Σεμινάριο Eπιταχυμένης Mάθησης

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να θυμούνται πάρα πολλές πληροφορίες χωρίς να περνούν αμέτρητες ώρες διαβάζοντας και κάνοντας επανάληψη, ενώ υπάρχουν άλλοι που ό,τι κι αν κάνουν δε θυμούνται σχεδόν τίποτα;

Τι είναι αυτό που εκείνοι ξέρουν και εσύ αγνοείς;

Σε αυτό το σεμινάριο επιταχυμένης μάθησης θα μάθεις όλα εκείνα τα μυστικά που θα σου δώσουν την ικανότητα να θυμάσαι όλα όσα μαθαίνεις, χωρίς να πρέπει να περνάς αμέτρητες ώρες πάνω από βιβλία και σημειώσεις.


Καλώς ήρθες! Είμαι η Φύλλις, είμαι Σύμβουλος Μνήμης και Γνωστικών Λειτουργιών, το πάθος μου είναι η διδασκαλία, η μάθηση και η δημιουργικότητα και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να γίνεις Superlearner.

 

 


Όταν ήμουν μαθήτρια περνούσα άπειρες ώρες διαβάζοντας και τις περισσότερες φορές κατάφερνα να συγκρατήσω τις πληροφορίες – στην καλύτερη περίπτωση – μέχρι την εξέταση. Μετά από αυτό επικρατούσε το απόλυτο κενό. Αμέτρητες ώρες χαμένες, δίχως ουσία, βαρετές και εκνευριστικά κουραστικές. Πολλές φορές έχανα τον ύπνο μου για να τελειώσω όσα είχα να κάνω και κατέληγα το πρωί νυσταγμένη και κακόκεφη.

Πώς να σου αρέσει έτσι το σχολείο; Πέρα από αυτό είχα στο μυαλό φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, πανελλήνιες…

Στο πανεπιστήμιο δεν άλλαξαν και πολύ τα πράγματα. Ήταν βέβαια κάπως καλύτερα, γιατί δεν είχα κάτι να με πιέζει να διαβάζω κάθε μέρα σα να μην υπήρχε αύριο, αλλά και πάλι έπρεπε να αφιερώνω πολύ χρόνο και τελικά συγκρατούσα μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσα διάβαζα.

 


Αν είσαι σαν εμένα έχεις πολλές παρόμοιες εμπειρίες και σίγουρα δεν είναι και πολύ ευχάριστες. Θα σου πω όμως πως υπάρχει ελπίδα.

Αν κατάφερα εγώ να διαβάζω πολύ πιο γρήγορα και να συγκρατώ χωρίς πολύ κόπο όσα μαθαίνω, μπορείς κι εσύ. Για την ακρίβεια, μπορούμε όλοι.

Παλιότερα ήμουν κι εγώ από εκείνους τους μαθητές που παιδεύονταν πάνω από τα βιβλία. Δυστυχώς, δεν κατάφερνα να συγκρατήσω όλες αυτές τις πληροφορίες και δεν καταλάβαινα πώς το έκαναν άλλοι συμμαθητές μου με τόσο μεγάλη ευκολία. Το μυαλό μου απλά δεν έλεγε να μάθει και πίστευα πως είχα εγώ το πρόβλημα.

Θα χαιρόμουν αν μπορούσα να πω πως οι σπουδές μου με βοήθησαν να καταλάβω τι συνέβαινε, αλλά δεν είναι έτσι. Σπούδασα Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά όσα κάναμε στη Διδακτική και τα Παιδαγωγικά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξω τον τρόπο που μάθαινα. Συνέχισα να εφαρμόζω τις μη αποτελεσματικές μεθόδους που ήξερα από το σχολείο. Τώρα πια εργάζομαι ήδη δέκα+ χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση και όσα έχω μάθει μέσα από την προσωπική μου έρευνα βοηθούν τόσο εμένα όσο και τους μαθητές μου να μάθουν πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο αποδοτικά και όλα αυτά διασκεδάζοντας!

Υπάρχουν τεχνικές μάθησης, ανάγνωσης και απομνημόνευσης που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι οι άνθρωποι και να γίνουν Superlearners, όπως μου αρέσει να λέω, και αυτός είναι ο στόχος μου εδώ. Θέλω να σου δώσω όλα εκείνα τα εργαλεία που δε διδάσκονται πουθενά, ώστε να απελευθερώσεις όλες σου τις υπερδυνάμεις και να κατακτήσεις τη μάθηση σε πολύ λιγότερο χρόνο. Θα μπορείς έτσι να αφιερώνεις τις ελεύθερες ώρες που θα απομένουν σε εκείνα και εκείνους που αγαπάς.

Πριν σου πω τι σε περιμένει σε αυτό το σεμινάριο, θα μιλήσουμε για μερικούς μύθους που κυκλοφορούν και μας κάνουν να πιστεύουμε πως δε μπορούμε να τα καταφέρουμε και πως δε θα είμαστε ποτέ αρκετοί για να πετύχουμε εκείνα που ονειρευόμαστε.

 


Μύθος Νο 1: Υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί μαθητές


Το παραπάνω απέχει μίλια από την πραγματικότητα. Μίλια. Άπειρα μίλια!

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μαθητές που έχουν βρει τον σωστό για τους ίδιους τρόπο για να μαθαίνουν αποδοτικά και γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν τις δυνατότητες του μυαλού τους σύμφωνα με τον δικό τους μαθησιακό τύπο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να μάθουν πολύ αποδοτικά και να θυμούνται όσα έμαθαν, ώστε να έχουν τελικά πολύ καλές επιδόσεις. Από την άλλη υπάρχουν μαθητές που δεν είχαν την τύχη να βρουν τον δικό τους τρόπο και πορεύονται νομίζοντας πως φταίνε οι ίδιοι για αυτό και πως δε θα καταφέρουν ποτέ να έχουν τις επιδόσεις που θα ήθελαν.

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, μερικά πράγματα:

Πρώτον, δε φταις εσύ(!!!) αν δεν μπορείς να μάθεις με τον τρόπο κάποιου άλλου. Είσαι μοναδικός και έχεις τον δικό σου τρόπο. Μένει μόνο να τον ανακαλύψουμε.

Δεύτερον, δεν είναι λύση το να κάθεσαι και να διαβάζεις αμέτρητες ώρες τα ίδια και τα ίδια ή το να λύνεις άπειρες ασκήσεις πάνω στην ίδια ύλη. Αυτό δε σε βοηθά. Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να βαριέσαι με αποτέλεσμα το μυαλό σου να ταξιδεύει αλλού.

Τρίτον, δεν υπάρχει κάτι που να μη μπορείς να μάθεις αν το βάλεις σκοπό. Τα πάντα είναι δεξιότητες και καλλιεργούνται, πράγμα που μας οδηγεί στον επόμενο μύθο.

«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε,
τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει».
~ Maria Montessori ~

Μύθος Νο 2: Το IQ είναι κάτι στατικό και δε μπορεί να μεταβληθεί


Όλοι έχουμε ταλέντα και ικανότητες και το μόνο που χρειάζεται είναι να τις εντοπίσουμε κι έπειτα να αρχίσουμε να τις καλλιεργούμε μέσα στο πλαίσιο που τους αρμόζει, για να εκδηλωθούν έτσι σε όλο τους το μεγαλείο.

Βλέπεις, τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτόν τον κόσμο και αυτό ισχύει ακόμα και για τη νοημοσύνη μας και όλες μας τις δεξιότητες. Κανένας δε γεννιέται στην πραγματικότητα με ατόφιο ταλέντο, αλλά με κλίσεις προς συγκεκριμένα αντικείμενα και το ταλέντο προκύπτει στην πραγματικότητα από την καλλιέργεια της εκάστοτε ικανότητας. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να αυξήσεις το “ταλέντο” σου σε εκείνους τους τομείς που σε ενδιαφέρουν και έχει πλέον αποδειχθεί πως όσο περισσότερα μαθαίνουμε τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι σχετικοί δείκτες ευφυΐας μας, που δεν είναι μόνο ένας αλλά πολλοί.

Γιατί να χάνεις χρόνο προσπαθώντας να αποδείξεις πως εισαι ο καλύτερος, ενώ θα μπορούσες να γινεσαι καλύτερος;
~ Carol Dweck ~

Μύθος Νο 3: Η ανθρώπινη μνήμη φθείρεται και φθίνει με τα χρόνια


Είπαμε νωρίτερα πως τα πάντα είναι δεξιότητες και καλλιεργούνται. Η μνήμη δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει πλέον αποδειχθεί πως δε φθίνει με τα χρόνια. Αντιθέτως, μοιάζει με μυ: όσο περισσότερο την εξασκούμε τόσο πιο ισχυρή γίνεται. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο περισσότερα θα θυμάσαι.

Για την ακρίβεια, το ανθρώπινο μυαλό έχει χωρητικότητα περί τα 2,5 petabytes, δηλαδή 2.500.000.000.000.000 bytes. Φαντάσου να μάθεις να αξιοποιείς όλον αυτόν τον αποθηκευτικό χώρο όπως του πρέπει…

 Οι δεξιότητες στην πραγματικότητα είναι απλώς κυκλώματα μέσα στον εγκέφαλό σου.
~ Daniel Coyle ~

 

Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στο να μάθω με ποιον τρόπο λειτουργεί και μαθαίνει το ανθρώπινο μυαλό, τόσο για την προσωπική μου ανάπτυξη όσο και για να βοηθήσω τους μαθητές μου, και στόχος μου εδώ είναι να σου δώσω όλα αυτά τα εργαλεία για να αποκτήσεις κι εσύ πρόσβαση στις κρυμμένες δυνατότητες του μυαλού σου και να απελευθερώσεις τον Superlearner μέσα σου. Φαντάσου να μπορείς πολύ σύντομα να κερδίζεις χρόνο από το διάβασμά σου, ενώ συγχρόνως θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα γλιτώνεις χρήματα από έξτρα ώρες μαθημάτων που ούτως ή άλλως δε σε βοηθούσαν. Πάνω απ’ όλα θα έχεις πάρει τον έλεγχο στα χέρια σου και θα ξέρεις πώς, πότε και γιατί μελετάς.

Τι θα μάθεις στο Σεμινάριο Επιταχυμένης Μάθησης:

  • Πώς μπορείς να φέρεις οτιδήποτε έχεις να μάθεις στα μέτρα σου, χρησιμοποιώντας τα πορίσματα της νευροεπιστήμης προς όφελός σου
  • Τεχνικές για να μελετάς και να μαθαίνεις καλύτερα, γρηγορότερα, αποδοτικότερα, ώστε να θυμάσαι πολύ περισσότερα με λιγότερο κόπο
  • Πώς να απομνημονεύεις και να ανακαλείς έως κατά 400% περισσότερες πληροφορίες
  • Πώς να αποδομείς γρήγορα οποιαδήποτε μαθησιακή δυσκολία
  • Πώς να αυξήσεις κατακόρυφα τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σου και να σταματήσεις να μελετάς με τον παλιό ΒΑΡΕΤΟ τρόπο
  • Πώς να εφαρμόζεις όσα θα μάθεις σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο

Σε ποιον απευθύνεται:

Σε μαθητές Λυκείου που θέλουν να μάθουν πώς να μελετούν πιο αποδοτικά, ώστε να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο τους και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις Πανελλήνιες, αλλά και να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες που θα έχουν μαζί τους μια ζωή και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να δουλεύουν γρηγορότερα και αποδοτικότερα, ώστε να κατακτούν ταχύτερα τους στόχους τους.

Τι περιλαμβάνει το Σεμινάριο Επιταχυμένης Μάθησης:

Ένα διήμερο σεμινάριο συνολικής διάρκειας 12 ωρών. Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί στο ανάλογο event της σελίδας.

Πώς θα δουλέψουμε:

Μέσα από ασκήσεις που έχουν άμεση εφαρμογή θα αλλάξουμε μαζί βήμα βήμα την προσέγγισή σου και τη στάση σου απέναντι στο διάβασμα.

Ο στόχος μας θα είναι να προσαρμόσουμε τη μάθηση στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε συμμετέχοντα, ώστε να γίνει το διάβασμα μια διασκεδαστική και ευχάριστη διαδικασία που θα φέρνει βέλτιστα αποτελέσματα.


Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι το να αντιμετωπίσεις το σεμινάριο με σοβαρότητα και συνέπεια. Μπορώ να σε βοηθήσω να γίνεις  Superlearner, αλλά το αν τελικά θα γίνεις εξαρτάται καθαρά από τη δική σου συνέπεια και προσπάθεια.


Ημερομηνίες και τόποι διεξαγωγής:

ΚΙΛΚΙΣ – Διήμερο Σεμινάριο Επιταχυμένης Μάθησης

31/03/2018- 01/04/ 2018

ΒΕΡΟΙΑ – Διήμερο Σεμινάριο Επιταχυμένης Μάθησης

14/05/2018- 15/04/2018

ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Διήμερο Σεμινάριο Επιταχυμένης Μάθησης

28/04/2018- 29/04/2018

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε εργαστηριακά και να επικεντρωθούμε στις ανάγκες του κάθε συμμετέχοντος. Αν λοιπόν είσαι έτοιμος/η να πάρεις τον έλεγχο της εκπαίδευσής σου στα χέρια σου, μην καθυστερείς γιατί ίσως να μην προλάβεις να κάνεις εγγραφή.

Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα λάβεις σύντομα περαιτέρω πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος και τους όρους συμμετοχής.

 

Positive SSL