Πώς να αποστηθίσεις (οτιδήποτε) με ευκολία – Μία από τις καλύτερες τεχνικές

Πώς να αποστηθίσεις (οτιδήποτε) με ευκολία – Μία από τις καλύτερες τεχνικές

από Φύλλις Γαβριηλίδου
1566 επισκέψεις

Διαβάζεις με τις ώρες, κρατάς σημειώσεις, τα λες απ’ έξω, κάνεις τακτικά επανάληψη, αλλά στο τέλος καταφέρνεις να συγκρατήσεις μόνο ένα μικρό τμήμα όσων έμαθες…

Δεν είσαι μόνος. Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο ικανοί ή έξυπνοι είναι. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το δικό τους μυαλό.

Βλέπεις, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό, φυσικά, εκδηλώνεται και στον τρόπο που μαθαίνουμε.

Flashcards: Τι είναι και πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις

Μία από τις αποδοτικότερες τεχνικές που εφαρμόζω, τόσο με τους μαθητές μου όσο για όσα μαθαίνω η ίδια, είναι τα flashcards. Είναι μία εξαιρετική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί για να μάθεις οποιοδήποτε αντικείμενο πολύ πιο εύκολα και διακεδαστικά σε σύγκριση με τον τρόπο που μαθαίνεις τώρα.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στο κομμάτι των ξένων γλωσσών, μια και είναι εκείνο που με ρωτούν πιο συχνά.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε στο να συγκρατήσουμε το λεξιλόγιο που έχουμε να μάθουμε. Τα flashcards, λοιπόν, μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα, όποιος κι αν είναι ο μαθησιακός σου τύπος.

Ένα flashcard δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρτελάκι σαν κι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία (σε βιβλιοπωλείο τα ζητάς ως κάρτες αρχειοθέτησης και θέλεις τις μικρές, διαστάσεων όσο η παλάμη σου), του οποίου θέλεις να εκμεταλλευτείς και τις δυο πλευρές. Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι σε όποια γλώσσα κι αν μαθαίνεις, μπορείς να προσαρμόσεις και τον τρόπο που δουλεύεις τα καρτελάκια σου.

Αν για παράδειγμα είσαι σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορείς να δημιουργήσεις καρτελάκια με τις λέξεις που θέλεις να μάθεις στη μπροστά πλευρά (ένα καρτελάκι ανά λέξη) και στην πίσω να σχεδιάσεις κάτι που να δίνει τη σημασία της λέξης ή να κολλήσεις μια εικόνα (καλό είναι να αποφεύγεις τη μετάφραση της λέξης, ακόμα και στα αρχικά στάδια). Στα επόμενα στάδια θα μπορείς να δουλέψεις με συνώνυμα, αντώνυμα και παράγωγα της εκάστοτε λέξης και θα δεις πως μπορείς να μάθεις έτσι πολύ περισσότερο λεξιλόγιο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όσο μάθαινες μέχρι σήμερα.

Υπάρχει τρόπος να δουλέψεις με τον ίδιο τρόπο και τη γραμματική και το συντακτικό μιας γλώσσας και να πετύχεις πολύ πιο γρήγορα τους στόχους σου. Αν μάλιστα η διαφορά είναι κάποια χρόνια φροντιστηριακών μαθημάτων, αξίζει σίγουρα να προσπαθήσεις…

Απλά μαθηματικά…

Ίσως η διαδικασία σου φαίνεται χρονοβόρα, αλλά θα στο δείξω με λίγα απλά μαθηματικά για να καταλάβεις την αξία του πράγματος:

Αν υποθέσουμε πως εσύ δημιουργείς για έναν χρόνο κάθε μέρα από 10 καρτελάκια, δηλαδή μαθαίνεις 10 λέξεις κάθε μέρα (δε θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα, το πολύ), μέσα σε έναν χρόνο θα έχεις μάθει πάνω από 3500 λέξεις (10×365= 3650 αλλά σας αφήσουμε και μερικές μέρες εκτός 😉 ). Αν τώρα ανεβάσεις το level, εξοικειωθείς με τη διαδικασία και αρχίσεις να δουλεύεις με παράγωγα, συνώνυμα και αντώνυμα, θα μάθεις ακόμα περισσότερες λέξεις. Ξέρεις με τι αντιστοιχεί κάτι τέτοιο σε όρους ξενόγλωσσων πτυχίων;

3500 λέξεις αντιστοιχούν σε επίπεδο Γ1, που σημαίνει για τα Γερμανικά που διδάσκω εγώ το πτυχίο Mittestufe 2 (δηλαδή C1), για τα Αγγλικά είναι το επίπεδο Advanced και για τα Γαλλικά DALF/ Sorbonne C1.

Μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία ή ακόμα και μπελάς, αλλά αν σκεφτείς πόσο χρόνο χάνεις με το να μαθαίνεις με τον κλασικό τρόπο του να διαβάζεις από κατεβατά και λίστες, ή να αντιγράφεις απλά και όλα αυτά να σου παίρνουν χρόνια για να φτάσεις τα εν λόγω επίπεδα, θα δεις πως αξίζει να μπεις στη διαδικασία να μάθεις να χρησιμοποιείς τα flashcards αλλά και την ολοκληρωμένη μέθοδο για το πώς να τα χρησιμοποιήσεις και να οργανώσεις την επανάληψή σου. (Μικρό Hint η παρακάτω εικόνα με το καλύτερο Brain Hack για επανάληψη που υπάρχει!)

Εγώ εδώ σου ανέφερα ένα απλό παράδειγμα που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα. Υπόσχομαι πως θα δεις πολύ γρήγορα αποτελέσματα και δε θα θέλεις να σταματήσεις.

Από εκεί και πέρα μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο σε οποιοδήποτε αντικείμενο και να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Η μάθηση είναι από τις πιο ευχάριστες και φυσικές διαδικασίες για το ανθρώπινο μυαλό και έχουμε καταφέρει μέσα από λάθος χειρισμούς να τη μετατρέψουμε σε εφιάλτη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πώς να γίνεις δημιουργικός και να βρεις εκείνα που αγαπάς να κάνεις, αν δε σου αρέσει να μαθαίνεις τη στιγμή που τα βιβλία και η μάθηση είναι εκείνα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στο να ζήσεις το όνειρό σου;

Αυτός είναι ο στόχος μου εδώ και αυτός είναι και ο στόχος όλων όσων κάνω. Θέλω ο εκάστοτε μαθητής μου να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της μάθησής του στα χέρια του και να ξέρει τι μαθαίνει, πότε, γιατί και πώς να το μάθει πιο γρήγορα, αποδοτικά και διασκεδαστικά.

Δημιουργικός άνθρωπος είναι ο χαρούμενος άνθρωπος και σίγουρα δεν είμαστε χαρούμενοι όταν βασανιζόμαστε πάνω από βιβλία και σημειώσεις…

 

Αν σε βοήθησαν τα παραπάνω προτείνω να μοιραστείς αυτό το άρθρο με εκείνους που αγαπάς και να κάνουμε έτσι μαζί τη μάθησή τους λίγο πιο εύκολη. Μπορείς ακόμα να γραφτείς παρακάτω στο newsletter της σελίδας και να αποκτήσεις πρόσβαση σε επιπλεόν υλικό και προσφορές, καθώς και να λαμβάνεις πρώτος πρώτος όλα τα άρθρα της σελίδας. 

Σ’ευχαριστώ που είσαι εδώ!

Φύλλις

 

Υ.Γ.: Σε ενδιαφέρει να μάθεις ξένες γλώσσες εύκολα και γρήγορα; Σε προσκαλώ να κατεβάσεις εδώ τον δωρεάν οδηγό με τα πέντε πρώτα βήματα που θα σε βοηθήσουν να μάθεις εύκολα μια ξένη γλώσσα ή να ρίξεις απευθείας  μια ματιά στο Online Course Ξένη γλώσσα σε έξι μήνες”.  Δε θα σου πω πως το Course θα αλλάξει τη ζωή σου, γιατί κάτι τέτοιο θα φάνταζε υπερβολικό. Εκείνο που μπορώ να σου πω είναι πως μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ’ ότι συνηθίζεται και πως είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να το καταφέρεις.

Ξένη γλώσσα σε έξι μήνες!

Άφησέ το σχόλιό σου

thirteen + 4 =