Νιώθεις συχνά ότι ζεις το ίδιο έργο σε άλλα σκηνικά;

Η αυτοπαρατήρηση, η αυτεπίγνωση και το self-coaching μπορούν να σε βοηθήσουν να σπάσεις τον κύκλο. Μάθε για το course που σε βοηθάει να το κάνεις βήμα-βήμα, μεθοδικά.

Χριστούγεννα, Πάσχα, οικογενειακές συγκεντρώσεις και φαγητό, πολύ φαγητό.

Αφηνόμαστε στο πνεύμα των ημερών που απαιτεί να φάμε παραπάνω, πολύ παραπάνω, και ίσως αποτελεί για πολλούς το τέλειο άλλοθι για να ξεφύγουν για λίγο από το αυστηρό τους πρόγραμμα και να το ευχαριστηθούν. Σα θηρία κλεισμένα σε κλουβί που ξαφνικά αφέθηκαν ελεύθερα και δε μπορούν να συγκρατήσουν τις ορμές τους.

Μόνο που αυτός που την πληρώνει είναι πάλι ο ίδιος εαυτός, ο οποίος μετά από τα γιορτινά του ολισθήματα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με παραπανίσια κιλά και μια κατακερματισμένη αυτοεικόνα.

Τι να κάνουμε; Έτσι είναι κάθε φορά. Μπορεί κανείς να το αποφύγει;

Θεωρώ ότι μπορεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι συναίσθηση και να καταλάβουμε γιατί πραγματικά τρώμε παραπάνω αυτές τις μέρες.

Βλέπετε, δεν είναι κακό να φάει κανείς έναν κουραμπιέ και να απολαύσει τη γεμιστή γαλοπούλα με τον πουρέ από κάστανα. Το πρόβλημα είναι στην υπερβολή της όλης κατάστασης.

Τι είναι όμως εκείνο που μας κάνει να τρώμε τόσο πολύ; Ας αναλύσουμε λίγο τη θεωρία μου και ίσως πολλοί από εσάς να συμφωνήσετε σε όσα έχω να πω.

Στον τίτλο αναφέρω πως εκείνα που μας κάνουν να παίρνουμε τα κιλά των γιορτών είναι πέντε. Ας αναλύσουμε λοιπόν τη λίστα μου.

1. Κοινωνική πίεση

Μπορεί να νομίζουμε πως τώρα πια που μεγαλώσαμε και είμαστε μεγάλα αγόρια και κορίτσια δεν επηρεαζόμαστε από την κοινωνική πίεση, αλλά η αλήθεια είναι πως όσο δεν το συνειδητοποιούμε, τόσο αφήνουμε να μας επηρεάζουν οι άλλοι.

Όπως, για παράδειγμα, μια επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς, η οποία, στην προσπάθειά της να μας ευχαριστήσει, θα προσπαθήσει σχεδόν να μας αναγκάσει να φάμε κάτι. Συνήθως όχι και τόσο υγιεινό ή θρεπτικό – γιορτές είναι άλλωστε. Ή η γνωστή ατάκα που λέμε ο ένας στον άλλον θέλοντας να δικαιολογήσουμε και τον εαυτό μας ταυτόχρονα: “Έλα μωρέ, γιορτές είναι.”

Δε χρειάζεται να τα αποφύγει κανείς όλα αυτά. Το θέμα είναι να βρει το δικό του μέτρο και να τα απολαύσει τη στιγμή που πραγματικά το θέλει, δίχως υπερβολή και φυσικά δίχως να αισθάνεται ότι “γουρούνιασε” και να έχει τύψεις μετά.

Οι τύψεις, άλλωστε, είναι ένα από τα πράγματα που οδηγεί στον δεύτερο λόγο που μας κάνει να τρώμε παραπάνω στις γιορτές…

2. Στρες

Όλοι το ξέρουμε. Μας το λένε γιατροί, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κτλ. Το στρες κάνει κακό στην υγεία και παχαίνει. Νομίζουμε πως κατά την περίοδο των γιορτών χαλαρώνουμε και ξεφεύγουμε λίγο από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και αυτή η περίοδος μπορεί να γίνει στρεσογόνος παράγοντας για πολλούς ανθρώπους.

Για πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει πως θα συναναστραφούν συγγενείς με τους οποίους δεν τα πηγαίνουν καλά ενώ για άλλους ότι αυτή η περίοδος τους είναι δύσκολη διότι θα έρθουν αντιμέτωποι με συναισθηματικά κενά και ανασφάλειες που τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθούν να αποφύγουν. Οικογενειακές υποχρεώσεις, ψώνια της τελευταίας στιγμής, μετακινήσεις και ταξίδια. Ό,τι κι αν είναι εκείνο που δημιουργεί το στρες, το δημιουργεί. Και τότε συμβαίνουν διάφορα με το σώμα και τις ορμόνες μας που δημιουργούν τις συνθήκες που μας οδηγούν στο να φάμε παραπάνω. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Βλέπετε ο εγκέφαλός μας είναι πανέξυπνος και ξέρει πως σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται γρήγορη ενέργεια και κάτι που θα του δώσει στιγμιαία ευχαρίστηση και χαλάρωση. Επίσης, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν εκκρίνει σεροτονίνη και η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται μεταξύ άλλων όταν τρώμε υδατάνθρακες, βλέπε ζάχαρη, γλυκά, μακαρόνια κτλ. Τι καλύτερο, λοιπόν, από έναν λαχταριστό κουραμπιέ; Το ένα όμως φέρνει το άλλο και καταλήγουμε να τρώμε υπερβολικά για δίχως να αντιλαμβανόμαστε τις βαθύτερες αιτίες.

Δεν χρειάζεται, όμως, να επιτρέπουμε στο χρόνιο στρες να κυριαρχεί. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με διαλογισμό, μια αγκαλιά, με περπάτημα, λίγη σωματική άσκηση, βαθιές αναπνοές και γέλιο. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε τι μας συμβαίνει και να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε λίγο τις συνθήκες.

3. Πείνα

Ξέρω, ξέρω… Ποια πείνα θα μου πείτε. Τέτοιες μέρες, άλλωστε, υπάρχει γύρω μας πληθώρα φαγητών και γλυκών. Πώς γίνεται να πεινάμε;

Κι όμως. Το σώμα μας δεν έχει την ίδια αντίληψη με εμάς σε ό,τι αφορά την πείνα. Δεν του είναι αρκετό το να γεμίζει το στομάχι μας. Χρειάζεται και θρεπτικές ουσίες για να χορτάσει πραγματικά και όταν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών ουσιών στο σώμα οδηγούμαστε σε χρόνια υπερφαγία την οποία προσπαθούμε μάταια να ελέγξουμε.

Η ποιότητα του τι τρώμε παίζει τεράστιο ρόλο στο αν θα φάμε παραπάνω. Εάν δε με πιστεύετε δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό που θα αποτελείται, ας πούμε, από 2 βραστά αυγά, μισό αβοκάντο και λίγα καρύδια κι ένα τσάι με προσθήκη από φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι.

Όταν τρώμε πράγματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες η πραγματική μας πείνα δεν ικανοποιείται και είναι απολύτως λογικό να τρώμε παραπάνω κενές θερμίδες. Τι να σου κάνει κι αυτό το έρμο το κορμί; 🙂

4. Έλλειψη ύπνου

Σίγουρα γνωρίζετε πως η έλλειψη ύπνου βλάπτει την υγεία. Το ξέρατε, όμως, πως παχαίνει κι από πάνω;

Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Πολλοί από εμάς όμως δεν αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία μας και τη ζωή μας και πάσχουμε ήδη από έλλειψη ύπνου. Όταν σε αυτήν προστίθενται τα ξενύχτια και η κραιπάλη των γιορτών τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Έλλειψη ύπνου σημαίνει αυξημένα επίπεδα στρες και είπαμε τι μας κάνει το στρες. Ας μην τα ξαναλέμε.

Ένα άλλο κακό που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που οικειοθελώς θέλει να κυκλοφορεί με αδύναμο ανοσοποιητικό, γι’ αυτό, κοιμηθείτε! Ο ύπνος δεν είναι αγγαρεία, είναι προτεραιότητα.

5. Κακός σχεδιασμός

Δεν χρειάζεται να αποφύγει κανείς τα γιορτινά εδέσματα και να αισθάνεται πως περιορίζεται. Εννοείται πως οι μέρες απαιτούν να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά με καλό φαγητό και καλή παρέα. Το θέμα είναι να φροντίζουμε ταυτόχρονα και τον εαυτό μας και κάτι τέτοιο γίνεται μόνο όταν έχουμε φροντίσει από πριν να καλύψουμε τις διατροφικές του ανάγκες στα γεύματα που μπορούμε να ελέγξουμε και είναι και τα πιο σημαντικά.


Οι γιορτές είναι ευκαιρία για όλους μας χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε λίγο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Είναι ευκαιρία για ανασκόπηση και περισυλλογή. Ας μην αφήνουμε όλα τα παραπάνω να αποτελούν λόγο να αισθανόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά.

Δε χρειάζεται να πάρει κανείς κιλά για να περάσει καλά με τους οικείους του. Εγώ σας εύχομαι πολλά κιλά αγάπης και υγείας, τόσο για εσάς όσο και για εκείνους που αγαπάτε. ❤

Επιπλέον υλικό που θα σε βοηθήσει:

Χρήσιμο; Μοιράσου το!

Φύλλις Γαβριηλίδου: Είμαι η Φύλλις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να χτίσεις μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, μέσα από εργαλεία που οδηγούν σε επίγνωση, αυτογνωσία, δράση.

Φύλλις Γαβριηλίδου

Podcaster | Writer | TEDx Speaker

Όποτε είσαι έτοιμη/ος, υπάρχουν 2 ακόμα τρόποι να σε βοηθήσω:

1. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για τον Νο1 στόχο σου.

2. Μπορώ να σε βοηθήσω να επικοινωνείς αποτελεσματικά την αξία που προσφέρεις και να δημιουργείς ευκαιρίες για τον εαυτό σου.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Κάθε Παρασκευή μερικές χιλιάδες πολύ ψαγμένοι και ενημερωμένοι αναγνώστες λαμβάνουν το δωρεάν newsletter μου Φυλλισοφίες:

Υλικό και πρακτικές που οδηγούν σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.

Συμπλήρωσε εδώ την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να μη χάσεις το επόμενο.