Η επιτυχία ενός ανθρώπου στη ζωή μπορεί να μετρηθεί σε άμεση αναλογία με την αυτοπεποίθησή του.

Το έχεις ακούσει αυτό ποτέ; Πώς θα άλλαζε η ζωή σου, αν είχες περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Σε αυτό το επεισόδιο θα κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ότι συνήθως…

Έγραψα έναν οδηγό για να σε βοηθήσω να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου με τρόπους που λειτουργούν. Ο οδηγός κυκλοφορεί παράλληλα με αυτό το επεισόδιο και μπορείς να τον βρεις και να τον κάνεις δικό σου παρακάτω.

Μπορείς επίσης παρακάτω να βρεις το podcast σε γραπτή μορφή.

Σε αυτό το επεισόδιο λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου το πρώτο μέρος, όπου θα μάθεις τι είναι και τι δεν είναι αυτοπεποίθηση, και θα αποκτήσεις μια ιδέα για το πώς να την καλλιεργήσεις!

Σου εύχομαι καλή ακρόαση!

Disclaimer: 

Συνηθίζεται στην ελληνική όσο και σε άλλες γλώσσες να χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ο αρσενικός τύπος όταν αναφερόμαστε γενικά σε μια κατάσταση, όπως για παράδειγμα «οι εργαζόμενοι στον οργανισμό». Αυτό αποτελεί μιαν ανισορροπία ανάμεσα στη χρήση των δύο γενών, του αρσενικού και του θηλυκού.

Σε αυτό το ebook και το αντίστοιχο audio επιλέξαμε να μοιράσουμε τις αναφορές των δύο τύπων, με στόχο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ισορροπία μεταξύ τους, αλλά και να εξασφαλιστεί η καλή ροή και η εύκολη ανάγνωση και ακρόαση του κειμένου. Συνεπώς, η ακροάτρια θα διαπιστώσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι γενικές αναφορές γίνονται με τον αρσενικό και σε κάποιες περιπτώσεις με τον θηλυκό τύπο, όπως ακριβώς στην πρόταση που διαβάζεις αυτή τη στιγμή. 

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστώ να συμβάλω σε έναν κόσμο που σέβεται και συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο με το οποίο ταυτίζονται.

Οι σημαντικότερες ιδέες με μια ματιά:

 • Η αυτοπεποίθηση είναι δεξιότητα
 • Άλλο το να δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση και άλλο το να έχεις αυτοπεποίθηση.
 • Ο άνθρωπος που έχει πραγματική αυτοπεποίθηση ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος επειδή εκπέμπει αυτοπεποίθηση.
 • Υπάρχουν βήματα και ξεκάθαρο μονοπάτι για να γίνεις ο άνθρωπος που εκπέμπει αυτοπεποίθηση δίχως να προσπαθεί.
 • Η αυτοπεποίθηση είναι τα πιστεύω ενός ανθρώπου σχετικά με την ικανότητά του
  • να πετύχει και
  • να φτάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης (συνήθως σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο).
 • Αυτοπεποίθηση είναι το να ξέρεις ότι μπορείς να μαθαίνεις, να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι σε οποιονδήποτε τομέα.
 • Δεν χρειάζεται να τα γνωρίζεις όλα για να κάνεις κάθε φορά το αμέσως επόμενο βήμα.

Το επόμενο καλύτερο βήμα:

Κάνε δικό σου τον οδηγό «Η αυτοπεποίθηση και τα μυστικά της» κάνοντας κλικ εδώ ή στην εικόνα και ξεκίνα σήμερα κιόλας να χτίζεις την αυτοπεποίθηση που σου αξίζει!

Η αυτοπεποίθηση είναι και αυτή μία δεξιότητα. Εδώ θα αποκτήσεις σημαντικά, πρακτικά εργαλεία για να τη χτίσεις μεθοδικά και στοχευμένα.

Η αυτοπεποίθηση και τα μυστικά της

Από μικρό παιδί είχα ένα μεγάλο μυστικό για το οποίο ντρεπόμουν πάρα πολύ. Μια κρυφή ταυτότητα που δεν ήθελα να ανακαλύψει κανένας. Πριν σου μιλήσω για την κρυφή μου ταυτότητα, θα σου πω κάτι που, αν δεν είχε συμβεί, πιθανότατα να μην είχα γράψει ποτέ τον οδηγό που τώρα ακούς.

Στη Β’ Δημοτικού η δασκάλα μου έκανε κάτι που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή μου. Τότε ήμουν πολύ μικρή για να το καταλάβω.

Θυμάμαι εκείνο το πρωινό σαν να ήταν χθες. Ήταν η πρώτη ώρα μαθήματος και το μάθημα με το οποίο θα ξεκινούσαμε ήταν η Γλώσσα. Πάνω στην έδρα η δασκάλα άφηνε πάντα τη μεγάλη καφέ δερμάτινη τσάντα της. Έμοιαζε με χαρτοφύλακα και είχε μέσα γραπτά, σημειωματάρια, μπλε τετράδια.

Εκείνη την ημέρα άνοιξε την τσάντα της και έβγαλε από μέσα έναν πάκο κόλλες Α4. Κάποια από τις προηγούμενες μέρες είχαμε γράψει ένα «Σκέφτομαι και Γράφω». Άφησε τις κόλλες πάνω στην έδρα, διάλεξε μία από αυτές και την ανήρτησε στον πίνακα ανακοινώσεων. Πάνω πάνω.

Από μακριά μπορούσα να διακρίνω ένα «Μπράβο!» γραμμένο με μεγάλα γράμματα. Καθώς επεξεργαζόμουν το γραπτό από μακριά συνειδητοποίησα πως ήταν το δικό μου. Έκπληκτη την είδα να παίρνει άλλα δύο γραπτά από τη στοίβα και να τα αναρτά κάτω από το δικό μου. 

Στην τάξη δεν είπε πολλά πέρα από ένα μπράβο στις τρεις μας που καταφέραμε να ξεχωρίσουμε. Όταν χτύπησε το κουδούνι όμως με κράτησε πίσω για να μου μιλήσει. Μόνο εμένα.

«Είσαι πάρα πολύ καλή. Να συνεχίσεις να γράφεις.»

Νομίζω πως μέχρι τότε δεν μου είχαν πει ποτέ κάτι τέτοιο. Γενικά, ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, αλλά δεν είχα ξεχωρίσει ποτέ σε κάτι. Μέχρι σήμερα δεν ξέρω τι ακριβώς είδε στο γραπτό μου. Δεν θυμάμαι καν το θέμα του.

Το μόνο που θυμάμαι είναι το πώς ένιωθα καθώς το έγραφα, πόσο πολύ με συνέπαιρναν οι λέξεις και πόσο αφοσιωμένη ήμουν στο γραπτό.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγαπούσα τα βιβλία και ήθελα να γράφω. Τα βιβλία με μάγευαν και χανόμουν μέσα σε αυτά – σε σημείο που γραφόμουν κρυφά σε δανειστικές βιβλιοθήκες και διάβαζα μέχρι αργά τη νύχτα με έναν φακό κάτω από τα σκεπάσματα. Η γιαγιά μου είχε να το λέει.

Οι λέξεις ήταν πάντα και παραμένουν η μεγάλη μου αγάπη. Έγραφα μικρές ιστορίες, ποιήματα, στίχους. Διάβαζα άλλες ιστορίες με περίσσιο ενθουσιασμό ανακαλύπτοντας νέες δυνατότητες. Έγραφα σε κάθε ευκαιρία τα δικά μου.

Και αυτή ακριβώς ήταν η κρυφή μου ταυτότητα από παιδί. Αμφιβάλλω αν κάποιος από την οικογένειά μου ή το περιβάλλον μου είχε αντιληφθεί τι έκανα. Όλα όσα έγραφα τα έκρυβα ή τα κατέστρεφα για να μην τα δει κανένας. Ένιωθα τεράστια ντροπή γι’ αυτά και δεν ήθελα με τίποτα να μαθευτεί το μυστικό μου.

Θυμάμαι μια φορά να έχω πετάξει κάτι στίχους που είχα γράψει στα σκουπίδια και με ένα περίεργο γύρισμα της τύχης το χαρτί βρέθηκαν στα χέρια της γειτόνισσάς μας. Η Μάρω με κάποιον τρόπο υποψιάστηκε ότι οι στίχοι ήταν δικοί μου. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει πώς το έκανε αυτό. Ήρθε να με βρει για να με ρωτήσει, λέγοντάς μου πως οι στίχοι ήταν πολύ καλοί.

Αρνήθηκα το δημιούργημά μου δίχως δεύτερη σκέψη. Ντράπηκα τόσο πολύ που σταμάτησα να γράφω οτιδήποτε για αρκετό καιρό.

Είναι βλέπεις ένα πράγμα το να γράφεις και τελείως άλλο πράγμα το να αφήσεις άλλους ανθρώπους να διαβάσουν όσα γράφεις. Αυτό απαιτεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ή τουλάχιστον το να μην ντρέπεσαι και να μη φοβάσαι ασύλληπτα την κριτική των άλλων.

Για πολλά χρόνια δεν είχα ούτε αυτοπεποίθηση ούτε σιγουριά. Και η κριτική των άλλων με τρόμαζε όσο τίποτα.

Και κάπως έτσι, το πρώτο μου βιβλίο – εννοώ το πρώτο που έφτασε να ολοκληρωθεί – χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να γραφτεί.

Οκτώ χρόνια, γεμάτα πισωγυρίσματα, ανασφάλειες, φόβο μπροστά στην αποτυχία. Οκτώ χρόνια και άλλα τόσα πριν από αυτά, που ξεκινούσα με ενθουσιασμό καινούριες ιδέες και κατέληγα να μην ολοκληρώνω τίποτα. Παραιτούμουν πριν ακόμη ξεκινήσω και άφηνα τα πάντα στη μέση. Αυτό, βέβαια, αν ήμουν τυχερή για να φτάσω έστω και στη μέση…

Τα λόγια της δασκάλας μου είχαν για πολλά χρόνια ξεχαστεί – ή επέλεγα να τα ξεχνάω. Κάτι που έκανα με τόσο μεγάλη αγάπη με πλήγωνε βαθιά. Ήθελα περισσότερο απ’ όλα να μοιραστώ τις λέξεις μου και συγχρόνως το φοβόμουν μέχρι θανάτου.

Από την άλλη, αν δεν μου τα είχε πει ποτέ εκείνο το πρωινό στο διάλειμμα, ίσως και να μην είχα τολμήσει ποτέ να κάνω το αδιανόητο: Να αφήσω άλλους ανθρώπους να διαβάσουν τα κείμενά μου.

Τώρα, λοιπόν, ίσως αναρωτιέσαι πώς έφτασα να γράψω αυτό που ακούς αυτήν τη στιγμή και πώς, μετά από όλα αυτά, αυτό που ακούς έχει στόχο να σε βοηθήσει να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ήμουν εκεί που είσαι και κατάφερα να αλλάξω την ιστορία μου και να βρεθώ εδώ. Στο σημείο που κάνω αυτό που αγαπάω και ο κόσμος το διαβάζει ή το ακούει. Το διαβάζει και αντλεί βοήθεια από αυτό. 

Και ναι, όλα όσα έκανα για να χτίσω την αυτοπεποίθησή μου στη συγγραφή είναι απολύτως μεταφέρσιμα σε οποιονδήποτε άλλον τομέα θέλεις να τη χτίσεις. 

Θέλω να σε βοηθήσω να αλλάξεις κι εσύ την ιστορία σου και να βρεθείς εκεί ακριβώς που θέλεις. Να κάνεις εκείνα που αγαπάς και να αφήσεις πίσω σου τη σκιά του φόβου και της ανασφάλειας. Ακριβώς αυτό που έκανα τα τελευταία χρόνια μέσα από το podcast The Brain Hacking Academy σε συνεργασία με τον Δημήτρη Γκιόκα. Αυτό που συνεχίζω πλέον να κάνω solo με το να γράφω, να μιλάω και να μοιράζομαι ιδέες και εργαλεία με το potential να αλλάξουν τη ζωή σου.

Τι έκανα για να αλλάξω την ιστορία μου;

Αντιμετώπισα την αυτοπεποίθηση ως αυτό που είναι πραγματικά: μια δεξιότητα

Και αυτό ακριβώς είναι εκείνο που θα σε βοηθήσω να κάνεις κι εσύ μέσα από αυτόν τον οδηγό.

Έτοιμος;

Τι είναι και τι δεν είναι αυτοπεποίθηση

Σίγουρα θα έχεις ακούσει/διαβάσει/δει πολλά γύρω από το τι είναι αυτοπεποίθηση και τι χρειάζεται να κάνεις για να την αποκτήσεις. Ίσως έχεις δοκιμάσει να αλλάξεις τη στάση του σώματός σου, να κάνεις πιο δυνατές χειραψίες, να προσποιηθείς ότι την έχεις μέχρι να την κατακτήσεις – το λεγόμενο “fake it ‘till you make it”. Μπορεί ακόμα να προσπάθησες να τη χακάρεις μέσα από το ντύσιμο.

Για να ακούς αυτόν τον οδηγό θα υποθέσω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν λειτούργησε για σένα. Δεν λειτούργησε επειδή όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, όχι όμως να έχεις αυτοπεποίθηση. Αυτή η διαφορά, όπως καταλαβαίνεις, είναι τεράστια.

Ένας άνθρωπος που έχει πραγματική αυτοπεποίθηση ξεχωρίζει μέσα από το πλήθος, όχι επειδή απλά στέκεται ή συμπεριφέρεται διαφορετικά. Ναι, όλα αυτά συμβαίνουν, όμως, δεν είναι η αιτία για την οποία ξεχωρίζει. Ο άνθρωπος που έχει πραγματική αυτοπεποίθηση ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος επειδή εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Από μέσα προς τα έξω. Η στάση του σώματος, η συμπεριφορά, ακόμα και τα ρούχα που φοράει ορίζονται από αυτό, δεν το ορίζουν.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που νιώθει σίγουρη για τον εαυτό της θα φορέσει πολύ πιο εύκολα ένα κόκκινο φόρεμα, επειδή το να τραβήξει την προσοχή δεν την τρομάζει. Στον αντίποδα, αν μια γυναίκα που δεν νιώθει σίγουρη τολμήσει να φορέσει το ίδιο κόκκινο φόρεμα, το πιθανότερο είναι πως θα περάσει μερικές μίζερες ώρες κατά τις οποίες θα αναρωτιέται διαρκώς αν οι άλλοι την κοιτούν και αν την κρίνουν για την εμφάνισή της. Το ίδιο μπορούμε να το αναγάγουμε σε κάθε κατάσταση.

Τώρα έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι πως μάλλον είσαι καταδικασμένη στην ανασφάλεια για την υπόλοιπη ζωή σου. Θυμήσου όμως την ιστορία που άκουσες στην αρχή. Ήμουν εκεί που είσαι και κατόρθωσα να αλλάξω την ιστορία μου και τη σχέση μου με την αυτοπεποίθηση. Τόσο στη συγγραφή, όσο και σε άλλους τομείς. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ, ξεκινώντας σήμερα κιόλας.

Εδώ που τα λέμε, έχεις ήδη ξεκινήσει αφού επέλεξες να ακούσεις αυτόν τον οδηγό.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα σου ζητήσω να κάνεις στον τρόπο σκέψης σου σε αυτό το σημείο, είναι το να αρχίσεις να σκέφτεσαι την αυτοπεποίθηση ως δεξιότητα που ξεκινάς να καλλιεργείς και όχι σαν κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό που έχουν λίγοι τυχεροί. Αν αρχίσεις να τη βλέπεις ως δεξιότητα, θα μπορέσεις να κατανοήσεις σε βάθος όσα ακολουθούν, καθώς και να συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν βήματα και ξεκάθαρο μονοπάτι για να γίνεις ο άνθρωπος που εκπέμπει αυτοπεποίθηση δίχως να προσπαθεί.

Αυτό το μονοπάτι θα σε βοηθήσω να δημιουργήσεις για τον εαυτό σου εδώ, ώστε να μπορέσεις να το βαδίσεις.

Τι είναι λοιπόν η αυτοπεποίθηση και από τι επηρεάζεται;

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε στον ορισμό που δίνουμε στην αυτοπεποίθηση. Συχνά, η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους αποτυγχάνει επειδή δεν έχουμε όλοι τους ίδιους ορισμούς για τις έννοιες που συζητάμε. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με έναν νέο ορισμό που θα ορίσει τις αποφάσεις και τις επιλογές σου από εδώ και πέρα, και θα κάνει τη μεταξύ μας επικοινωνία να πετύχει:

Η αυτοπεποίθηση είναι τα πιστεύω ενός ανθρώπου σχετικά με την ικανότητά του

 • να πετύχει και
 • να φτάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης (συνήθως σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο).

Με λίγα λόγια, η αυτοπεποίθηση προκύπτει από την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε όλα τα βήματα.

Όταν έχεις αυτοπεποίθηση ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι, οποιονδήποτε στόχο θέσεις, θα βρεις έναν τρόπο για να τον πετύχεις. Αυτό σημαίνει πως έχεις απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου σε σχέση με την ικανότητά σου να μαθαίνεις, να βελτιώνεσαι, να εξελίσσεσαι. Πρόκειται για τη στάση ζωής που απορρέει από το growth mindset – τον αναπτυξιακό τρόπο σκέψης – που σε κάνει να εστιάζεις στο να γίνεσαι κάθε μέρα λίγο καλύτερη απ’ ό,τι ήσουν χθες. Κυρίως όμως είναι το να ξέρεις ότι μπορείς να μαθαίνεις, να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι σε οποιονδήποτε τομέα.

Αυτή η αυτοπεποίθηση διαφέρει κατά πολύ από εκείνη που οι περισσότερες θα σου πουν. Σε αυτό το είδος αυτοπεποίθησης «ενημερώνεσαι» από το μέλλον – από τον άνθρωπο που έχεις αποφασίσει να γίνεις – και όχι μόνο από το παρελθόν, όπως συνηθίζεται. Ξέρεις ότι μπορείς να φτάσεις σε εκείνο που οραματίζεσαι και ότι το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε σένα και εκείνον τον εαυτό θα καλυφθεί. Ξέρεις επίσης πως δεν χρειάζεται να τα γνωρίζεις όλα για να κάνεις κάθε φορά το αμέσως επόμενο βήμα. Άλλωστε, αν τα γνώριζες θα είχες φτάσει ήδη στον προορισμό.

Αν αναρωτιέσαι πώς αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή σε πιο «επιφανειακά» πράγματα, όπως η αυτοπεποίθηση σε σχέση με την εξωτερική μας εμφάνιση, θα σου πω ότι έχει, και μάλιστα πολύ πρακτική. Όχι, δεν εννοώ ότι θα αλλάξεις μαγικά το πρόσωπο ή το σώμα σου. Εκείνο που εννοώ είναι ότι μπορείς να μάθεις να δουλεύεις με όσα έχεις. Μπορείς να χτίσεις τη δεξιότητα του να φροντίζεις τον εαυτό σου, καθώς και εκείνη τού να τον ντύνεις με τρόπο που να αισθάνεσαι πρώτα απ’ όλα εσύ άνετα και όμορφα.

Είναι πολύ περισσότερα εκείνα που μπορούμε να ελέγξουμε απ’ όσα νομίζουμε. Ακόμα και στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι και, πάνω απ’ όλα, στο πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας.

Ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή είναι το γεγονός ότι έμαθα να ντύνομαι και να επιλέγω τα κατάλληλα για μένα χρώματα. Και ναι, παρακολούθησα σεμινάριο για να τα μάθω όλα αυτά. 

Λίγο background ακόμα για την ιστορία: Μέσα σε όλα ξεκίνησα έχοντας πολύ κακή αυτοεικόνα, με αποκορύφωμα το να περάσω διατροφικές διαταραχές. Πέρα, λοιπόν, από τη δουλειά που έκανα με τον εαυτό μου και που όλοι χρειάζεται να κάνουμε λίγο-πολύ, καλλιέργησα και δεξιότητες που με βοήθησαν να ενισχύσω τη θετική αυτοεικόνα που έχω τώρα πια.

Τη συνέχεια θα τη διαβάσεις εδώ:

Κάνε δικό σου τον οδηγό «Η αυτοπεποίθηση και τα μυστικά της» κάνοντας κλικ εδώ και ξεκίνα σήμερα κιόλας να χτίζεις την αυτοπεποίθηση που σου αξίζει!