Με θλίψη παρατηρώ πόσο πολύ μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από ρόλους και είναι ίδιον μόνον του ανθρώπου αυτό. Κανένα ζώο δε θα κρυφτεί και θα παραστήσει πως είναι κάτι άλλο. Ο σκύλος μου δε θα μπει ποτέ στη διαδικασία να παριστάνει πως θέλει βόλτα τη στιγμή που θέλει να φάει· θα κλαψουρήσει και θα σταθεί πάνω από το μπολ με παράπονο και νάζι.

Δεν είναι όμως αυτό που με προβληματίζει, αλλά η ευκολία με την οποία κρυβόμαστε πίσω από ρόλους ακόμα κι όταν απέναντι υπάρχει μόνο ο εαυτός μας, μοναδικός παρατηρητής, συνομιλητής και φίλος. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας, χάνουμε ολοένα και περισσότερο την επαφή με το εσωτερικό μας παιδί. Είναι όμως εκείνο το παιδί που πάντα ήξερε και πάντα μας υπενθύμιζε την εσωτερική μας αλήθεια. Γιατί επιλέγουμε να του γυρίζουμε την πλάτη;

Έχω μια θεωρία. Πιστεύω πως είμαστε όλοι εν δυνάμει ευτυχισμένοι και πως υπάρχουν πολλά και περίτεχνα βαλμένα εμπόδια που στόχο έχουν να μας απομακρύνουν από αυτήν τη φυσική μας ιδιότητα.

Το δύσκολο είναι να αρχίσουμε να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα για να φτάσουμε στην αλήθεια και να ξεπεράσουμε όσα μας κρατάνε πίσω.

Τα ερωτήματα έχουν τεράστια δύναμη. Το μυαλό μας δεν αντέχει να τα κρατά αναπάντητα και αργά ή γρήγορα βρίσκει τη λύση σε όποιο πρόβλημα.

Το θέμα είναι πόσο τολμηρός αισθάνεται ο καθένας και πόσο έτοιμος είναι να αρχίσει να ρωτάει το γιατί πίσω από καθετί. Ακόμα κι όταν αυτό τον ξεβολεύει ή δεν του αρέσει. Ακόμα κι αν θεωρεί πως έχει δίκιο. Ακόμα κι αν όλα πηγαίνουν καλά.

Υπάρχουν πάντα μοτίβα στη ζωή μας. Μοτίβα που επαναλαμβάνονται, ακόμα κι αν το σκηνικό και οι άνθρωποι αλλάζουν. Κοινός παρονομαστής όμως παραμένουμε εμείς και αυτό από μόνο έχει πολλά να μας πει.

Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή αν είχαμε το θάρρος να ρωτήσουμε το γιατί. Πόσο πιο εύκολη θα γινόταν και η ζωή όσων αγαπάμε.

Είμαστε όλοι εν δυνάμει ευτυχισμένοι, αρκεί να καταλάβουμε πως την ευτυχία αυτή την κουβαλάμε μέσα μας και είναι μαζί μας όπου κι αν πάμε. Αυτό από μόνο του μου πήρε πολλά “γιατί” για να το ανακαλύψω, άξιζε όμως κάθε φορά, όσο δύσκολο κι αν ήταν.

[ABTM id=2176]

Θέλεις περισσότερα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξή σου;

Κάνε την εγγραφή σου τώρα και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του newsletter μου Φυλλισοφίες. Σε περιμένει κάθε Παρασκευή υλικό που θα σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, ακόμα και να βρεις τον τρόπο να αλλάξεις τη ζωή σου.

Είναι δωρεάν και τα στοιχεία σου είναι ασφαλή μαζί μου. Α! Και δε σπαμάρω ποτέ. Υπόσχεση.