Αυτή είναι μια συζήτηση που θα σε ζορίσει πολύ. Εμένα με ζόρισε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα είναι μια συζήτηση που πρέπει να ακούσεις.
Θέματα παρεξηγημένα. Για πολλούς ταμπού ή ακόμα και κόκκινο πανί. Φεμινισμός. Συναίνεση. Κουλτούρα βιασμού.
Θέματα που χρειάζεται να συζητάμε ανοιχτά. Να τα συζητάμε ανοιχτά και να έχουμε όλοι και όλες κοινούς ορισμούς για αυτά. Να αποκτήσουμε έτσι επίγνωση για όσα κάνουμε και όσα μας συμβαίνουν.
Είναι η πρώτη φορά που φιλοξενώ στις Φυλλισοφίες ένα θέμα αντίστοιχου βεληνεκούς, που όμως μάς αφορά όλους και που η συζήτηση γύρω από αυτό είναι σημαντικό κομμάτι της ατομικής, αλλά και της συλλογικής μας εξέλιξης.
Σε αυτό το επεισόδιο έχω καλεσμένη την Ειρήνη Γεωργή. Η Ειρήνη διαθέτει 20ετή καριέρα στη Διαφήμιση, αλλά πρόσφατα έκανε στροφή στη ζωή της και αποφάσισε να ασχοληθεί επίσημα με αυτό που κάνει άτυπα εδώ και επτά χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2016 έγραψε στα social media το πρώτο της κείμενο για την κουλτούρα του βιασμού. Ακολούθησε ένα TEDx, συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εκπομπές, podcast, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κι ένα βιβλίο:
“Αυτός που θέλουν οι γυναίκες: Οδηγός dating για άντρες, από μια φεμινίστρια.”
Πάθος της είναι η ένωση δύο κόσμων που παραμένουν πεισματικά μακριά: Των αντρών που αισθάνονται μπερδεμένοι στη μετά #metoo εποχή, και των γυναικών που νιώθουν θυμό από τη χρόνια καταπίεση, και επιτέλους έχουν βρει φωνή.
Καθώς προχωράς στο επεισόδιο θέλω να έχεις στο νου το εξής:
Στο επεισόδιο γίνονται αναφορές σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αισθανθείς δυσφορία και ότι δυσκολεύεσαι πολύ να διαχειριστείς όσα ακούς, παρακαλώ σταμάτα το επεισόδιο, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, πιες νερό, αγκάλιασε τον εαυτό σου, πάρε τηλέφωνο κάποιον κοντινό σου άνθρωπο. Κάνε ό,τι μπορείς να για ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα.
Αν δεν νιώθεις έτοιμη ή έτοιμος να ακούσεις παρακάτω, άφησε το για αργότερα. Και αν όσα θα ακούσεις είναι triggering για σένα – σε πυροδοτούν δηλαδή – μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Εάν πάλι νιώσεις κάτι μέσα σου να αντιστέκεται, δοκίμασε να συνεχίσεις να ακούς με ανοιχτό μυαλό και διάθεση να κατανοήσεις βαθύτερα. Ακόμα κι αν συνεχίσεις να διαφωνείς, θα το κάνεις πολύ πιο ενημερωμένα.
Δεν θα σου ευχηθώ καλή ακρόαση αυτή τη φορά. Θα ευχηθώ καλή δύναμη.
Όσα συζητάμε:
- Η ιστορία της Ειρήνης και πώς έφτασε να μιλάει για τον φεμινισμό, τη συναίνεση και την κουλτούρα βιασμού
- Τι είναι ο φεμινισμός τελικά;
- Τι σημαίνει συναίνεση
- Σεξισμός και προκαταλήψεις
- Η επίδραση της παρενόχλησης
- Ψευδείς κατηγορίες βιασμών και επιπτώσεις
- Η επίδραση του Manosphere στις σχέσεις
- Αναγνώριση Red Flags στις Σχέσεις
- Η Σημασία της Σεξουαλικής Νοημοσύνης
Λίγα λόγια για την Ειρήνη:
Η Ειρήνη Γεωργή γεννήθηκε στην Αθήνα. Mε σπουδές στο Marketing, Media Management και μεταπτυχιακό στο Project Management, διαθέτει 20ετή καριέρα στη Διαφήμιση, αλλά πρόσφατα έκανε στροφή στη ζωή της και αποφάσισε να ασχοληθεί επίσημα με αυτό που κάνει άτυπα εδώ και επτά χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2016 έγραψε στα social media το πρώτο της κείμενο για την κουλτούρα του βιασμού. Ακολούθησε ένα TEDx, συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εκπομπές, πόντκαστ, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κι ένα βιβλίο: Αυτός που θέλουν οι γυναίκες: Οδηγός dating για άντρες, από μια φεμινίστρια.
Πάθος της είναι η ένωση δύο κόσμων που παραμένουν πεισματικά μακριά: Των αντρών που αισθάνονται μπερδεμένοι στη μετά #metoo εποχή, και των γυναικών που νιώθουν θυμό από τη χρόνια καταπίεση, και επιτέλους έχουν βρει φωνή.
Έχοντας μιλήσει με εκατοντάδες γυναίκες που υπήρξαν θύματα (όπως και η ίδια), έχοντας βγει εκατοντάδες ραντεβού και θέλοντας να εξυγιάνει τον τρόπο με τον οποίο άντρες και γυναίκες γνωρίζονται, κάνουν dating και κάνουν σεξ, μετά από πρόσθετους κύκλους σπουδών σε coaching και συμβουλευτική, εργάζεται πλέον ως σύμβουλος (φεμινιστικού) dating.