Έχεις ακολουθήσει ποτέ κάποιο πλάνο διατροφής ή δίαιτας, μόνο και μόνο για να καταλήξεις μετά από λίγο καιρό στα ίδια ή και χειρότερα;

Μήπως υπάρχουν διατροφικοί κανόνες που πρέπει πάντα να ακολουθείς, είτε κάνεις διατροφή είτε όχι, και αισθάνεσαι απίστευτες ενοχές όταν τους παραβαίνεις;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως τελικά οι δίαιτες, οι διατροφές, ακόμα και η λεγόμενη νοοτροπία του wellness (ευ ζην) ΔΕΝ είναι η λύση;

Τη δική μου ιστορία με τις διατροφικές διαταραχές πιθανότατα τη γνωρίζεις. Δεν είμαι όμως ειδικός. Το μόνο που μπορώ είναι να μοιραστώ την ιστορία μου και να συναισθανθώ τις δικές σου δυσκολίες με τη διατροφή.

Γι’ αυτό και αποφάσισα να φέρω μία ειδικό που μπορεί μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία της να φωτίσει το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα της διατροφής και της σχέσης μας με το σώμα.

Πριν λίγο καιρό ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο συνδρομητικό πρόγραμμα Academy Book Club το θέμα της λεγόμενης Διαισθητικής Διατροφής.

Σε αυτά τα πλαίσια αποφάσισα να καλέσω τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κατσανά για να συζητήσουμε τα εξής:

 • Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι η Διαισθητική Διατροφή
 • Τι σημαίνει το να απορρίψουμε τη Νοοτροπία της Δίαιτας
 • Πώς κάνουμε Ειρήνη με το φαγητό

(Ανακάλυψα την Κωνσταντίνα με δική σας προτροπή και όταν κάτι έρχεται από εσάς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για μένα.)

Σου εύχομαι καλή ακρόαση!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Για την περίπτωση που δεν είναι σαφές, ο τίτλος χρησιμοποιείται πολύ συνειδητά για να δοθεί σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του επεισοδίου έμφαση στο ότι ΔΕΝ υπάρχει καμία “καλύτερη δίαιτα του κόσμου”. Αν λοιπόν αυτό που ψάχνεις είναι άλλη μια δίαιτα, δεν είσαι στο σωστό μέρος.


Λίγα λόγια από την Κωνσταντίνα:

 

Είμαι η Κωνσταντίνα Κατσανά και από την πρώιμη φάση της εφηβείας μου θυμάμαι να με απασχολεί το πώς έδειχνε το σώμα μου. Στην αρχή, η ανησυχία μου αυτή δεν ήταν τόσο φανερή ούτε μπορούσα να την αναγνωρίσω εγώ η ίδια συνειδητά, όμως, επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα επιλογή των σπουδών μου.

Έτσι, λοιπόν, φοίτησα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απέκτησα και το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα με αριστεία επίδοσης. Πίστευα πως η «λύση» στη δυσαρέσκεια που ένιωθα θα ήταν το να μάθω πώς να τρέφομαι «σωστά»!

Σύντομα, όμως, συνειδητοποίησα πως οι γνώσεις, όσο πολύτιμες και αν είναι, δεν αρκούν από μόνες τους, εάν δεν καλλιεργήσεις πρώτα μία ειρηνική και απενοχοποιημένη σχέση με τον εαυτό σου και με την τροφή. Έτσι, ύστερα από προσωπική αναζήτηση, ανακάλυψα τον Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής, ο οποίος αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρωτόκολλο που βοηθά τους ανθρώπους να απαλλαχθούν από τη βλαβερή νοοτροπία της δίαιτας, να κάνουν ειρήνη με το φαγητό, και να μάθουν να εμπιστεύονται ξανά τη σοφία του σώματός τους.

Έκτοτε στηρίζω ανθρώπους μέσα από τις ατομικές συνεδρίες που προσφέρω, αλλά και οικογένειες, να καλλιεργήσουν μία σχέση αποδοχής, εκτίμησης, και σεβασμού με το σώμα τους και να αποκτήσουν μία υγιή σχέση με το φαγητό. Επίσης, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κουλτούρα της δίαιτας, ώστε να νιώθουν όμορφα και ξέγνοιαστα μέσα στα σώματά τους.

Περισσότερα για την Κωνσταντίνα:

Επιπλέον σχετικό υλικό:

Μερικές ατάκες από το επεισόδιο:

 • «Η φιλοσοφία του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής είναι να συνδεθούμε με το σώμα μας. Να μάθουμε να το εμπιστευόμαστε, και να του επιτρέψουμε να αυτορυθμιστεί και να σταθεροποιηθεί στο εύρος του σωματικού βάρους που είναι φυσιολογικό για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.»
 • «Δεν μπορώ από τη μία να σου λέω ‘Άκου το σώμα σου.’ και απ’ την άλλη να σου λέω τι να φας.»
 • «Αν δεν είχαμε μάθει από νεαρή ηλικία ότι το ωραίο είναι μόνο το αδύνατο, θα είχαμε μπει στη διαδικασία να αλλάξουμε το σώμα μας;»
 • «Το στίγμα βάρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νοοτροπία της δίαιτας. Είναι η πιο συχνή μορφή κοινωνικά αποδεκτού ρατσισμού και κάνει περισσότερο κακό απ’ ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο το βάρος.»
 • «Έχοντας γνώση μπορώ να διεκδικήσω και τα δικαιώματά μου ως θεραπευόμενος/η όπως μου αξίζει.»
 • «Στον πυρήνα του το στίγμα βάρους έχει το ‘Εσύ φταις.’»
 • «Δεν υπάρχουν εκ των προτέρων παθολογικοί σωματότυποι. Όπως και όλα τα πλάσματα της φύσης και όλα τα λουλούδια, τα πάντα είναι σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Έτσι και οι άνθρωποι.»
 • «Μας έχει δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι για να μπορούμε να έχουμε ισορροπία, κάποιος άλλος θα πρέπει να μας ελέγχει.»
 • «Δεν γεννηθήκαμε φοβούμενοι το φαγητό.»
 • «Καλούμαστε να ξανά-συνδεθούμε με την εσωτερική μας σοφία και να την εμπιστευτούμε σιγά-σιγά.»
 • «Με τον όρο ‘απαγορευμένα τρόφιμα’ δεν εννούμε αν καταναλώνεις ή όχι κάποια τρόφιμα, αλλά το πώς σκέφτεσαι για αυτά.»
 • «Η απαγόρευση είναι αυτή που πυροδοτεί σε μεγάλο βαθμό τα υπερφαγικά επεισόδια.»
 • «Το υπερφαγικό επεισόδιο δεν είναι κάτι κακό που κάνουμε, αλλά ένα σύμπτωμα. Και όπως κάθε σύμπτωμα, από κάπου προέρχεται. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε με φιλική περιέργεια και μια στάση ουδέτερου παρατηρητή από πού προέρχεται, και να δώσουμε στους εαυτούς μας τη φροντίδα.»
 • «Όσο συνεχίζω να έχω εχθρό το φαγητό, τόσο η σχέση μου μαζί του θα με δυσκολεύει.»

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Ο Χορηγός μας

Χορηγός αυτού του επεισοδίου είναι η Atropos Digital. Η Atropos Digital είναι ένα full-stack SEO & CRO agency που σε βοηθά να πας την επιχείρησή σου – και τον τζίρο σου – στο επόμενο επίπεδο. Με απλά λόγια, βοηθά την ιστοσελίδα ή το eshop σου να εμφανίζεται ψηλά στις αναζητήσεις της Google και να φέρνει περισσότερες πωλήσεις.

Η Atropos Digital έχει βοηθήσει και εμένα να ανεβάσω την απήχηση της ιστοσελίδας μου και μαζί της το visibility του brand μου, με άμεσα αποτελέσματα.

Αν, λοιπόν, η κίνηση της ιστοσελίδας σου και ο τζίρος της επιχείρησής σου είναι κάτι στο οποίο θέλεις να επενδύσεις σοβαρά, πήγαινε στο link atroposdigital.com για να μάθεις περισσότερα.

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 3 ακόμα τρόποι με τους οποίους μπορώ να σε βοηθήσω:

1. Ήξερες ότι το journaling είναι το Νο1 εργαλείο για να βάλεις το self-coaching στη ζωή σου; Στο online course The No BS Journaling Method θα μάθεις πώς να γίνεις ο coach του εαυτού σου μεθοδικά και στοχευμένα. Το course έχει ήδη δεκάδες journaling practitioners που αξιοποιούν τις τεχνικές.

2. Το να γίνεις μέλος του συνδρομητικού προγράμματος ABC: Το αλφάβητο του Growth που σε στηρίζει στην ανάπτυξή σου, παρέα με δεκάδες άλλα μέλη. Μέσα από αποκλειστικό υλικό, ομαδικά calls μαζί μου, και δια ζώσης συναντήσεις με το community.

3. Το να προβληθείς ως χορηγός στο podcast ή στο newsletter μου. Κάνε κλικ στο ανάλογο link για να μάθεις περισσότερα.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Ένα σημαντικό mindset shift που οδηγεί σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;

Μπορείς να συμπληρώσεις εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και να μπεις κι εσύ στην παρέα. Τι λες;