Μπορεί η επιχειρηματικότητα να συνδυαστεί με την καλοσύνη και την κοινωνική προσφορά;
Το έχουμε δει πολλές φορές, σε πολύ αξιόλογα επιχειρηματικά μοντέλα. Παρόλα αυτά, τείνουμε να είμαστε καχύποπτοι.
Και αναρωτιέμαι: Mήπως απλά χρειάζεται να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επιχειρηματικότητα διαφορετικά και να την αφήσουμε να γίνει το όχημα για έναν καλύτερο κόσμο;
Σε αυτό το επεισόδιο έχω καλεσμένο τον Γιώργο Δελατόλα. Ίσως τον γνωρίζεις από το LinkedIn ως τον Anti-CEO, όπως αυτοπροσδιορίζεται.
Ο Γιώργος έχει ιδρύσει την εταιρεία Kind Coffee που είναι μια εταιρεία εν εξελίξει. Η μεγάλη της αποστολή είναι να φέρει την αξιοπρέπεια πίσω σε όσους και όσες βιώνουν την έλλειψη στέγης, προσφέροντας πακέτα για τη φροντίδα της υγιεινής.
Ο Γιώργος πιστεύει ότι το εμπόριο μπορεί να εξυπηρετεί παράλληλα δύο σκοπούς: Από τη μία το κέρδος και από την άλλη το κοινωνικό καλό. Δεν αποκλείει το ένα το άλλο, άλλωστε.
Μου γράφει:
«Πρέπει να έχεις ένα μεγάλο γιατί.
Γιατί ξυπνάς κάθε μέρα; Γιατί πιέζεις τον εαυτό σου; Γιατί θυσιάζεσαι;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό.
Και έχει γίνει αναγκαιότητα στον σημερινό κόσμο. Είναι δύσκολο να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας εκτός κι αν είσαι συνδεδεμένος με έναν μεγαλύτερο σκοπό και τον επικοινωνείς στους άλλους.
Οι άνθρωποι θέλουμε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους, απλά πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία. Είναι σημαντικό ως επιχειρήσεις να συνδεόμαστε με τρόπο που επιτρέπει στον πελάτη να είναι ο ήρωας.»
Εδώ θα μάθεις την ιστορία του Γιώργου, καθώς και γιατί το να συνδέουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ανθρώπων μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει τόσο μεγάλη δύναμη.
Φύγαμε για το επεισόδιο!
Πιο αναλυτικά συζητήσαμε:
- Τι σημαίνει Anti-CEO.
- Τι σημαίνει το να είσαι Social Entrepreneur και ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς.
- Αυτογνωσία και επιχειρήσεις.
- Εάν γίνεται στην Ελλάδα του σήμερα να επενδύσει κανείς στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
- Τα 3 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει τη μετάβαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Λίγα λόγια από τον ίδιο τον Γιώργο:
“Μετά την δεκαετή επιχειρηματική δραστηριότητα μου στο Online Retail σε παγκόσμιες πλατφόρμες και αγορές καθώς και την εκπαίδευση περισσοτέρων απο 3.000 μαθητών αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι πολύ μεγαλύτερο για την κοινωνία που ζω και εργάζομαι.
Το μοντέλο, το οποίο εξυπηρετεί την αποστολή του Kind Coffee να χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ζωής, δημιουργήθηκε για να προωθήσει την εταιρική υπευθυνότητα και τον συνειδητό καταναλωτισμό.
Η ιδέα για μια κερδοσκοπική επιχείρηση με τον πυρήνα της προσφοράς προήλθε από μια προσωπική εξερεύνηση, μετά από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας. Τότε είδα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι χωρίς στέγη.
Είμαι μανιώδης αναγνώστης, ταξιδιώτης και παίκτης μπάσκετ. Είμαι παθιασμένος με το να εμπνέω νέους ανθρώπους να βοηθήσουν να γίνει το αύριο καλύτερο, ενθαρρύνοντάς τους να συμπεριλάβουν την προσφορά σε ό,τι κάνουν. Η ελπίδα μου είναι να δω ένα μέλλον που καθοδηγείται από κοινωνικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις και καταναλωτές“.