Το ξέρατε πως το καθισιό θεωρείται το κάπνισμα της εποχής μας; Οι αρνητικές του επιπτώσεις έχουν αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο εδώ. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να διαβάσει κανείς μελέτες για να σκεφτεί πως η έλλειψη κίνησης κάνει κακό. Η ίδια η φύση φροντίζει να μας διδάσκει διαρκώς. Ό,τι δεν κινείται εξασθαινεί και πεθαίνει, γιατί δεν απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Το πέμπτο συστατικό της Δίαιτας της Αγάπης, λοιπόν, είναι η Κίνηση. Και, όπως όλα τα υπόλοιπα συστατικά της, είναι και αυτό πολύ εύκολο να το βάλει κανείς στη ζωή του. Πόσες ώρες περνάτε καθιστοί ή ξαπλωμένοι μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης, υπολογιστή, με το τάμπλετ ή το smartphone ανά χείρας και αφήνετε το σώμα σας να ατροφεί και να υποφέρει από την έλλειψη κίνησης;

Δεν χρειάζεται να γραφτεί κανείς σε γυμναστήριο ή σε σχολή πολεμικών τεχνών και να αρχίσει να ασκείται εντατικά. Δεν είναι η άσκηση το θέμα, αλλά η απλή κίνηση. Κάτι που ακόμα και η γιαγιά μου κάνει καθημερινά για πολλές ώρες και, πιστέψτε με, πρόκειται για τη σούπερ-γιαγιά ετών 80…

Αν αναλογιστείτε πόσες ώρες κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι κάθε μέρα και τις αντιπαραβάλλεται για παράδειγμα με το εβδομαδιαίο τρίωρο ή τετράωρο του γυμναστηρίου, σίγουρα θα καταλήξετε κι εσείς στο συμπέρασμα πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται διαρκώς. Σκεφτείτε μόνο πόσα χιλιόμετρα περπατούσαν οι πρόγονοί μας καθημερινά, μεταφέροντας φορτία τις περισσότερες φορές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μεταβολισμός μας πέφτει με τα χρόνια. Δεν πρόκειται για καμιά γενετική προδιάθεση, όμως. Πρόκειται απλά για οικονομία χώρου και ενέργειας που προέβλεψε η ίδια μας η φύση. Ό,τι δεν χρησιμοποιείται δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται – στην προκειμένη περίπτωση οι μύς μας – και μαντέψτε τι είναι εκείνο που κάνει τον μεταβολισμό να δουλεύει…

Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη να κινείται, δεν μπορεί να παραμένει σε ακινησία διαρκώς. Έχει ανάγκη από Κίνηση και πολλές φορές θα δημιουργεί ακόμα και λιγούρες γιατί του λείπει κάτι τόσο ζωτικής σημασίας.

Το έχω πει πολλές φορές, το σώμα μας είναι σοφό, στην επικοινωνία χωλαίνει, και γι’ αυτό οφείλουμε να το αγαπήσουμε και να μάθουμε να το ακούμε καλύτερα. Λιγούρες μπορεί να έχουμε για τα πάντα, όχι μόνο για το φαγητό. Μπορεί κανείς να λιγουρεύεται φαγητό, νερό και ακόμα και κίνηση ή συντροφικότητα, αλλά τις περισσότερες φορές να ερμηνεύει τη λιγούρα σαν πείνα.

Δοκιμάστε την επόμενη φορά να σηκωθείτε και να βγείτε μια βόλτα ή να βάλετε μουσική και να χορέψετε μόνοι σας  (μη γελάτε, όλοι το κάνουμε…) αντί να φάτε κάτι γρήγορο. Εκτός του ότι θα ξεχάσετε την “πείνα” σας, θα φτιάξει και η διάθεσή σας.

Δωράκι από μένα για εσάς το παρακάτω βίντεο. Δύσκολο να μην κουνηθείτε λίγο μετά από αυτό… 😉

Θέλεις περισσότερα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξή σου;

Κάνε την εγγραφή σου τώρα και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του newsletter μου Φυλλισοφίες. Σε περιμένει κάθε Παρασκευή υλικό που θα σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, ακόμα και να βρεις τον τρόπο να αλλάξεις τη ζωή σου.

Είναι δωρεάν και τα στοιχεία σου είναι ασφαλή μαζί μου. Α! Και δε σπαμάρω ποτέ. Υπόσχεση.