Μια πρακτική για να ξεκινήσεις

Το mindset shift:

Οι άνθρωποι εκτιμούν τη δουλειά σου στο επίπεδο που μπορείς να επικοινωνήσεις την αξία που προσφέρεις.

Όχι, δεν εννοώ το να αρχίσεις να επικοινωνείς με αλαζονεία και να «πουλάς» περισσότερα από όσα πράγματι μπορείς να προσφέρεις. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ευαίσθητος στο να αναγνωρίζει το BS όταν το βλέπει.

Εννοώ το να αναγνωρίζεις πρώτα εσύ την αξία σου και να έχεις το κατάλληλο λεξιλόγιο για να το μεταδώσεις. Να μπορέσει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου να καταλάβει τι θα κερδίσει, ποιες ανάγκες καλύπτεις και ποια προβλήματα λύνεις.

Είναι επικίνδυνο το να λες «οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν την αξία μου και είναι όλα μάταια». Δεν έρχεται η ανάπτυξη που θέλεις με το να αποποιείσαι την ευθύνη.

Το quote:

«Η επικοινωνία δουλεύει για εκείνους που δουλεύουν πάνω σε αυτήν.»John Powell

Αποτελεί Πολλαπλασιαστή επειδή επηρεάζει – ανεξαιρέτως – κάθε τομέα της ζωής μας. Η επικοινωνία δεν είναι δεξιότητα που μπορείς να παραλείψεις, αν έχεις βλέψεις και φιλοδοξίες για μια καλύτερη και πιο επιτυχημένη πορεία.

Και τη βλέπεις παντού. Από το καλημέρα που λες στους ανθρώπους γύρω σου μέχρι το προφίλ σου στα social media – σε όσα λες και σε όσα δεν λες. Όλα όσα κάνουμε έχουν ως βάση την επικοινωνία.

Η δράση:

Αναγνώρισέ την πρώτα εσύ. Αυτό είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα από όλα. 

Οι καλύτεροι πωλητές του κόσμου πιστεύουν πρώτα οι ίδιοι στο προϊόν που πουλάνε. Είναι αδύνατον να αρχίσεις να επικοινωνείς την αξία σου, αν δεν αρχίσεις σε πρώτη φάση να την αναγνωρίζεις.

Τι προτείνω;

Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να καταγράφεις τι μπορείς να προσφέρεις. Χρειάζεται να εντοπίσεις και να αναγνωρίσεις πρώτα εσύ την αξία που φέρνεις στο τραπέζι, καθώς και να ξεκαθαρίσεις σε ποιον τομέα θα επικεντρωθείς ξεκινώντας.

Θα υποθέσω ότι σε πρώτη φάση θέλεις να μάθεις να επικοινωνείς καλύτερα την αξία σου στα επαγγελματικά.

Τι σε κάνεις να ξεχωρίζεις από άλλους; Κατανόησε τα συγκεκριμένα προβλήματα που λύνεις ή τα οφέλη που παρέχεις. Διατύπωσε με σαφήνεια πώς οι δεξιότητές σου ή τα προϊόντα σου ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού/ των πελατών/ του εργοδότη σου.

Τα επόμενα βήματα θα τα μάθεις εδώ. Χωρίς το πρώτο και πιο βασικό, όμως, δεν πρόκειται να φτάσεις πολύ μακριά.

Πιο συγκεκριμένα:

Εξήγησε την αξία σου πρώτα σε μια σελίδα, έπειτα σε μια παράγραφο, και τέλος σε μια πρόταση.

Αν φτάσεις στο σημείο να μπορείς να την εξηγήσεις τόσο απλά που να χωράει σε μια πρόταση, είσαι σε εξαιρετικό δρόμο.

Η αναλογία:

Εάν υπάρχουν 1.000 θέσεις εργασίας και 10.000 άνθρωποι που αναζητούν εργασία, η μόνη δουλειά σου είναι το να γίνεις ένας από τους χίλιους.

Όχι για οποιαδήποτε θέση, αλλά για εκείνες που θεωρείς εσύ κατάλληλες για σένα.

Το πώς τοποθετούμαστε στην αγορά εργασίας και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε την αξία μας αποτελεί αντικείμενο βαθιάς μελέτης, αυτογνωσίας και μεθοδικής προσέγγισης. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, διασφαλίζουμε το αίσθημα πληρότητας και ολοκλήρωσης που κάθε ένας από εμάς έχει ανάγκη – παράλληλα με τις ηθικές και υλικές απολαβές που μας αναλογούν.

Από το άρθρο μου «Δεν βρίσκω τη δουλειά που θέλω», του 2019.

Το επεισόδιο:

Όσα συζητάμε εδώ θα σε βοηθήσουν πολύ με τα παραπάνω, είτε αναζητάς εργασία είτε απλά θέλεις να επικοινωνείς καλύτερα την αξία σου σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Εστίασε στο να διακρίνεις τα mental models.

Κάπως έτσι έχεις κάνει ήδη (potentially) το πρώτο βήμα για να αρχίσεις να επικοινωνείς την αξία που προσφέρεις πολύ πιο αποτελεσματικα.

Να θυμάσαι: Είναι δεξιότητα. Με το όφελος του ότι όσο περισσότερο την εξασκείς, τόσο περισσότερο πιστεύεις στον εαυτό σου. 🙂

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Μοιράζεσαι κι εσύ αυτόν τον προβληματισμό;

Το σημερινό mindset shift και όλο το υλικό που το συνοδεύει προέκυψε από ανάγκη που μου επικοινωνήσατε εσείς οι ίδιοι/ες. Δέχτηκα μέσα στην εβδομάδα πολλά μηνύματα που ρωτούσαν ακριβώς αυτό:

Πώς μαθαίνω να επικοινωνώ την αξία που προσφέρω;

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν αυτό είναι κάτι που αξίζει να μετατρέψω σε πρόγραμμα στο προσεχές μέλλον, και να δουλέψουμε εκεί μεθοδικά και εστιασμένα.

​​Από το πώς επικοινωνείς λεκτικά αυτήν την αξία, έως το πώς παρουσιάζεσαι στο LinkedIn και στα social media γενικότερα, σε μία συνέντευξη, σε ένα event, και ούτω καθεξής.

Αν θεωρείς ότι αξίζει, παρακαλώ συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο που θα βρεις κάνοντας κλικ εδώ.

 


 

To υλικό αυτό απαιτεί γύρω στις 10 ώρες την εβδομάδα για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν πήρες αξία από αυτό, σου ζητώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη.

Σ’ ευχαριστώ!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.