Έξυπνη προσπάθεια | Λιγότερος χρόνος | Χαμηλότερα κόστη = Meta-Μάθηση

Το σχολείο απέτυχε. Ποιος λέει ότι εσύ δεν μπορείς να πετύχεις;
Είναι στο χέρι σου να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος.
Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

Πώς σε χαρακτήριζαν όταν ήσουν μαθητής ή μαθήτρια; Ποια προσδοκία επιγρατούσε στο περιβάλλον σου για σένα; Πόση απήχηση είχε αυτή στην υπόλοιπη ζωή σου;

Κάθε ένας από εμάς κάνει συγκεκριμένους συνειρμούς όταν ακούει “καλός”, “κακός” ή “άτακτος” μαθητής. Κάθε ένας από εμάς έχει υπάρξει κάτι από όλα αυτά, ή ακόμα και συνδυασμός αυτών, και ξέρει πώς είναι.

Το δικό μου θέμα σήμερα δεν είναι το να αναλύσω τα χαρακτηριστικά του καθενός, γιατί αυτά είναι εν μέρει αυτονόητα και κατά κύριο λόγο υποκειμενικά.Ο άτακτος για σένα ίσως είναι κάτι τελείως διαφορετικό για μένα και, ανάλογα με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει κάθε ένας από εμάς και με τις προσδοκίες που έχει, ίσως λειτουργεί τελείως διαφορετικά μέσα στην τάξη ή έξω από αυτήν.

Εκείνο που θέλω να συζητήσουμε σήμερα δεν έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι ανάλογα με την ταμπελίτσα που τους έχει μπει, αλλά το πόσο εύκολο είναι να γίνει η μετάβαση από τη μία ταμπέλα στην άλλη, καθώς και το ποιος είναι ο ρόλος αυτής της ταμπέλας

Ίσως να σε μπέρδεψα, όμως. Ας πάρουμε τον συλλογισμό μου από την αρχή.

Ένας καλός μαθητής μπορεί να γίνει κακός ή άτακτος, ανάλογα με τις προσδοκίες

Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός πως χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις για να χαρακτηρίσουμε άλλους ανθρώπους και δη μαθητές είναι το πρώτο μεγάλο λάθος. Για να είμαστε “σωστοί” θα έπρεπε να λέμε πως έχουμε απένταντί μας έναν μαθητή που έχει πάρει υψηλούς ή χαμηλούς βαθμούς, γιατί κατέβαλλε την τάδε ή τη δείνα προσπάθεια. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για τον μαθητή να καταλάβει πως μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα. Έτσι μπορούμε να του δώσουμε κι εμείς πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για να τα καταφέρει.

Τι προτείνεις, όμως, σε κάποιον που είναι κακός; Εξορκισμό ίσως;

Το να λες πως κάποιος είναι “καλός” ή “κακός” έχει πολύ αρνητικές προεκτάσεις, γιατί τόσο το άτομο όσο και το περιβάλλον του πολλές φορές ταυτίζουν αυτόν το χαρακτηριστικό με το σύνολο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Μετά από αυτό ο λεγόμενος “κακός” επιβεβαιώνει με διάφορους τρόπους τις προσδοκίες που του έχουν επιβληθεί και συγχρόνως όλο αυτό μετατρέπεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Γίνεται κακός σε όλα ή σε περισσότερα απ’ ότι θα έπρεπε, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Αντίστοιχα, ο “καλός” μαθητής νιώθει πολλές φορές μεγάλη πίεση, γιατί πρέπει διαρκώς να επιβεβαιώνει την ιδιότητα του καλού μαθητή, ανθρώπου, παιδιού…

Καταλαβαίνεις πού το πάω, έτσι; Δεν είναι λίγοι οι λεγόμενοι “καλοί” μαθητές που υποφέρουν από κρίσεις άγχους και πανικού.

Δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς ελαφρά τη καρδία, γιατί δεν χαρακτηρίζουν απλά μια συμπεριφορά, όπως θα έπρεπε να κάνουν ιδανικά, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο. Αν, όμως, βάλουμε στους μαθητές μας τέτοιες ταμπελίτσες, τους καταδικάζουμε σε μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις. Το “άτακτος” από την άλλη είναι μια κατηγορία από μόνο του και μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό που θα αποδοθεί τόσο σε κάποιον “καλό” όσο και σε κάποιον “κακό” μαθητή.

Οι λέξεις έχουν δύναμη

Μιλάμε, όμως, πάντα για συμπεριφορές, όχι για ανθρώπους και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Σκέψου σε ποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τη λέξη “κακός”… Για εγκληματίες, δολοφόνους, ληστές και γενικότερα ανθρώπους που ανήκουν πίσω από τα κάγκελα ή σε κάποιο ίδρυμα όπου θα έπρεπε να τους παρέχεται βοήθεια.

(Εδώ που τα λέμε, και σε αυτήν την περίπτωση η λέξη “κακός” θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, αλλά αυτό είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου.)

Μετά πάμε και αποδίδουμε τον ίδιο χαρακτηρισμό σε παιδιά… Βλέπεις το λάθος στην εξίσωση; Βλέπεις τις προσδοκίες που κρύβονται από πίσω και το κακό που μπορούν να κάνουν;

Όλοι έχουμε πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Σκέψου τώρα για πόσα πράγματα είναι ή νιώθει ικανός ένας άνθρωπος που έχει την πεποίθηση πως είναι “κακός”…

Δε θέλω να αρχίσω τα παραδείγματα γιατί ξέρω πως είναι και για σένα ξεκάθαρο αυτό που περιγράφω. Για μένα τώρα πια είναι ξεκάθαρό και το γιατί πίσω από κάθε συμπεριφορά των συμμαθητών μου που ήταν “κακοί” και “άτακτοι”, όπως επίσης και το γιατί υπήρξα κι εγώ η ίδια άτακτη σε κάποιες περιπτώσεις.

Το σύνδρομο του καλού παιδιού

Ίσως σκέφτεσαι τώρα πως αφού το να πιστεύει κάποιος πως είναι κακός οδηγεί σε κακή συμπεριφορά τότε το αντίθετο θα οδηγεί σε καλή.

Βιάζεσαι λίγο και θα σου εξηγήσω το γιατί.

Ούτε το σύνδρομο του καλού παιδιού είναι καλό στην πραγματικότητα.

Όταν κάποιος έχει εγκλωβιστεί στην εικόνα του “καλού” μαθητή, παιδιού, ανθρώπου, πιέζεται, καταπιέζεται και ζει έναν εσωτερικό αγώνα, ώστε να επιβεβαιώνει διαρκώς τον ρόλο του.

Τις περισσότερες φορές βάζει τα συμφέροντα των άλλων πριν από τα δικά του και θέλει πάντα να ευχαριστεί τον περίγυρό του. Ένας τρόπος είναι οι καλοί βαθμοί, ένας άλλος το να μην αντιμιλάει και να καταπίνει το δίκιο ή το άδικό του, ένας τρίτος το να μπουκώνεται στο φαγητό για να μην ξεσπάσει σε κάποιον άλλο και πάει λέγοντας… Γενικά, θα βρίσκει πάντα κάτι για να αντιδράσει, μόνο που αυτό το κάτι θα βλάπτει στις περισσότερες περιπτώσεις τον ίδιο του τον εαυτό. Το στρες και οι κρίσεις πανικού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα.

Άλλες φορές ο “καλός” μαθητής βρίσκει μια ευκαιρία να γίνει άτακτος και νιώθει μεγάλη ανακούφιση που μπόρεσε για λίγο να βγει από τον ρόλο του. Ρόλος στον οποίο ο “κακός” από την άλλη ίσως είναι μονίμως εγκλωβισμένος, οπότε βλέπει τον καλό να συμμετέχει και σκέφτεται πως ξεπετάχτηκε και ο “φλώρος”…

Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολλή ώρα ακόμα να μιλάω για όλα αυτά, αλλά θαρρώ πως είναι ξεκάθαρο το μήνυμα.

Όλοι αυτοί οι ωραίοι χαρακτηρισμοί έχουν την ικανότητα να μας διχάσουν και να μας οδηγήσουν σε συμπεριφορές που ίσως δε θα υιοθετούσαμε αν δεν είχαμε εξ αρχής την ταμπελίτσα του τάδε ή του δείνα. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, βλέπεις, χτίζουν πεποιθήσεις και γκρεμίζουν ανθρώπους και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στον τρόπο που χειριζόμαστε τον λόγο, είτε έχουμε να κάνουμε με παιδιά είτε όχι. Δεν είναι τόσο οι ίδιες οι λέξεις το πρόβλημα όσο οι προσδοκίες που κρύβονται από πίσω.

Και τα μεγάλα παιδιά την πατάνε, μη νομίζεις ότι το θέμα μας εδώ έχει ηλικιακό περιορισμό…

Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη γιατί προγραμματίζουν σκέψεις και συμπεριφορές και αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ή τους συνανθρώπους μας γενικότερα (και τον εαυτό μας), θα ήταν καλό το να επικεντρωνόμαστε στην ίδια τη συμπεριφορά που παρατηρήσαμε και να δίνουμε εποικοδομητική κριτική.

Αυτό σημαίνει πως δε θα πάω στον Γιαννάκη να του πως πόσο άτακτος είναι και πως πρέπει να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του (δηλαδή για αυτό που είναι!), αλλά πως αυτό που έκανε πλήγωσε τη Μαρία και εμένα και θα ήθελα να μάθω γιατί το έκανε, γιατί αισθάνθηκε ο ίδιος την ανάγκη να φερθεί με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσα έτσι ενδεχομένως να φτάσω στη ρίζα του προβλήματος και να τον βοηθήσω να δει γιατί αυτή η συμπεριφορά ήταν αρνητική και τι μπορεί ο ίδιος να κάνει για να αισθανθεί καλύτερα, όπως και να του διδάξω τι σημαίνει σεβασμός απέναντι στους άλλους, σεβόμενη κι εγώ τον ίδιο, παρά εστιάζοντας στην αρνητική του συμπεριφορά. Ο Γιαννάκης θα έφτανε έτσι μόνος του στη λύση, θα καταλάβαινε τι έκανε και γιατί αυτό ήταν αρνητικό, θα αισθανόταν υποστήριξη και όχι κατατρεγμό από μένα και το περιβάλλον του και την επόμενη φορά θα ήταν πολύ πιο ώριμος και συνετός στη συμπεριφορά του απέναντι στη Μαρία και σε κάθε Μαρία.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τις προσδοκίες μας

Σε κάθε κατάσταση έχουμε πολλές επιλογές. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε το οτιδήποτε. Το εύκολο είναι το να πάμε από προεπιλογή στη συμπεριφορά που έχουμε συνηθίσει.

(Κακά τα ψέματα… Όλοι εμείς οι “μεγάλοι” μεγαλώσαμε με κάποια από τις προαναφερθείσες ταμπελίτσες και προσδοκίες και τείνουμε να μεταφέρουμε το ίδιο μοτίβο στις νεότερες γενιές.)

Το δύσκολο, αν και απλό, είναι το να σπάσουμε το μοτίβο: να αρχίσουμε να εστιάζουμε στη συμπεριφορά και να νοιαζόμαστε τον άνθρωπο πίσω από αυτήν. Τότε είναι που τα παιδιά μας, μικρά και μεγάλα, θα αρχίσουν να νιώθουν πως είμαστε εκεί ό,τι κι αν συμβεί, θα μας εμπιστεύονται και ίσως ακόμα να συγχωρούν λίγο πιο εύκολα και τα δικά μας λάθη, χωρίς να μας χαρακτηρίζουν ως καλούς ή κακούς…

Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, δεν νομίζεις;

Πρόσφατα μου έλεγε μια καλή μου φίλη για τη δασκάλα του γιου της στο Δημοτικό που χαρακτηρίζει τα παιδιά “κακά” επειδή είναι ζωηρά και δε συγκεντρώνονται. Η δικές μου ερωτήσεις ήταν και είναι οι εξής:

Τι κάνει για να τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν και πώς ακριβώς βοηθάει τα παιδιά να βελτιωθούν μέσα στην τάξη πέρα από το να ασκεί ψυχολογική βία και να έχει αρνητικές προσδοκίες;

(Δε θα το αναλύσω εδώ, αλλά η φίλη μου μού ανέφερε διάφορα κατακριτέα περιστατικά που σίγουρα δεν είναι μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική σχολική πραγματικότητα…)

Υπάρχουν τρόποι μέχρι και για να βοηθήσουμε τα παιδιά -και τους εαυτούς μας- να συγκεντρώνονται πιο εύκολα, αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα με λίγη παραπάνω επίγνωση και αυτοπαρατήρηση.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τεράστια δύναμη. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη μόνο για καλό και θα δούμε σιγά σιγά τον κόσμο γύρω μας να αλλάζει.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Συγγραφέας | Podcaster | Educator

Το όνομά μου είναι Φύλλις Γαβριηλίδου και ο σκοπός μου το να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ στην εξέλιξή τους. Για τον σκοπό αυτό γράφω και μιλάω σε κάθε ευκαιρία. Εδώ μπορείς να διαβάσεις και να ακούσεις τα άρθρα και τα podcasts μου.
Καλώς ήρθες!

Οι δικές σας ερωτήσεις…

Είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης που αποσκοπεί στο να σε βοηθήσει στο να μη μένεις στη θεωρία, αλλά να περνάς στη δράση. Και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία ενός κοινωνικού δικτύου και μιας πλατφόρμας διαδραστικής μάθησης.

Δες το σαν το “αλφάβητο” της προσωπικής ανάπτυξης.

Συγχρόνως, αποσκοπεί στο να κάνει την προσωπική σου ανάπτυξη πιο οικονομική από τη συνδρομή σου στο Netflix.

Εστιάζουμε σε αντικείμενα που αποτελούν πολλαπλασιαστές για τη ζωή σου με έμφαση στο mindset αλλά και πρακτικές που οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, και άλλες σημαντικές θεματικές.

Δίνουμε έμφαση σε σημαντικά νοητικά μοντέλα (τρόπους σκέψης και πρακτικές) που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και αντλούμε βοήθεια από βιβλία και άλλο υλικό που μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θέλουμε να χτίσουμε το mindset της ανάπτυξης και της δράσης, που οδηγεί σε περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, ισορροπία, εξέλιξη, και όλα εκείνα που σου αξίζουν στη ζωή.

To accountability που θα φέρει η συμμετοχή σου στην ομάδα, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από τη γνώση και τα εργαλεία που με έχεις ακούσει να μοιράζομαι στα 230+ επεισόδια του The Brain Hacking Academy και τις Φυλλισοφίες, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις σε εκείνες τις δράσεις που μετράνε για τη δική σου ζωή.

Το ABC είναι μια δυνατή κοινότητα και συγχρόνως μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μέλη της.

Μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στο να αποκτήσεις πολύτιμα mental models, όσο και στο να περνάς πολύ πιο αποτελεσματικά σε δράσεις με το potential να οδηγήσουν πολύ πιο γρήγορα σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου.

Η κινητοποίηση που προκύπτει από τη δύναμη ενός community που έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης μαζί σου, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από το να μοιράζομαι εστιασμένα εργαλεία που λειτουργούν, μπορεί να βοηθήσει σε βαθμό που δεν φαντάζεσαι.

Όχι. Από διδακτικής σκοπιάς δεν είναι ωφέλιμο το να αναλαμβάνεις δουλειά που να παίρνει πάνω από μία ώρα την εβδομάδα.

Επίσης, θα ήταν καλό να το δεις περισσότερο ως μια διαδικασία κατά την οποία έχεις πρόσβαση σε πολύ χρήσιμο υλικό που υπάρχει καταχωρημένο σε μια βιβλιοθήκη, και εσύ επιλέγεις τι θα δουλέψεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις. 

Απόφυγε να το δεις ως σχολείο. Δεν πρόκειται να αξιολογηθείς ούτε να βαθμολογηθείς. Είσαι εδώ για σένα.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ανήκουν σε μια κοινότητα ομοϊδεατών, αναζητούν τρόπους να περνούν στη δράση και μέσα από αυτήν να δημιουργήσουν την καλύτερη και πιο ευτυχισμένη τους εκδοχή.

Τα εργαλεία που δουλεύουμε και τα mental models που βλέπουμε μπορούν να σε ωφελήσουν είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε εργαζόμενος/η, είτε φοιτητής/φοιτήτρια. Το σημαντικό είναι να κυνηγάς την προσωπική σου ανάπτυξη, όπως και το να θέλεις να δημιουργήσεις καλύτερη ποιότητα σκέψης και ζωής για τον εαυτό σου.

Α! Και το να διαβάζεις/ μελετάς βιβλία και χρήσιμο υλικό ή το να θέλεις να εντάξεις κάτι τέτοιο πιο συστηματικά στην καθημερινότητά σου. Να θυμάσαι: Leaders are Readers.

Αυτό εξαρτάται από τη δική σου δέσμευση και το κατά πόσο θα συμμετέχεις ενεργά και θα φροντίζεις να περνάς στη δράση.

Δίνω πάντα έμφαση στις στοχευμένες δράσεις που να φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα και στο να μπορεί κάθε άνθρωπος να εστιάσει σε εκείνα που είναι ουσιώδη για τη δική του ζωή. Ο σκοπός είναι μέσα από τη συμμετοχή σου και τα εργαλεία που θα δουλεύουμε μαζί να εντοπίζεις αυτές τις κατάλληλες για σένα δράσεις και να τις αναλαμβάνεις άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει πολλές δράσεις, αλλά λίγες και ουσιαστικές που να μπορείς να τηρήσεις με συνέπεια.

Όχι, δεν θα περιοριστούμε.

Η πρώτη ενότητα είναι η οικονομική διαχείριση και η ευημερία, πράγματα απαραίτητα για να βάλουμε γερά θεμέλια και να νιώθουμε ασφαλείς, ώστε να μπορούμε να περάσουμε και στα πιο πάνω επίπεδα της πυραμίδας του Μάσλοου.

Η θεματολογία μας σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτό. Στόχος είναι να δουλεύουμε μαζί πάνω σε πολλαπλασιαστές για την ανάπτυξή μας:

Οικονομική διαχείριση, νοοτροπία της ευημερίας, επίτευξη στόχων και παραγωγικότητα, επικοινωνία, σχέσεις, όρια, διαχείριση ενέργειας, μάθηση και μνήμη, διαχείριση χρόνου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα αγγίξουμε.

Έχε επίσης υπόψη σου ότι η θεματολογία προσαρμόζεται στις ίδιες τις ανάγκες των μελών με βάση το τι προκύπτει και επικρατεί από τις συζητήσεις μας και τους προβληματισμούς που φέρνετε εσείς στην εξίσωση.

Θέλω ιδανικά να αξιοποιήσω όσο γίνεται το feedback σας και να δημιουργήσω τη διαδικασία μάθησης και εξέλιξης που ακολουθούμε με βάση αυτό.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το εξής λάθος: Δεν ξεκινούν ποτέ κάτι καινούριο από φόβο πως θα αποτύχουν ή δεν θα είναι συνεπείς. 

Μόνο που το να μην ξεκινήσεις ποτέ είναι η μόνη σίγουρη συνταγή για αποτυχία.

Καταρχάς, στο ABC έχεις εμένα να σου παρέχω εργαλεία και καθοδήγηση, και το community να σε υποστηρίζει και να σε βοηθά να πετύχεις. Επίσης, χρειάζεται από την πλευρά σου μόνο η δέσμευση ότι θα κάνεις το ελάχιστο της δουλειάς που απαιτείται.

Εάν υπάρξουν περίοδοι που δεν σου βγαίνει αυτό, θα έχεις πάντα πρόσβαση σε προηγούμενο υλικό, οργανωμένο στη Βιβλιοθήκη (υπάρχει section που όντως ονομάζεται έτσι και μοιάζει με τη δομή ενός online course) και τρόπο που θα λειτουργεί σαν online course (με κεφάλαια ανά θεματολογία), ώστε να μπορείς να ανατρέχεις όταν το χρειαστείς.

Ο στόχος είναι να μπορείς να επικεντρωθείς σε εκείνα που χρειάζεσαι κάθε φορά, όχι το να κάνουμε όλοι/ες τα ίδια.

Στην περίπτωση όμως που τελικά δεν καταφέρεις να συμμετέχεις σε όλα, έχω να σου πω τα εξής:

  • Το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις. Η πραγματική νίκη είναι το ταξίδι. Θα κερδίσεις τόσες πολύτιμες γνώσεις και τόσο σημαντικά νοητικά μοντέλα στην πορεία, τα οποία θα μπορείς μετέπειτα να εφαρμόσεις και αλλού, που το να έχεις συμμετάσχει σε λιγότερο από το 100% των δράσεών μας θα φαντάζει ασήμαντο.
  • Με τη συνδρομή σου έχεις πρόσβαση  σε μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων. Σκέψου το υλικό του The Brain Hacking Academy + το community + το στοχευμένο υλικό με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες.
  • Η ίδια η δυνατότητα να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσύ και είναι εκεί για να σε παρακινήσουν και να σε υποστηρίξουν, μπορεί να έχει από μόνη της πολύ θετικά αποτελέσματα για τη ζωή σου.

Να θυμάσαι:

Είμαστε ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Ο στόχος μας εδώ είναι να ανεβάσουμε κατά πολύ αυτόν τον μέσο όρο.

Το να ξέρεις ότι μαζί με σένα θα δουλεύουν δεκάδες ή εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι – και είναι εκείνοι οι ίδιοι που θα γιορτάσουν μαζί σου την επιτυχία σου, θα έλεγα ότι αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο από μόνο του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, κάνουμε μεγάλο focus στην απλοποίηση και στο να κάνεις λίγες και ουσιαστικές δράσεις κάθε φορά.

Το λάθος που κάνουμε συχνά στην αυτοβελτίωση και την προσωπική μας ανάπτυξη είναι το ότι κυνηγάμε μεγάλες και δραματικές αλλαγές και ξεχνάμε πως εκείνα που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα είναι τα φαινομενικά ασήμαντα και μικρά, που όμως τα κάνουμε με συνέπεια.

Είμαι εδώ για να στο θυμίζω αυτό.

Ξέρω ότι δεν είναι σέξι και ότι δεν πουλάει όπως οι εύκολες λύσεις, αλλά δεν είναι στις αξίες μου το να πουλάω φύκια και μεταξωτές κορδέλες στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Η εμπιστοσύνη σου είναι για μένα πιο σημαντική από το να κερδίσω μερικές έξτρα εγγραφές.

Το ίδιο το community και το accountability που δημιουργεί για σένα είναι η βασικότερη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ομαδικές δράσεις που κάνουμε κατά καιρούς, όπως συζητήσεις γύρω από ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά, συναντήσεις από κοντά, και mini challenges που θα μπορείς να συμμετέχεις.

Ο σκοπός μας είναι να μελετάμε βασικά νοητικά μοντέλα και πρακτικές, και με βάση αυτά να αποφασίζει κάθε συμμετέχων/ συμμετέχουσα την καταλληλότερη δράση που θα αναλάβει. 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει καθοδήγηση με:

  • Αναρτήσεις κειμένου υπό μορφή φύλλων εργασίας, που θα περιλαμβάνουν τεχνικές NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) ή Coaching, ασκήσεις ή εργαλεία που να μπορείτε να δουλέψετε και μόνοι σας
  • Εβδομαδιαίες συζητήσεις με γραπτό κείμενο
  • Ένα μηνιαίο ομαδικό call με βίντεο όπου θα μπορούμε να συζητάμε όλοι μαζί σε πραγματικό χρόνο
  • Την αλληλεπίδραση μεταξύ σας που δεν πρέπει επουδενί να υποτιμάμε τη δύναμή της
  • Συναντήσεις από κοντά που συντονίζονται κατά τόπους από τα ίδια τα μέλη

Ακούγονται πολλά όταν τα βλέπεις μαζεμένα, αλλά είναι διαμοιρασμένα στον χρόνο με τρόπο που βγάζει νόημα. Και φυσικά, μπορείς να επιλέξεις σε τι από αυτά θα συμμετέχεις. Το πρόγραμμα σου δίνει επιλογές και πρόσβαση. Τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ.

Ας το πάμε αλλιώς. Έχουμε όλοι το ίδιο 24ωρο. Το θέμα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. 

Αν αποφασίσεις να δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου και το θέσεις ως προτεραιότητα, θα δεις πως μπορείς να δημιουργήσεις ή να βρεις χρόνο για να συμμετέχεις. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί και αξίζει να κυνηγήσει τα όνειρά του και την προσωπική του ανάπτυξη. Το “δεν έχω χρόνο” επιδέχεται μια μικρή αλλαγή στο mindset, για να δεις τα όνειρά σου να υλοποιούνται.

Πέρα από αυτό, το ότι είσαι εδώ μου δείχνει ότι προφανώς αφιερώνεις ήδη χρόνο στην προσωπική σου ανάπτυξη. Μπορεί το ABC να γίνει κομμάτι αυτού του χρόνου.

Να θυμάσαι:

Είσαι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σου και είσαι εδώ για να μάθεις, να παίξεις, να εξελιχθείς και να απολαμβάνεις αυτήν τη ζωή. Δεν θα σου τα παρέχει κανένας άλλος όλα αυτά, αν δεν το κάνεις εσύ για σένα.

Πέρα από την εβδομαδιαία μας συζήτηση, στην οποία μπορείς να συνδράμεις στον χρόνο που θα αποφασίσεις, καθώς και το μηνιαίο ομαδικό live call στο οποίο καλό είναι να συμμετέχεις, μπορείς να ορίσεις μόνος/η σου το χρονοδιάγραμμά σου.

Δεν είναι σχολείο, αλλά Academy. Εδώ οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες καλούνται να πάρουν οι ίδιοι/ες την ευθύνη της εξέλιξής τους και να δημιουργήσουν τον χώρο και τον χρόνο για να την έχουν.

Ναι. Το live παραμένει διαθέσιμο για δύο-τρεις εβδομάδες για όσους/ες δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, και έπειτα διαγράφεται.

Το πρόγραμμα είναι συνδρομητικό και λειτουργεί όπως κάθε συνδρομητική υπηρεσία.

Με την εγγραφή σου αδειοδοτείται το Mighty Networks να αφαιρεί κάθε μήνα ή χρόνο (ανάλογα με το πλάνο που επέλεξες) το ποσό της συνδρομής αυτόματα. Αυτό θα γίνεται δίχως να χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια από μεριάς σου, για όσο καιρό επιλέγεις να παραμένεις συνδρομητής.

Θα ειδοποιείσαι μέσω αυτοματοποιημένων emails μέσα από την πλατφόρμα, και μπορείς πάντα να ελέγξεις τα στοιχεία από τις ρυθμίσεις του προφίλ σου.​

Η εγγραφή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το Community, με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η επεξεργασία των πληρωμών γίνεται μέσω Stripe, που είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο διαδεδομένα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο.

Σημαντικό: Αν έχεις iPhone, θα μπορέσεις να κάνεις την εγγραφή σου μόνο μέσα από τον browser και όχι από την iOS εφαρμογή του Mighty Networks.

Όχι, αυτό δεν είναι εφικτό. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακυρώσεις τη συνδρομή και να ξαναγραφτείς αργότερα. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα σταματήσεις να έχεις πρόσβαση στο υλικό που είναι ήδη αναρτημένο.

Επίσης, στην περίπτωση που ανήκεις στα μέλη που γράφτηκαν μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, θα χάσεις την ειδική τιμή που ισχύει ειδικά για τις πρώιμες εγγραφές.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να συμβεί το να μείνεις πίσω για ένα διάστημα, όμως το υλικό θα παραμένει αναρτημένο ανά θεματική και θα μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό στο μέλλον, όταν θα έχεις τον χρόνο και τη διαύγεια για να ασχοληθείς.

Το ABC είναι μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων, βασισμένων στις δικές σας ανάγκες και μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό όποτε το επιθυμείς.

Η αξία του αυξάνεται με τον χρόνο, και καθώς η Βιβλιοθήκη μεγαλώνει, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη.

Όχι. Η εγγραφή σου μπορεί να γίνει με χρεωστική και λειτουργεί παρόμοια με τη συνδρομή σου στο Netflix ή σε όποια άλλη συνδρομητική υπηρεσία είσαι γραμμένος/η.

Κάθε μήνα ή χρόνο – ανάλογα με το πώς θα επιλέξεις να γραφτείς – χρεώνεται στον λογαριασμό σου το ποσό της συνδρομής στην οποία έχεις γραφτεί, για όσο καιρό επιλέξεις να παραμείνεις συνδρομητής.

Στην περίπτωση που η εφαρμογή δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις τη συνδρομή σου, μπορείς να μπεις από οποιονδήποτε browser – είτε από το κινητό είτε από το τάμπλετ ή τον υπολογιστή, και να ολοκληρώσεις τα βήματα της εγγραφής στο πρόγραμμα.

Αφού το κάνεις αυτό, η συνδρομή σου θα είναι ενεργή από όπου κι αν συνδέεσαι, με τα στοιχεία (όνομα, email) που έχεις δηλώσει.

Η πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το πρόγραμμα ABC μοιάζει πολύ με το Facebook στον τρόπο λειτουργίας της. Με λίγη εξάσκηση θα εξοικειωθείς.

Ακόμα όμως κι αν δεν χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα και δεν έχεις εξοικείωση, θα σου πω τα εξής:

  1. Τα πάντα είναι δεξιότητες. Αυτό σημαίνει πως με λίγη εξάσκηση θα μάθεις να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα.
  2. Θα βρεις ένα βίντεο στην ενότητα “Τα σημαντικότερα” (Υπάρχει ως επιλογή στην αριστερή στήλη του Academy), όπου εξηγώ πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Growth Academy και πώς δουλεύει η πλατφόρμα γενικότερα.
  3. Πώς θα μάθεις οτιδήποτε καινούριο, αν δεν εκτεθείς σε αυτό;

Σκέψου πόσα παραπάνω θα μπορείς,
μέσα από την έξυπνη μάθηση
που δεν μάθαμε στo σχολείο

 

Το σχολείο απέτυχε.
Ποιος λέει ότι εσύ δεν μπορείς να πετύχεις;
Είναι στο χέρι σου να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος τώρα.

Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

    Θέλεις περισσότερα εργαλεία για να μαθαίνεις έξυπνα και να θυμάσαι περισσότερα;

    Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

    Mάθε για το course της Έξυπνης Μάθησης και λάβε πληροφορίες και αποκλειστικό υλικό.

      Τα στοιχεία σου είναι ασφαλή μαζί μου και δεν πρόκειται να τα μοιραστώ ποτέ με κανέναν. Πρόμις! 🙂