή προσπάθεια και όλα αυτά από πίσω κρύβουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Διότι αν πιστεύω ότι δεν το έχω, δεν μπορώ, δεν είμαι αρκετά έξυπνος, δεν μαθαίνω και δεν έχω μάθει και τρόπους για να οργανώνω το χρόνο μου, να οργανώνω τη σκέψη μου, να έχει δομή το πρόγραμμά μου, να ξέρω με τι να ξεκινήσω, να μπορώ να βάζω προτεραιότητες, αν δεν τα έχω όλα αυτά, αυτό οδηγεί πολύ συχνά σε αναβλητικότητα, οδηγεί σε ελλιπή προσπάθεια αφού δεν το έχω γιατί να προσπαθήσω και σε κακή οργάνωση.

Και από πίσω οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες δυστυχώς κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά γιατί αν δεν πιστεύω ότι το έχω, μάλλον, αν πιστεύω ότι δεν το έχω, πόσο θα προσπαθήσω για να πετύχω αυτό που θέλω. Δεν είναι το ερώτημα, είναι ρητορικό, δεν χρειάζεται να το απαντήσουμε. Δεν θα προσπαθήσω.

Είπαμε λοιπόν ότι όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Γιατί αυτό το αυτοσαμποτάζ στην ουσία αποτελεί συνήθεια. Τρόποι σκέψης και τρόποι συμπεριφοράς που έχουμε συνηθίσει.

Και επειδή τους έχουμε συνηθίσει, έχουν γίνει κομμάτι της ύπαρξής μας, της ταυτότητάς μας. Και συνεχίζουν απλά να μας ακολουθούν. Έχουν μετατραπεί στην κανονικότητά μας.

Όμως, όπως οποιαδήποτε συνήθεια, ο εγκέφαλος μπορεί να την χτίσει, να την αλλάξει. Επειδή είναι πλαστικός, έχει νευροπλαστικότητα, όπως λέγεται στην νευροβιολογία.

Ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε καινούριες εμπειρίες. Όπως ακριβώς χτίζουμε καινούριες γνώσεις μέσα από το να χτίζουμε καινούριες συνάψεις, έτσι μπορούμε να χτίσουμε και καινούργιες συνήθειες και δεξιότητες.

Και αυτές οι συνήθειες, παύλα δεξιότητες, παύλα γνώσης, μπορούν να καλλιεργηθούν, να αναπτυχθούν μέσα από εξάσκηση, επιμονή και συνέπεια.

Αυτά όλα είναι πάρα πολύ βασικά εδώ που βρισκόμαστε. Όταν μιλάμε για μάθηση και μιλάμε και για απομνημόνευση, ή ακόμα και για συνήθειες για οργάνωση χρόνου και αναβλητικότητα, το να αποδεχτούμε ότι τα πάντα είναι δεξιότητες και είναι καλλιεργήσιμα είναι πάρα πολύ βασικό.

Γιατί χωρίς αυτό, χωρίς αυτή την βασική πίστη και πεποίθηση δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, να μάθουμε καινούργια πράγματα, να πειραματιστούμε με καινούργιες πρακτικές και τεχνικές για να οδηγηθούμε αργότερα να πετύχουμε περισσότερα.

Άρα λοιπόν αποδεχόμαστε ότι τα πάντα είναι δεξιότητες επειδή ο εγκέφαλος δουλεύει έτσι. Και είναι μύθος αυτό που λέμε ότι δεν μαθαίνουμε μετά τα 25. Δεν ισχύει. Μαθαίνουμε μια χαρά, απλώς από τα 25 και πάνω χρειάζεται να καταβάλουμε συνειδητή προσπάθεια για να δημιουργεί ο εγκέφαλος συνάψεις.

Σε αντίθεση με νεαρότερες ηλικίες που αυτό γίνεται αυθόρμητα. Δεν πειράζει, μικρό το κόστος. Άμα θέλουμε εμείς να μαθαίνουμε θα βρούμε τον τρόπο.

Είδαμε λοιπόν στα πλαίσια αυτού του αυτοσαμποτάζ κάποιες στρατηγικές με τις οποίες μπορούμε να το ξεπεράσουμε.

Θα τις πω εν τάχει, δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε πολύ, γιατί μπορείτε να ανατρέξετε και να δείτε το προηγούμενο μάθημα.

Οι στρατηγικές αυτές είναι σε πρώτη φάση να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα, μέσα από το να παρατηρήσουμε την ίδια μας τη συμπεριφορά και να δούμε ποιες πεποιθήσεις και ποιες αυτοεκπληρούμενες προφητείες μπορεί να κρύβονται από πίσω, τι πιστεύω γι’ αυτό, γιατί το κάνω.

Και αφού αρχίσουμε να παρατηρούμε αυτή τη συμπεριφορά και το τι κρύβει από πίσω να αρχίσουμε να αλλάζουμε σιγά σιγά τον εσωτερικό μας διάλογο. Μια μαγική λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι το “ακόμα”, δεν το έχω ακόμα με τη μάθηση, δεν θυμάμαι καλά ακόμα αλλά θα βρω τρόπους, θα τα αλλάξω. Η μεταμάθηση που είναι το εργαλείο που στην ουσία μας δίνει τον τρόπο μέσα από μεθοδικές δράσεις και πολύ συγκεκριμένα βήματα να αρχίσουμε να αλλάζουμε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο και στην πράξη γιατί δεν αρκεί απλά να λέμε στον εαυτό μας “δεν έχω καλή μνήμη ακόμα”, αλλά να μην προσπαθούμε να μάθουμε τρόπους για να θυμόμαστε. Χρειάζεται να ξέρουμε και με ποιους τρόπους να αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις συμπεριφορές να δημιουργούν το αντίστροφο φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, μάλλον να την κάνουν να λειτουργεί θετικά.

Γιατί, αν αρχίσω να λέω ότι μπορώ να αποκτήσω καλύτερη μνήμη, είναι ζήτημα χρόνου και εφαρμόζω και τα κατάλληλα εργαλεία, τότε σιγά σιγά αρχίσω και αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι μπορώ. Και με τον καιρό αλλάζει και η αυτοεικόνα μου και η ταυτότητά μου ίδια. Το πώς βλέπω τον εαυτό μου.

Έπειτα, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να μάθουμε να κάνουμε οργάνωση χρόνου, πράγμα που δυστυχώς δεν εκπαιδευόμαστε να το κάνουμε και είναι μεγάλη αμαρτία γιατί δυστυχώς κυκλοφορούν πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω μας και εγώ ήμουν μία από αυτούς που δεν ξέρουν πώς να οργανώνουν το χρόνο τους και αυτό κοστίζει, κοστίζει σε αυτοπεποίθηση, σε εμπιστοσύνη, σε επένδυση στον ίδιο μας τον εαυτό, κοστίζει σε χρόνο, κοστίζει γιατί γινόμαστε αναβλητικοί ενώ υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μην γινόμαστε.

Στην καριέρα, εκτός και αν κάνουμε κάτι για να τον αλλάξουμε.

Και μετά χρειάζεται οπωσδήποτε να γιορτάζουμε κάθε μικρή και μεγάλη νίκη και να είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή όλων αυτών των καινούριων συνηθειών και εργαλείων. Γιατί αν δεν είμαστε συνεπείς με το να κάνουμε μια φορά κάτι, δεν αλλάζει τίποτα. Το θέμα είναι να είμαστε συνεπείς, να κάνουμε μικρές αλλαγές. Μικρές, δεν χρειάζεται τεράστια πράγματα. Και να γιορτάζουμε όμως κάθε φορά την κάθε μικρή πρόοδο και να έχουμε και υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω μας. Γι’ αυτό έχω δημιουργήσει τον Growth Academy. Γιατί μπορεί να μην έχουμε όλοι ανθρώπους γύρω μας που να σκέφτονται αναπτυξιακά και να μπορούν να καταλάβουν την ανάγκη που έχουμε εμείς να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε και να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε.

Ακόμα και την τάση μας να αλλάζουμε γνώμη όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν επιστήρια για το αντίθετο από αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Δεν είναι όλα τα περιβάλλοντα κατάλληλα. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησα τον Growth Academy λοιπόν. Γιατί εκεί θα έχετε πολλούς ακόμα συμμαθητές οι οποίοι θα δοκιμάζουν τα εργαλεία, θα μαθαίνουν από αυτά και αυτό είναι πάντα ένα τεράστιο boost στην ψυχολογία και στο κίνητρό μας.

Όταν ξέρω ότι είναι και άλλοι άνθρωποι που κάνουν κάτι παρόμοιο με μένα, έχω παραπάνω κίνητρο. Και φυσικά έχω και accountability partners. Έχω και άλλους ανθρώπους, πολλούς ακόμα ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν το ίδιο με εμένα και μπορούν να με κρατήσουν συνεπείς.

Ο ρόλος της μεταμάθησης λοιπόν είναι ακριβώς αυτός. Μας δίνει τεχνικές και εργαλεία, μας χαρίζει μεθόδους για να μπορούμε να μαθαίνουμε αποτελεσματικά και με έξυπνο τρόπο.

Και μεταμάθηση έχει μέσα και εργαλεία από μνημόνευσης και έχω βάλει μέσα και διαχείριση χρόνου και καταπολέμηση της αναβλητικότητας, γιατί πάνε πακέτο όλα αυτά εδώ που τα λέμε.

Έπειτα, το Metal Learning μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε αυτές τις αρνητικές επιθυμίες που έχουμε, να φύγουμε από τους περιορισμούς και να πάμε προς τη στοχευμένη δράση και την ανάπτυξη, τον αναπτυξιακό τρόπο σκέψης και οδηγούν και σε συνεχή βελτίωση.

Γιατί όταν ξέρουμε πώς να μαθαίνουμε, είμαστε σε θέση να κάνουμε τη δια βίου μάθηση ακόμα πιο πολύ να δουλέψει για εμάς.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες για διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη και για προσωπική ανάπτυξη πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο διασκεδαστικά, να σταματήσουν να είναι όλα αυτά αγκαρία.

Θα σας διαβάσω στο τέλος και το τεστιμόνι από μία κοπέλα που έχει ήδη γραφτεί στο κόρς και έχει ήδη παρακολουθήσει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι και το εφαρμόζει και λέει ακριβώς αυτό.

Το πώς, ενώ έχει τρία πτυχία ως άτομο, το ίδιο το κόρς άρχισε να τη βοηθάει να βλέπει τη μάθηση από αγγαρεία σαν κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο.

Γιατί αυτό πρέπει να είναι, έτσι πρέπει να είναι η μάθηση. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει.

Πριν πάμε λοιπόν στις μνήμες, θέλω να σας πω λίγο τη δική μου ιστορία.

Όταν ήμουνα μικρή, ήμουνα αρκετά καλή μαθήτρια. Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια βασικά, μέχρι και την πρώτη ηλικία ήμουν πάρα πολύ καλή μαθήτρια.

Και από ένα σημείο και μετά, έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Δεν το είχα ποτέ, ποτέ μου, ποτέ όμως με την αποστήθιση και δυστυχώς όλοι γύρω μου λέγανε ότι αυτό έπρεπε να κάνω.

Δεν τα κατάφερα ποτέ να αποστηθήσω όμως ούτε μισό κείμενο.

Δυσκολευόμουν πάρα πολύ και δυσκολεύομαι ακόμα, δεν μπορώ να το κάνω.

Έβλεπα άλλους συμμαθητές μου που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα και εγώ ένιωθα ότι δεν το έχω, ότι δεν είμαι αρκετά έξυπνη, ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω, δεν θυμόμουν καλά και όλα αυτά εννοείται ότι πλήγωναν απίστευτα πολύ την δική μου αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή μου.

Γιατί όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι δεν μπορεί να μάθει, ενώ βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που η απόλυτη απαίτηση είναι το να μαθαίνει, τα πράγματα είναι ζόρικα.

Και τα πράγματα άλλαξαν λοιπόν όταν άρχισα να μαθαίνω τα εργαλεία αυτά της μεταμάθησης, να τα δοκιμάζω πρώτα εγώ, να βλέπω ότι έχουν αποτέλεσμα, να τα αντιδάσκω στους μαθητές μου, να βλέπω ότι και εκείνοι μαθαίνουν καλύτερα έτσι.

Και το ένα έφερε στο άλλο, άλλαξε τελείως ο τρόπος που έβλεπα τον εαυτό μου.

Τον τρόπο που με έβλεπα, τον τρόπο που σκεφτόμουν για το μυαλό μου, για τη μνήμη μου, για το κατά πόσο μπορώ, δεν μπορώ, είμαι έξυπνη, δεν είμαι έξυπνη, τα καταφέρνω.

Άλλαξε τελείως η αντίληψη που είχα για μένα. Και ξέρω ότι μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο και για σας.

Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κάνει εκπληκτικά πράγματα που πριν δεν περιμένατε ότι γινόταν.

Γιατί θέλουμε λοιπόν να θυμόμαστε. Για δύο λόγους. Γιατί αφενός μνήμη σημαίνει ταυτότητα.

Χωρίς αυτήν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε. Και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος.

Κουβαλάμε οι άνθρωποι πάρα πολύ μεγάλο φόβο απέναντι στο να αρχίσουμε να ξεχνάμε.

Το λέμε με μεγάλο καημό. Ότι μεγάλωσα και άρχισα να ξεχνάω. Γερνάω.

Και άρχισα να ξεχνάω. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που έρχονταν και στις ομιλίες μου παλιότερα ή επικοινωνούν τώρα μαζί μου και μοιράζονται το πόσο πολύ τους αγχώνει η κακή τους μνήμη.

Γιατί η μνήμη σημαίνει ταυτότητα. Χωρίς αυτήν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, δεν ξέρουμε τι κάνουμε και πού πηγαίνουμε.

Και το άλλο κομμάτι είναι ότι η μνήμη σημαίνει εξέλιξη.

Όλη μας η ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία εξαρτάται από την ικανότητα να θυμόμαστε.

Γιατί αν μαθαίνω και δεν θυμάμαι, πώς θα προχωρήσω, πώς θα εξελιχθώ, πώς θα πετύχω τους στόχους μου, πώς θα πάρω πτυχίο, πώς θα ανελιχθώ επαγγελματικά, πώς, πώς, πώς.

Χρειάζεται λοιπόν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Γιατί η μνήμη μας είναι πολύτιμη.

Πάνω σε αυτήν πατάει όλη μας η ύπαρξη. Χωρίς αυτήν είναι δύσκολα τα πράγματα.

Και γι’ αυτό χρειάζεται, εκτός από τις τεχνικές μνήμης και μάθησης και όλα αυτά τα ωραία, να φροντίζουμε και τον ίδιο όμως τον οργανισμό.

Και αυτό το έχω συμπεριλάβει στο κόρς, γιατί είναι πάρα πολύ βασικό πράγμα.

Το μυαλό μας δεν είναι μόνο για να το πιέζουμε και για να παιδευόμαστε και να μαθαίνουμε και να πετυχαίνουμε στόχους.

Χρειάζεται και ξεκούραση, γιατί να ξέρετε ότι οι έρευνες, αυτό που λένε, είναι και ειδικοί, γιατί εγώ δεν είμαι ειδικός.

Αυτό που λένε είναι ότι όλες αυτές οι παθήσεις, οι ασθένειες του μυαλού, δεν ξεκινούν στα 60 και τα 70, ξεκινούν στα 20.

Από το τι κάνουμε εμείς, από πολύ νεαρή ηλικία αρχίζουν σιγά σιγά τα πράγματα και παίρνουν το δρόμο τους Αν δεν κοιμόμαστε καλά, αν πιεζόμαστε πολύ αν παθαίνουμε συνεχώς burnout, αν κυκλοφορούμε μόνιμα στρεσαρισμένοι αν δεν τρώμε καλά, δεν γυμναζόμαστε όλα αυτά επηρεάζουν πάρα πολύ αρνητικά το νου και μπορεί από μέρα σε μέρα να μην το καταλαβαίνουμε, να μην το νιώθουμε αλλά θα το καταλάβουμε μια και καλή, όταν θα έχουμε μεγαλώσει,

Οπότε όσο μπορούμε να φροντίσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας στο τώρα,

τόσο πιο πολύ τον προστατεύουμε και διασφαλίζουμε ένα potential ή πολύ καλύτερο μέλλον.

Γιατί προφανώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα, ούτε μπορούμε να τα ελέγξουμε,

αλλά μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε αυτό που πριν έπτωσε μας χέρι.

Πάμε να δούμε λοιπόν κάποιους μύθους γύρω από τη μνήμη και ίσως να πιστεύετε

σε κάποιους από αυτούς. Θα ήθελα να μου γράφετε εσείς στο chat όσο εγώ σας εξηγώ τον κάθε μύθο.

Είναι όμως πολύ συνηθισμένη αυτή η μύθη. Υπάρχουν και άλλοι.

Αυτοί μας ενδιαφέρουν σήμερα. Γιατί έχουν να κάνουν για με την ίδια την απομνημόνευση.

Λοιπόν, συνηθισμένος μύθος νούμερο ένα. Αυτό που λέγεται φωτογραφική μνήμη.

Το λέμε και το αναπαράγουμε και το πιστεύουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν φωτογραφική μνήμη.

Και τι σημαίνει φωτογραφική μνήμη. ότι μπορούν να δούνε κάτι και να το θυμούνται μετά επ άπειρον. Απλά και μόνο που το κοίταξαν.

Και το ίδιο μπορεί να τους συμβαίνει και με βιβλία. Ή υπάρχουν κάποια προγράμματα speed reading τα οποία ισχυρίζονται ότι μπορούμε να διαβάσουμε χιλιάδες λέξεις μέσα σε ένα λεπτό.

Να ξέρετε ότι οι έρευνας που έχουν γίνει σχετικά, γιατί έχουν γίνει έρευνας,

υπάρχει επιστήμη γύρω από αυτό, έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει αυτό που λέγεται φωτογραφική μνήμη ή στα αγγλικά λέγεται «eidetic memory». «ειδητική μνήμη» είναι η λέξη στα ελληνικά.

Δεν υπάρχει αυτό. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το να μπορεί ένα άτομο να δει κάτι

και απλά να το θυμάται με λεπτομέρειες, γιατί δεν δουλεύει έτσι και ο εγκέφαλος.

Και αυτό τι σημαίνει για εμάς πρακτικά. Σημαίνει ότι η μνήμη μας…

Μάλλον, σημαίνει ότι αν εμείς δεν έχουμε έρθει στον κόσμο με το ταλέντο της φωτογραφικής μνήμης, δεν τρέχει τίποτα.

Η μνήμη είναι κάτι το οποίο καλλιεργείται, δεν ισχύει αυτό που λέμε φωτογραφική μνήμη.

Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ίσως να έχουν καλλιεργήσει χωρίς

να το συνειδητοποιούν τεχνικές απομνημόνευσης που τις κάνουν αυτόματα πολλές

φορές και θυμούνται περισσότερο.

Ίσως να έχουν εξασκηθεί περισσότερο σε κάποια πράγματα από αυτά που θα πούμε

σε λίγο ή από αυτά που θα μάθετε στο κόρς,

Αυτό συμβαίνει αλλά σίγουρα δεν υπάρχει αυτό που λέμε φωτογραφική μνήμη,

Η Στέλλα λέει δεν έχω εμπιστοσύνη στη φωτογραφική μνήμη γιατί βλέπω μόνο ό,τι

μπορώ να αντιληφθώ εκείνη τη στιγμή Ναι,

αυτό ισχύει και είναι και σημαντικό διότι το μυαλό μας ανα δευτερόλεπτο παίρνει

εις πρότυπο του περιβάλλον γύρω στα 10 εκατομμύρια μπίτς πληροφορίας και από

αυτά, με το συνειδητό μας νου, μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο 40 με 50.

Είναι τεράστια η διαφορά.

Είναι τεράστια η δυσαναλογία. 10 εκατομμύρια bits ανα δευτερόλεπτο και από αυτά

καταλαβαίνουμε μόνο 40 με 50.

Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι εγώ έχω φωτογραφική

μνήμη, φωτογραφίζω αυτά που κοιτάω και τα θυμάμαι, δεν είναι καταγραφικό μηχάνημα ο εγκέφαλος.

Δεν είναι φωτογραφική μηχανή, ούτε σκληρός δίσκος με την απόλυτη και κυριολεκτική έννοια.

Έπειτα, ένας μύθος ακόμα είναι ότι η απλή επανάληψη είναι αρκετή. Είναι;

Και όταν λέω απλή επανάληψη, εννοώ το να διαβάζουμε ας πούμε ξανά και ξανά και

ξανά ένα κείμενο ή το να περνάμε τις σημειώσεις μας απλά να τις μελετάμε διαβάζοντάς

τες, δεν είναι αρκετό αυτό.

Η επανάληψη από μόνη της δεν αρκεί για να θυμόμαστε.

Και γι’ αυτό το λόγο διάβαζα εγώ η καημένη όταν ήμουνα πιο μικρή ξανά και ξανά

και ξανά το μάθημα της ιστορίας ή πιο μεγάλη, ξανά και ξανά και ξανά το κείμενο

της ομιλίας. Και λέω «Γιατί το διάβασα τόσες φορές και το θυμάμαι λίγο;»

Γιατί η απλή επανάληψη δεν φτάνει.

Αυτό το λένε και οι επιστήμονες.

Χρειάζονται πιο εξειδικευμένες στρατηγικές και τεχνικές που θα μάθετε και στο κόρς,

θα δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε και να το ενσωματώσετε με την καθημερινότητά σας

Άλλος μύθος είναι ότι η μνήμη μας είναι γραμμική.

Αυτό το πιστεύουμε, ότι το παρελθόν είναι κάπου εκεί πίσω και το μέλλον

κάπου εκεί μπροστά μας και όλα είναι σε γραμμική σειρά.

Δεν ισχύει όμως αυτό.

Η μνήμη μας δεν είναι γραμμική. Είναι δυναμική.

Σημαίνει ότι τα πράγματα που είχαμε μάθει πιο παλιά, μπορούμε ξαφνικά να τα

θυμηθούμε όταν χρειαστεί σε μια εντελώς διαφορετική στιγμή από το να τα μάθαμε

και σ’ αυτό ακριβώς βασίζεται και το κόρς.

Άλλος μύθος που επίσης συνηθίζεται και το πιστεύουμε και αυτός λέει ότι οι μνήμες

είναι σαν το βίντεο.

Για παράδειγμα, όταν έχουμε κάτι στο μυαλό μας και το αναπαράγουμε, πιστεύουμε ότι το βίντεο της μνήμης αναπαράγεται ακριβώς όπως το ζήσαμε.

Είναι αυτό που λέμε ότι είναι το δικό μου βίντεο και το ζώ το ξανά. Στην πραγματικότητα όμως, το μυαλό μας δεν αναπαράγει την εμπειρία. Δηλαδή, το μυαλό μας δεν αναπαράγει τις εμπειρίες όπως ακριβώς ήταν τότε. Ο εγκέφαλος ανακαλεί αποσπασματικά τα δεδομένα της εμπειρίας και δημιουργεί μία εικόνα για εμάς, ένα σύνολο από εικόνες, οι οποίες ανασυντίθεται στη μνήμη μας με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν πραγματικές, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το μυαλό μας είναι ακριβώς όπως το γράψιμο. Ένα συνεχώς ανανεούμενο και διορθούμενο σύστημα.

Ανακαλεί τα κομμάτια της μνήμης μας και τα ανασυνθέτει. Κι αυτό είναι που ονομάζουμε προσωπική εμπειρία.

Και όλα αυτά τα μύθοι, δεν έχουν καμία σχέση με το πώς πραγματικά λειτουργεί η μνήμη μας.

Αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της, γιατί αν τις καταλάβουμε, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά.

Δεν αρκεί μια ολόκληρη ζωή για να εξαντλήσουμε τη μνήμη ενός εγκεφάλου. Οπότε, πολλές φορές που λέμε ότι έχω πάρα πολλές γνώσεις και πρέπει να είναι πάρα πολλές και γι’ αυτό το λόγο δεν χωράνε στο μυαλό μου, δεν ισχύει αυτό. Χωράνε μια χαρά. Το θέμα είναι το πολύ στρες που έχουμε. Εκεί το χάνουμε κάπου.

Ο επόμενος μύθος. Χρησιμοποιούμε το 10% μόνο του εγκεφάλου. Δεν ισχύει, παιδιά. Έχουν γίνει πολλές μελέτες με απεικονιστικά μηχανήματα που έχουν συνδέσει ανθρώπους πρακτικά με ηλεκτρόδια και βλέπουν τι γίνεται στον εγκέφαλό τους και ανά πάσα στιγμή ενεργοποιούνται συγχρόνως πάρα πολλές περιοχές του εγκεφάλου ανάλογα με το τι κάνουμε, και σκεφτόμαστε τι ρεθίσματα έρχονται από το περιβάλλον.

Οπότε αυτό το ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου είναι ένας μύθος που προέκυψε από κάποιο απόφθεγμα, κάποιο παλιά, αλλά δεν συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας το 100% του, απλά ενεργοποιούνται κάθε φορά διαφορετικά κέντρα του εγκεφάλου. Και εμείς μέσα από το meta-learning, μέσα από τη μεταμάθηση, μαθαίνουμε πώς να ενεργοποιούμε πιο συντονισμένα τις συνάψεις που έχουμε δημιουργήσει γύρω από συγκεκριμένα θέματα που μας ενδιαφέρουν.

Και κλείνοντας, ο τελευταίος μύθος είναι το ότι υπάρχουν άτομα με κακή μνήμη. Ξαναλέω, έχει ασύλληπτο capacity, ασύλληπτες δυνατότητες ο κάθε εγκέφαλος. Μπορεί να αποθηκεύσει πάρα πολλές πληροφορίες και γνώσεις. Δεν υπάρχει κακή μνήμη, θέλω να το θυμάστε αυτό, υπάρχει εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν υπάρχει καλή και κακή μνήμη, υπάρχει εκπαιδευμένη μνήμη και ανεκπαίδευτη.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ανεκπαίδευτη μπορεί να εκπαιδευτεί. Μπορεί να μάθει ο άνθρωπος που δεν έχει μάθει να απομνημονεύει πώς να το κάνει και να αρχίσει να εξασκείται σε τεχνικές ώστε να αρχίσει να θυμάται. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να βρίσκονται στα πρώτα στάδια Άνοιας, Αλτσχάιμερ, πηγαίνουν σε κέντρα που μπορεί να τους βοηθήσουν και παίζουν παιχνίδια μνήμης.

Γιατί φτάνουμε στο σημείο να παίζουμε τα παιχνίδια μνήμης και όλες αυτές τις τεχνικές και τα εργαλεία που εφαρμόζουν εκεί όταν έχει φτάσει πια ο κόμπος το χταίνει. Γιατί να μάθουμε από πιο νωρίς να αξιοποιούμε καλύτερα τις δυνατότητες που έχει το μυαλό μας, ώστε να το κρατάμε σε εγρήγορση.

Γιατί να ξέρετε ότι ένας από τους τρόπους για να προστατευτεί η μνήμη μας και το μυαλό μας και να φτάσουμε σε μεγάλη ηλικία και να είμαστε καλά και να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε και να μην ανησυχούμε για το ότι ξεχνάμε, ένας από τους τρόπους είναι οι καινούριες γνώσεις. Και είναι και άλλα πράγματα. Θα τα μάθετε στο κόρς, πιο αναλυτικά. Αλλά είναι οι καινούργιες γνώσεις πολύ σημαντικές. Γιατί οτιδήποτε δεν εξασκούμε στη φύση, δεν το χρησιμοποιούμε, αρχίζει και μαραίνεται. Εθαίνει. Όπως και εμείς, με τον καιρό, όταν δεν τους γυμνάζουμε, αρχίζουν και αποδυναμώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό.

Τα παιχνίδια όπως το Σουντόκου και το Σταυρόλεξο βοηθούν, ξέρεις γιατί βοηθούν, επειδή μας βοηθούν να αναπτύξουμε περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη μνήμη εργασίας, δηλαδή μας βοηθούν να μαθαίνουμε να συγκεντρωνόμαστε πρακτικά. Και όταν κάνουμε αυτό, όταν η συγκέντρωση βελτιώνεται, βελτιώνεται και η απομνημόνευση. Σε αυτό βοηθάνε τα παιχνίδια αυτού του τύπου και τα Σταυρόλεξα.

Κρατήστε όμως αυτό Δεν υπάρχει καλή και κακή μνήμη. Υπάρχει εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη. Και εμείς εδώ είμαστε για να αρχίσουμε να την εκπαιδεύουμε συστηματικά και μεθοδικά και έξυπνα.

Πολύ βασική λοιπόν αλλαγή στο mindset. Μπορεί κάποιος να έχει ως παλιά πεποίθηση το «δεν το έχω με τη μάθηση και την απομνημόνευση» ή βάλτε εδώ οτιδήποτε έτσι αρνητικό στρόφο. Μπορεί να σας έρθει στο μυαλό να αρχίσουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε εμείς ότι υπάρχει πάντα τρόπος και το λέω συνέχεια αυτό υπάρχει πάντα τρόπος και συνήθως υπάρχει πάντα καλύτερος τρόπος. Είναι θέμα μεθοδολογίας το να μάθουμε, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε καλύτερα και η νέα πεποίθηση που θέλω να αρχίσετε να οικειοποιήστε από εδώ και πέρα είναι αυτή που γράφω στο βήμα 3: Η μάθηση και η απομνημόνευση είναι δεξιότητες και μπορώ να τις αναπτύξω. Και κάθε μέρα, με μικρούς και συνεπείς τρόπους, γίνομαι όλο και καλύτερη. Θυμάμαι όλο και περισσότερα. Μαθαίνω όλο και πιο εύκολα. Κάθε μέρα, με μικρά βήματα, βελτιώνομαι. Γιατί μπορώ, γιατί υπάρχει τρόπος και τον έχω βρει.

Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα τις πρακτικές.

Αναρωτιέμαι, πόσους από αυτούς τους μύθους για τη μνήμη πίστευες μέχρι τώρα. Στο υπόλοιπο επεισόδιο συζητήσαμε ακόμα περισσότερα χρήσιμα πράγματα και είδαμε δύο πολύ δυνατές και απλές πρακτικές απομνημόνευσης που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα και τι είναι τα λεγόμενα νοητικά σημειώματα και το περιβόητο παλάτι της μνήμης και πώς αυτά τα δύο μπορούν να ενισχύσουν τη μάθηση και τη μνήμη σου.

Αυτό που άκουσες εδώ ήταν τα πρώτα 25 λεπτά του μαθήματος. Το υπόλοιπο είναι διαθέσιμο δωρεάν από τη στήλη «Γωνιά της μάθησης» εντός Growth Academy, μαζί με τις σημειώσεις μου σε PDF. Βρες το link στις σημειώσεις για ευκολία. Και γράψου στο Smarter.

Όπως έγραψε πρόσφατα μία από τις ήδη εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για τη μάθησή σου. Και κάπου εδώ τελειώσαμε. Αν σου άρεσε αυτό το επεισόδιο, μοιράσου το με κάποιον που αγαπάς. Μου κάνεις έτσι το καλύτερο κομπλιμέντο που υπάρχει για τη δουλειά μου και συγχρόνως με βοηθάς να βοηθήσω ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Στις σημειώσεις του επεισοδίου θα βρεις και όλα τα links που ανέφερα αν δεν θέλεις να ψάχνεις. Και κάνε και ένα review με όσα στέργια θέλεις στην εφαρμογή που ακούς στο podcast. Δεν κοστίζει τίποτα και βοηθάει την εκπομπή άπειρα.

Μέχρι την επόμενη φορά θυμήσου, υπάρχει καλύτερος τρόπος.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Συγγραφέας | Podcaster | Educator

Το όνομά μου είναι Φύλλις Γαβριηλίδου και ο σκοπός μου το να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ στην εξέλιξή τους. Για τον σκοπό αυτό γράφω και μιλάω σε κάθε ευκαιρία. Εδώ μπορείς να διαβάσεις και να ακούσεις τα άρθρα και τα podcasts μου.
Καλώς ήρθες!

Οι δικές σας ερωτήσεις…

Είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης που αποσκοπεί στο να σε βοηθήσει στο να μη μένεις στη θεωρία, αλλά να περνάς στη δράση. Και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία ενός κοινωνικού δικτύου και μιας πλατφόρμας διαδραστικής μάθησης.

Δες το σαν το “αλφάβητο” της προσωπικής ανάπτυξης.

Συγχρόνως, αποσκοπεί στο να κάνει την προσωπική σου ανάπτυξη πιο οικονομική από τη συνδρομή σου στο Netflix.

Εστιάζουμε σε αντικείμενα που αποτελούν πολλαπλασιαστές για τη ζωή σου με έμφαση στο mindset αλλά και πρακτικές που οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, και άλλες σημαντικές θεματικές.

Δίνουμε έμφαση σε σημαντικά νοητικά μοντέλα (τρόπους σκέψης και πρακτικές) που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και αντλούμε βοήθεια από βιβλία και άλλο υλικό που μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θέλουμε να χτίσουμε το mindset της ανάπτυξης και της δράσης, που οδηγεί σε περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, ισορροπία, εξέλιξη, και όλα εκείνα που σου αξίζουν στη ζωή.

To accountability που θα φέρει η συμμετοχή σου στην ομάδα, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από τη γνώση και τα εργαλεία που με έχεις ακούσει να μοιράζομαι στα 230+ επεισόδια του The Brain Hacking Academy και τις Φυλλισοφίες, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις σε εκείνες τις δράσεις που μετράνε για τη δική σου ζωή.

Το ABC είναι μια δυνατή κοινότητα και συγχρόνως μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μέλη της.

Μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στο να αποκτήσεις πολύτιμα mental models, όσο και στο να περνάς πολύ πιο αποτελεσματικά σε δράσεις με το potential να οδηγήσουν πολύ πιο γρήγορα σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου.

Η κινητοποίηση που προκύπτει από τη δύναμη ενός community που έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης μαζί σου, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από το να μοιράζομαι εστιασμένα εργαλεία που λειτουργούν, μπορεί να βοηθήσει σε βαθμό που δεν φαντάζεσαι.

Όχι. Από διδακτικής σκοπιάς δεν είναι ωφέλιμο το να αναλαμβάνεις δουλειά που να παίρνει πάνω από μία ώρα την εβδομάδα.

Επίσης, θα ήταν καλό να το δεις περισσότερο ως μια διαδικασία κατά την οποία έχεις πρόσβαση σε πολύ χρήσιμο υλικό που υπάρχει καταχωρημένο σε μια βιβλιοθήκη, και εσύ επιλέγεις τι θα δουλέψεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις. 

Απόφυγε να το δεις ως σχολείο. Δεν πρόκειται να αξιολογηθείς ούτε να βαθμολογηθείς. Είσαι εδώ για σένα.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ανήκουν σε μια κοινότητα ομοϊδεατών, αναζητούν τρόπους να περνούν στη δράση και μέσα από αυτήν να δημιουργήσουν την καλύτερη και πιο ευτυχισμένη τους εκδοχή.

Τα εργαλεία που δουλεύουμε και τα mental models που βλέπουμε μπορούν να σε ωφελήσουν είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε εργαζόμενος/η, είτε φοιτητής/φοιτήτρια. Το σημαντικό είναι να κυνηγάς την προσωπική σου ανάπτυξη, όπως και το να θέλεις να δημιουργήσεις καλύτερη ποιότητα σκέψης και ζωής για τον εαυτό σου.

Α! Και το να διαβάζεις/ μελετάς βιβλία και χρήσιμο υλικό ή το να θέλεις να εντάξεις κάτι τέτοιο πιο συστηματικά στην καθημερινότητά σου. Να θυμάσαι: Leaders are Readers.

Αυτό εξαρτάται από τη δική σου δέσμευση και το κατά πόσο θα συμμετέχεις ενεργά και θα φροντίζεις να περνάς στη δράση.

Δίνω πάντα έμφαση στις στοχευμένες δράσεις που να φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα και στο να μπορεί κάθε άνθρωπος να εστιάσει σε εκείνα που είναι ουσιώδη για τη δική του ζωή. Ο σκοπός είναι μέσα από τη συμμετοχή σου και τα εργαλεία που θα δουλεύουμε μαζί να εντοπίζεις αυτές τις κατάλληλες για σένα δράσεις και να τις αναλαμβάνεις άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει πολλές δράσεις, αλλά λίγες και ουσιαστικές που να μπορείς να τηρήσεις με συνέπεια.

Όχι, δεν θα περιοριστούμε.

Η πρώτη ενότητα είναι η οικονομική διαχείριση και η ευημερία, πράγματα απαραίτητα για να βάλουμε γερά θεμέλια και να νιώθουμε ασφαλείς, ώστε να μπορούμε να περάσουμε και στα πιο πάνω επίπεδα της πυραμίδας του Μάσλοου.

Η θεματολογία μας σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτό. Στόχος είναι να δουλεύουμε μαζί πάνω σε πολλαπλασιαστές για την ανάπτυξή μας:

Οικονομική διαχείριση, νοοτροπία της ευημερίας, επίτευξη στόχων και παραγωγικότητα, επικοινωνία, σχέσεις, όρια, διαχείριση ενέργειας, μάθηση και μνήμη, διαχείριση χρόνου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα αγγίξουμε.

Έχε επίσης υπόψη σου ότι η θεματολογία προσαρμόζεται στις ίδιες τις ανάγκες των μελών με βάση το τι προκύπτει και επικρατεί από τις συζητήσεις μας και τους προβληματισμούς που φέρνετε εσείς στην εξίσωση.

Θέλω ιδανικά να αξιοποιήσω όσο γίνεται το feedback σας και να δημιουργήσω τη διαδικασία μάθησης και εξέλιξης που ακολουθούμε με βάση αυτό.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το εξής λάθος: Δεν ξεκινούν ποτέ κάτι καινούριο από φόβο πως θα αποτύχουν ή δεν θα είναι συνεπείς. 

Μόνο που το να μην ξεκινήσεις ποτέ είναι η μόνη σίγουρη συνταγή για αποτυχία.

Καταρχάς, στο ABC έχεις εμένα να σου παρέχω εργαλεία και καθοδήγηση, και το community να σε υποστηρίζει και να σε βοηθά να πετύχεις. Επίσης, χρειάζεται από την πλευρά σου μόνο η δέσμευση ότι θα κάνεις το ελάχιστο της δουλειάς που απαιτείται.

Εάν υπάρξουν περίοδοι που δεν σου βγαίνει αυτό, θα έχεις πάντα πρόσβαση σε προηγούμενο υλικό, οργανωμένο στη Βιβλιοθήκη (υπάρχει section που όντως ονομάζεται έτσι και μοιάζει με τη δομή ενός online course) και τρόπο που θα λειτουργεί σαν online course (με κεφάλαια ανά θεματολογία), ώστε να μπορείς να ανατρέχεις όταν το χρειαστείς.

Ο στόχος είναι να μπορείς να επικεντρωθείς σε εκείνα που χρειάζεσαι κάθε φορά, όχι το να κάνουμε όλοι/ες τα ίδια.

Στην περίπτωση όμως που τελικά δεν καταφέρεις να συμμετέχεις σε όλα, έχω να σου πω τα εξής:

  • Το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις. Η πραγματική νίκη είναι το ταξίδι. Θα κερδίσεις τόσες πολύτιμες γνώσεις και τόσο σημαντικά νοητικά μοντέλα στην πορεία, τα οποία θα μπορείς μετέπειτα να εφαρμόσεις και αλλού, που το να έχεις συμμετάσχει σε λιγότερο από το 100% των δράσεών μας θα φαντάζει ασήμαντο.
  • Με τη συνδρομή σου έχεις πρόσβαση  σε μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων. Σκέψου το υλικό του The Brain Hacking Academy + το community + το στοχευμένο υλικό με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες.
  • Η ίδια η δυνατότητα να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσύ και είναι εκεί για να σε παρακινήσουν και να σε υποστηρίξουν, μπορεί να έχει από μόνη της πολύ θετικά αποτελέσματα για τη ζωή σου.

Να θυμάσαι:

Είμαστε ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Ο στόχος μας εδώ είναι να ανεβάσουμε κατά πολύ αυτόν τον μέσο όρο.

Το να ξέρεις ότι μαζί με σένα θα δουλεύουν δεκάδες ή εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι – και είναι εκείνοι οι ίδιοι που θα γιορτάσουν μαζί σου την επιτυχία σου, θα έλεγα ότι αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο από μόνο του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, κάνουμε μεγάλο focus στην απλοποίηση και στο να κάνεις λίγες και ουσιαστικές δράσεις κάθε φορά.

Το λάθος που κάνουμε συχνά στην αυτοβελτίωση και την προσωπική μας ανάπτυξη είναι το ότι κυνηγάμε μεγάλες και δραματικές αλλαγές και ξεχνάμε πως εκείνα που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα είναι τα φαινομενικά ασήμαντα και μικρά, που όμως τα κάνουμε με συνέπεια.

Είμαι εδώ για να στο θυμίζω αυτό.

Ξέρω ότι δεν είναι σέξι και ότι δεν πουλάει όπως οι εύκολες λύσεις, αλλά δεν είναι στις αξίες μου το να πουλάω φύκια και μεταξωτές κορδέλες στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Η εμπιστοσύνη σου είναι για μένα πιο σημαντική από το να κερδίσω μερικές έξτρα εγγραφές.

Το ίδιο το community και το accountability που δημιουργεί για σένα είναι η βασικότερη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ομαδικές δράσεις που κάνουμε κατά καιρούς, όπως συζητήσεις γύρω από ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά, συναντήσεις από κοντά, και mini challenges που θα μπορείς να συμμετέχεις.

Ο σκοπός μας είναι να μελετάμε βασικά νοητικά μοντέλα και πρακτικές, και με βάση αυτά να αποφασίζει κάθε συμμετέχων/ συμμετέχουσα την καταλληλότερη δράση που θα αναλάβει. 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει καθοδήγηση με:

  • Αναρτήσεις κειμένου υπό μορφή φύλλων εργασίας, που θα περιλαμβάνουν τεχνικές NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) ή Coaching, ασκήσεις ή εργαλεία που να μπορείτε να δουλέψετε και μόνοι σας
  • Εβδομαδιαίες συζητήσεις με γραπτό κείμενο
  • Ένα μηνιαίο ομαδικό call με βίντεο όπου θα μπορούμε να συζητάμε όλοι μαζί σε πραγματικό χρόνο
  • Την αλληλεπίδραση μεταξύ σας που δεν πρέπει επουδενί να υποτιμάμε τη δύναμή της
  • Συναντήσεις από κοντά που συντονίζονται κατά τόπους από τα ίδια τα μέλη

Ακούγονται πολλά όταν τα βλέπεις μαζεμένα, αλλά είναι διαμοιρασμένα στον χρόνο με τρόπο που βγάζει νόημα. Και φυσικά, μπορείς να επιλέξεις σε τι από αυτά θα συμμετέχεις. Το πρόγραμμα σου δίνει επιλογές και πρόσβαση. Τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ.

Ας το πάμε αλλιώς. Έχουμε όλοι το ίδιο 24ωρο. Το θέμα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. 

Αν αποφασίσεις να δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου και το θέσεις ως προτεραιότητα, θα δεις πως μπορείς να δημιουργήσεις ή να βρεις χρόνο για να συμμετέχεις. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί και αξίζει να κυνηγήσει τα όνειρά του και την προσωπική του ανάπτυξη. Το “δεν έχω χρόνο” επιδέχεται μια μικρή αλλαγή στο mindset, για να δεις τα όνειρά σου να υλοποιούνται.

Πέρα από αυτό, το ότι είσαι εδώ μου δείχνει ότι προφανώς αφιερώνεις ήδη χρόνο στην προσωπική σου ανάπτυξη. Μπορεί το ABC να γίνει κομμάτι αυτού του χρόνου.

Να θυμάσαι:

Είσαι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σου και είσαι εδώ για να μάθεις, να παίξεις, να εξελιχθείς και να απολαμβάνεις αυτήν τη ζωή. Δεν θα σου τα παρέχει κανένας άλλος όλα αυτά, αν δεν το κάνεις εσύ για σένα.

Πέρα από την εβδομαδιαία μας συζήτηση, στην οποία μπορείς να συνδράμεις στον χρόνο που θα αποφασίσεις, καθώς και το μηνιαίο ομαδικό live call στο οποίο καλό είναι να συμμετέχεις, μπορείς να ορίσεις μόνος/η σου το χρονοδιάγραμμά σου.

Δεν είναι σχολείο, αλλά Academy. Εδώ οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες καλούνται να πάρουν οι ίδιοι/ες την ευθύνη της εξέλιξής τους και να δημιουργήσουν τον χώρο και τον χρόνο για να την έχουν.

Ναι. Το live παραμένει διαθέσιμο για δύο-τρεις εβδομάδες για όσους/ες δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, και έπειτα διαγράφεται.

Το πρόγραμμα είναι συνδρομητικό και λειτουργεί όπως κάθε συνδρομητική υπηρεσία.

Με την εγγραφή σου αδειοδοτείται το Mighty Networks να αφαιρεί κάθε μήνα ή χρόνο (ανάλογα με το πλάνο που επέλεξες) το ποσό της συνδρομής αυτόματα. Αυτό θα γίνεται δίχως να χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια από μεριάς σου, για όσο καιρό επιλέγεις να παραμένεις συνδρομητής.

Θα ειδοποιείσαι μέσω αυτοματοποιημένων emails μέσα από την πλατφόρμα, και μπορείς πάντα να ελέγξεις τα στοιχεία από τις ρυθμίσεις του προφίλ σου.​

Η εγγραφή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το Community, με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η επεξεργασία των πληρωμών γίνεται μέσω Stripe, που είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο διαδεδομένα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο.

Σημαντικό: Αν έχεις iPhone, θα μπορέσεις να κάνεις την εγγραφή σου μόνο μέσα από τον browser και όχι από την iOS εφαρμογή του Mighty Networks.

Όχι, αυτό δεν είναι εφικτό. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακυρώσεις τη συνδρομή και να ξαναγραφτείς αργότερα. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα σταματήσεις να έχεις πρόσβαση στο υλικό που είναι ήδη αναρτημένο.

Επίσης, στην περίπτωση που ανήκεις στα μέλη που γράφτηκαν μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, θα χάσεις την ειδική τιμή που ισχύει ειδικά για τις πρώιμες εγγραφές.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να συμβεί το να μείνεις πίσω για ένα διάστημα, όμως το υλικό θα παραμένει αναρτημένο ανά θεματική και θα μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό στο μέλλον, όταν θα έχεις τον χρόνο και τη διαύγεια για να ασχοληθείς.

Το ABC είναι μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων, βασισμένων στις δικές σας ανάγκες και μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό όποτε το επιθυμείς.

Η αξία του αυξάνεται με τον χρόνο, και καθώς η Βιβλιοθήκη μεγαλώνει, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη.

Όχι. Η εγγραφή σου μπορεί να γίνει με χρεωστική και λειτουργεί παρόμοια με τη συνδρομή σου στο Netflix ή σε όποια άλλη συνδρομητική υπηρεσία είσαι γραμμένος/η.

Κάθε μήνα ή χρόνο – ανάλογα με το πώς θα επιλέξεις να γραφτείς – χρεώνεται στον λογαριασμό σου το ποσό της συνδρομής στην οποία έχεις γραφτεί, για όσο καιρό επιλέξεις να παραμείνεις συνδρομητής.

Στην περίπτωση που η εφαρμογή δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις τη συνδρομή σου, μπορείς να μπεις από οποιονδήποτε browser – είτε από το κινητό είτε από το τάμπλετ ή τον υπολογιστή, και να ολοκληρώσεις τα βήματα της εγγραφής στο πρόγραμμα.

Αφού το κάνεις αυτό, η συνδρομή σου θα είναι ενεργή από όπου κι αν συνδέεσαι, με τα στοιχεία (όνομα, email) που έχεις δηλώσει.

Η πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το πρόγραμμα ABC μοιάζει πολύ με το Facebook στον τρόπο λειτουργίας της. Με λίγη εξάσκηση θα εξοικειωθείς.

Ακόμα όμως κι αν δεν χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα και δεν έχεις εξοικείωση, θα σου πω τα εξής:

  1. Τα πάντα είναι δεξιότητες. Αυτό σημαίνει πως με λίγη εξάσκηση θα μάθεις να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα.
  2. Θα βρεις ένα βίντεο στην ενότητα “Τα σημαντικότερα” (Υπάρχει ως επιλογή στην αριστερή στήλη του Academy), όπου εξηγώ πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Growth Academy και πώς δουλεύει η πλατφόρμα γενικότερα.
  3. Πώς θα μάθεις οτιδήποτε καινούριο, αν δεν εκτεθείς σε αυτό;

Αν διαβάζεις και προσπαθείς,
αλλά δεν θυμάσαι αρκετά από αυτά που μαθαίνεις,
είσαι στο κατάλληλο μέρος.

Υπάρχει τρόπος να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος
και να μάθεις πώς να απομνημονεύεις αποτελεσματικά.

Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.