“Πώς αποστηθίζω εύκολα;”

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, είτε είναι μαθητές είτε φοιτητές είτε ακόμα και εργαζόμενοι που επενδύουν στη διαβίου μάθηση.

Είσαι από εκείνους που διαβάζουν με τις ώρες, κρατούν σημειώσεις, τα λένε απ’ έξω, κάνουν τακτικά επανάληψη, αλλά στο τέλος καταφέρνουν να συγκρατήσουν μόνο ένα μικρό τμήμα όσων έμαθαν;

Δεν είσαι μόνος. Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο ικανοί ή έξυπνοι είναι. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το δικό τους μυαλό.

Flashcards: Τι είναι και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις

Μία από τις αποδοτικότερες τεχνικές που εφαρμόζω, τόσο με τους μαθητές μου όσο για όσα μαθαίνω η ίδια, είναι τα flashcards. Είναι μία εξαιρετική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί για να μάθεις οποιοδήποτε αντικείμενο πολύ πιο εύκολα και διακεδαστικά σε σύγκριση με τον τρόπο που μαθαίνεις τώρα.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στο κομμάτι των ξένων γλωσσών, μια και είναι εκείνο που με ρωτούν πιο συχνά.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε στο να συγκρατήσουμε το λεξιλόγιο που έχουμε να μάθουμε. Τα flashcards, λοιπόν, μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα, όποιος κι αν είναι ο μαθησιακός σου τύπος.

Ένα flashcard δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρτελάκι σαν κι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία (σε βιβλιοπωλείο τα ζητάς ως ‘κάρτες αρχειοθέτησης’, και θέλεις τις μικρές, διαστάσεων όσο η παλάμη σου), του οποίου θέλεις να εκμεταλλευτείς και τις δυο πλευρές. Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι σε όποια γλώσσα κι αν μαθαίνεις, μπορείς να προσαρμόσεις και τον τρόπο που δουλεύεις τα καρτελάκια σου.

Αν για παράδειγμα είσαι σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορείς να δημιουργήσεις καρτελάκια με τις λέξεις που θέλεις να μάθεις στη μπροστά πλευρά (ένα καρτελάκι ανά λέξη) και στην πίσω να σχεδιάσεις κάτι που να δίνει τη σημασία της λέξης, ή να κολλήσεις μια εικόνα (καλό είναι να αποφεύγεις τη μετάφραση της λέξης, ακόμα και στα αρχικά στάδια). Στα επόμενα στάδια θα μπορείς να δουλέψεις με συνώνυμα, αντώνυμα και παράγωγα της εκάστοτε λέξης και θα δεις πως μπορείς να μάθεις έτσι πολύ περισσότερο λεξιλόγιο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όσο μάθαινες μέχρι σήμερα.

Υπάρχει τρόπος να δουλέψεις με τον ίδιο τρόπο και τη γραμματική και το συντακτικό μιας γλώσσας και να πετύχεις πολύ πιο γρήγορα τους στόχους σου. Αν μάλιστα η διαφορά είναι κάποια χρόνια φροντιστηριακών μαθημάτων, αξίζει σίγουρα να προσπαθήσεις…

Απλά μαθηματικά…

Ίσως η διαδικασία του να δημιουργήσεις τα flashcards σου φαίνεται χρονοβόρα, αλλά θα στο δείξω με λίγα απλά μαθηματικά για να καταλάβεις την αξία του πράγματος:

Αν υποθέσουμε πως εσύ δημιουργείς για έναν χρόνο κάθε μέρα από 10 καρτελάκια, δηλαδή μαθαίνεις 10 λέξεις κάθε μέρα (δεν θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα, το πολύ), μέσα σε έναν χρόνο θα έχεις μάθει πάνω από 3500 λέξεις (10×365= 3650 αλλά ας αφήσουμε και μερικές μέρες εκτός 😉 ). Αν τώρα ανεβάσεις το level, εξοικειωθείς με τη διαδικασία και αρχίσεις να δουλεύεις με παράγωγα, συνώνυμα και αντώνυμα, θα μάθεις ακόμα περισσότερες λέξεις. Ξέρεις με τι αντιστοιχεί κάτι τέτοιο σε όρους ξενόγλωσσων πτυχίων;

3500 λέξεις αντιστοιχούν σε επίπεδο Γ1, που σημαίνει για τα Γερμανικά που δίδασκα εγώ το πτυχίο Mittestufe 2 (δηλαδή C1), για τα Αγγλικά είναι το επίπεδο Advanced και για τα Γαλλικά DALF/ Sorbonne C1.

Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία ή ακόμα και μπελάς, αλλά αν σκεφτείς πόσο χρόνο χάνεις με το να μαθαίνεις με τον κλασικό τρόπο του να διαβάζεις από κατεβατά και λίστες, ή να αντιγράφεις απλά και όλα αυτά να σου παίρνουν χρόνια για να φτάσεις τα εν λόγω επίπεδα, θα δεις πως αξίζει να μπεις στη διαδικασία να μάθεις να χρησιμοποιείς τα flashcards αλλά και την ολοκληρωμένη μέθοδο για το πώς να τα χρησιμοποιήσεις και να οργανώσεις την επανάληψή σου.

Εγώ εδώ σου ανέφερα ένα απλό παράδειγμα που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα. Αν ξεκινήσεις, θα δεις πολύ γρήγορα αποτελέσματα και δεν θα θέλεις να σταματήσεις.

Από εκεί και πέρα μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο των flashcards σε οποιοδήποτε αντικείμενο και να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Πώς να γίνεις δημιουργικός και να βρεις εκείνα που αγαπάς να κάνεις, αν δε σου αρέσει να μαθαίνεις, τη στιγμή που τα βιβλία και η μάθηση είναι εκείνα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στο να ζήσεις το όνειρό σου;

Αυτός είναι ο στόχος μας εδώ: Να μπορέσεις να πάρεις τον έλεγχο της μάθησής σου στα χέρια σου και να ξέρεις τι μαθαίνεις, πότε, γιατί και πώς να το μάθεις πιο γρήγορα, αποδοτικά και διασκεδαστικά.

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Θέλεις να λαμβάνεις ένα email γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την προσωπική ανάπτυξη και την εξέλιξή σου;

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες που λαμβάνουν κάθε Παρασκευή τις Φυλλισοφίες. Ένα newsletter γεμάτο πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξή σου.