Ένας οδηγός βήμα-βήμα

Το mindset shift:

Δεν είναι οι στόχοι σου εκείνοι που καθορίζουν την επιτυχία και την ευδαιμονία σου, αλλά οι συνήθειές σου.

Αυτές οι συνήθειες καθορίζουν την παραγωγικότητά σου, τα επίπεδα ενέργειας που έχεις μέσα στην ημέρα, το κατά πόσο μπορείς να συγκεντρωθείς και να μπεις σε flow… 

Όσο υψηλές και αν είναι οι φιλοδοξίες σου, το κατά πόσο θα τις φτάσεις κρίνεται στο επίπεδο των συνηθειών που καλλιεργείς – είτε συνειδητά είτε όχι.

Το θετικό είναι ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις συνήθειές σου, αρκεί να το επιλέξεις και να ακολουθήσεις την κατάλληλη στρατηγική.

Hint: Δεν είναι το να πας από το 0 στο 100 μέσα σε λίγες μέρες. Αντιθέτως, αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν στο να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Τι θα σε βοηθήσει:

  • Αποδέξου ότι θα πάρει χρόνο και ότι θα έχεις πισωγυρίσματα. Να θυμάσαι: Πραγματική πρόοδος είναι το να πηγαίνεις από το 0 στο 1, από το 1 στο 3, από το 3 στο 2, από το 2 στο 4, και πάει λέγοντας.
  • Βάλε το περιβάλλον να «κάνει τη δουλειά για σένα». Το περιβάλλον μάς «προγραμματίζει». Αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου στη δουλειά, αφαίρεσε από το περιβάλλον όλους τους περισπασμούς ή τα triggers που σου προκαλούν την παλιά συμπεριφορά.
  • Εστίασε στο να δημιουργήσεις συχνούς κύκλους ανατροφοδότησης, ώστε να παρατηρείς και να αξιολογείς τακτικά την πρόοδό σου. Με βάση αυτήν την αξιολόγηση μπορείς έπειτα να προβείς σε βελτιώσεις και αλλαγές.

Οι συνήθειες που έχεις χτίσει μέχρι σήμερα πήραν χρόνο για να εδραιωθούν. Το να απαιτείς από τον εαυτό σου να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη με το να κάνεις ριζικές αλλαγές, είναι μη ρεαλιστικό. Και συνήθως είναι και ο λόγος που σου βγαίνει αναβλητικότητα και τα παρατάς μετά από λίγο καιρό.

Ένα insight από την προσωπική μου εμπειρία:

Ανάλογα με τον στόχο, αποφασίζω ποια στρατηγική θα ήταν η καταλληλότερη. Για παράδειγμα, θέλω αυτήν την περίοδο να ξαναβάλω το πρωινό τρέξιμο στο πρόγραμμά μου.

Το πρόβλημα (αποδόμηση):

  1. Δεν υπήρχε σταθερότητα στο πώς κοιμόμουν και αυτό επηρέαζε αρνητικά τον ύπνο μου και τα επίπεδα ενέργειάς μου το πρωί.
  1. Η πρωινή μου ρουτίνα μέχρι πρότινος, περιελάμβανε journaling – μια πρακτική που αγαπώ, παίζει καθοριστικό ρόλο για το growth μου, και έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια. Αυτό μείωνε κατά πολύ τις πιθανότητες να θέλω να βγω για τρέξιμο τα πρωινά, αφού θα μου ήταν προτιμότερο να κάνω journaling.

Η προσέγγιση:

Δεν προσπάθησα να μου επιβάλλω το να ξυπνάω νωρίτερα για να κάνω και τα δύο ή να αντικαταστήσω το journaling με το τρέξιμο. Άλλωστε, το να το κάνω πιο δύσκολο στον εαυτό μου απ’ ότι είναι, θα είχε μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα αυτού που επιδιώκω. 

Αντ’ αυτού, εστίασα στο να βρω με ποιον τρόπο μπορώ να επιτρέψω στο περιβάλλον (χώρος, ώρα της ημέρας) να με βοηθήσει, ώστε να κάνω όσο πιο εύκολη γίνεται τη μετάβαση στη νέα συνήθεια.

Στρατηγική:

Πήρα μια βαθιά εδραιωμένη συνήθεια – το journaling – και το μετέφερα σε άλλη ώρα της ημέρας. Το κριτήριο ήταν το ποια είναι η λιγότερο παραγωγική μου ώρα. (Απάντηση: Το βράδυ που συχνά μπορεί να έβλεπα σειρές.)

Σε πρώτη φάση μετέφερα την πρακτική του journaling τις βραδινές ώρες και φρόντισα να την κάνω ακόμα πιο ευχάριστη απ’ ότι ήταν το πρωί. Μουσική, κεριά, το τσάι μου ή ένα ποτήρι κρασί. Πράγματα που λειτουργούν ως θετικές άγκυρες και βοηθούν να δυναμώσουν οι νέες συνάψεις που γίνονται στο μυαλό μου, σε ότι αφορά την αλλαγή στη ρουτίνα μου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα (1) το να απελευθερωθούν τα πρωινά μου (2) το να βελτιωθεί ο ύπνος μου. Μάλιστα, έχω αρχίσει να νιώθω ότι κάτι μου λείπεις τις πρωινές ώρες. Πολύ συνειδητά, όμως, αφήνω τον εαυτό μου να «βαρεθεί» για ένα διάστημα.

Αφού νιώσω ότι η βραδινή ρουτίνα έχει αρχίσει να εδραιώνεται και να επηρεάζει θετικά τον ύπνο μου και το πώς ξυπνάω τα πρωινά, θα κάνω την πρώτη απόπειρα να πάω για τρέξιμο. Αρχικά για μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. 

Θα αυξήσω τη συχνότητα και την ένταση σταδιακά, ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση: Το να κάνω τόσο-όσο μέχρι να νιώσω ότι είμαι έτοιμη για το επόμενο επίπεδο δυσκολίας.

Τι έκανα:

Πήρα μια συνήθεια που είναι ήδη βαθιά εδραιωμένη και τη χρησιμοποίησα για να σπάσω μια αρνητική συνήθεια που με εμπόδιζε αφενός να έχω την ενέργεια που ήθελα τα πρωινά, και αφετέρου έπιανε τον χρόνο που ήθελα να αφιερώσω στη νέα μου συνήθεια.

Δεν έκανα τη ζωή μου δύσκολη με το να πιεστώ. Αντιθέτως, φρόντισα να κατανοήσω το πραγματικό πρόβλημα/εμπόδιο και να προσαρμόσω αναλόγως τη στρατηγική μου.

Η δράση:

Αποφάσισε σε ποια συνήθεια θέλεις να εστιάσεις και φρόντισε να έχεις ένα αρκετά ισχυρό – εσωτερικό – κίνητρο για να τη βάλεις στη ζωή σου. Εσωτερικό κίνητρο είναι εκείνο που συνδέεται με τις αξίες σου, και σου δίνει την αίσθηση ότι εξελίσσεσαι με κάποιον τρόπο. Με λίγα λόγια, συνδέεται με έναν σημαντικό για σένα σκοπό.

Στο παραπάνω παράδειγμα με το τρέξιμο το δικό μου εσωτερικό κίνητρο είναι η ευεξία που αισθάνομαι όταν τρέχω, ενώ παράλληλα αυτό μου χαρίζει καλή διάθεση και ενέργεια για να συνεχίσω την ημέρα μου ευχάριστα και εστιασμένα. Με λίγα λόγια, είναι ένα είδος αυτοφροντίδας που με θρέφει πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά.

Τι προτείνω;

Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να καταγράφεις τι σε εμποδίζει από το να χτίσεις αυτήν τη συνήθεια. Χρειάζεται σε πρώτη φάση να κατανοήσεις το ίδιο το “πρόβλημα” που πας να λύσεις και να εντοπίσεις πιθανά εμπόδια που ίσως μπαίνουν στη μέση.

Αφού κατανοήσεις το ίδιο το πρόβλημα σε βάθος, θα είσαι σε θέση να σκεφτείς τι χρειάζεται να γίνει σε πρακτικό επίπεδο και ποιες αλλαγές θα ήταν οι πιο απλές και άμεσες.

Εάν, για παράδειγμα, η συνήθεια που θέλεις να καθιερώσεις είναι το journaling – πράγμα που αποτελεί και το αντικείμενο του challenge που τρέχει αυτό το διάστημα στο Growth Academy -, θα χρειαστεί να γίνουν πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό σου τα πιθανά εμπόδια.

Έπειτα:

Εντόπισε με ποιους τρόπους μπορεί να σε βοηθήσει το περιβάλλον (χώρος, ώρα της ημέρα, οικογένεια κτλ.). Ποιες αλλαγές μπορείς να κάνεις για να (1) αφαιρέσεις τα εμπόδια (2) κάνεις τη συνήθεια εύκολη στην υλοποίηση;

Το επεισόδιο:

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε αναλυτικά για την ανατομία μιας συνήθειας και πώς μπορείς να τη χακάρεις. Επίσης, καταρρίπτουμε μύθους που κυκλοφορούν και δεν σου κάνουν καθόλου καλό.

Άκουσέ το σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο με τα επόμενα βήματα.

Κάπως έτσι έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι με τον τρόπο που θα σε βοηθήσει πράγματι να εδραιώσεις εκείνη τη συνήθεια που θέλεις.

Την ίδια συλλογιστική εφάρμοσα πριν από κάποια χρόνια στη διακοπή του καπνίσματος.

Hint: Η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος και το να βρω το εσωτερικό μου κίνητρο σχετικά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Έχασες την ανακοίνωσή μου;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σκέφτομαι να δημιουργήσω με σκοπό να σου δώσω μεθοδικά και εστιασμένα εργαλεία πάνω στο να χτίσεις και να επικοινωνήσεις το personal brand σου.

Μ​​ε τρόπο που να περνάει το μήνυμα που εσύ θέλεις.

Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να αρχίσεις να επικοινωνείς την αξία σου, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στο πώς παρουσιάζεσαι σε μία συνέντευξη, σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, σε ένα event, στο LinkedIn ειδικότερα, και στα social media γενικότερα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική σου ζωή.

Αυτό που παρατηρώ συχνά είναι ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία μας, αλλά να χάνουμε το παιχνίδι επικοινωνιακά, επειδή απλά δεν εφαρμόζουμε τις κατάλληλες προσεγγίσεις.

Έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότερα από 60 άτομα.

Αν θα σε ενδιέφερε κι εσένα να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, κάνε κλικ εδώ και απάντησε στις ερωτήσεις.


 

Το newsletter αυτό χρειάστηκε γύρω στις 12 ώρες για να το επεξεργαστώ, να το απλοποιήσω και να το δομήσω έτσι ώστε να φτάσει σε σένα μόνο η ουσία που μπορείς να μετατρέψεις σε δράση.

Αν πήρες αξία από αυτό, σου ζητώ να το μοιραστείς με κάποιον που αγαπάς. Θα σου πάρει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και θα βοηθήσεις τόσο εμένα όσο και τον παραλήπτη.

Σ’ ευχαριστώ!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.