Και πώς να τον διαχειριστείς

Το mindset shift

Σκέψου το εξής παράδοξο:

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ιδιοκτησία μας: βάζουμε κλειδαριές ασφαλείας και συναγερμούς στα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας. Αλλά το ένα πράγμα που είναι πολυτιμότερο όλων, τον χρόνο μας, δεν το προστατεύουμε ούτε κατά διάνοια τόσο πολύ.

Ή έστω λίγο.

Είναι αδύνατον να εφαρμόσεις τον κανόνα 80/20, αν υποκύπτεις στο FOMO.

Το να λες «ναι» σε όλα, δεν σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ποιοτικές σχέσεις και συνεργασίες σε κανένα επίπεδο. Όσο κι αν πείθεις τον εαυτό σου πως τα «ναι» που έχεις πει «είναι όλα μοναδικές ευκαιρίες».

Να θυμάσαι:

Η επιτυχία και η ευτυχία φτιάχνονται με τα «όχι» που λες.

Το FOMO είναι το αντίθετο του κανόνα 80/20. Και τα «όχι» που λες σε βοηθούν να το νικήσεις.

Προειδοποίηση

Δεν θα σταματήσεις ποτέ να αισθάνεσαι τον φόβο του να χάσεις κάποια ευκαιρία. Το loss aversion (η αποστροφή μας απέναντι στο να χάσουμε οτιδήποτε) και άλλα σημαντικά biases θα φροντίσουν γι’ αυτό.

Είναι κομμάτι της εξελικτικής μας πορείας. Δεν θα επιβιώναμε ως είδος, αν δεν βιώναμε FOMO.

Το FOMO οδηγούσε μεταξύ άλλων στο να εμπλεκόμαστε στα δρώμενα της φυλής και στο να μην παρατάμε δεξιά και αριστερά πολύτιμα εργαλεία για την επιβίωσή μας.

Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που κατοικούσαμε σε σπηλιές και τρώγαμε ακρίδες. (Καλά… Το τελευταίο συμβαίνει ακόμη. )

Δεν είναι το FOMO που πρέπει να αλλάξει, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε για αυτό και η συμπεριφορά μας.

Ένα insight από την προσωπική μου εμπειρία

Στη δουλειά μου τα ερεθίσματα είναι αμέτρητα. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος όσων κάνω περιλαμβάνει δημόσια προβολή, χρειάζεται να αποφασίζω πολύ συνειδητά πώς θα προβάλλω το έργο μου και – κυρίως – πώς ΔΕΝ θα το προβάλλω.

Τα social media είναι πάρα πολλά και η τάση των περισσότερων ανθρώπων – ειδικά των content creators – είναι το «μέσα σε όλα».

Πιστεύω, όμως, βαθιά ότι το να είσαι μέσα σε όλα – όταν δεν έχεις ολόκληρη ομάδα όπως ο Gary Vee – σε καθιστά απλά μέτριο σε όλα. Στην καλύτερη.

Από την άλλη, όταν εστιάζεις συνειδητά σε ένα ή δύο κανάλια, έχεις την ευκαιρία να αναπτυχθείς σε αυτά. Πολύ. Κυρίως επειδή φεύγεις από τη λογική του «κάνω τα ίδια παντού», και μαθαίνεις να κάνεις το καλύτερο δυνατό για το κανάλι που έχεις επιλέξει.

Για μένα είναι δύο: Το podcast και το LinkedIn μου.

Το πρόβλημα (αποδόμηση) και η προσέγγιση

Σε πρώτη φάση, χρειάζεται να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από το FOMO. Και όλα συνδέονται με το loss aversion.

  1. Έχουμε δύο μεγάλους φόβους:

Από τη μία τον φόβο ότι δεν θα έρθει κάποια επόμενη ευκαιρία, άρα πρέπει να πούμε «ναι» σε ό,τι έχει εμφανιστεί μπροστά μας. Από την άλλη, φοβόμαστε ότι δεν θα ξαναβρούμε στο μέλλον τη συγκεκριμένη ευκαιρία.

  1. Έχουμε την κουλτούρα του «όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο».

Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη πηγή δυστυχίας στον δυτικό κόσμο σήμερα. Όλο το marketing που γίνεται κάθε μέρα βασίζεται στο να τρέφει την ανασφάλεια του ότι δεν θα είσαι ποτέ ικανοποιημένη/ος με αυτά που έχεις και ότι δεν θα είσαι ποτέ αρκετός/ή.

  1. Έχουμε την κοινωνική πίεση ως κύριο παράγοντα του FOMO.

Κάνουμε συχνά επιλογές επειδή το θέλουν κάποιοι άλλοι. Και καταλήγουμε έτσι σε καταστάσεις που δεν μας ικανοποιούν ούτε μας ταιριάζουν πραγματικά.

Η στρατηγική

Μάθε να υπολογίζεις και να σκέφτεσαι πάντα το κόστος ευκαιρίας. Για κάθε τι που επιλέγεις να κάνεις, δεν κάνεις κάτι άλλο. Υπάρχει σε όλα ένα trade-off που πρέπει να αξιολογείς.

Δεν μας αρέσει να το κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητο. Αν θέλουμε να ζούμε μια συνειδητή ζωή που να έχουμε επιλέξει.

Το θέμα δεν είναι να βρεις τρόπο να τα κάνεις όλα. Το θέμα είναι να επιλέξεις εκείνα τα λίγα που σε φέρνουν όλο και πιο κοντά στο ιδανικό που οραματίζεσαι.

Η δράση

  1. Όρισε προτεραιότητες με τη βοήθεια του κανόνα 80/20.

20% των δράσεων (μόνο) οδηγεί σε 80% των αποτελεσμάτων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθεις να υπολογίζεις. Και για να το κάνεις χρειάζεται να βάλεις κάτω τα δεδομένα της ζωής σου.

Κάθε είδους ανασκόπηση πρέπει να έχει αυτόν τον προσανατολισμό και έχω δημιουργήσει ένα worksheet για να σε βοηθήσω σε αυτό.

  1. Μάθε την πραγματική αξία του «όχι».

Εδώ χρειάζεται να γίνει μια αναπλαισίωση: Τα «όχι» που λες είναι πολύ περισσότερα από απλές αρνήσεις. Είναι εκείνα που στην πραγματικότητα δίνουν αξία στα «ναι» σου.

Σου δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσεις και να αποδόσεις σε επίπεδα που δεν θα μπορούσες, αν έλεγες «ναι» σε όλα. Και αυτό είναι προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε πραγματικό growth.

Βρες, λοιπόν, το 20% σου και ξεκίνα να αντικαθιστάς το FOMO με το JOMO (Joy Of Missing Out – τη χαρά του να χάνεις κάποια ευκαιρία).

Και ναι, μπορείς να μάθεις να απολαμβάνεις συνειδητά τα «όχι» που λες. Επειδή θα ξέρεις ότι κάθε «όχι» είναι μία ακόμα ψήφος για το άτομο που επιλέγεις να γίνεις και τη ζωή που θέλεις να ζεις.

Το επεισόδιο

Ίσως το ένα πράγμα που θα σε κινητοποιήσει περισσότερο από όλα είναι το να αντιληφθείς όσα χάνεις με τα «ναι» που λες διαρκώς. Και αυτό είναι ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το loss aversion που ανέφερα παραπάνω προς όφελός μας.

Σε αυτό το επεισόδιο θα μάθεις να εντοπίζεις το πραγματικό κόστος ευκαιρίας των επιλογών σου. Και αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο το να μετακινηθείς από το FOMO στο JOMO.


 

Κάπως έτσι έχεις ήδη ξεκινήσει να αποκτάς το mindset που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το FOMO και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Αυτή είναι η ίδια συλλογιστική που ακολούθησα για να εστιάσω στο να μεγαλώσω την απήχησή μου στο LinkedIn, για παράδειγμα. Το growth μου εκεί, τη στιγμή που γράφω αυτές τις Φυλλισοφίες, έχει ξεπεράσει το 65% μέσα σε 3-4 εβδομάδες.

Για το growth του podcast θα σου πω εν καιρώ. Σήμερα ανέβηκε το πρώτο επεισόδιο της νέας στήλης Growth Hacking Friday, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό.

Καλεσμένος ο Δημήτρης Γκιόκας από το προηγούμενό μας podcast The Brain Hacking Academy, και νυν ιδρυτής του SEO Agency atroposdigital.com.

Θέμα του επεισοδίου το SEO της ιστοσελίδας ή του eshop σου.

Μην το χάσεις, αν σε ενδιαφέρει το να αυξήσεις τον τζίρο σου και το visibility της επιχείρησής σου στις αναζητήσεις της Google.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Έχασες την εξέλιξη της εβδομάδας;

Ανακοίνωσα με ειδική πρόσκληση την προπώληση του προγράμματος που δημιουργώ με σκοπό να σου δώσω μεθοδικά και εστιασμένα εργαλεία πάνω στο να χτίσεις και να επικοινωνήσεις το personal brand σου. Με απλά λόγια:

Να μάθεις να επικοινωνείς σωστά την αξία που πραγματικά προσφέρεις και να αρχίσει έτσι να αναγνωρίζεται από τους άλλους. Και να ανταμείβεται.

Η κανονική αξία του προγράμματος είναι 129 ευρώ.

Για εκείνους, όμως, που συμπλήρωσαν το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, ισχύει η τιμή της προπώλησης:

79 ευρώ, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Και η δυνατότητα εγγραφής γίνεται μόνο μετά από ειδική πρόσκληση.

Αν θέλεις να λάβεις κι εσύ ειδική πρόσκληση και να γραφτείς, συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο από εδώ.


 

Το newsletter αυτό χρειάστηκε γύρω στις 10 ώρες για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν σε βοήθησε, σε προσκαλώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη.

Και αν θέλεις να υποστηρίξεις τη δουλειά μου με έναν ακόμα πιο ουσιαστικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα κερδίζεις κι εσύ, μπορείς να γραφτείς στο συνδρομητικό ABC: Το αλφάβητο του Growth.

Σ’ ευχαριστώ!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.