Αυτοσαμποτάζ, πεποιθήσεις και στασιμότητα

Υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις

Το mindset shift

Ο Πρώτος Νόμος του Νεύτωνα αναφέρεται στην αδράνεια.

Συγκεκριμένα ορίζει ότι ένα αντικείμενο που είναι ακίνητο παραμένει ακίνητο και ότι ένα αντικείμενο που κινείται συνεχίζει να κινείται. Εκτός εάν εξαναγκαστεί από κάποια δύναμη να αλλάξει κατάσταση.

Το μάθαμε όλοι/ες στο σχολείο. Συνειδητοποιείς, όμως, πως ισχύει ακριβώς το ίδιο και στη ζωή;

Η ζωή λειτουργεί υπέρ μας όταν εισάγουμε ενέργεια στο σύστημα. Η αναμονή από την άλλη οδηγεί σε αδράνεια και συχνά σε εντροπία (αταξία και αποδιοργάνωση).

Προειδοποίηση

Προφανώς είναι αδύνατον να προβλέψουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πάντα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

Δεν είναι κάθε δράση ίση, όμως.

Ιδανικά, χρειάζεται να εστιάζουμε στη Ζώνη Ελέγχου μας, να εισάγουμε συνειδητά ενέργεια στο σύστημα, και να φροντίζουμε να δουλεύουμε πάνω στη συναισθηματική μας ευελιξία.

Εκεί που το χάνουμε είναι όταν εστιάζουμε στη Ζώνη Επιρροής, τη Ζώνη Παρατήρησης και το Χάος. Και τότε η ενέργεια που εισάγουμε στο σύστημα γυρίζει συχνά εναντίον μας.

Ένα insight από την προσωπική μου εμπειρία

Ακολουθούσα το εξής pattern:

Βιαζόμουν να δω αποτελέσματα σε όσα έκανα, απογοητευόμουν όταν δεν τα έβλεπα και οπισθοχωρούσα. Ίσως αυτό να είναι κάτι που κάνεις κι εσύ.

Θα έλεγα ότι αυτό το pattern συμπεριφοράς ήταν ένα είδος σοβαρού αυτοσαμποτάζ. Από εκείνο που γίνεται υποσυνείδητα και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να το αντιληφθείς και να το αλλάξεις. Γιατί;

Επειδή το εκάστοτε αποτέλεσμα δικαίωνε την πεποίθησή μου ότι αυτό που είχα επιλέξει να κάνω ήταν λάθος ή δεν μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.

Έτσι, διαιωνιζόταν ο φαύλος κύκλος. Μέχρι που άρχισα να παρατηρώ το επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς και αποφάσισα να το αμφισβητήσω και να το αλλάξω, δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό.

Το πρόβλημα (αποδόμηση) και η προσέγγιση

Έχουμε πάντα προσδοκίες από όσα κάνουμε και όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Έχουμε πάντα προσδοκίες από τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τους άλλους ανθρώπους, τις καταστάσεις.

Το θέμα είναι ότι το πώς βιώνουμε την εκάστοτε εμπειρία καθορίζεται άμεσα από αυτές τις προσδοκίες. Δεν είμαστε ποτέ αντικειμενικές/οί.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι θέλεις να δεις μια ταινία που μόλις κυκλοφόρησε και έχεις ακούσει διθυραμβικά σχόλια. Ακόμα κι αν η ταινία παίρνει βαθμολογία 9,6 στα 10, οι προσδοκίες σου ίσως οδηγήσουν στο να σκεφτείς ότι «εντάξει, καλή ήταν», αλλά να μην ενθουσιαστείς όπως θα συνέβαινε αν πήγαινες δίχως προσδοκίες. Και αν οι προσδοκίες σου ήταν αρνητικές, υποσυνείδητα θα έψαχνες να βρεις όσα καθιστούν την ταινία «όχι και τόσο καλή».

Εάν αυτό το αναγάγουμε στη ζωή μας και όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτήν, μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Επίσης, θα δούμε ότι το σημείο εστίασής μας παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ειδικά όταν εστιάζουμε έξω από τη Ζώνη Ελέγχου μας και μπλέκουμε τις προσδοκίες με τις απαιτήσεις, τα πράγματα περιπλέκονται. Πολύ.

(Η Ζώνη Ελέγχου περιορίζεται σε Σκέψεις – Συναισθήματα – Συμπεριφορές.)

Η στρατηγική

Για να αλλάξεις το οτιδήποτε στη ζωή σου, χρειάζεται πρώτα να αποκτήσεις επίγνωση για την εκάστοτε κατάσταση και για το πώς εσύ την επηρεάζεις με τον Α ή Β τρόπο. Χρειάζεται να παρατηρήσεις τα patterns σου και να αποκτήσεις επίγνωση της εκάστοτε συμπεριφοράς και όσων την προκαλούν.

Δίχως αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Για μένα το ένα εργαλείο που έχει βοηθήσει περισσότερο από όλα είναι το journaling. Επειδή οτιδήποτε καταγράφεται γίνεται παρατηρήσιμο, μετρήσιμο και μπορεί να αλλάξει/βελτιωθεί.

Μέσα από την ενδοσκόπηση, λοιπόν, που μπορείς να κάνεις με τη βοήθεια του journal σου, έχεις τη δυνατότητα φορέσεις το καπέλο του ερευνητή και να αρχίσεις να αποδομείς καταστάσεις που τείνουν να επαναλαμβάνονται στη ζωή σου.

Η δράση

Κράτα στο μυαλό τον Νόμο του Pearson (Ο Μαθηματικός που καθιέρωση τον κλάδο της Στατιστικής):

When performance is measured, performance improves. When performance is measured and reported back, the rate of improvement accelerates.

(Ελεύθερη μετάφραση: Όταν μετράμε την απόδοση κάποιου πράγματος, η απόδοση βελτιώνεται. Όταν η απόδοση μετριέται και αξιολογείται, ο ρυθμός βελτίωσης γίνεται εκθετικός.)

Το journaling σε συνδυασμό με το να ξέρεις τι να ρωτήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απίθανα breakthroughs. Πρώτα στον τρόπο σκέψης και έπειτα σε όλα τα υπόλοιπα.

Ξεκίνα ως εξής:

Σκέψου μία κατάσταση που τείνει να επαναλαμβάνεται στη ζωή σου. Κατάγραψε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις. Διερωτήσου:

Τι συνέβη; Πώς το βίωσα; Ποια χαρακτηριστικά είναι κοινά σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς αντιδρώ εγώ κάθε φορά και τι σκέφτομαι; Πώς επηρεάζω εγώ την κατάσταση; Τι μπορώ να βελτιώσω/αλλάξω και πώς;

Κατάγραψε πιθανές δράσεις και πράγματα που μπορείς να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά. Έπειτα διάλεξε ένα από αυτά και δεσμεύσου ότι θα το εφαρμόσεις στην πρώτη ευκαιρία.

Για μένα στο παραπάνω παράδειγμα αυτό σήμαινε ότι στη φάση που ένιωθα απογοήτευση, θα φρόντιζα να επιμείνω κόντρα στην παρόρμηση να τα παρατήσω.

Κάτι που με βοήθησε και με βοηθά πολύ είναι το να έχω στρατηγική και καλή οργάνωση σε όσα κάνω, καθώς και το να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου μέσα από το να τα καταγράφω στο journal μου ή/και να τα συζητώ.

Το επεισόδιο

Για να δεις αλλαγές και αποτελέσματα χρειάζεται να μετακινηθείς από εκεί που είσαι νοητικά, να ανακαλύψεις όσα δεν ξέρεις ότι δεν ξέρεις, να καλλιεργήσεις νοητικά μοντέλα που οδηγούν εκεί που θέλεις να φτάσεις, να εστιάσεις τη σκέψη σου αποτελεσματικά.

Για να τα κάνεις όλα αυτά και να έχεις εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης, χρειάζεσαι σε πρώτη φάση επίγνωση.

Σε αυτό το επεισόδιο σου δίνω μερικά έξτρα εργαλεία για να το πετύχεις.

Το άρθρο

Γινόμαστε καλύτεροι όταν μαθαίνουμε ο ένας από τα λάθη του άλλου. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω τη δική μου ιστορία. Από μηδενική επίγνωση στο σήμερα.

Εύχομαι να σε βοηθήσει.

Κάπου εδώ θα σε αφήσω και εύχομαι η παραπάνω οπτική να σε βοηθήσει να εντοπίσεις σε ποια πράγματα μπαίνεις στην αναμονή και να αρχίσεις να το αλλάζεις αυτό.

Σου εύχομαι ένα υπέροχο και δημιουργικό ΣΚ!

Φύλλις

Υ.Γ.: Έχασες την ανακοίνωση για το νέο course που ετοιμάζω;

Στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνουν διαθέσιμες οι πρώτες δύο ενότητες του online course Personal Branding Secrets. To course θα σου παρέχει τα εργαλεία για να δομήσεις σωστά την εικόνα που προβάλλεις στον κόσμο και να αρχίσεις έπειτα να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις.

Hint: Η αυτεπίγνωση και η αυτογνωσία παίζουν και στο Personal Branding καθοριστικό ρόλο. 

Το πρόγραμμα έχει ήδη 25 εγγραφές. Έχε στο νου ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου ισχύει early bird έκπτωση. Μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.


 

Το newsletter αυτό χρειάστηκε γύρω στις 10 ώρες για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν σε βοήθησε, σε προσκαλώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη.

Και αν θέλεις να υποστηρίξεις τη δουλειά μου με έναν ακόμα πιο ουσιαστικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα κερδίζεις κι εσύ, μπορείς να γραφτείς στο συνδρομητικό ABC: Το αλφάβητο του Growth.

Σε ευχαριστώ!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.