Νιώθεις συχνά ότι ζεις το ίδιο έργο σε άλλα σκηνικά;

Η αυτοπαρατήρηση, η αυτεπίγνωση και το self-coaching μπορούν να σε βοηθήσουν να σπάσεις τον κύκλο. Μάθε για το course που σε βοηθάει να το κάνεις βήμα-βήμα, μεθοδικά.

 

Η ποιότητα της σκέψης μας ορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Οι ίδιες μας οι αποφάσεις καθορίζονται από αυτήν, και έχουν τη δύναμη ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τη ροή της προσωπικής μας ιστορίας.

Δυστυχώς, όμως, η λήψη αποφάσεων δεν είναι κάτι που διδασκόμαστε στο σχολείο. Αντιθέτως, θεωρείται συχνά έμφυτη ικανότητα που εξελίσσεται με τον χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί δεξιότητα.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να καλλιεργούμε αυτήν τη δεξιότητα και να ενδυναμώσουμε έτσι τις αποφάσεις που παίρνουμε;

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα από αυτές καλύτερη ποιότητα ζωής και να πετύχουμε πολύ περισσότερα;

Πώς δομούμε μιαν απόφαση και τι είναι εκείνο που καθιστά μία απόφαση «καλή»;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν σε αυτό το Academy Talk, με καλεσμένη την Μελίνα Μολέσκη, Συμπεριφορική Επιστήμονα και δημιουργό του meta-decisions.com.

Η συζήτησή μας μεταδόθηκε ζωντανά στο Growth Academy, την online κοινότητά μας, με live ακροατήριο. Αν θέλεις να συμμετέχεις κι εσύ στο επόμενο Academy Talk με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σου, μπορείς να γραφτείς εντελώς δωρεάν σε αυτό το link.

Καλή ακρόαση!


Λίγα λόγια από την ίδια τη Μελίνα:

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε πώς μπορούμε να αρχίσουμε να καλλιεργούμε τη δεξιότητα του να παίρνουμε αποφάσεις και να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις επιλογές μας.

Είμαι η Μελίνα Μολέσκη και είμαι behavioral scientist (συμπεριφορική επιστήμονας).

Αν έχεις διαβάσει ή ακούσει για τα βιβλία «Thinking Fast and Slow» και «Nudge» των βραβευμένων με Νόμπελ Kahneman και Thaler, τότε έχεις μια ιδέα. Αν όχι, σκέψου έναν κλάδο που αντλεί από οικονομικά, ψυχολογία, κοινωνιολογία και νευροεπιστήμη για να αποκαλύψει πώς παίρνουμε αποφάσεις στην πραγματικότητα και να εντοπίσει τα λάθη που κάνουμε. Όχι απλά εγώ κι εσύ, αλλά ακόμη και δικαστές, CEOs, επαγγελματίες επενδυτές κτλ.

Ευτυχώς, οι συμπεριφορικοί επιστήμονες δεν μένουμε μόνο στα λάθη! Βρίσκουμε λύσεις – πρακτικές, επιστημονικά αποδεδειγμένες, εύκολα εφαρμόσιμες, που λειτουργούν με – και όχι ενάντια – στις αρχές της ανθρώπινης φύσης. Λύσεις για προσωπικές αποφάσεις, αλλά και στο χώρο εργασίας.

Για παράδειγμα, πώς προσεγγίζω ένα πρόβλημα για να το καταλάβω πραγματικά; Πώς καταλαγιάζω κάποια βασικά biases που σαμποτάρουν τη διαδικασία; Πώς εξερευνώ και ζυγίζω τις επιλογές μου για να ξεφύγω από narrow framing; Πώς ξεπερνώ την αναποφασιστικότητα; Πώς παραμένω αντικειμενικός; Πώς υιοθετώ μια νέα, ωφέλιμη συνήθεια ή σταματώ μια επιβλαβή; Γενικότερα, πώς δημιουργώ τις κατάλληλες προϋποθέσεις (για τον εαυτό μου ή για τους γύρω μου) για καλύτερες αποφάσεις;

Τέτοιες λειτουργικές λύσεις λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή μας. Δεν τις γνωρίζουμε, δεν τις εφαρμόζουμε. Παρόλο που είναι, στην ουσία, η απάντηση σε πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν. Εργάζομαι για να γίνουν αυτές οι λύσεις διαθέσιμες σε όλους μας.

Συνεργάζομαι με εταιρίες, ως σύμβουλος κι εκπαιδεύτρια, βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων, από χαμηλές πωλήσεις έως αναποτελεσματικές εργασιακές συνήθειες. Συνεργάζομαι επίσης με την Κυπριακή κυβέρνηση εντάσσοντας behavioral insights στο policy-making, μέσω του ρόλου μου ως post-doc στο Cyprus Institute. Είμαι επισκέπτρια λέκτορας και guest speaker σε executive education venues, όπως τα Πανεπιστήμια Νεάπολις και George Washington, και συν-επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Global Association for Applied Behavioral Science. Μέσω του brand που έχω δημιουργήσει meta-decisions (δηλαδή, decide how to decide) τρέχω ένα εβδομαδιαίο newsletter (Behavioral Science At Your Service) και αρθρογραφώ σε τακτική βάση στο The Decision Lab, Insider και Forbes.

Κατέχω PhD Managerial Decision Science από το IESE Business School, MBA από το NYU Stern με ειδίκευση στη στρατηγική, και BSc στα Μαθηματικά και τα Οικονομικά από το LSE.


Πιο αναλυτικά όσα συζητήσαμε για τα καθημερινά λάθη στις αποφάσεις μας:

  • Τι είναι μια απόφαση;

  • Τι είναι αυτό που καθιστά μιαν απόφαση καλή;

  • Τι πρακτικές μπορούμε να εφαρμόσουμε για να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στα επαγγελματικά μας;

  • Πώς δομούμε μιαν απόφαση; Ποια είναι μια σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων;

  • Γιατί δεν είναι αρκετό το να κατανοήσουμε τα biases μας;

  • Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις;

  • Τι εργαλεία μπορούμε να εφαρμόσουμε για να τα αντιπαρέλθουμε;


Περισσότερα για τη Μελίνα:

Επιπλέον σχετικό υλικό:

Μερικές ατάκες από το επεισόδιο:

  • «Η λήψη αποφάσεων είναι μία δεξιότητα.»
  • «Μία απόφαση είναι μία αμετάκλητη κατανομή πόρων.»
  • «Με τα προβλήματα και τις καταστάσεις της ζωής πρέπει να αποφασίσεις πού θέλεις να εστιάσεις. Να δεις όλο το τοπίο και μετά να αποφασίσεις τι θέλεις να λύσεις τώρα.»
  • «Δεν χρειάζεται πάντα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πράγματα. Αν σκεφτούμε δημιουργικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία τρίτη επιλογή.»
  • «Δεν έχουμε ποτέ μόνο δύο επιλογές.»
  • «Μια απόφαση δεν πρέπει ποτέ να κρίνεται από το αποτέλεσμα.»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ποιο ερώτημα σε απασχολεί περισσότερο αυτό το διάστημα;

Μοιράσου το μαζί μου με ένα email στο info@phyllisgabriel.com και ίσως γίνει θέμα μελλοντικού επεισοδίου.

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε αυτογνωσία, καλύτερες σχέσεις, έξυπνη μάθηση και ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.