Σκεψεδάκια, ΠΟΤΟΞ και άλλα δαιμόνια – με τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δημήτρη Γραμμένο

Σκεψεδάκια, ΠΟΤΟΞ και άλλα δαιμόνια – με τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δημήτρη Γραμμένο

από Φύλλις Γαβριηλίδου
0 σχόλιο 128 επισκέψεις

Γνώρισα τον Δημήτρη Γραμμένο στα μέσα Μαΐου όταν βρέθηκα στο Σχολείο της Φύσης στα πλαίσια του του Big Bang Academy Weekend που στόχο έχει να επιμορφώσει και να εξοπλήσει εκπαιδευτικούς και γονείς με εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη ζωή των παιδιών (και όχι μόνο) πιο πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα και τη μάθηση ευχάριστη και διασκεδαστική. Ο Δημήτρης ήταν εκεί για να μας βάλει σε έναν μαγικό κόσμο, τα λεγόμενα Σκεψεδάκια, ένα εργαστήριο σκέτο γυμναστήριο για το νου, τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία.

Θα πω πως είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους που γνωρίζω και θα το ανακαλύψεις κι εσύ αν διαβάσεις παρακάτω και ακούσεις τη συνέντευξη. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η απεριόριστή του φαντασία και το γεγονός πως δεν το βάζει κάτω…

Ποιος είναι;

Ο Δημήτρης Γραμμένος γεννήθηκε στον Κέρκυρα το 1973. Είναι Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με ειδίκευση στον τομέα της Επικοινωνίας Ανθρώπου – Υπολογιστή. Διαθέτει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά βιβλία, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και συνεδρίων. (Περισσότερα στοιχεία για το επιστημονικό του έργο υπάρχουν εδώ: Dimitris Grammenos

  • Το 2007, εκδόθηκε από την Άγκυρα το πρώτο του παιδικό βιβλίο “Η συναυλία των χρωμάτων” (σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση), ένα μαγικό ταξίδι με χιούμορ και φαντασία στον κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού.
  • Το 2007, στον 27ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, το ποίημά του “Άσκοπος Σκοπός” απέσπασε έπαινο.
  • Το 2011, στον 30ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, το διήγημά του “Κόκκινη κλωστή δεμένη…” έλαβε το 2ο βραβείο, το παραμύθι του “Τι χρώμα είναι ο Θεός” απέσπασε έπαινο, καθώς επίσης και το ποίημα του “Ρεσάλτο”.
  • Το 2013, το παιδικό θεατρικό έργο του “Ο Βασιλιάς των Παραμυθιών” ανέβηκε στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία των Ελένη Κόκαλη και Κατερίνα Μαυράκη, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Δ’ Τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Το σενάριο διανέμεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή ψηφιακού βιβλίου με άδεια Creative Commons. Το σενάριο κέρδισε το 3ο βραβείο στον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου 2014 του Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου.
  • Το 2015, το παιδικό θεατρικό έργο του “Οι Κλέφτες των Ονείρων” ανέβηκε στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία των Ελένη Κόκαλη και Κατερίνα Μαυράκη, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Τα σκηνικά δημιούργησε μαζί με τα παιδιά η Αρχιμανδρίτη Μαρία-Ειρήνη, ενώ τη μουσική του τραγουδιού της παράστασης έγραψε ο Μάνος Παναγιωτάκης. Το σενάριο διανέμεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή ψηφιακού βιβλίου με άδεια Creative Commons.

Από το 2014, έχει δημιουργήσει μια σειρά δράσεων που έχουν στόχο να εισάγουν σε παιδιά (και όχι μόνο) τις έννοιες και την πρακτική εφαρμογή της Δημιουργικότητας, της Σχεδίασης και της Σχεδιαστικής Σκέψης.

Βασικό κίνητρο είναι η γνωριμία των παιδιών με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ένα σύνολο ικανοτήτων που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην καθημερινότητά τους, να βελτιώσουν τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

 

 

Μπορείς να ακούσεις τη συνέντευξη εδώ ή να κατεβάσεις την εφαρμογή podbean ή stitcher στο κινητό σου, να κάνεις εγγραφή στην εκπομπή και να έχεις άμεση πρόσβαση από παντού. Αν πάλι είσαι χρήστης iPhone μπορείς να τη βρεις στο iTunes.Listen to Stitcher


Το post “Σκεψεδάκια, ΠΟΤΟΞ και άλλα δαιμόνια” με τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δημήτρη Γραμμένο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη σελίδα Φάε τη σοκολάτα σου και στο podcast Phyllisophies.

0 σχόλιο
0

Άφησέ το σχόλιό σου

one × 5 =