Μερικά λάθη που κάνουμε συχνά

Το mindset shift

Επικοινωνώ σημαίνει υπάρχω.

Είναι αδύνατον να σκεφτούμε τη ζωή μας δίχως επικοινωνία. Πολύ συχνά, όμως, αυτή η επικοινωνία δεν λειτουργεί.

Άλλοτε δεν περνάει το μήνυμα που θα θέλαμε και άλλοτε το feedback που προσπαθούμε να δώσουμε γυρίζει μπούμερανγκ. Σε αυτή την αλλαγή οπτικής θα εστιάσουμε εδώ:

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να λέμε τη γνώμη μας για κάτι και στο να δίνουμε feedback. Μεγάλη.

Παρακάτω θα δούμε τι σημαίνει αυτό.

Προειδοποίηση

Ο τρόπος που έχεις συνηθίσει να επικοινωνείς έχει εδραιωθεί σε βάθος χρόνων. Το να τον αλλάξεις θα απαιτήσει από σένα πολλή αυτοπαρατήρηση και συνειδητή προσπάθεια.

Κάτι πολύ βασικό είναι το να εστιάζεις 100% στη Ζώνη Ελέγχου σου (Σκέψεις – Συναισθήματα – Συμπεριφορά). Αν εστιάζεις στη συμπεριφορά των άλλων, δεν θα φτάσεις πολύ μακριά. 

Το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι, αλλά το πώς χειρίζεσαι εσύ τη δική σου πλευρά της επικοινωνίας. Θα γλιτώσεις τον εαυτό σου από πολύ δράμα, αν εστιάσεις σε αυτό. Να θυμάσαι: 

Είναι αδύνατον να αλλάξεις τους άλλους. Είναι 100% στον έλεγχό σου το να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά.

Θα επιχειρηματολογήσω, μάλιστα, ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντάμε όταν πάμε να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε: Εστιάζουμε στο πώς αντιδρούν οι άλλοι, και επειδή δεν βλέπουμε άμεσα την αποδοχή ή την αλλαγή της δικής τους συμπεριφοράς, τα παρατάμε.

Κάνε focus εκεί που μετράει (στη Ζώνη Ελέγχου σου) και δώσε χρόνο στα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους.

Το να βάλεις το self-coaching μέσα από το journaling στη ζωή σου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά και να επιταχύνει τα πράγματα.

Ένα insight από την προσωπική μου εμπειρία:

Το πώς επιλέγουμε να επικοινωνούμε – το αν ασκούμε απλά κριτική σε σχέση με το να δίνουμε feedback – ορίζεται άμεσα από το πώς τοποθετούμαστε στον κόσμο και επηρεάζει το πώς οι άλλοι μας αντιλαμβάνονται.

Σκέψου πόσο διαφορετικά vibes εκπέμπει κάποιος που νιώθει μονίμως αδικημένος από τους άλλους – πώς εμφανίζεται στον κόσμο και ποια φρασεολογία, τονικότητα φωνής και στάση σώματος επιλέγει (υποσυνείδητα) όταν επικοινωνεί.

Η Φύλλις του 2010, για παράδειγμα, ένιωθε μονίμως αδικημένη και ότι ο κόσμος της χρωστούσε. Μου πήρε αρκετή αυτοπαρατήρηση και δουλειά με τον εαυτό μου το να αλλάξω την οπτική μου και τον τρόπο που εμφανίζομαι στον κόσμο. Και όλα ξεκίνησαν με το να πάρω το 100% της ευθύνης για το κομμάτι της επικοινωνίας που μου αναλογεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο σήμερα δεν κάνω λάθη. Σημαίνει, όμως, ότι φροντίζω να δουλεύω με τον εαυτό μου και να βελτιώνω την δεξιότητα της επικοινωνίας σε κάθε ευκαιρία. Πώς;

Το πρόβλημα (αποδόμηση) και η προσέγγιση

  1. Όταν βλέπω στον «καθρέφτη» (τον κόσμο) ότι κάτι στην επικοινωνία μου με τους άλλους δεν λειτουργεί, φροντίζω να αποδομήσω την κατάσταση στο journal μου και να κατανοήσω το πρόβλημα σε βάθος. Δεν μένω στην επιφάνεια τού «σου είπα – μου είπες», αλλά κοιτάζω «»πίσω από την κουρτίνα«» για να δω πώς εγώ η ίδια επηρεάζω την κατάσταση.
  2. Αφού εντοπίσω τα σημεία που εμπίπτουν στον δικό μου έλεγχο, φροντίζω να βρώ 2 – 3 πράγματα που μπορώ να κάνω διαφορετικά, και ξεκινάω από το πιο απλό και εύκολο.
  3. Μέσα από την αποδόμηση του προβλήματος το κατανοώ και είμαι σε θέση να ζητήσω feedback από τους άλλους πολύ πιο στοχευμένα. Με απλά λόγια, οι ερωτήσεις που μπορώ να κάνω είναι πιο ποιοτικές και μπορούν έτσι να φέρουν πολύ πιο χρήσιμα αποτελέσματα.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το feedback, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπου βελτίωση που θέλουμε να κάνουμε στις σχέσεις μας και στο πώς επικοινωνούμε με τους άλλους.

Στρατηγική

Ξεκαθάρισε μέσα σου τις διαφορές ανάμεσα στα παρακάτω

Λέω τη γνώμη μου σημαίνει:

  1. Χρησιμοποιούμε συχνά το «εγώ».
  2. Εκφράζουμε προσωπικές προτιμήσεις, πεποιθήσεις και συναισθήματα.
  3. Ο σκοπός μας είναι να εκφράσουμε τη δική μας άποψη, δίχως να επιδιώκουμε κάποια βελτίωση ή αλλαγή.
  4. Συνήθως γενικεύουμε, δεν δίνουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ούτε παρέχουμε καθοδήγηση για σαφείς πρακτικές βελτιώσεις.
  5. Λέμε τη γνώμη μας ακόμα κι όταν δεν έχει ζητηθεί (και έχουμε την απαίτηση να μας ακούσουν).

Δίνω feedback σημαίνει:

  1. Έχουμε ως προτεραιότητα να βοηθήσουμε/καθοδηγήσουμε τον απέναντι.
  2. Είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται, εστιάζουμε σε συγκεκριμένα σημεία και προτείνουμε πρακτικές βελτίωσης, που είναι μετρήσιμες και εύκολο να παρατηρηθούν.
  3. Το προσφέρουμε μόνο εφόσον μας έχει ζητηθεί ή έχουμε ζητήσει εμείς την άδεια να το δώσουμε.
  4. Είναι εποικοδομητικό και συγκεκριμένο, και βοηθά το άτομο να βελτιωθεί με θετικό τρόπο.
  5. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα τού απέναντι να πράξει όπως επιθυμεί τελικά.

Η δράση

Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο να προσφέρουμε καλύτερο feedback είναι οι εξής:

  • Ποια είναι η πρόθεσή μου εδώ; Θέλω να βοηθήσω ή να ασκήσω κριτική/ να γκρινιάξω;

(Στη δεύτερη περίπτωση προτείνω να συγκρατηθείς και να απαντήσεις και τις παρακάτω ερωτήσεις.)

  • Είναι αυτό αρκετά σαφές και συγκεκριμένο για να βοηθήσει τον απέναντι;
  • Μπορώ να προτείνω ξεκάθαρες προτάσεις βελτίωσης; Ποιες είναι αυτές;
  • Είμαι ΟΚ με το να μην εισακουστούν τελικά οι προτάσεις μου;

(Αν όχι, και πάλι προτείνω να συγκρατηθείς για να αποφύγεις έναν πιθανό καυγά. Βλέπεις, η ενέργεια που θα φέρεις στη συζήτηση μπορεί να βάλει τον απέναντι απλά σε θέση άμυνας.)

  • Έχω την άδεια να μοιραστώ τις σκέψεις μου; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσω την άδεια και να τις μοιραστώ;

Το επεισόδιο

Σε αυτό το επεισόδιο θα μας ακούσεις να συζητάμε τι σημαίνει «αξιοποιώ το feedback» ώστε να βελτιωθώ. Θα μάθεις πώς να ζητάς, πώς να δέχεσαι και πώς να δίνεις feedback.

Θα μάθεις ακόμα πώς να δημιουργείς συστηματικά κύκλους ανατροφοδότησης, ώστε να μπορείς να παρατηρείς, να αξιολογείς και να αναπροσαρμόζεις τη δράση σου.

Άκουσέ το σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο με τα επόμενα βήματα.

Κάπως έτσι έχεις ήδη αποκτήσει μια νέα προσέγγιση στον τρόπο σκέψης που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη δεξιότητα της επικοινωνίας.

Την ίδια συλλογιστική εφαρμόζω κάθε φορά που ο «καθρέφτης» μου δείχνει ότι κάτι στην επικοινωνία μου δεν λειτουργεί.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Έχασες την ανακοίνωσή μου;

Πρόκειται για το πρόγραμμα που σχεδιάζω με σκοπό να σου δώσω μεθοδικά και εστιασμένα εργαλεία πάνω στο να χτίσεις και να επικοινωνήσεις το personal brand σου.

Μ​​ε τρόπο που να περνάει το μήνυμα που εσύ θέλεις, καθώς πολλές φορές χάνουμε το παιχνίδι επικοινωνιακά, επειδή απλά δεν εφαρμόζουμε τις κατάλληλες προσεγγίσεις.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να αρχίσεις να επικοινωνείς την αξία σου, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στο πώς παρουσιάζεσαι σε μία συνέντευξη, σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, σε ένα event, στο LinkedIn, στα social media.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική σου ζωή.

Έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότερα από 60 άτομα.

Αν σε ενδιαφέρει κι εσένα να συμμετέχεις στο πρόγραμμα, κάνε κλικ εδώ και απάντησε στις ερωτήσεις.


 

Το newsletter αυτό χρειάστηκε γύρω στις 12 ώρες για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν πήρες αξία από αυτό, σου ζητώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη. Και αν θέλεις να υποστηρίξεις τη δουλειά μου με έναν ακόμα πιο ουσιαστικό τρόπο, έχε το νου σου στο email της Τρίτης.

Σ’ ευχαριστώ!

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.