Πώς να αποστηθίσεις (οτιδήποτε) με ευκολία

Διαβάζεις με τις ώρες, κρατάς σημειώσεις, τα λες απ’ έξω, κάνεις τακτικά επανάληψη, αλλά στο τέλος καταφέρνεις να συγκρατήσεις μόνο ένα μικρό τμήμα όσων έμαθες…

Δεν είσαι μόνος. Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο ικανοί ή έξυπνοι είναι. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το δικό τους μυαλό.

Βλέπεις, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό, φυσικά, εκδηλώνεται και στον τρόπο που μαθαίνουμε.

Μία από τις αποδοτικότερες τεχνικές που εφαρμόζω, τόσο με τους μαθητές μου όσο για όσα μαθαίνω η ίδια, είναι τα flashcards. Είναι μία εξαιρετική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί για να μάθεις οποιοδήποτε αντικείμενο πολύ πιο εύκολα και διακεδαστικά σε σύγκριση με τον τρόπο που μαθαίνεις τώρα.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στο κομμάτι των ξένων γλωσσών, μια και είναι εκείνο που με ρωτούν πιο συχνά.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε στο να συγκρατήσουμε το λεξιλόγιο που έχουμε να μάθουμε. Τα flashcards, λοιπόν, μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα, όποιος κι αν είναι ο μαθησιακός σου τύπος.

Ένα flashcard δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρτελάκι σαν κι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία (σε βιβλιοπωλείο τα ζητάς ως κάρτες αρχειοθέτησης και θέλεις τις μικρές, διαστάσεων όσο η παλάμη σου), του οποίου θέλεις να εκμεταλλευτείς και τις δυο πλευρές. Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι σε όποια γλώσσα κι αν μαθαίνεις, μπορείς να προσαρμόσεις και τον τρόπο που δουλεύεις τα καρτελάκια σου.

Αν για παράδειγμα είσαι σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορείς να δημιουργήσεις καρτελάκια με τις λέξεις που θέλεις να μάθεις στη μπροστά πλευρά (ένα καρτελάκι ανά λέξη) και στην πίσω να σχεδιάσεις κάτι που να δίνει τη σημασία της λέξης ή να κολλήσεις μια εικόνα (καλό είναι να αποφεύγεις τη μετάφραση της λέξης, ακόμα και στα αρχικά στάδια). Στα επόμενα στάδια θα μπορείς να δουλέψεις με συνώνυμα, αντώνυμα και παράγωγα της εκάστοτε λέξης και θα δεις πως μπορείς να μάθεις έτσι πολύ περισσότερο λεξιλόγιο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όσο μάθαινες μέχρι σήμερα.

Υπάρχει τρόπος να δουλέψεις με τον ίδιο τρόπο και τη γραμματική και το συντακτικό μιας γλώσσας και να πετύχεις πολύ πιο γρήγορα τους στόχους σου. Αν μάλιστα η διαφορά είναι κάποια χρόνια φροντιστηριακών μαθημάτων, αξίζει σίγουρα να προσπαθήσεις…

Ίσως η διαδικασία σου φαίνεται χρονοβόρα, αλλά θα στο δείξω με λίγα απλά μαθηματικά για να καταλάβεις την αξία του πράγματος:

Αν υποθέσουμε πως εσύ δημιουργείς για έναν χρόνο κάθε μέρα από 10 καρτελάκια, δηλαδή μαθαίνεις 10 λέξεις κάθε μέρα (δε θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα, το πολύ), μέσα σε έναν χρόνο θα έχεις μάθει πάνω από 3500 λέξεις (10×365= 3650 αλλά σας αφήσουμε και μερικές μέρες εκτός 😉 ). Αν τώρα ανεβάσεις το level, εξοικειωθείς με τη διαδικασία και αρχίσεις να δουλεύεις με παράγωγα, συνώνυμα και αντώνυμα, θα μάθεις ακόμα περισσότερες λέξεις. Ξέρεις με τι αντιστοιχεί κάτι τέτοιο σε όρους ξενόγλωσσων πτυχίων;

3500 λέξεις αντιστοιχούν σε επίπεδο Γ1, που σημαίνει για τα Γερμανικά που διδάσκω εγώ το πτυχίο Mittestufe 2 (δηλαδή C1), για τα Αγγλικά είναι το επίπεδο Advanced και για τα Γαλλικά DALF/ Sorbonne C1.

Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία ή ακόμα και μπελάς, αλλά αν σκεφτείς πόσο χρόνο χάνεις με το να μαθαίνεις με τον κλασικό τρόπο του να διαβάζεις από κατεβατά και λίστες, ή να αντιγράφεις απλά και όλα αυτά να σου παίρνουν χρόνια για να φτάσεις τα εν λόγω επίπεδα, θα δεις πως αξίζει να μπεις στη διαδικασία να μάθεις να χρησιμοποιείς τα flashcards αλλά και την ολοκληρωμένη μέθοδο για το πώς να τα χρησιμοποιήσεις και να οργανώσεις την επανάληψή σου. (Μικρό Hint η παρακάτω εικόνα με το καλύτερο Brain Hack για επανάληψη που υπάρχει!)

Εγώ εδώ σου ανέφερα ένα απλό παράδειγμα που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα. Υπόσχομαι πως θα δεις πολύ γρήγορα αποτελέσματα και δε θα θέλεις να σταματήσεις.

Από εκεί και πέρα μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο σε οποιοδήποτε αντικείμενο και να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Η μάθηση είναι από τις πιο ευχάριστες και φυσικές διαδικασίες για το ανθρώπινο μυαλό και έχουμε καταφέρει μέσα από λάθος χειρισμούς να τη μετατρέψουμε σε εφιάλτη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πώς να γίνεις δημιουργικός και να βρεις εκείνα που αγαπάς να κάνεις, αν δε σου αρέσει να μαθαίνεις τη στιγμή που τα βιβλία και η μάθηση είναι εκείνα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στο να ζήσεις το όνειρό σου;

Αυτός είναι ο στόχος μου εδώ και αυτός είναι και ο στόχος όλων όσων κάνω. Θέλω ο εκάστοτε μαθητής μου να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της μάθησής του στα χέρια του και να ξέρει τι μαθαίνει, πότε, γιατί και πώς να το μάθει πιο γρήγορα, αποδοτικά και διασκεδαστικά.

Δημιουργικός άνθρωπος είναι ο χαρούμενος άνθρωπος και σίγουρα δεν είμαστε χαρούμενοι όταν βασανιζόμαστε πάνω από βιβλία και σημειώσεις…


Αν σε βοήθησαν τα παραπάνω, ρίξε μια ματιά στα Online Courses που θα βρεις στο μενού της σελίδας και μοιράσου το άρθρο με κάποιον/α που αγαπάς για να βοηθήσουμε μαζί κι εκείνον ή εκείνη.

Αν πάλι θέλεις να μάθεις κι άλλα για το πώς να μαθαίνεις πιο γρήγορα και αποδοτικά ή να πάρεις λίγη έμπνευση για οτιδήποτε άλλο κάνεις, συμπλήρωσε εδώ τα στοιχεία σου και θα σε κρατώ ενήμερο/η, τόσο για νέα άρθρα και podcasts όσο και για επόμενα Online Courses και εργαστήρια.

Σ’ευχαριστώ που είσαι εδώ!

Φύλλις

Phyllis Gabriel

Blogger. Podcaster. Συγγραφέας. Γράφω, διαβάζω, μαθαίνω καινούρια πράγματα σε κάθε ευκαιρία. Αρχή και τέλος όσων κάνω η Δημιουργικότητα σε κάθε της έκφανση. Πιστεύω πως η Δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την εκπλήρωση και την ευτυχία για τον καθένα και στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να βρεις το εσωτερικό σου παιδί.

 

Cover artwork by 

Please follow and like us:
Πολύ λίγοι κάνουν κλικ εδώ...

Βρήκες κάτι καλό; Μοιράσου το!