Έξυπνη μάθηση | Καλύτερη απομνημόνευση | Χαμηλότερα κόστη = Meta-Μάθηση

Αν διαβάζεις και προσπαθείς, αλλά δεν θυμάσαι αρκετά από αυτά που μαθαίνεις, είσαι στο κατάλληλο μέρος. Υπάρχει τρόπος να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος και να μάθεις πώς να απομνημονεύεις αποτελεσματικά.

Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

“Γιατί ξεχνάω;”

Ένα ερώτημα που οι περισσότεροι από εμάς έχουν θέσει μια και δυο και τρεις φορές στον εαυτό τους. Ίσως και σε φίλους και γνωστούς. Ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερούς μου αναγνώστες.

Ίσως πάλι να έχουμε πάρει το όλο θέμα στραβά από την αρχή. Ίσως να θεωρούμε πρόβλημα κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό -τουλάχιστον μέχρι έναν βαθμό- και να μη λαμβάνουμε υπόψιν σημαντικές παραμέτρους που καθορίζουν, όχι μόνο τι και πόσα ξεχνάμε, αλλά και τι και πόσα θυμόμαστε…

Ας τα πάρουμε, όμως, ένα ένα. Βλέπεις, στο παρακάτω άρθρο δε θα απαντηθεί μόνο το αρχικό σου ερώτημα “γιατί ξεχνάω;”, αλλά και πολλά άλλα που ίσως δεν ήξερες πως είχες. Μεταξύ αυτών το “γιατί θυμάμαι;” καθώς και το “ποια είναι τα θετικά του να ξεχνάω;”.

Πάω στοίχημα πως με αυτά τα τελευταία δεν είχες ασχοληθεί ποτέ, είναι όμως πολύ σημαντικά αν θέλεις να κατανοήσεις λίγο καλύτερα εκείνο το κομμάτι του εαυτού σου που είναι υπεύθυνο για όλες σου τις συνειδητές και μη αναμνήσεις.

Γιατί ξεχνάω, λοιπόν; Ποιες είναι οι πιθανές εξηγήσεις;

Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίσεις τους μηχανισμούς που οδηγούν στο να ξεχνάς. Οι σημαντικότεροι δύο είναι οι εξής:

  • Παρεμβολή (Interference)
  • Αποσύνθεση (Decay theory)

Ας τις δούμε και τις δυο με δύο απλά παραδείγματα.

Παρεμβολή σημαίνει πως μπλέκονται μεταξύ τους παλιές και νέες μνήμες και δυσκολεύουν έτσι την ανάκληση. Ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι συμβαίνει εδώ είναι εκείνο με το μήνυμα στην άμμο, πάνω στο οποίο έρχεται ένα μικρό παιδάκι και γράφει. Έτσι, το αρχικό μήνυμα -η παλαιότερη ανάμνηση- γίνεται δυσανάγνωστο λόγω του νέου μηνύματος -της νέας ανάμνησης- που έχει εγγραφεί και παρεμβάλλεται έτσι όταν προσπαθείς να διαβάσεις τι έλεγε το αρχικό μήνυμα. Υπάρχει ακόμα, αλλά είναι δύσκολο να διαβαστεί. Ίσως ακόμα και να διαβάζεις άλλα αντ’ άλλων…

Όσον αφορά τη θεωρία αυτή, υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

  • Προδρομική παρεμβολή (Proactive Interference), που σημαίνει πως παλιότερες αναμνήσεις παρεμβάλλονται και δυσκολεύουν την ανάκληση νέων αναμνήσεων και
  • Αναδρομική παρεμβολή (Retroactive Interference), δηλαδή νεότερες αναμνήσεις που παρεμβάλλονται αναδρομικά και δυσκολεύουν την ανάκληση παλαιότερων.

Στην παρεμβολή οφείλονται και όλες εκείνες οι… “ψεύτικες” αναμνήσεις που έχουμε, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που ανακαλούμε κάτι στη μνήμη μας, το εμπλουτίζουμε και λίγο και αλλάζουμε μικρές λεπτομέρειες. Με τον καιρό ανακατασκευάζουμε ολόκληρα συμβάντα και δημιουργούμε υβρίδια που καμία σχέση δεν έχουν με το αρχικό γεγονός.

Υπάρχει όρος στα Αγγλικά γι’ αυτό: Misinformation effect.

Ελληνιστί θα το πω φαινόμενο της παραπληροφόρησης… Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι όλες εκείνες οι περιπτώσεις αθώων που καταδικάστηκαν στην Αμερική από μαρτυρίες που δόθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες και τελικά αθωώθηκαν λόγω αποδείξεων DNA που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κατόπιν φυλάκισης. Έτσι οι μαρτυρίες αποδείχθηκε πως ήταν ψευδείς, όχι επειδή οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν, αλλά επειδή η μνήμη έπαιξε τα παιχνίδια της και οι μαρτυρίες αντί για αντικειμενικές, είχαν ανακατασκευαστεί λόγω των βιωμάτων και των προσδοκιών που οι μάρτυρες είχαν ή ακόμα και του τρόπου που τους τέθηκαν τα ερωτήματα…

Μην πεις εδώ πως υπερβάλλω… Σίγουρα έχεις ζήσει κάτι ανάλογο, όπου εσύ και όλη σου η παρέα θυμάσαστε το ίδιο γεγονός, ο καθένας τελείως διαφορετικά… Εδώ μιλάμε για 75% των περιπτώσεων σε καταδίκες που αθωώθηκαν από το Innocence project,  ένα πρόγραμμα που βοηθά ανθρώπους που καταδικάστηκαν άδικα να αποφυλακιστούν.

Σε αυτό το λινκ μπορείς να παρακολουθήσεις την ψυχολόγο Elizabeth Loftus, που έχει αφιερώσει τη ζωή της μελετώντας αυτό το φαινόμενο, να μιλά για αυτό με παραδείγματα από την έρευνά της.

Η θεωρία της αποσύνθεσης από την άλλη πρεσβεύει πως με την πάροδο του χρόνο οι αναμνήσεις σβήνουν, εφόσον δεν έχουν επαναληφθεί με κάποιον τρόπο για να κρατήσουν την αρχική τους ισχύ. Εδώ έχουμε και πάλι ένα μήνυμα στην άμμο, αλλά αυτή τη φορά έρχονται τα κύματα -ο χρόνος- και το σβήνουν σιγά σιγά. Καταλήγει έτσι στο τέλος να μένει απλά μια θολή ανάμνηση -στην καλύτερη περίπτωση- και έχουμε δυσκολία ή αποτυχία στην ανάκληση της μνήμης. Το πρόβλημα που προκύπτει, βέβαια, με αυτήν τη θεωρία είναι πως έχει επισημανθεί από έρευνες πως αναμνήσεις που δεν έχουν επαναληφθεί ή ενθυμηθεί παραμένουν σταθερές στη μακροχρόνια μνήμη. Με άλλα λόγια, θυμάσαι πεντακάθαρα ένα συμβάν μερικά χρόνια πριν, χωρίς να έχεις καν καταβάλλει προσπάθεια για να το θυμάσαι. Ένα άλλο παράδειγμα είναι εκείνο της οπισθοδρόμησης (regression) κατά την οποία ανασύρονται αναμνήσεις από το υποσυνείδητο που θεωρούνταν ξεχασμένες ή και μη υπαρκτές, πράγμα που συμβαίνει συχνά κατά την υπνοθεραπεία.

Στο σημείο αυτό θέλω να σου αναφέρω ένα πραγματικό παράδειγμα, βγαλμένο μέσα απ’ τη ζωή…

Μια φίλη -θα την ονομάσουμε Μαρία- που είχε μεγαλώσει στη Γερμανία και επέστρεψε σε μικρή ηλικία, θεωρούσε πως είχε ξεχάσει τη γλώσσα. Πράγματι, ενώ καταλάβαινε, δυσκολευόταν πάρα πολύ να μιλήσει. Κάποια στιγμή βρέθηκε με την παρέα της σε κάποιο παραλιακό μέρος και μετά από μια ωραία βραδιά ξεφαντώματος μετά καταναλώσεως αλκοόλ, πήγαν όλοι μαζί για φαγητό. Η Μαρία, λοιπόν, σηκώθηκε για να δώσει την παραγγελία και όσο την έδινε ανιτλαμβανόταν πως ο υπάλληλος του καταστήματος δεν καταλάβαινε τι του έλεγε. Με τα πολλά ήρθε κάποιο από τα μέλη της παρέας και τη βρήκε εκνευρισμένη να προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον άνθρωπο, που της έλεγε τόση ώρα πως δεν καταλάβαινε Γερμανικά…

Για να μη στα πολυλογώ, η φίλη μου μιλούσε τόση ώρα άπταιστα Γερμανικά, αλλά πίστευε πως μιλάει Ελληνικά και απορούσε που ο άνθρωπος δε μπορούσε να την καταλάβει. Ακόμα θυμούνται το περιστατικό και γελούν στην παρέα της.

Το ερέθισμα που εξ αρχής απενεργοποίησε τη μία γλώσσα και ενεργοποίησε την άλλη παραμένει ένα μυστήριο, αλλά για μένα αυτό είναι ένα περίτρανο παράδειγμα πως ό,τι γράφει δεν ξεγράφει τόσο εύκολα, ακόμα κι αν δε μπορούμε ενεργητικά να το ανακαλέσουμε στο συνειδητό.

Αποτυχία κατά την αποθήκευση της πληροφορίας

Άλλη μία εξήγηση που είναι επίσης συχνό φαινόμενο είναι η αποτυχία κατά την αποθήκευση της πληροφορίας (failure to store). Είναι η φάση σ’έχω-δει-κάπου-κάπου-σε-ξέρω, αλλά δε θυμάμαι ούτε από πού, ούτε πώς σε γνώρισα ούτε και τ’ όνομά σου…

Εδώ έχουμε το εξής θέμα: η πληρoφορία κωδικοποιήθηκε ελλειπώς ή ακόμα και λανθασμένα. Αν τώρα, για παράδειγμα, σου ζητήσω να ζωγραφίσεις ένα δίευρο, το πιθανότερο είναι πως θα πετύχεις το μέγεθος και το σχήμα (το τελευταίο εννοείται, θαρρώ), θα πετύχεις και τον αναγραφόμενο αριθμό, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες θα δυσκολευτείς πολύ.

Το θέμα είναι πως εδώ το μυαλό καταχώρησε τόσες πληροφορίες όσες απαιτούνταν ώστε να μπορεί να ξεχωρήσει το ένα νόμισμα από τα άλλα, αλλά δε χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες και έτσι επέλεξε να τις αγνοήσει. Τώρα αυτό γιατί συμβαίνει και με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε είναι άλλο θέμα. Το ζήτημα είναι πως αποθηκεύουμε μόνο σημαντικές λεπτομέρειες και η μνήμη λειτουργεί επιλεκτικά, καθώς δε χρειάζεται όλα τα υπόλοιπα. Άλλες πάλι φορές γίνεται λάθος καταχώρηση, απλά και μόνο λόγω έλλειψης ή διάσπασης προσοχής ή και κάποιας παρεμβολής.

Ξεχνάω για να θυμάμαι, είπες;;;

Μίλησα, όμως, για την επιλεκτικότητα της μνήμης και κάπου εδώ μάλλον θα σε πάω στα θετικά του να ξεχνάς. Θα σου πω, λοιπόν, πως υπάρχει και η “λήθη μετά κινήτρου”, αγγλιστί motivated forgetting, που έχει να κάνει με απωθημένες ή καταπιεσμένες αναμνήσεις.  Εδώ η μνήμη μας λειτουργεί προστατευτικά και φροντίζει να αποβάλλει αναμνήσεις που είναι βλαβερές, τραυματικές και επίπονες.

Έχεις δει ποτέ το “Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού”; Να το δεις! Όχι μόνο επειδή παίζει ο αγαπημένος μου Jim Carrey και αποδεικνύει πόσο καλό ηθοποιός είναι πέρα από τις κωμικές ταινίες που τον έχουμε συνηθίσει, αλλά και επειδή είναι πολύ χαρακτηριστική η ανάγκη του ανθρώπου να διαγράψει επίπονες αναμνήσεις, σε σημείο που το κάνει ηθελημένα. Τώρα εδώ εγείρεται ένα μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα του αν πρέπει ή όχι να επεμβαίνουμε σε μνήμες που τελούν πάντα κάποιον ρόλο, ακόμα κι αν μας πληγώνουν, αλλά δε θα το ανοίξουμε σήμερα αυτό το θέμα…

Το μυαλό, λοιπόν, παίρνει τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες και “διαγράφει” κομμάτια που είναι ενδεχομένως τραυματικά. Βέβαια, όπως είπαμε και παραπάνω, τίποτα δεν ξεγράφει ποτέ και μάλιστα ίσως είναι και καλό να αποκτούμε πρόσβαση σε αυτά τα “διεγραμμένα”, ώστε να εκτονωθεί το καταπιεσμένο αρνητικό συναίσθημα για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να πάμε παρακάτω. Αυτόν, άλλωστε, τον ρόλο παίζει η ψυχοθεραπεία ή όποια άλλη μορφή θεραπείας δουλεύει με το υποσυνείδητο και τα δεσμά που κρύβονται εκεί και καθορίζουν τις ζωές μας.

Εκείνο που εγώ έχω να σου πω είναι πως το να ξεχνάμε αποτελεί έναν απολύτως φυσιολογικό μηχανισμό του μυαλού. Η μνήμη από τη φύση της είναι επιλεκτική και υπάρχει ακόμα και κάτι που λέγεται προσαρμοστική απώλεια μνήμης (addaptive forgetting). Το οξύμωρο είναι πως αυτό συμβαίνει ακριβώς για να μπορούμε να θυμόμαστε καλύτερα. Tο να ξεχνάς, δηλαδή, αποτελεί σημαντικό στάδιο ώστε να μπορείς να θυμάσαι. Μέσα από την προσαρμοστική απώλεια μνήμης είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Για παράδειγμα, όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα το μυαλό “καταπιέζει” τη μητρική στο βαθμό που χρειάζεται, ώστε να αποθηκετούν καινούργιες δομές και να μάθεις να μιλάς, να γράφεις και να κατανοείς στην καινούργια γλώσσα.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το να ξεχνάς κάποιες πληροφορίες ενισχύει το να θυμάσαι άλλες. Φαντάσου να μπορούσες να θυμάσαι κάθε τι που οι αισθήσεις σου προσλαμβάνουν μέσα στο εικοσιτετράωρο… Θα χρειαζόσουν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο για να τα θυμηθείς όλα και μια ολόκληρη ζωή για να θυμηθείς μια ολόκληρη ζωή… Άλλωστε όλα κάπου καταχωρούνται. Το αν τα χρειάζεσαι ή όχι είναι άλλο θέμα.

Αλλά πώς γίνεται αυτή η διαλογή;

Σίγουρα εκείνη η ωραία παλιά θεωρία με τη βραχυπρόθεση και μακροπρόθεσμη μνήμη και το ότι με επανάληψη καταχωρούνται οι πληροφορίες καλύτερα στη δεύτερη, δοξάστηκε για πολλά χρόνια και συνεχίζει να δοξάζεται από το εκπαιδευτικό σύστημα… Πώς εξηγείς, όμως, το ότι διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις το ίδιο κείμενο και δε θυμάσαι σχεδόν τίποτα;

Το πρόβλημα εδώ είναι πως αυτή η θεωρία αποτελεί μια απλοποίηση και μια μηχανική αντίληψη του πώς λειτουργεί η μνήμη στην πραγματικότητα και δε λαμβάνει υπόψιν της τους σύνθετους μηχανισμούς που μετατρέπουν μια πληροφορία σε κάτι που το μυαλό θυμάται και ανακαλεί με ευκολία, ακόμα κι αν το είδε μόνο μια φορά. Βλέπεις, πέρα από την αισθητηριακή πρόσληψη των πληροφοριών και τη μεταφορά τους στη βραχυπρόθεση και μετά στην μακροπρόθεση μνήμη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την ίδια τη φύση της αρχικής ανάμνησης.

Το μυαλό έχει πολλούς τρόπους να λαμβάνει και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται και σίγουρα παίζει ρόλο το πόσο συγκεντρωμένος είσαι, το κίνητρο που έχεις και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η πρόσληψη. Σύμφωνα με μια φρέσκια θεωρία (Representation theory, Sadeh et al.), λοιπόν, οι αναμνήσεις διαχωρίζονται σε εκείνες που βασίζονται στην οικειότητα, αλλά δεν ενέχουν πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες, και σε εκείνες που μπορούν να ανακληθούν και ενέχουν λεπτομέρειες καθώς και το συνολικό γενικό τους πλαίσιο. Στην τελευταία περίπτωση η επεξεργασία έχει γίνει από τον ιππόκαμπο τους εγκεφάλου, που είναι και υπεύθυνος για τη μνήμη, ενώ η πρώτη από άλλες δομές του ιπποκάμπου (extrahippocampal structures). Στη μία περίπτωση, όπου έχουμε αποθηκεύσει πολλές λεπτομέρειες, εμπλέκεται η αποσύνθεση στο κατά πόσο τις ξεχνάμε, ενώ στη δεύτερη, που δεν έχουμε συγκρατήσει λεπτομέρειες, η παρεμβολή. Και τα δυο, όμως, σχετίζονται άμεσα με το πώς έχει γίνει η αρχική καταγραφή, τον ρόλο της για εμάς, το βαθμό συγκέντρωσής μας, καθώς και τον σκοπό που εξυπηρετεί.

Με λίγα λόγια θυμόμαστε καλύτερα εκείνα που για το μυαλό είναι αξιομνημόνευτα. Αυτό σημαίνει πως η αρχική τους καταγραφή έγινε με τέτοιον τρόπο που το μυαλό θεώρησε την πληροφορία σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινώ πάντα από εκείνα που δίνουν στους μαθητές μου χαρά. Αυτά που μας δίνουν χαρά είναι και ενδεικτικά για το τι μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του μυαλού μας, κάνοντας έτσι την όποια πληροφορία αξιομνημόνευτη. Δυστυχώς, δεν είναι όλα για όλους και χρειάζεται ο καθένα να βρει εκείνο που του ταιριάζει. Ευτυχώς από την άλλη, γιατί τότε θα ήμασταν όλοι ίδιοι και δε θα υπήρχε τίποτα ενδιαφέρον σε τούτη την πλάση…

Ναι αλλά εγώ που ξεχνάω, τι θα απογίνω;

Πάμε τώρα στα ανησυχητικά… Είναι πολλοί εκείνοι που αρχίζουν να ξεχνούν λίγο περισσότερα απ’ ότι συνήθιζαν και αρχίζουν να κάνουν σκοτεινές σκέψεις.

Δε λέω. Καλό είναι να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοια σημάδια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς το να αρχίζουμε να ξεχνάμε παραπάνω από το δικό μας φυσιολογικό μπορεί όντως να είναι ανησυχητικό. Από την άλλη, είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψιν μας και άλλους παράγοντες που ίσως μας οδηγούν στο να ξεχνάμε. Το ότι ξεχνάμε πού αφήσαμε τα κλειδιά και το αυτοκίνητο δε σημαίνει πάντα πως βρισκόμαστε σε πρώιμα στάδια απώλειας μνήμης. Μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του είναι τα επίπεδα άγχους μέσα στην καθημερινότητα, στρεσογόνες περίοδοι στη ζωή, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου… (Μάθε περισσότερα εδώ)

Αν, λοιπόν, έχεις αρχίσει να ανησυχείς πως χάνεις τη μνήμη σου, θα ήθελα να κάνεις μια ειλικρινή ανασκόπηση και να δεις σε ποιους τομείς της ζωής σου πιέζεσαι υπερβολικά και τι θα μπορούσες ενδεχομένως να αλλάξεις για να ελαφρύνεις τον εγκέφαλό σου από το περιττό στρες που προκαλούν όλα όσα ανέφερα παραπάνω.

Έχει αποδειχθεί πως η χρόνια έλλειψη ύπνου και το χρόνιο στρες επηρρεάζουν αρνητικά τόσο τις συνολικές εγκεφαλικές μας λειτουργίες όσο και την ίδια μας τη μνήμη. Ο τρόπος που ζούμε, τρεφόμαστε και αλληλεπιδρούμε παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Ακόμα και ο βαθμός στον οποίο ασκούμαστε σε καθημερινό επίπεδο είναι σημαντικός.

Ναι, η απώλεια μνήμης είναι ένα θέμα που ειδικά στις μέρες μας μαστίζει πολύ κόσμο. Από την άλλη, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε επουδενί πως δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Ο εγκέφαλος είναι ένα όλον και ως όλον οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η απώλεια μνήμης ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου και δεν αποτελεί φαινόμενο της μέσης και τρίτης ηλικίας. Ο εγκέφαλος δεν αρχίζει από τη μια μέρα στην άλλη να φθίνει. Αυτό σημαίνει πως κάθε στιγμή της ζωής μας, ακόμα κι αν είμαστε σε μεγάλη ηλικία, έχουμε την επιλογή να κάνουμε πράγματα που τον βοηθούν να λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί. Σίγουρα υπάρχουν ασθένειες που είναι γενετικά προκαθορισμένο ότι μπορεί να μας βρουν. Θέλω όμως να ξέρεις πως στα γονίδια κατά ένα μεγάλο ποσοστό παίζει ρόλο η επιγενετική, πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει πως πολλές φορές ο ίδιος ο τρόπος που ζούμε καθορίζει το αν αυτά τα γονίδια θα ενεργοποιηθούν ή όχι, καθώς και το τι γονίδια θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές… Θέλω επίσης να σου πως πως ο εγκέφαλος αναδομείται και δημιουργεί καινούργια κύτταρα μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

Μη θεωρείς, λοιπόν, πως δεν υπάρχει σωτηρία και πως πρέπει να παραδόσεις τα όπλα. Αντιθέτως, θέλω να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να κάνεις ό,τι μπορείς για να υποστηρίξεις αυτό το μαγικό όργανο που έχει την ευθύνη για την ίδια σου την ύπαρξη και την ταυτότητά σου.

Τα μυστικά της Μνήμης: Πώς να θυμάσαι τα πάντα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε υγιείς και τα περισσότερα περνούν από το χέρι μας. Πριν, λοιπόν, απογοητευτείς και το βάλεις κάτω, σκέψου πόσα από αυτά μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα να κάνεις για να βοηθήσεις το μυαλό και το σώμα σου να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όσο περισσότερο γίνεται.

Λοιπόν; Τι σκέφτεσαι να κάνεις από εδώ και πέρα;

Θα σου πω από πού μπορείς να ξεκινήσεις…

Για αρχή μπορείς να μοιραστείς αυτό το άρθρο με εκείνους που αγαπάς και να κάνουμε έτσι μαζί τη ζωή τους λίγο πιο φωτεινή. Μπορείς ακόμα να διαβάσεις το βιβλίο μου “Τα μυστικά την Μνήμης” και να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη μνήμη σου. Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να το προμηθευτείς.

Σ’ευχαριστώ που είσαι εδώ!

 

Φύλλις

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Συγγραφέας | Podcaster | Educator

Το όνομά μου είναι Φύλλις Γαβριηλίδου και ο σκοπός μου το να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ στην εξέλιξή τους. Για τον σκοπό αυτό γράφω και μιλάω σε κάθε ευκαιρία. Εδώ μπορείς να διαβάσεις και να ακούσεις τα άρθρα και τα podcasts μου.
Καλώς ήρθες!

Οι δικές σας ερωτήσεις…

Είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης που αποσκοπεί στο να σε βοηθήσει στο να μη μένεις στη θεωρία, αλλά να περνάς στη δράση. Και όλο αυτό σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία ενός κοινωνικού δικτύου και μιας πλατφόρμας διαδραστικής μάθησης.

Δες το σαν το “αλφάβητο” της προσωπικής ανάπτυξης.

Συγχρόνως, αποσκοπεί στο να κάνει την προσωπική σου ανάπτυξη πιο οικονομική από τη συνδρομή σου στο Netflix.

Εστιάζουμε σε αντικείμενα που αποτελούν πολλαπλασιαστές για τη ζωή σου με έμφαση στο mindset αλλά και πρακτικές που οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, και άλλες σημαντικές θεματικές.

Δίνουμε έμφαση σε σημαντικά νοητικά μοντέλα (τρόπους σκέψης και πρακτικές) που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και αντλούμε βοήθεια από βιβλία και άλλο υλικό που μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θέλουμε να χτίσουμε το mindset της ανάπτυξης και της δράσης, που οδηγεί σε περισσότερη αφθονία, καλύτερες σχέσεις, ισορροπία, εξέλιξη, και όλα εκείνα που σου αξίζουν στη ζωή.

To accountability που θα φέρει η συμμετοχή σου στην ομάδα, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από τη γνώση και τα εργαλεία που με έχεις ακούσει να μοιράζομαι στα 230+ επεισόδια του The Brain Hacking Academy και τις Φυλλισοφίες, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις σε εκείνες τις δράσεις που μετράνε για τη δική σου ζωή.

Το ABC είναι μια δυνατή κοινότητα και συγχρόνως μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μέλη της.

Μπορεί να σε βοηθήσει τόσο στο να αποκτήσεις πολύτιμα mental models, όσο και στο να περνάς πολύ πιο αποτελεσματικά σε δράσεις με το potential να οδηγήσουν πολύ πιο γρήγορα σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου.

Η κινητοποίηση που προκύπτει από τη δύναμη ενός community που έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης μαζί σου, καθώς και η δική μου συμβολή μέσα από το να μοιράζομαι εστιασμένα εργαλεία που λειτουργούν, μπορεί να βοηθήσει σε βαθμό που δεν φαντάζεσαι.

Όχι. Από διδακτικής σκοπιάς δεν είναι ωφέλιμο το να αναλαμβάνεις δουλειά που να παίρνει πάνω από μία ώρα την εβδομάδα.

Επίσης, θα ήταν καλό να το δεις περισσότερο ως μια διαδικασία κατά την οποία έχεις πρόσβαση σε πολύ χρήσιμο υλικό που υπάρχει καταχωρημένο σε μια βιβλιοθήκη, και εσύ επιλέγεις τι θα δουλέψεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις. 

Απόφυγε να το δεις ως σχολείο. Δεν πρόκειται να αξιολογηθείς ούτε να βαθμολογηθείς. Είσαι εδώ για σένα.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ανήκουν σε μια κοινότητα ομοϊδεατών, αναζητούν τρόπους να περνούν στη δράση και μέσα από αυτήν να δημιουργήσουν την καλύτερη και πιο ευτυχισμένη τους εκδοχή.

Τα εργαλεία που δουλεύουμε και τα mental models που βλέπουμε μπορούν να σε ωφελήσουν είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε εργαζόμενος/η, είτε φοιτητής/φοιτήτρια. Το σημαντικό είναι να κυνηγάς την προσωπική σου ανάπτυξη, όπως και το να θέλεις να δημιουργήσεις καλύτερη ποιότητα σκέψης και ζωής για τον εαυτό σου.

Α! Και το να διαβάζεις/ μελετάς βιβλία και χρήσιμο υλικό ή το να θέλεις να εντάξεις κάτι τέτοιο πιο συστηματικά στην καθημερινότητά σου. Να θυμάσαι: Leaders are Readers.

Αυτό εξαρτάται από τη δική σου δέσμευση και το κατά πόσο θα συμμετέχεις ενεργά και θα φροντίζεις να περνάς στη δράση.

Δίνω πάντα έμφαση στις στοχευμένες δράσεις που να φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα και στο να μπορεί κάθε άνθρωπος να εστιάσει σε εκείνα που είναι ουσιώδη για τη δική του ζωή. Ο σκοπός είναι μέσα από τη συμμετοχή σου και τα εργαλεία που θα δουλεύουμε μαζί να εντοπίζεις αυτές τις κατάλληλες για σένα δράσεις και να τις αναλαμβάνεις άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει πολλές δράσεις, αλλά λίγες και ουσιαστικές που να μπορείς να τηρήσεις με συνέπεια.

Όχι, δεν θα περιοριστούμε.

Η πρώτη ενότητα είναι η οικονομική διαχείριση και η ευημερία, πράγματα απαραίτητα για να βάλουμε γερά θεμέλια και να νιώθουμε ασφαλείς, ώστε να μπορούμε να περάσουμε και στα πιο πάνω επίπεδα της πυραμίδας του Μάσλοου.

Η θεματολογία μας σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτό. Στόχος είναι να δουλεύουμε μαζί πάνω σε πολλαπλασιαστές για την ανάπτυξή μας:

Οικονομική διαχείριση, νοοτροπία της ευημερίας, επίτευξη στόχων και παραγωγικότητα, επικοινωνία, σχέσεις, όρια, διαχείριση ενέργειας, μάθηση και μνήμη, διαχείριση χρόνου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα αγγίξουμε.

Έχε επίσης υπόψη σου ότι η θεματολογία προσαρμόζεται στις ίδιες τις ανάγκες των μελών με βάση το τι προκύπτει και επικρατεί από τις συζητήσεις μας και τους προβληματισμούς που φέρνετε εσείς στην εξίσωση.

Θέλω ιδανικά να αξιοποιήσω όσο γίνεται το feedback σας και να δημιουργήσω τη διαδικασία μάθησης και εξέλιξης που ακολουθούμε με βάση αυτό.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το εξής λάθος: Δεν ξεκινούν ποτέ κάτι καινούριο από φόβο πως θα αποτύχουν ή δεν θα είναι συνεπείς. 

Μόνο που το να μην ξεκινήσεις ποτέ είναι η μόνη σίγουρη συνταγή για αποτυχία.

Καταρχάς, στο ABC έχεις εμένα να σου παρέχω εργαλεία και καθοδήγηση, και το community να σε υποστηρίζει και να σε βοηθά να πετύχεις. Επίσης, χρειάζεται από την πλευρά σου μόνο η δέσμευση ότι θα κάνεις το ελάχιστο της δουλειάς που απαιτείται.

Εάν υπάρξουν περίοδοι που δεν σου βγαίνει αυτό, θα έχεις πάντα πρόσβαση σε προηγούμενο υλικό, οργανωμένο στη Βιβλιοθήκη (υπάρχει section που όντως ονομάζεται έτσι και μοιάζει με τη δομή ενός online course) και τρόπο που θα λειτουργεί σαν online course (με κεφάλαια ανά θεματολογία), ώστε να μπορείς να ανατρέχεις όταν το χρειαστείς.

Ο στόχος είναι να μπορείς να επικεντρωθείς σε εκείνα που χρειάζεσαι κάθε φορά, όχι το να κάνουμε όλοι/ες τα ίδια.

Στην περίπτωση όμως που τελικά δεν καταφέρεις να συμμετέχεις σε όλα, έχω να σου πω τα εξής:

  • Το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις. Η πραγματική νίκη είναι το ταξίδι. Θα κερδίσεις τόσες πολύτιμες γνώσεις και τόσο σημαντικά νοητικά μοντέλα στην πορεία, τα οποία θα μπορείς μετέπειτα να εφαρμόσεις και αλλού, που το να έχεις συμμετάσχει σε λιγότερο από το 100% των δράσεών μας θα φαντάζει ασήμαντο.
  • Με τη συνδρομή σου έχεις πρόσβαση  σε μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων. Σκέψου το υλικό του The Brain Hacking Academy + το community + το στοχευμένο υλικό με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες.
  • Η ίδια η δυνατότητα να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους που σκέφτονται όπως εσύ και είναι εκεί για να σε παρακινήσουν και να σε υποστηρίξουν, μπορεί να έχει από μόνη της πολύ θετικά αποτελέσματα για τη ζωή σου.

Να θυμάσαι:

Είμαστε ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Ο στόχος μας εδώ είναι να ανεβάσουμε κατά πολύ αυτόν τον μέσο όρο.

Το να ξέρεις ότι μαζί με σένα θα δουλεύουν δεκάδες ή εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι – και είναι εκείνοι οι ίδιοι που θα γιορτάσουν μαζί σου την επιτυχία σου, θα έλεγα ότι αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο από μόνο του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, κάνουμε μεγάλο focus στην απλοποίηση και στο να κάνεις λίγες και ουσιαστικές δράσεις κάθε φορά.

Το λάθος που κάνουμε συχνά στην αυτοβελτίωση και την προσωπική μας ανάπτυξη είναι το ότι κυνηγάμε μεγάλες και δραματικές αλλαγές και ξεχνάμε πως εκείνα που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα είναι τα φαινομενικά ασήμαντα και μικρά, που όμως τα κάνουμε με συνέπεια.

Είμαι εδώ για να στο θυμίζω αυτό.

Ξέρω ότι δεν είναι σέξι και ότι δεν πουλάει όπως οι εύκολες λύσεις, αλλά δεν είναι στις αξίες μου το να πουλάω φύκια και μεταξωτές κορδέλες στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Η εμπιστοσύνη σου είναι για μένα πιο σημαντική από το να κερδίσω μερικές έξτρα εγγραφές.

Το ίδιο το community και το accountability που δημιουργεί για σένα είναι η βασικότερη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ομαδικές δράσεις που κάνουμε κατά καιρούς, όπως συζητήσεις γύρω από ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά, συναντήσεις από κοντά, και mini challenges που θα μπορείς να συμμετέχεις.

Ο σκοπός μας είναι να μελετάμε βασικά νοητικά μοντέλα και πρακτικές, και με βάση αυτά να αποφασίζει κάθε συμμετέχων/ συμμετέχουσα την καταλληλότερη δράση που θα αναλάβει. 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει καθοδήγηση με:

  • Αναρτήσεις κειμένου υπό μορφή φύλλων εργασίας, που θα περιλαμβάνουν τεχνικές NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) ή Coaching, ασκήσεις ή εργαλεία που να μπορείτε να δουλέψετε και μόνοι σας
  • Εβδομαδιαίες συζητήσεις με γραπτό κείμενο
  • Ένα μηνιαίο ομαδικό call με βίντεο όπου θα μπορούμε να συζητάμε όλοι μαζί σε πραγματικό χρόνο
  • Την αλληλεπίδραση μεταξύ σας που δεν πρέπει επουδενί να υποτιμάμε τη δύναμή της
  • Συναντήσεις από κοντά που συντονίζονται κατά τόπους από τα ίδια τα μέλη

Ακούγονται πολλά όταν τα βλέπεις μαζεμένα, αλλά είναι διαμοιρασμένα στον χρόνο με τρόπο που βγάζει νόημα. Και φυσικά, μπορείς να επιλέξεις σε τι από αυτά θα συμμετέχεις. Το πρόγραμμα σου δίνει επιλογές και πρόσβαση. Τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ.

Ας το πάμε αλλιώς. Έχουμε όλοι το ίδιο 24ωρο. Το θέμα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. 

Αν αποφασίσεις να δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου και το θέσεις ως προτεραιότητα, θα δεις πως μπορείς να δημιουργήσεις ή να βρεις χρόνο για να συμμετέχεις. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί και αξίζει να κυνηγήσει τα όνειρά του και την προσωπική του ανάπτυξη. Το “δεν έχω χρόνο” επιδέχεται μια μικρή αλλαγή στο mindset, για να δεις τα όνειρά σου να υλοποιούνται.

Πέρα από αυτό, το ότι είσαι εδώ μου δείχνει ότι προφανώς αφιερώνεις ήδη χρόνο στην προσωπική σου ανάπτυξη. Μπορεί το ABC να γίνει κομμάτι αυτού του χρόνου.

Να θυμάσαι:

Είσαι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σου και είσαι εδώ για να μάθεις, να παίξεις, να εξελιχθείς και να απολαμβάνεις αυτήν τη ζωή. Δεν θα σου τα παρέχει κανένας άλλος όλα αυτά, αν δεν το κάνεις εσύ για σένα.

Πέρα από την εβδομαδιαία μας συζήτηση, στην οποία μπορείς να συνδράμεις στον χρόνο που θα αποφασίσεις, καθώς και το μηνιαίο ομαδικό live call στο οποίο καλό είναι να συμμετέχεις, μπορείς να ορίσεις μόνος/η σου το χρονοδιάγραμμά σου.

Δεν είναι σχολείο, αλλά Academy. Εδώ οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες καλούνται να πάρουν οι ίδιοι/ες την ευθύνη της εξέλιξής τους και να δημιουργήσουν τον χώρο και τον χρόνο για να την έχουν.

Ναι. Το live παραμένει διαθέσιμο για δύο-τρεις εβδομάδες για όσους/ες δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, και έπειτα διαγράφεται.

Το πρόγραμμα είναι συνδρομητικό και λειτουργεί όπως κάθε συνδρομητική υπηρεσία.

Με την εγγραφή σου αδειοδοτείται το Mighty Networks να αφαιρεί κάθε μήνα ή χρόνο (ανάλογα με το πλάνο που επέλεξες) το ποσό της συνδρομής αυτόματα. Αυτό θα γίνεται δίχως να χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια από μεριάς σου, για όσο καιρό επιλέγεις να παραμένεις συνδρομητής.

Θα ειδοποιείσαι μέσω αυτοματοποιημένων emails μέσα από την πλατφόρμα, και μπορείς πάντα να ελέγξεις τα στοιχεία από τις ρυθμίσεις του προφίλ σου.​

Η εγγραφή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το Community, με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Η επεξεργασία των πληρωμών γίνεται μέσω Stripe, που είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο διαδεδομένα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο.

Σημαντικό: Αν έχεις iPhone, θα μπορέσεις να κάνεις την εγγραφή σου μόνο μέσα από τον browser και όχι από την iOS εφαρμογή του Mighty Networks.

Όχι, αυτό δεν είναι εφικτό. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακυρώσεις τη συνδρομή και να ξαναγραφτείς αργότερα. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα σταματήσεις να έχεις πρόσβαση στο υλικό που είναι ήδη αναρτημένο.

Επίσης, στην περίπτωση που ανήκεις στα μέλη που γράφτηκαν μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, θα χάσεις την ειδική τιμή που ισχύει ειδικά για τις πρώιμες εγγραφές.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να συμβεί το να μείνεις πίσω για ένα διάστημα, όμως το υλικό θα παραμένει αναρτημένο ανά θεματική και θα μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό στο μέλλον, όταν θα έχεις τον χρόνο και τη διαύγεια για να ασχοληθείς.

Το ABC είναι μια πολύτιμη βιβλιοθήκη θεμάτων, βασισμένων στις δικές σας ανάγκες και μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό όποτε το επιθυμείς.

Η αξία του αυξάνεται με τον χρόνο, και καθώς η Βιβλιοθήκη μεγαλώνει, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη.

Όχι. Η εγγραφή σου μπορεί να γίνει με χρεωστική και λειτουργεί παρόμοια με τη συνδρομή σου στο Netflix ή σε όποια άλλη συνδρομητική υπηρεσία είσαι γραμμένος/η.

Κάθε μήνα ή χρόνο – ανάλογα με το πώς θα επιλέξεις να γραφτείς – χρεώνεται στον λογαριασμό σου το ποσό της συνδρομής στην οποία έχεις γραφτεί, για όσο καιρό επιλέξεις να παραμείνεις συνδρομητής.

Στην περίπτωση που η εφαρμογή δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις τη συνδρομή σου, μπορείς να μπεις από οποιονδήποτε browser – είτε από το κινητό είτε από το τάμπλετ ή τον υπολογιστή, και να ολοκληρώσεις τα βήματα της εγγραφής στο πρόγραμμα.

Αφού το κάνεις αυτό, η συνδρομή σου θα είναι ενεργή από όπου κι αν συνδέεσαι, με τα στοιχεία (όνομα, email) που έχεις δηλώσει.

Η πλατφόρμα στην οποία είναι στημένο το πρόγραμμα ABC μοιάζει πολύ με το Facebook στον τρόπο λειτουργίας της. Με λίγη εξάσκηση θα εξοικειωθείς.

Ακόμα όμως κι αν δεν χρησιμοποιείς τα κοινωνικά δίκτυα και δεν έχεις εξοικείωση, θα σου πω τα εξής:

  1. Τα πάντα είναι δεξιότητες. Αυτό σημαίνει πως με λίγη εξάσκηση θα μάθεις να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα.
  2. Θα βρεις ένα βίντεο στην ενότητα “Τα σημαντικότερα” (Υπάρχει ως επιλογή στην αριστερή στήλη του Academy), όπου εξηγώ πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Growth Academy και πώς δουλεύει η πλατφόρμα γενικότερα.
  3. Πώς θα μάθεις οτιδήποτε καινούριο, αν δεν εκτεθείς σε αυτό;

Αν διαβάζεις και προσπαθείς,
αλλά δεν θυμάσαι αρκετά από αυτά που μαθαίνεις,
είσαι στο κατάλληλο μέρος.

Υπάρχει τρόπος να αναπληρώσεις το χαμένο έδαφος
και να μάθεις πώς να απομνημονεύεις αποτελεσματικά.

Η Meta-Μάθηση είναι ο τρόπος.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.