Δύο είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι στη ζωή. Και οι δύο είναι πολύτιμοι και μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Ο πρώτος είναι το βίωμα. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν αποκτούμε εμπειρίες, αξιοποιούμε τα μαθήματα που φέρνουν και βελτιωνόμαστε μέσα από αυτά.

Ο δεύτερος δάσκαλος είναι οι εμπειρίες των άλλων και τα μαθήματα που κρύβονται σε αυτές. Ιστορίες ανθρώπων που λειτουργούν ως παραδειγματα, άλλοτε προς μίμηση και άλλοτε προς αποφυγή.

Είμαι σίγουρη ότι έχεις μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από βιώματα και εμπειρίες που σε βοήθησαν να μάθεις και να εξελιχθείς. Και όλα αυτά σε έφεραν εδώ.

Έχω λάβει πολλά emails με τις δικές σας ιστορίες με τα χρόνια και θα σου πω ότι πάντα θαυμάζω τόσο αυτές όσο και το θάρρος του να τις μοιραστείτε μαζί μου. Επίσης, εκτιμώ άπειρα το ότι αφιερώνετε τον χρόνο για να το κάνετε.

Σε αυτό το επεισόδιο, λοιπόν, μοιράζομαι μαζί σου τη δική μου συλλογή. Για την ακρίβεια, τα 12 σημαντικότερα μαθήματα ζωής που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια. 1 για κάθε μήνα από τότε που ξεκίνησαν οι Φυλλισοφίες.

Εύχομαι να βρεις αξία σε αυτά και να βοηθήσουν κι εσένα όσο βοηθούν εμένα.

Σου εύχομαι καλή ακρόαση!

Τα 12 μαθήματα επιγραμματικά:

 1. Χωρίς δράση, τίποτα δεν αλλάζει. Όταν έχεις αμφιβολίες, απλά διάλεξε κάτι και κάντο!
 2. Το feedback από μόνο του δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι τι κάνεις μαζί του.
 3. Η ποιότητα της σκέψης μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Δεν μπορούμε όμως να την αναβαθμίσουμε μόνοι μας. Βρες τους καλύτερους και μάθε από αυτούς και από τις ιστορίες τους.
 4. Αν δεν κάνεις focus, πάντα θα καταλήγεις με μεσοβέζικα και μέτρια αποτελέσματα.
 5. Το να προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο στα πάντα δεν καταλήγει πουθενά. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό το να εστιάζεις στη ζώνη ελέγχου σου, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, και να «αφήνεις τη ζωή να έρθει να σε συναντήσει».
 6. Less impressed, more involved. Σταμάτα να ανεβάζεις τους άλλους σε βάθρο και εστίασε στο να κάνεις τη δουλειά.
 7. Οι καταστάσεις και οι αποφάσεις μας είναι αυτό που είναι. Από εμάς εξαρτάται το να τις κάνουμε να δουλέψουν για εμάς.
 8. Αν θέλεις να ζήσεις μια καλύτερη και πιο επιτυχημένη ζωή με όλους τους τρόπους που μετράνε, μάθε να ζεις με ερωτήσεις.
 9. Οι άνθρωποι εκτιμούν τη δουλειά σου στο επίπεδο που μπορείς να επικοινωνήσεις την αξία που προσφέρεις.
 10. Ό,τι κι αν πετύχεις στη ζωή, οι άνθρωποι μέσα σε αυτήν είναι πάντα πολύ πιο σημαντικοί. Και τίποτα δεν έχει αξία δίχως ένα community που να είναι εκεί για να γιορτάζετε μαζί.
 11. Αν δεν παίρνεις λίγο χρόνο να μυρίσεις τα λουλούδια, τι νόημα έχει η ζωή;
 12. Χωρίς αυτεπίγνωση, δεν μπορείς να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή.

Το επόμενο καλύτερο βήμα:

Διάλεξε ένα από αυτά που σου μίλησε περισσότερο και βρες ποια μικρή αλλαγή μπορείς να κάνεις στη ζωή σου για να το μετατρέψεις σε βίωμα.

Θυμήσου: 

Χωρίς δράση, τίποτα δεν αλλάζει. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ: Για να περάσουμε σε στοχευμένη δράση και να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε να ζούμε.

Επιπλέον υλικό:

Το πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να χτίσεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση:

Μερικές ατάκες από το επεισόδιο:

 • «Όλα άλλαξαν όταν αποφάσισα να πάρω την ευθύνη της ζωής μου και να κάνω κάτι για να την αλλάξω.»
 • «Όλα όσα κάνεις έχουν ripple effect. Φρόντισε απλά να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και αυτό το ripple effect θα φέρει ό,τι του αναλογεί.»
 • «Είμαστε όλοι και όλες στον ίδιο χορό και χορεύουμε. Έχουμε όλοι ανασφάλειες και δυσκολίες. Το ότι προβάλλουμε την καλύτερη εκδοχή μας δεν μας καθιστά καλύτερους.»
 • «Σκεφτόμαστε με όρους καλό/κακό, αλλά αυτό χρειάζεται να σταματήσει. Εμείς κάνουμε μία απόφαση καλή ή κακή, μέσα από τις επιλογές και τη δράση μας.»
 • «Το θέμα δεν είναι να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, αλλά να μάθουμε να ζούμε με ερωτήσεις.»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ποια είναι η δική σου ιστορία;

Μοιράσου μαζί μου το δικό σου «ταξίδι του ήρωα» με ένα email στο info@phyllisgabriel.com, και ίσως γίνει featured σε κάποιο μελλοντικό επεισόδιο.

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.