Οι συνήθειές μας και το περιβάλλον μας παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ψυχική και σωματική μας υγεία και σίγουρα είναι σημαντικό το να εντοπίζουμε και να αλλάζουμε κατά καιρούς εκείνα που δε μας εξυπηρετούν. Δεν είναι όμως εύκολο κάτι τέτοιο. Όχι επειδή είναι δύσκολο το να αλλάξει κανείς το περιβάλλον ή μια συνήθεια, αλλά το να αλλάξει πρώτα νοοτροπία.
Δίχως τη νοοτροπία του να ψάχνουμε συνειδητά εκείνα που δε μας αφήνουν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι τίποτα δε μπορεί να έχει διάρκεια ή πραγματική επίδραση στη ζωή μας. Αν για παράδειγμα πω ότι θέλω να σταματήσω να βλέπω τηλεόραση και να αρχίσω να διαβάζω βιβλία, αλλά συνεχίσω με το που μπαίνω στο σπίτι να ανοίγω την τηλεόραση και δε φροντίσω να κάνω το βιβλίο που με ενδιαφέρει εύκολα προσβάσιμο, σίγουρα το μόνο που θα καταφέρω είναι να αποτύχω και να απογοητεύσω τον εαυτό μου, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να αλλάξω, πράγμα που απέχει έτη φωτός από την αλήθεια.
Εκείνο που πρέπει να αλλάξει για να αλλάξει και η ζωή μας είναι η νοοτροπία του θύματος και το να δεχόμαστε σαν οικουμενική αλήθεια πως τα πράγματα είναι όπως είναι, πως οι συνθήκες μας καθορίζουν και πως το περιβάλλον μας είναι πιο ισχυρό από εμάς τους ίδιους και τις αποφάσεις μας.
Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει επειδή πολύ απλά είμαστε οι ίδιοι αρχιτέκτονες και δημιουργοί του περιβάλλοντός μας. Οι δικές μας σκέψεις, αντιλήψεις και πεποιθήσεις είναι εκείνες που προβάλονται στην πραγματικότητά μας και την καθορίζουν. Το θέμα είναι πως τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει τελείως υποσυνείδητα, γι’αυτό και νομίζουμε πως δεν έχουμε τον έλεγχο και πως κάτι έξω από εμάς ελέγχει τη ζωή μας.
Η μαγεία όμως ξεκινά όταν αρχίσει κανείς να αντιλαμβάνεται πως οι λέξεις, οι σκέψεις και εκείνα που φαντάζεται έχουν δύναμη. Τη δύναμη να καταστρέψουν τα πάντα ή να δημιουργήσουν τα πάντα από το τίποτα. Όταν το λεξιλόγιο που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε αποτελείται κατά κύριο λόγο από αρνητικά μόρια όπως “όχι” και “δεν”, φράσεις που δηλώνουν ανασφάλεια, υποτέλεια και απαισιοδοξία και αναπαραγωγή κλισέ, γενικεύσεων και προκαταλήψεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν κανέναν, τότε είναι φυσικό επακόλουθο όλα αυτά να βρίσκουμε τον τρόπο να τα ζήσουμε στην πραγματικότητα, γιατί κάθε φορά που τα σκεφτόμαστε ή τα λέμε τους δίνουμε ζωή. Θα εκπλαγείτε αν αρχίσετε να παρατηρείται πόσο αρνητικοί είναι οι περισσότεροι γύρω σας ή ακόμα κι εσείς οι ίδιοι αν αρχίσετε να κρατάτε σκορ.
Το κακό με όλα αυτά είναι πως είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το υποσυνειδητό μας είναι πάντα εκεί, ακούει και αποθηκεύει, και επειδή μας είναι πιστό και μας υπηρετεί χωρίς να φιλτράρει αυτά που σκεφτόμαστε κάνει τα πάντα για να μας κάνει το χατήρι και να τα φέρει στη ζωή μας. Αν έχουμε λοιπόν πιστεύω που μας περιορίζουν και αισθανόμαστε αδύναμοι, όλο αυτό θα βρει τρόπο να αποτυπωθεί στην ίδια μας τη ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πόσο ισχυρό είναι τελικά το μυαλό μας και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι αποφάσεις μας και η νοοτροπία μας για τη ζωή που ζούμε. Πόσοι δεν είναι εκείνοι που δημιούργησαν αμύθητες περιουσίες από το πουθενά ή κατάφεραν να ξεπεράσουν ανίατες ασθένειες; Δεν πιστεύω πως όλες αυτές οι ιστορίες είναι θέμα τύχης. Θεωρώ πως είναι όλα θέμα νοοτροπίας και στάσης ζωής. Αν κάποιος πιστεύει πραγματικά πως δεν είναι ικανός ή άξιος για κάτι, δεν θα είναι ποτέ και θα παλεύει μια ζωή με τον εαυτό του δίχως να το καταλαβαίνει.
Οι σκέψεις μας καθορίζουν την πραγματικότητά μας και όσο δεν το συνειδητοποιούμε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μια ζωή έξω από τα όνειρά μας.

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.