Πιστεύεις κι εσύ πως «δεν το’ χεις» όταν μιλάμε για επίλυση προβλημάτων ή διαχείριση κρίσεων; Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα πως τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα, τη μαγική ικανότητα μας, και πως μπορείς να την καλλιεργήσεις ανεξάρτητα από την ηλικία σου;
Η παράκαμψη του εγκεφάλου: Πώς συμπληρώνουμε τα κενά
Όταν κοιτάζουμε κάτι, τα μάτια μας αντιλαμβάνονται ένα μέρος αυτού και το μεταδίδουν στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του συμπληρώνει τα κενά, ώστε να μας δώσει τελικά μια σχετικά ακριβή εικόνα του τι βλέπει. Τα μάτια μας δεν παρατηρούν όλες τις λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξουθενωτικό. Αντ’ αυτού, παρατηρούν μοτίβα.
Το κακό είναι πως οι σκέψεις μας ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Όταν συμβαίνει κάτι ή όταν γνωρίζουμε κάποιον, το μυαλό μας δεν σταματά για να επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες. Αντιθέτως, αντιλαμβάνεται ένα μοτίβο το οποίο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και σε πρότερες εμπειρίες.
Ο κίνδυνος της υπεραπλούστευσης
Θα ήταν τρομερά εξουθενωτικό το να πρέπει το μυαλό να επεξεργάζεται κάθε φορά και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αυτήν τη μικρή παράκαμψη σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η τάση αυτή του να χρησιμοποιούμε αυτήν την παράκαμψη αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του Συμβατικού Νου, όπως τον ονομάζει ο Robert Greene στο βιβλίο του Mastery.
Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει για ποιον λόγο κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προβληματικό. Ίσως φανταζόμαστε πως κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση σκεφτόμαστε πολύ λογικά και ζυγίζουμε τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πολύ περιορισμένη αντίληψη των πραγμάτων.
Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να αντιστέκονται σε αυτήν την παράκαμψη του νου. Έχουν την τάση να εξετάζουν κάθε φαινόμενο από πολλές οπτικές γωνίες και να αντιλαμβάνονται λεπτομέρειες που οι υπόλοιποι δε μπορούν να δουν.
Η δημιουργικότητα πέρα από τις Τέχνες: Το κλειδί για τη λύση προβλημάτων
Έχουμε τη λανθασμένη αντίληψη πως η δημιουργικότητα έχει να κάνει κυρίως με τις τέχνες και πως δεν είναι απαραίτητη για τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής. Κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, καθώς ελλείψει δημιουργικότητας θα υπήρχαν πολλά προβλήματα στον κόσμο που δεν θα είχαν λυθεί και εφευρέσεις που δεν θα είχαν γίνει ποτέ.
Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα του νου να συνδέει τα ασύνδετα, να δημιουργεί από το τίποτα και να αντιλαμβάνεται όσα είναι κρυμμένα σε κοινή θέα. Είναι η σημαντικότερη και πιο απαραίτητη δεξιότητα και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους να την καλλιεργούμε καθημερινά.
Το ευχάριστο είναι πως γεννιόμαστε δημιουργικοί/ές. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αισθάνεσαι πως έχασες αυτήν τη μαγική ικανότητα, δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσεις να την ξαναανακαλύπτεις.
Λοιπόν; Με ποιους τρόπους σκοπεύεις να το κάνεις;