Η πιο ισχυρή πρακτική αυτοπαρατήρησης και self-coaching είναι το Journaling

Κάνε την εγγραφή σου εδώ και θα λάβεις έναν δωρεάν οδηγό με υλικό μέσα από το course “The No BS Journaling Method” για να ξεκινήσεις ή να ενισχύσεις την πρακτική σου.

Θα κάνουμε σήμερα ένα μικρό νοητικό πείραμα. Θέλω να φανταστείς πως είσαι προγραμματιστής και πως περνάς όλη σου τη μέρα προγραμματίζοντας. Τώρα θέλω να φανταστείς πως για κάποιον λόγο θέλεις να σαμποτάρεις το σύστημα. Εγκαθιστάς διαρκώς προγράμματα που υπολειτουργούν, Αφήνεις ιούς να παρεισφρήσουν και ο κώδικας που γράφεις είναι για κλάμματα.

Πώς νιώθεις που κράσαρες το σύστημα; Πάω στοίχημα πως ο φανταστικός σου υπολογιστής έχει αρχίσει σχεδόν να βγάζει καπνούς από τα φανταστικά του αυτιά…

Ως προγραμματιστής είσαι κάτι σαν θεός για τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ως θεός τους καθορίζεις τι μπαίνει και κατ’ επέκτασιν τι πρόκειται να βγει.

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τον καλύτερο υπολογιστή του κόσμου (και όχι, δε μιλάω για τα καινούρια μοντέλα της Apple). Ο καλύτερος υπολογιστής του πλανήτη είναι στη διάθεσή σου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ω, ναι! Μιλάω για εκείνο το ζουμερό ροζουλί πραγματάκι που κατοικεί ανάμεσα στα αυτιά σου. Είναι εκεί για σένα όλο το εικοσιτετράωρο και ξέρεις ποιο είναι το μαγικό σε όλο αυτό; Είσαι ο προγραμματιστής του! Έχεις τον απόλυτο έλεγχο των προγραμμάτων που εγκαθίστανται και μπορείς ανά πάσα στιγμή να τρέξεις το καλύτερο anti-virus για να αποβάλεις οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί το σύστημα.

Το ερώτημα τώρα είναι τι είδους προγραμματιστής είσαι; Είσαι σαν κι αυτόν στο νοητικό μας πείραμα ή είσαι από εκείνους που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω και φροντίζουν για τη βέλτιστη λειτουργία του υπερ-εργαλείου που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι τους;

Δεν είναι και τόσο δύσκολο το να επαναπρογραμματίσεις το σύστημα. Θα σου δώσω μερικές συνήθειες που μπορείς με ευκολία να αλλάξεις και θα δεις διαφορά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα! Επειδή όμως μια συνήθεια για να αλλάξει πρέπει να αντικατασταθεί και όχι απλά να σταματήσει, θα σου δώσω και ευχάριστες και πολύ ωφέλιμες εναλλακτικές. Ready?

Συνήθεια Νο 1:

Κλείσε την τηλεόραση και ξεκίνα να βλέπεις TED talks!

Ο λόγος είναι απλός. Ακριβώς όπως δε θα γέμιζες το πιάτο σου με τρόφιμα αμφιβόλου προελεύσεως, αλλά με ποιοτικές τροφές που σου κάνουν καλό και σε τρέφουν, θέλεις να δώσεις και στο μυαλουδάκι σου τροφή που να μπορεί να αξιοποιήσει. Το TED, όπως και τα podcasts είναι ένας πολύ ευχάριστος και ενδιαφέρων τρόπος να περνάς την ώρα σου μαθαίνοντας καινούρια πράγματα. Σύντομα θα αρχίσεις να έχεις ιδέες και εμπνεύσεις που δε φανταζόσουν ποτέ. Άσε που θα μειωθούν κατά πολύ οι αρνητικές σκέψεις που έκανες χωρίς να το θέλεις. Αν γίνει κάτι πολύ σημαντικό δεν υπάρχει περίπτωση να μην το μάθεις. Από εκεί κι έπειτα, το να έχεις ανοιχτή την τιβί για ειδήσεις και οτιδήποτε άλλο που στόχο έχει να σε μετατρέπει από δημιουργικό πλάσμα σε παθητικό δέκτη, μην τυχόν και σου έρθει καμιά ιδέα και χαλάσεις την πιάτσα, θαρρώ πως δε σε εξυπηρετεί.

Συνήθεια Νο 2:

Ξεφορτώσου τον Παζούζου και όρισε ένα τοτέμ ευγνωμοσύνης.

Ξέρεις για τι μιλάω… Για όλες εκείνες τις στιγμές που σε πιάνει το κόκκινο φανάρι και βρίζεις ή σε προσπερνά κάποιος απότομα και βλαστημάς. Για όλες τις στιγμές τελοσπάντων μέσα στη μέρα σου που αφήνεις τον Παζούζου (πρόκειται για τον δαίμονα που είχε καταλάβει το κοριτσάκι του εξορκιστή) να βγει από μέσα σου…

Αντί να αφήνεις τις στιγμές αυτές να περνούν ανεκμετάλλευτες και να γεμίζουν με μαυρίλα τη ζωή σου, δοκίμασε να τις μετατρέψεις σε στιγμές ευγνωμοσύνης. Δες τες σαν ευκαιρία να απαριθμήσεις όλα εκείνα τα πράγματα και όλους τους ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελάς και γεμίζουν την καρδιά σου χαρά. Είναι αδύνατον για δύο συναισθήματα να υπάρξουν συγχρόνως. Αν λοιπόν μετατρέψεις οτιδήποτε αρνητικό σε ευγνωμοσύνη, σου εγγυώμαι πως τα επίπεδα του στρες του οργανισμού σου θα μειωθούν άρδην! Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις πράγματα να απαριθμήσεις. Και μόνο που ξύπνησες το πρωί ή το ότι έχεις την πολυτέλεια να κάθεσαι τώρα εδώ και να διαβάζεις αυτό που διαβάζεις, είναι λόγος για να είσαι ευγνώμων.

Συνήθεια Νο 3:

Σταμάτα να ανησυχείς και ξεκίνα να δημιουργείς.

Τι σκέφτεσαι το βράδυ πριν κοιμηθείς; Σκέφτεσαι τι πήγε στραβά και τι άλλο κακό μπορεί να σε βρει; Ανησυχείς για όσα πρόκειται να γίνουν;

Σου έχω καλά νέα! 99% από αυτά τα αρνητικά που σου προκαλούν άγχος και ανησυχία δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ. ΠΟΤΕ! Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιείς τις δημιουργικές σου δυνάμεις και τη φαντασία σου με αυτοκαταστροφικό τρόπο. Επίσης, θα σου πω πως ειδικά η ώρα που έχεις ξαπλώσει και είσαι στα πρόθυρα να αποκοιμηθείς είναι η καλύτερη ώρα για να σκεφτείς όσα όμορφα πράγματα θέλεις να δημιουργήσεις και για να φανταστείς τι θα γινόταν αν… Ο λόγος; Την ώρα εκείνη γίνεται απευθείας καταχώριση από το συνειδητό στο υποσυνείδητο. Με λίγα λόγια, προγραμματίζεις το σύστημα όπως εσύ θέλεις.

Τώρα, αν εκείνα που σκέφτεσαι είναι αρνητικά, μην απορείς που βλέπεις μόνο αρνητικά να γίνονται γύρω σου…

Κλείνω κάπου εδώ. Θα σου πρότεινα όμως να διαβάσεις και ένα άρθρο που έγραψα παλιότερα και αφορά το πώς μπορείς να αλλάξεις μια συνήθεια. Θα εκπλαγείς με την απλότητα του πράγματος και θα δεις πως τελικά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Άλλωστε, έχεις στη διάθεσή σου το ισχυρότερο εργαλείο όλων και είναι στο χέρι σου το να το εκμεταλλευτείς.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.