Νιώθεις συχνά ότι ζεις το ίδιο έργο σε άλλα σκηνικά;

Ώρα για αλλαγή.


Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για την ανασκόπηση του έτους, με έμφαση στα προβλήματα και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

#40: Πώς οργανώνω τον χώρο και τη ζωή μου και μαθαίνω να κάνω let go, με τη Βάσια Κόντου

***

ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Γίνε εδώ μέλος του Growth Academy

***

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ/Η

Απόκτησε πρόσβαση στην premium Βιβλιοθήκη του Academy Book Club

***

ΣΥΝΔΕΣΟΥ

Συνδέσου μαζί μου στο Instagram

Συνδέσου μαζί μου στο LinkedIn

Συνδέσου μαζί μου στο Threads

***

ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ

Άφησε ένα rating στο Apple Podcasts

Άφησε ένα rating στο Spotify

Original Podcast Music by Alkis K

Transcript 

Κατά την ανασκόπηση του έτους, είναι φυσικό να προκύψουν διάφορα προβλήματα ή εμπόδια που μπορεί να δυσκολεύσουν τη διαδικασία. Σε αυτό το live συζητήσαμε μερικά από αυτά και είδαμε πώς μπορούμε να αρχίσουμε να τα βλέπουμε διαφορετικά για να τα αντιμετωπίσουμε.

Εύχομαι να σε βοηθήσει, είτε έχεις κάνει ήδη την ανασκόπησή σου, είτε την κάνεις τώρα και θέτεις νέους στόχους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανασκοπήσεις δεν είναι κάτι που θα κάνουμε μια φορά το χρόνο και τελείωσε.

Εάν θέλουμε να ζούμε μια συνειδητή καλή ζωή, χρειάζεται να τις εντάξουμε στη ρουτίνα μας και να φροντίσουμε να τις κάνουμε τακτικά. Μάλιστα, όσα θα ακούσεις εδώ μπορείς να τα συνδυάσεις και με άλλο υλικό από τη βιβλιοθήκη του ABC για να κάνεις την ανασκόπησή σου ακόμα πιο δυνατή.

Καλή ακρόαση!

[Intro]

Ανασκόπηση του έτους, δυσκολίες και εμπόδια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, ένα ζήτημα μάλλον, το οποίο το έχετε αναφέρει αρκετές φορές. Ότι σας δυσκολεύει το να κάνετε την ανασκόπηση, ότι πολλές φορές δεν μπορείτε να αξιολογήσετε και δεν ξέρετε πώς να αξιολογήσετε κιόλας αυτά που κάνετε.

Πολλοί από ό,τι έχω καταλάβει κολλάτε στο πώς να κάνω let go, πώς να αφήσω πράγματα πίσω. Κάποιες φορές δεν γίνεται να αφήσουμε πράγματα πίσω γιατί ανήκουν στις υποχρεώσεις μας και στα καθήκοντά μας, τα επαγγελματικά.

Το θέμα είναι τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα σας πω καταρχάς κάποια εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, που να προκύπτουν στην ίδια την ανασκόπηση, και είναι φυσικό να προκύπτουν προβλήματα ή εμπόδια και να δυσκολεύουν τη διαδικασία. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι συναισθηματικά, άλλα μπορεί να είναι πρακτικά, και υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ζητήματα τα οποία μπορεί να προκύπτουν.

Μπορεί να κάνουμε αρνητικές σκέψεις, μπορεί να κάνουμε υπερβολική αυτοκριτική και αρνητική αυτοκριτική μάλιστα. Μπορεί να νιώθουμε ότι υπερφορτωνόμαστε και δεν έχουμε αυτό το χώρο και το χρόνο για να σκεφτούμε καθαρά.

Μπορεί να υπάρχει ένας φόβος για το μέλλον. Και γενικά, όταν υπάρχει φόβος, καλό είναι να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων γιατί σε εκείνη την κατάσταση δεν είμαστε ο κατάλληλος κριτής.

Όταν λοιπόν πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία της ανασκόπησης, μπορεί να πέφτουν πάνω σε τέτοιου τύπου συναισθηματικά εμπόδια, γιατί μπορεί να εστιάζουν υπερβολικά πολύ στα λάθη και τις αποτυχίες που μπορεί να είχαν μέσα στη χρονιά ή γενικότερα.

Το θέμα όμως ποιο είναι εδώ; Ότι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να παρατηρήσουμε τα λάθη και τις αποτυχίες μας, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, να εξελιχθούμε μέσα από αυτά. Γιατί προφανώς τα λάθη και οι αποτυχίες δεν είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει· υπάρχουν τα λάθη, γίνονται και οι αποτυχίες.

Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πρώτα απ’ όλα να έχουμε τη συναισθηματική ευελιξία να ξεπεράσουμε τη δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει πάντα, όσο καλά και αν έχουμε δουλέψει με τον εαυτό μας. Θα απογοητευόμαστε. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι να βρούμε τρόπους να μάθουμε πώς να βελτιωθούμε και να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις μετά από τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Γι’ αυτό η ανασκόπηση είναι πολύτιμη, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν οι αρνητικές σκέψεις ούτε η υπερβολική αυτοκριτική.

Μερικές φορές κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική, εστιάζοντας υπερβολικά στις αδυναμίες μας αντί στα θετικά. Η ανασκόπηση δεν έχει στόχο να μας κάνει να κατηγορούμε τον εαυτό μας ή να σκεφτόμαστε πόσο λίγα καταφέραμε. Αν παρατηρούμε ότι το κάνουμε, είναι σημαντικό να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε σπιράλ αρνητικής αυτοκριτικής. Όταν ξεκινήσει, το μυαλό μας μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικό στους αρνητικούς συνειρμούς, κάτι που όλοι μας έχουμε βιώσει. 

Ειδικά αν είμαστε συναισθηματικά πεσμένοι, είναι καλύτερο να περιμένουμε να ανέβει η διάθεσή μας πριν επιχειρήσουμε ανασκόπηση, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να εμφανιστούν αρνητικές σκέψεις. Ένα προσωπικό παράδειγμα είναι όταν ήμουν άρρωστη και η διάθεσή μου έπεσε. Εκείνη τη στιγμή, η ανασκόπηση θα οδηγούσε μόνο σε περισσότερη αρνητικότητα.

Σε τέτοιες φάσεις, είναι καλύτερο να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Χαλαρώστε, δείτε μια ταινία, ακούστε μουσική, λύστε ένα παζλ. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να πάρει σημαντικές αποφάσεις όταν η ψυχολογική σας κατάσταση δεν είναι καλή. 

Οι γιορτές επίσης μπορεί να προκαλούν ένταση λόγω επαφής με οικογενειακά πρόσωπα, ειδικά αν υπάρχει τριβή. Σε τέτοιες στιγμές, αποφύγετε τη βαθιά ενδοσκόπηση, γιατί μπορεί να οδηγηθείτε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε την ανασκόπηση μας σε κατάλληλες συνθήκες, με ηρεμία, ησυχία, και χρόνο.

Μπορείτε να κανονίσετε ένα «ραντεβού» με τον εαυτό σας. Πάρτε το ημερολόγιό σας και κάντε την ανασκόπηση κάπου έξω ή δημιουργήστε έναν άνετο χώρο στο σπίτι με κεριά, μουσική, και μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Αυτά τα μικρά βήματα βοηθούν να ανεβάσετε τη διάθεσή σας.

Η ανασκόπηση είναι πιο αποτελεσματική όταν έχουμε δεδομένα. Αν κρατάμε σημειώσεις ή ημερολόγιο, μπορούμε να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι μέσα στη χρονιά χωρίς να καταλήγουμε σε υπερφόρτωση. Όσοι έχουν συστηματική καταγραφή, όπως ημερολόγια ή οργανωμένα ημερολόγια τύπου bullet journal, βρίσκουν πιο εύκολο να κάνουν ανασκοπήσεις, γιατί τα δεδομένα τους είναι ήδη συγκεντρωμένα. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε μόνο το ημερολόγιο σας στο κινητό ή έναν άλλο τρόπο οργάνωσης, μπορείτε να δείτε πώς κύλησε η χρονιά και να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες.

Το σημαντικό είναι να έχετε ένα σύστημα καταγραφής, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζεστε αποκλειστικά στη μνήμη σας. Αυτό βοηθά να αναγνωρίζετε τα μοτίβα της χρονιάς και να κατανοείτε πού αφιερώσατε τον χρόνο και την ενέργειά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απλοποιήσετε αυτά που κάνετε, για να μειώσετε το χρόνο, αλλά να αυξήσετε την απόδοση αυτού του χρόνου; Ή τι μπορεί να χρειάζεται αλλαγή, τι μπορεί να χρειάζεται να αφήσουμε πίσω.

Όλα αυτά βοηθάει πολύ να τα κάνουμε όταν έχουμε κάποιο σύστημα καταγραφής στη ζωή μας. Μάλλον βοηθάει το σύστημα καταγραφής να τα κάνουμε πολύ πιο εύκολα. Γιατί δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να θυμηθούμε τα πάντα. Και αυτό μειώνει, κατά κάποιον τρόπο, την έννοια και τον φόβο για το μέλλον που μπορεί να υπάρχει.

Ο φόβος για το μέλλον προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φόβο απέναντι στο άγνωστο και έχουμε αυτή την ανάγκη να νιώθουμε έλεγχο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο. Το να έχουμε συστήματα καταγραφής, ανασκόπησης, ενδοσκόπησης και αυτοπαρατήρησης είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο να δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας αυτή την αίσθηση ελέγχου. 

Αυτή η αίσθηση δημιουργείται όταν εστιάζουμε μέσα στη ζώνη ελέγχου μας, δηλαδή στα πράγματα που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε, που περνάνε από το χέρι μας. Αυτά περιλαμβάνουν σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές. Όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Πώς λοιπόν να δημιουργήσεις την αίσθηση ελέγχου αν δεν εστιάσεις σε αυτά τα τρία; Μέσα από την καταγραφή, μπορούμε να το επιτύχουμε.

Πρακτικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουμε είναι, για παράδειγμα, η έλλειψη χρόνου ή η δυσκολία να βρούμε χρόνο για να τον αφιερώσουμε στην ανασκόπηση. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει να αρχίσουμε να καταγράφουμε αν δεν το κάνουμε ήδη. Όπως είπα και πριν, είναι διαφορετικό να ανατρέχεις σε 500-600 σελίδες και διαφορετικό σε 15. Είναι επίσης πολύ βοηθητικό να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στη μέρα, την εβδομάδα, ή τον μήνα μας για να ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι έχει συμβεί.

Η αυτοαξιολόγηση είναι σημαντική, όχι με διάθεση αυτομαστιγώματος, αλλά με σκοπό τη βελτίωση. Να αναλογιστούμε τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι μπορούμε να βελτιώσουμε, τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι θέλουμε να αφήσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο.

Επιπλέον, η έλλειψη οργάνωσης δεν μας βοηθάει. Ακόμα και μια υποτυπώδης αίσθηση οργάνωσης μπορεί να μας δώσει την αίσθηση ελέγχου, και έτσι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Ο βαθμός στον οποίο αυτό είναι εφικτό εξαρτάται από το άτομο. Για παράδειγμα, εγώ είμαι ελεύθερη επαγγελματίας, οπότε διαμορφώνω το πρόγραμμά μου και αποφασίζω τι θα κάνω και τι όχι. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να είχα μια υπαλληλική θέση σε έναν οργανισμό ή σχολείο, όπου τα καθήκοντά μου θα ήταν συγκεκριμένα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως να μην μπορώ να αφήσω πράγματα πίσω, αλλά να βρω έναν καλύτερο τρόπο να τα οργανώνω, να τα διεκπεραιώνω, ή να μειώσω τους χρόνους που χρειάζομαι για διάφορες δραστηριότητες.

Τέλος, η χρήση εργαλείων μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Προσωπικά, αξιοποιώ αρκετά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μου λύνουν τα χέρια σε μεγάλο βαθμό.

Πολλές φορές μπορεί να με απασχολεί ένα θέμα για το οποίο θέλω να γράψω ή να μιλήσω, και μπαίνω να κάνω αυτή τη συζήτηση με το chat-ZPT για να ξεκαθαρίσει πρώτα μέσα στο δικό μου το μυαλό. Τέτοιου τύπου εργαλεία μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, όπως και η ίδια η οργάνωση χρόνου. Όταν ξεκινάμε να την κάνουμε, τότε είναι πιο δύσκολο, γιατί είναι overwhelming. Είναι πάρα πολλά πράγματα που ακόμα δεν ξέρουμε πώς να τα βάλουμε σε μια σειρά, και αυτό δημιουργεί όλο αυτό το άγχος. 

Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από το να το πάρει κανείς βήμα-βήμα, και απλά χρειάζεται να ξεκινήσει από κάπου. Οπότε, έχουμε την έλλειψη χρόνου, την απουσία οργάνωσης, και μια δυσκολία στην αξιολόγηση. Όσοι είστε στο ABC, έχω εκεί ένα φύλλο εργασίας, το οποίο είναι διαθέσιμο προς αγορά για όποιον θέλει. Αν δεν ανήκετε στο ABC, θα το βρείτε από το site μου. 

Σε αυτό το φύλλο εργασίας, είχαμε δει ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να αξιολογήσουμε, και αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Είχαμε κάνει και ένα live πέρυσι, όπου το εξηγούσα και συζητούσαμε λίγο τις δυσκολίες, τα mental models, τον τρόπο που καλούμαστε να σκεφτούμε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει μέσα τον κανόνα 80-20: να δούμε πώς μοιάζει αυτό, ποιο είναι το 20% μας, πώς μπορούμε να το εντοπίζουμε κάθε φορά. 

Χωρίς αξιολόγηση, πολλές φορές δεν μπορούμε να κρίνουμε τι κρατάμε, τι αφήνουμε. Και κάποιες φορές μπορεί όντως να μην μπορούμε να αφήσουμε κάτι. Αλλά χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας τουλάχιστον ποιες είναι οι προτεραιότητες. Γιατί μπορεί να μην μπορούμε να αφήσουμε κάτι πίσω, αλλά αυτά που είναι στο 20% ίσως χρειάζεται να γίνουν προτεραιότητα και να μπαίνουν πρώτα στο πρόγραμμα, ενώ τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Δεν είναι μόνο το τι θα αφήσω πίσω το θέμα, αλλά και πώς θα οργανώσω τον χρόνο μου καλύτερα από εδώ και πέρα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ανασκόπηση. Γιατί αν ξέρω ποιο είναι το 20% μου, τότε μπορώ να αφιερώσω σε αυτό το 20% το 50%, το 60%, το 70% του χρόνου μου, και στα υπόλοιπα λιγότερο. Ίσως να βρω τρόπο τα υπόλοιπα να τα αυτοματοποιήσω ή να τα απλοποιήσω, τέλος πάντων να μειώσω τον πονοκέφαλο που μου προκαλούν. 

Ποιο είναι αυτό το 20%; Δεν είναι πάντα το να αφήσουμε πίσω πράγματα το θέμα. Το θέμα είναι να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. 

***

Αυτό που μόλις άκουσες ήταν το πρώτο κομμάτι από το premium podcast που μπορείς να ακούσεις ως μέλος του ABC. Μιλήσαμε πολύ πιο αναλυτικά για την ανασκόπηση, για δυσκολίες και εμπόδια που μπορεί να κρύβει, για δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι. Είχα την ευκαιρία να σχολιάσω απευθείας προβληματισμούς που μοιραστήκατε μαζί μου στο Academy.

Αν θέλεις να ακούσεις το υπόλοιπο επεισόδιο, θα το βρεις στη βιβλιοθήκη του Academy Book Club. Και αν δεν είσαι μέλος, μπορείς να γίνεις και να αποκτήσεις πρόσβαση, τόσο στο ίδιο το επεισόδιο όσο και σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του ABC. Το link είναι το phyllisgabriel.com/ABC. 

Θα χαρώ πολύ να σε έχουμε στην παρέα! Είμαστε γαμάτη παρέα. Θα δεις!

Καλή συνέχεια.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Συγγραφέας | Podcaster | Educator

Το όνομά μου είναι Φύλλις Γαβριηλίδου και ο σκοπός μου το να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ στην εξέλιξή τους. Για τον σκοπό αυτό γράφω και μιλάω σε κάθε ευκαιρία. Εδώ μπορείς να διαβάσεις και να ακούσεις τα άρθρα και τα podcasts μου.
Καλώς ήρθες!

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.