Ο καλύτερος επαγγελματικός σύμβουλος

. . . και πώς να τον βρεις

Το mindset shift

Η αυτογνωσία είναι σημαντικό κομμάτι μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. Είναι όμως διαδικασία και όχι άσκηση που θα κάνεις μια φορά και θα τελειώσει.

Ο καλύτερος επαγγελματικός σύμβουλος για σένα είσαι εσύ. Κανένας άλλος δεν μπορεί γνωρίζει καλύτερα από σένα τις αξίες, τις ανάγκες και τα θέλω σου.

Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και καλείσαι να κοιτάς προς τα μέσα, να ξεκαθαρίζεις ποιος/α επιλέγεις να είσαι, τι κάνεις και γιατί, και να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα.

Προειδοποίηση

Το να δημιουργήσουμε την προσωπική και επαγγελματική πορεία που θέλουμε περιλαμβάνει πρώτα και πάνω από όλα το να πάρουμε το 100% της ευθύνης για εκείνα που περνούν από εμάς:

Τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Το πώς επιλέγουμε να δρούμε. Τις επιλογές μας. Τα «ναι» και τα «όχι» μας.

Ναι, ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Ναι, δεν θα είναι εύκολο. Ναι, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις.

Δεν θα το κάνει, όμως, κανένας άλλος για εμάς.

Ένα insight από την προσωπική μου εμπειρία

Η πρώτη μου δουλειά ήταν για μια μεγάλη εταιρεία της Βορείου Ελλάδος. Δουλειά γραφείου. Εξαγωγές. Συνεχής πίεση, άγχος, στρες. Πολλά λάθη.

Δημιουργικότητα μηδέν.

Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα;

Τι ΔΕΝ ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Και είναι σημαντικό μάθημα αυτό. Μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τι μας ταιριάζει και τι όχι, ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου ευχάριστο το να βρισκόμαστε μέσα σε καταστάσεις που δεν είναι για εμάς.

Γιατί επέλεξα να κάνω αυτήν τη δουλειά;

Επειδή εμπιστεύτηκα κάποιον άλλο, έξω από μένα, να με πείσει για το ποια ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Επειδή δεν είχα μάθει να κοιτάω προς τα μέσα και να κάνω συνειδητές επιλογές με βάση τις αξίες, τα θέλω και τις ανάγκες μου.

Δεν ήταν κακοπροαίρετο το άτομο που εμπιστεύτηκα. Το αντίθετο. Ήθελε το καλό μου. Μόνο που είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος άλλος το καλό μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Ήμουν εγώ υπεύθυνη για να το κάνω αυτό, αλλά ήταν πιο εύκολο να αποποιηθώ την ευθύνη από το να τολμήσω κάτι που ίσως αποδεικνυόταν λάθος.

Το πρόβλημα (αποδόμηση) και η προσέγγιση

Είναι ευκολότερο το να αποποιηθούμε την ευθύνη και να αφήσουμε τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Έχουμε έτσι πάντα τη δυνατότητα να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού.

Μόνο που αυτή η αποποίηση προσωπικής ευθύνης μάς καθιστά αδύναμους και μας βάζει σε θέση θύματος. Και όταν βλέπεις τον εαυτό σου ως θύμα – έστω και υποσυνείδητα – αδυνατείς να βρεις ουσιαστικές λύσεις και να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεται. 

Μία σημαντική αρνητική συνέπεια του παραπάνω είναι το learned helplessness που εδραιώνεται. Η αίσθηση δηλαδή του ότι είμαστε αβοήθητοι και ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στη ζωή μας. Και αυτό επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την υγεία μας, τις σχέσεις μας και την ικανότητά μας να περνάμε στη δράση.

Η στρατηγική

Η ανάληψη ευθύνης είναι η στρατηγική εδώ. Το να πάρουμε την ευθύνη για όλα όσα βρίσκονται στη Ζώνη Ελέγχου μας (Σκέψεις – Συναισθήματα – Συμπεριφορές) και να σταματήσουμε να κατηγορούμε άτομα και καταστάσεις για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας.

Το θέμα δεν είναι όσα κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι, αλλά το τι επιλέγουμε να κάνουμε εμείς. Όσο ασχολούμαστε με τους άλλους και μένουμε στο «»κατηγορώ«», στην ουσία εμποδίζουμε το μυαλό μας από το να σκεφτεί παραπέρα, να γίνει δημιουργικό και να εντοπίσει δυνατότητες, επιλογές και πιθανές δράσεις που θα μας βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις.

Η δράση

Αναγνώρισε τη διαφορά ανάμεσα σε φταίξιμο και ευθύνη. Ξεκίνα να αυτοπαρατηρείσαι και να βρίσκεις τα σημεία στα οποία τείνεις να κατηγορείς κάτι ή κάποιον έξω από σένα για όσα συμβαίνουν στη ζωή σου.

Το journaling μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, καθώς οτιδήποτε καταγράφεται αποκτά υπόσταση και μπορείς να το παρατηρήσεις, να το μελετήσεις και να κάνεις κάτι μαζί του. Η μεθοδολογία που προτείνω στο The No BS Journaling Method θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Ξεκίνα να διερωτάσαι «Ποια είναι η δική μου ευθύνη σε αυτήν την κατάσταση; Πώς την επηρέασα/επηρεάζω; Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;»

Το επεισόδιο

Έχουμε όλοι πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ ότι συνειδητοποιούμε. Όλα ξεκινούν από την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας και κάπου εκεί ξεκινάει ή τελειώνει και η θυματοποίηση.

Το θέμα είναι πως όταν πάρουμε την ευθύνη για αυτήν την ιστορία, είμαστε πια σε θέση να καθορίσουμε οι ίδιοι την ερμηνεία, το τέλος, το αποτέλεσμα. Σε αυτό το επεισόδιο θα μάθεις το πώς.

Το άρθρο

Το έγραψα το 2019 και παραμένει επίκαιρο. Ένα συντριπτικό μέρος των εργαζόμενων σήμερα έχουν θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούν, δεν αισθάνονται πληρότητα μέσα σε αυτές και νιώθουν πως οι δυνατότητές τους δεν αξιοποιούνται.

Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η αλήθεια τελικά; Ναι, σε συλλογικό επίπεδο τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Είναι, όμως, απαραίτητο να εστιάζουμε στη Ζώνη Ελέγχου μας και σε όσα μπορούμε να κάνουμε. Και συχνά αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει να σκεφτείς (και να δράσεις) διαφορετικά. 

Κάπου εδώ θα ξαναπώ ότι ο καλύτερος επαγγελματικός σύμβουλος για σένα είσαι εσύ. Με την προϋπόθεση ότι θα πάρεις την ευθύνη της ζωής σου και θα κάνεις εκείνο που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν:

Να κοιτάξεις προς τα μέσα και να χτίσεις την αυτεπίγνωση και αυτογνωσία που θα σε βοηθήσουν να δομήσεις την πορεία σου συνειδητά και στοχευμένα. Και αφού το κάνεις αυτό, θα διερευνήσεις τις επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω και σχετίζονται με τις αξίες, τα θέλω και τις ανάγκες σου.

Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει(ς) τον κόπο. Πίστεψέ με.

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Έχασες την ανακοίνωση για το νέο course που ετοιμάζω;

Στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνουν διαθέσιμες οι πρώτες δύο ενότητες του online course Personal Branding Secrets. To course θα σου παρέχει τα εργαλεία για να δομήσεις σωστά την εικόνα που προβάλλεις στον κόσμο και να αρχίσεις έπειτα να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις.

Το πρόγραμμα έχει ήδη 22 εγγραφές από τα άτομα που εκδήλωσαν νωρίς το ενδιαφέρον τους και από σήμερα έχουν ανοίξει επίσημα οι εγγραφές για όλους. Έχε στο νου ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου ισχύει η δεύτερη early bird έκπτωση (Περισσότερα εδώ). 

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις για τη σημασία του Personal Branding, καθώς και για το ίδιο το course, και να ξεκινήσεις να δομείς και να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις, θα χαρώ να σε έχω μαζί μας στο δωρεάν live μάθημα που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Θα χρειαστεί να είσαι μέλος του Growth Academy και να δηλώσεις συμμετοχή εδώ για να μην το χάσεις.


 

Το newsletter αυτό χρειάστηκε γύρω στις 10 ώρες για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν σε βοήθησε, σε προσκαλώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη.

Και αν θέλεις να υποστηρίξεις τη δουλειά μου με έναν ακόμα πιο ουσιαστικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα κερδίζεις κι εσύ, μπορείς να γραφτείς στο συνδρομητικό ABC: Το αλφάβητο του Growth.

Σε ευχαριστώ!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.