Η καλή μνήμη είναι ένα προσόν που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Δεν είναι όμως κάτι ακατόρθωτο. Αντιθέτως, μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό το προσόν μέσα από εξάσκηση. Μερικοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσεις την εξάσκησή σου είναι οι ασκήσεις μνήμης που θα βρεις παρακάτω.

Άσκηση 1:

Βάλε στόχο το να θυμάσαι τα ονόματα όλων όσων γνωρίζεις.
Έχε στον νου πως τα πρώτα έξι δευτερόλεπτα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το τι θα κάνεις σε αυτό το διάστημα με το όνομα που θα ακούσεις καθορίζει το αν θα θυμάσαι το όνομα αργότερα.

Δοκίμασε να παρατηρήσεις το πρόσωπο που συνομιλητή σου. Τι σου κάνει εντύπωση; Έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Τι χρώμα είναι τα μάτια του;
Όσο παρατηρείς όλα αυτά, επανέλαβε νοερά το όνομά του.
Εναλλακτικά, μπορείς να σκεφτείς ποιον άλλο γνωρίζεις με το ίδιο όνομα και να βάλεις στη φαντασία σου τα δύο αυτά πρόσωπα να κάνουν κάτι μαζί. Μπορεί για παράδειγμα να τους φανταστείς να χωρεύουν ταγκό ή να παίζουν ρακέτες σε ένα χωράφι με παπαρούνες. Όσο πιο αστεία η εικόνα που θα φτιάξεις τόσο το καλύτερο. Η καλή μνήμη χρειάζεται ζωηρές, πολύχρωμες και ευφάνταστες εικόνες.

Άσκηση 2:

Άφησε τις λίστες για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ κατά μέρος και δοκίμασε να απομνημονεύεις όσα πρόκειται να αγοράσεις.
Δημιούργησε ένα μικρό Παλάτι της Μνήμης και τοποθέτησε τα αντικείμενα ή τα τρόφιμα εκεί με τη σειρά.

Μην ξεχνάς να κάνεις τις εικόνες όσο πιο αστείες, τραγικές ή παράλογες γίνεται.

Άσκηση 3:

Εδώ ο στόχος είναι το να θυμάσαι πάντα πού πάρκαρες το αυτοκίνητό σου ή πού άφησες τα κλειδιά. Μπορείς να βάλεις στόχο όποιο άλλο αντικείμενο συνηθίζεις να ξεχνάς.
Αφού παρκάρεις ή τοποθετήσεις κάπου το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, βγάλε μια νοερή φωτογραφία.

Τι εννοώ;
Κοίταξε το αυτοκίνητο ή το αντικείμενο και όσα το περιβάλλουν και ανοιγόκλεισε τα μάτια σα να πατάς το κουμπί μιας φωτογραφικής μηχανής. Αυτό αναγκάζει το μυαλό να συγκεντρωθεί σε εκείνο που θέλεις να θυμάσαι αργότερα και η “φωτογραφία” κάνει την απομνημόνευση εύκολη.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις τις νοερές εικόνες που θέλεις να θυμάσαι για καιρό. Η καλή μνήμη δε χτίζεται με τη μία φορά. Καλό είναι να κάνεις την πρώτη επανάληψη μέσα στο πρώτο πεντάωρο. Η επόμενη μπορεί να είναι την επόμενη μέρα. Έπειτα μια εβδομάδα και έναν μήνα μετά. Δε θα σου πάρει περισσότερο από ένα-δυο λεπτά και θα δεις πως θα αρχίσεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα.
Η ιδανική επανάληψη λέγεται Επανάληψη σε Αυξανόμενα Διαστήματα ή αγγλιστί Spaced Repetition και μπορείς να ακούσεις περισσότερα για αυτήν εδώ.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 3 ακόμα τρόποι με τους οποίους μπορώ να σε βοηθήσω:

1. Ήξερες ότι το journaling είναι το Νο1 εργαλείο για να βάλεις το self-coaching στη ζωή σου; Στο online course The No BS Journaling Method θα μάθεις πώς να γίνεις ο coach του εαυτού σου μεθοδικά και στοχευμένα. Το course έχει ήδη δεκάδες journaling practitioners που αξιοποιούν τις τεχνικές.

2. Το να γίνεις μέλος του συνδρομητικού προγράμματος ABC: Το αλφάβητο του Growth που σε στηρίζει στην ανάπτυξή σου, παρέα με δεκάδες άλλα μέλη. Μέσα από αποκλειστικό υλικό, ομαδικά calls μαζί μου, και δια ζώσης συναντήσεις με το community.

3. Το να προβληθείς ως χορηγός στο podcast ή στο newsletter μου. Κάνε κλικ στο ανάλογο link για να μάθεις περισσότερα.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;