Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να κάνουμε, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο κι αν το θέλουμε. Εμείς… Γιατί αν το θέλουν οι ίδιοι αλλάζει το πράγμα.

Άσε που γενικά δεν είναι ωραίο το να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον. Είναι σα να του λες πως δεν είναι αρκετός και πως τον αγαπάς υπό όρους.

Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Πολλές φορές όμως ξεχνάμε πως αυτά τα θετικά και αρνητικά στοιχεία είναι αλληλένδετα.

Αγαπάμε για παράδειγμα στον ή στην σύντροφό μας το ότι έχει πάντα προσεγμένη και ωραία εμφάνιση, πράγμα που δείχνει ότι φροντίζει τον εαυτό του/ της και με τον ίδιο τρόπο φροντίζει και για εμάς, αλλά μας ενοχλεί που ξοδεύει πολλή ώρα στο μπάνιο και δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα φορέσει.

Μας αρέσει που τρέφεται υγιεινά και ενδιαφέρεται για την υγεία του/ της καθώς και τη δική μας, αλλά μας εκνευρίζει που μπορεί να μας ζαλίζει ώρες ώρες για θέματα διατροφής και άσκησης.

Παραδείγματα μπορώ να αναφέρω άπειρα, αλλά you get my point.

Τα παραπάνω είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και δε μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Δε γίνεται να αγαπάς μόνο το αποτέλεσμα και να προσπαθείς να αλλάξεις όλα εκείνα που οδηγούν σε αυτό. Είναι σα να λες πως θέλεις σοκολάτα χωρίς κακάο. Γίνεται; Δε γίνεται!

Δεν είναι αγάπη το να προσπαθείς να επισκιάσεις ή να αλλάξεις κάποιον βάζοντας όρους ή θέτοντας διλήμματα. Ούτε είναι οι σχέσεις πεδίο ανταλλαγών. Θα κάνω αυτό αν κάνεις κι εσύ το άλλο για μένα…

Αγάπη είναι περισσότερο το να αγαπάς κάποιον γι’αυτό που είναι, να βλέπεις τα ψεγάδια ως κομμάτια της μεγάλης εικόνας και όχι ως καρκινώματα που πρέπει να κοπούν, να δέχεσαι να ακούσεις και “όχι” και να το λες κι εσύ εκεί που χρειάζεται.

Δεν είναι αγάπη το να πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξεις για κάποιον και να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι, όπως δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις σε έναν μη ιδανικό κόσμο.

Δεν θεωρώ πως πρέπει κανείς να προσαρμοστεί κάνοντας υποχωρήσεις. Περισσσότερο πιστεύω πως οφείλει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του και τις προτεραιότητές του, να αγαπάει τον εαυτό του πάνω απ’ όλα, ώστε να μπορεί να δει αντικειμενικά το βαθμό συμβατότητας που έχει με τους άλλους.

Είτε μιλάμε για σχέσεις είτε για φιλίες, είτε ακόμα για τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι πολύ πιο δίκαιο και σωστό το να γνωρίζουμε τα όριά μας και να σεβόμαστε αυτά των άλλων, από το να μην έχουμε επενδύσει στο να τα ανακαλύψουμε και να αναλωνόμαστε καταπατώντας εκείνα των γύρω μας.

Όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσεις κάτι που έχει σταματήσει να σε γεμίζει και να βγάλεις από τη ζωή σου ανθρώπους και καταστάσεις που δεν σου προσφέρουν τίποτα. Με την ίδια λογική είναι ακόμα πιο εύκολο να βρεις ανθρώπους που σου ταιριάζουν πραγματικά και περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Κανείς δεν εγκλωβίζεται σε καμία κατάσταση χωρίς τη συναίνεσή του και κανείς δεν τρώει τη σοκολάτα του αν δεν την θέλει… 😉

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.