«Πώς αποστηθίζω εύκολα;» Είτε είσαι μαθητρια είτε φοιτητής, είτε ακόμα και εργαζόμενη που επενδύει στη δια βίου μάθηση, είναι πιθανό το ερώτημα να σε έχει απασχολήσει.
Μήπως διαβάζεις με τις ώρες, κρατάς σημειώσεις, τα λες απ’ έξω, κάνεις επανάληψη, αλλά στο τέλος καταφέρνεις να συγκρατήσεις μόνο ένα μικρό τμήμα όσων έμαθες;
Δεν είσαι μόνος. Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο ικανοί ή έξυπνοι είναι. Έχει να κάνει με το πώς προτιμά να μαθαίνει το μυαλό τους.
Flashcards: Τι είναι και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις
Μία από τις αποδοτικότερες τεχνικές που προτείνω στους μαθητές μου είναι τα flashcards. Είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί για να μάθεις οποιοδήποτε αντικείμενο πολύ πιο εύκολα και διακεδαστικά.
Σε αυτό το άρθρο επικεντρώνομαι στις ξένες γλώσσες, μιας και είναι εκείνο για το οποίο με ρωτούν πιο συχνά.
Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε το λεξιλόγιο που έχουμε να μάθουμε. Τα flashcards, λοιπόν, μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα, όποιος κι αν είναι ο μαθησιακός σου τύπος.
Ένα flashcard δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρτελάκι σαν κι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία. Στο κάθε flashcard θέλεις να εκμεταλλευτείς και τις δυο πλευρές. Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι σε όποια γλώσσα κι αν μαθαίνεις, μπορείς να προσαρμόσεις και τον τρόπο που δουλεύεις τα καρτελάκια σου.
(Σε χαρτοπωλείο τα ζητάς ως ‘κάρτες αρχειοθέτησης’, και ιδανικά θέλεις τις μικρές – διαστάσεων όσο η παλάμη σου.)
Αν για παράδειγμα είσαι σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορείς να δημιουργήσεις καρτελάκια με τις λέξεις που θέλεις να μάθεις στη μπροστά πλευρά (ένα καρτελάκι ανά λέξη) και στην πίσω να σχεδιάσεις κάτι που να δίνει τη σημασία της λέξης, ή να κολλήσεις μια εικόνα (καλό είναι να αποφεύγεις τη μετάφραση της λέξης, ακόμα και στα αρχικά στάδια). Για παράδειγμα, αν η λέξη σου είναι ‘το μήλο’, μπορείς να σχεδιάσεις στο πίσω μέρος πρόχειρα ένα μήλο.
Στα επόμενα στάδια θα μπορείς να δουλέψεις με συνώνυμα, αντώνυμα και παράγωγα της εκάστοτε λέξης και θα δεις πως μπορείς να μάθεις έτσι πολύ περισσότερο λεξιλόγιο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όσο μάθαινες μέχρι σήμερα.
Υπάρχει τρόπος να δουλέψεις με τον ίδιο τρόπο και τη γραμματική και το συντακτικό μιας γλώσσας και να πετύχεις πολύ πιο γρήγορα τους στόχους σου. Ας πούμε ότι δουλεύεις τα ανώμαλα ρήματα μιας γλώσσας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να γράψεις μια πρόταση στη μία πλευρά της κάρτας σου, και να αφήσεις κενό το σημείο που μπαίνει το ρήμα. Στην πίσω όψη μπορείς να έχεις την απάντηση. Παράδειγμα:
Όψη 1: «Ο Μενέλαος __________ στο κέντρο για ψώνια.»
Όψη 2: «πήγε»
Το ίδιο μπορεί να γίνει με κάθε συντακτικό ή γραμματικό φαινόμενο. Έχοντας πολλά ανάλογα παραδείγματα σε flashcards έχεις τη δυνατότητα να κάνεις επαναλήψεις τεστάροντας τον εαυτό σου. Έτσι θα μπορέσεις να συγκρατήσεις καλύτερα το εκάστοτε φαινόμενο παίζοντας, αντί να λύνεις δεκάδες βαρετές ασκήσεις γραμματικής, όπου καλείσαι να συμπληρώσεις κενά ή να απαντήσεις σε multiple choice.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι με τα flashcards έχεις δημιουργήσει εσύ το υλικό σου, πράγμα που από μόνο του οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και μάθηση. Σε αντίθεση με τις ασκήσεις που συμπληρώνεις παθητικά και, πολλές φορές, μηχανικά.
Απλά μαθηματικά…
Ίσως η διαδικασία του να δημιουργήσεις τα flashcards σου φαίνεται χρονοβόρα, αλλά θα στο δείξω με λίγα απλά μαθηματικά για να καταλάβεις την αξία του πράγματος:
Αν υποθέσουμε πως εσύ δημιουργείς για έναν χρόνο κάθε μέρα από 10 καρτελάκια, δηλαδή μαθαίνεις 10 λέξεις κάθε μέρα (δεν θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα, το πολύ), μέσα σε έναν χρόνο θα έχεις μάθει πάνω από 3500 λέξεις (10×365= 3650 αλλά ας αφήσουμε και μερικές μέρες εκτός 😉 ). Αν τώρα ανεβάσεις το level, εξοικειωθείς με τη διαδικασία και αρχίσεις να δουλεύεις με παράγωγα, συνώνυμα και αντώνυμα, θα μάθεις ακόμα περισσότερες λέξεις. Ξέρεις με τι αντιστοιχεί κάτι τέτοιο σε όρους ξενόγλωσσων πτυχίων;
3500 λέξεις αντιστοιχούν σε επίπεδο Γ1, που σημαίνει για τα Γερμανικά που δίδασκα εγώ το πτυχίο Mittelstufe 2 (δηλαδή C1), για τα Αγγλικά είναι το επίπεδο Advanced και για τα Γαλλικά DALF/ Sorbonne C1.
Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία ή ακόμα και μπελάς. Αν υπολογίσεις όμως πόση ενέργεια χάνεις με το να μαθαίνεις με τον κλασικό τρόπο τού να διαβάζεις από κατεβατά και λίστες και πόσα χρόνια σου παίρνει για να φτάσεις τα παραπάνω επίπεδα, θα δεις πως αξίζει να μπεις στη διαδικασία να μάθεις να χρησιμοποιείς τα flashcards. Την ολοκληρωμένη μέθοδο για το πώς να τα χρησιμοποιήσεις και να οργανώσεις την επανάληψή σου θα μας ακούσεις να την εξηγούμε εδώ.
Μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο των flashcards σε οποιοδήποτε αντικείμενο και να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Από το να μάθεις Ιστορίες μέχρι Μαθηματικά. Το πώς να εφαρμόσεις τα flashcards στα διάφορα αντικείμενα είναι κάτι που χρειάζεται λίγο καθοδήγηση και εφευρετικότητα. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί πάνω σε αυτό και να κερδίσεις χρόνο από το να προσπαθείς μόνος/η σου. Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις πώς.
Η μάθηση είναι εκείνο που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στο να πετύχεις τους στόχους σου. Πώς να το κάνεις, όμως, αν δεν ξέρεις πώς να μαθαίνεις αποτελεσματικά και να κερδίζεις πολύτιμο χρόνο;
Αυτός είναι ο στόχος μας εδώ: Να μπορέσεις να πάρεις τον έλεγχο της μάθησής σου στα χέρια σου και να ξέρεις τι μαθαίνεις, πότε, γιατί και πώς να το μάθεις έως και στο ένα πέμπτο του χρόνου που έχανες μέχρι σήμερα.
Αν χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια σε αυτό, είμαι εδώ.