Σοκολάτα

Brain Food: Σοκολάτα

από Φύλλις Γαβριηλίδου
183 επισκέψεις

Ποιες τροφές αποτελούν Brain Foods και ενισχύουν τις γνωστικές μας λειτουργίες;

Τι μπορείς να καταναλώνεις για να ενισχύσεις τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και τη γενική εγκεφαλική σου υγεία;

Δοκίμασε να βάλεις στη ζωή σου τη σοκολάτα

Ξέρω τι σκέφτεσαι τώρα… Την έχεις ήδη στη ζωή σου, αλλά θα σου πω πως δεν είναι όλες οι σοκολάτες φτιαγμένες με τον όμοιο τρόπο, ούτε και έχουν να σου προσφέρουν τα ίδια.

Η σοκολάτα μπορεί να σου κάνει πολύ καλό. Μάλιστα, όσο υψηλότερη η περιεκτικότητά της σε κακάο και λιπαρά τόσο το καλύτερο!

Η μαύρη σοκολάτα -και εδώ μιλάμε για 70% και παραπάνω περιεκτικότητα σε κακάο– περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν ακόμα να χαμηλώσουν την πίεση και να βελτιώσουν την ροή του αίματος στην καρδιά και το μυαλό.

Ας τα πάρουμε όμως αναλυτικά.

Τα άσχημα νέα

Δυστυχώς, οι περισσότερες σοκολάτες που βρίσκεις στο σουπερμάρκετ είναι βαριά επεξεργασμένες και έχουν ελάχιστες έως καθόλου ευεργετικές ιδιότητες. Η μαύρη σοκολάτα από την άλλη μπορεί να σου κάνει καλό και είναι αδύνατον να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες καθώς είναι χορταστική (για πολλούς λόγους) και, αν επιλέξεις τις πιο σκούρες εκδοχές της -δηλαδή από 70% κακάο και πάνω- το ποσοστό ζάχαρης είναι μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Μάλιστα, όσο ανεβαίνει το ποσοστό κακάο τόσο μειώνεται εκείνο της ζάχαρης.

Άφησε λοιπόν στην άκρη τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα (που εδώ που τα λέμε δεν είναι καν σοκολάτα, καθώς δεν περιέχει κακάο) και προτίμησε εκείνες που έχουν τουλάχιστον 70% κακάο. Και θα πάρεις τη “δόση” σου και θα κάνει καλό στο μυαλό και την καρδιά σου. Μόνο μην το παρακάνεις γιατί το καλό σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνει κακό… Δυο- τρία κομματάκια καλής, ποιοτικής σοκολάτας θα κάνουν τη δουλειά. 😉

Στρεσαρισμένη κοπέλαΜαύρη σοκολάτα και στρες

Ξέρεις πόσο κακό κάνει το στρες στη ζωή σου. Εκείνο που ίσως δεν ξέρεις είναι πως βλάπτει και τις γνωστικές και εγκεφαλικές σου λειτουργίες σε μεγάλο βαθμό.

Η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει καθώς προάγει την παραγωγή ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Ενώνονται με τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο και οδηγούν σε αίσθημα ευφορίας. Οι ίδιες ορμόνες μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά όταν γυμναζόμαστε. Επίσης, μειώνουν τον πόνο και εξαλείφουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.(1)

Άλλο θετικό είναι η τρυπτοφάνη, αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης, που επίσης οδηγεί σε καλύτερη διάθεση. Τέλος, περιέχει ανανδαμίδη (όμοιο νευροδιαβιβαστή με το THC που εμπεριέχεται στη μαριχουάνα) και φέρνει αισθήματα χαράς και ευδαιμονίας.(2)

Η σοκολάτα εμπεριέχει και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να μας χαλαρώνει, καθώς καταστέλλει την έκκριση της κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του άγχους.(3)

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε μαγνήσιο. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδράμει στο να επανέλθει η ισορροπία. (45) Μάλιστα, πιστεύεται πως ζητάμε να φάμε σοκολάτα λόγω του ότι περιέχει μαγνήσιο. Σκέψου, λοιπόν, πόσο λιγότερο θα ζητάς να καταναλώσεις κακής ποιότητας σοκολάτες αν αρχίσεις να τρως εκείνη που μπορεί να κάνει πραγματικά καλό στο σώμα και το μυαλό σου…

Συγκέντρωση, μνήμη, αντανακλαστικά και επίλυση προβλημάτων

Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα παραπάνω είναι μερικά ακόμα καλά της.

Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχει έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου είτε είσαι 15 είτε 70 χρονών. Έρευνα του Harvard Medical School έδειξε πως το να πίνει κανείς μια κούπα (καλής ποιότητας) κακάο αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου για δύο με τρεις ώρες.(6) Αυτή η αύξηση της ροής οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης κατά 30%.(7) Η αυξημένη αιμάτωση μπορεί μάλιστα να προλάβει την μείωση των γνωστικών λειτουργιών σε μεγαλύτερες ηλικίες.(8)

Τα φλαβονοειδή του κακάο εισέρχονται και συγκεντρώνονται στα σημεία του εγκεφάλου, κυρίως στον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνα για τη μάθηση και τη μνήμη (9) αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης.(10) Η σοκολάτα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα καφεΐνης, που σε μικρές δόσεις ενισχύει τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.(1112)

Διά βίου προστασία του εγκεφάλου

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνουν πως η σοκολάτα μπορεί να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση παθήσεων του εγκεφάλου, όπως το εγκεφαλικό ή η άνοια. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της μειώνουν τον κίνδυνο της τελευταίας. Μάλιστα, όσο περισσότερη μαύρη σοκολάτα καταναλώνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.(13)

Επίσης, οι φλαβονόλες της σοκολάτας μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση.(14)

Η μαύρη σοκολάτα έχει ακόμα την ιδιότητα να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό είναι σημαντικό καθώς πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η νόσος του Alzheimer οφείλεται σε αυτήν – ότι δηλαδή είναι ένα είδος διαβήτη του εγκεφάλου.(15) Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα αντιστέκονται στην ινσουλίνη δεν παίρνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί δυνητικά να προλάβει ή να αντιστρέψει την εκφύλιση των εγκεφαλικών λειτουργιών που σχετίζονται με το γήρας. (1516)

Πιόνι με στέμμα πάνω σε σκακιέραΗ μαύρη σοκολάτα μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο

Υπάρχει μια έρευνα που υποστηρίζει πως όσο περισσότερη σοκολάτα καταναλώνει μια χώρα τόσο περισσότερους νομπελίστες έχει. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, που φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του.(17)

Πέρα από αυτό, η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως προστατεύει το νευρικό σύστημα και την πλαστικότητα του εγκεφάλου, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.(18)

Tip:

Η σοκολάτα μπορεί να αναστείλει τις λιγούρες. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες που “εκείνες τις μέρες του μήνα” ζητάμε μα φάμε κάτι γλυκό, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί πως μειώνει τις λιγούρες για οποιοδήποτε junk food, είτε γλυκό είτε αλμυρό ή λιπαρό.  (19)

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, (ειδικά αν είσαι γυναίκα και διανύεις “εκείνες τις μέρες του μήνα”) είναι το να πίνεις μια κούπα σκέτο, ζεστό κακάο. Μπορεί να πικρίζει, αλλά το σώμα και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν. Άλλωστε, όπως λέει και ο γνωστός Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας (μπορείς να ακούσεις εδώ τη συνέντευξη που μου έδωσε για το podcast) “πικρό στο στόμα, γλυκό στο σώμα”.


Καταλαβαίνεις τώρα για ποιον λόγο ονόμασα τη σελίδα μου στο Facebook “Φάε τη σοκολάτα σου“… Η σοκολάτα είναι ένα από τα σημαντικότερα Brain Foods  και εύχομαι, μετά από αυτό το άρθρο, να αρχίσεις να την καταναλώνεις με νέα επίγνωση.

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το πώς να ενισχύσεις τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου, κάνε την εγγραφή σου παρακάτω στο newsletter της σελίδας ή στείλε μου το μήνυμά σου στο info@phyllisgabriel.com για να δούμε πώς μπορώ να σε βοηθήσω. Με την εγγραφή σου θα λάβεις δωρεάν τον μίνι οδηγό για να αποκτήσεις καλύτερη μνήμη και θα ενημερώνεσαι πριν από οποιονδήποτε άλλο για τα νέα άρθρα και τα επικείμενα Online Courses.

Άφησέ το σχόλιό σου

one + twelve =