Θα ήθελες να είχες καλύτερη συγκέντρωση;
Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλο πως δε μπορείς να συγκεντρωθείς εύκολα; Στο σχολείο πώς τα πήγαινες με το θέμα της συγκέντρωσης;
Προσωπικά τα πήγαινα χάλια…
Το μυαλό μου έτρεχε σε χίλιες δυο κατευθύνσεις και δε μπορούσα να συγκεντρωθώ για περισσότερο από δυο- τρία λεπτά σε κάτι. Ένα λόγος ήταν το γεγονός ότι βαριόμουν. (Σε μαθήματα που με ενδιέφεραν και ήταν καλός και ο καθηγητής τα κατάφερνα, βέβαια, κάπως καλύτερα…) Ένας άλλος λόγος, όμως, ήταν το γεγονός πως δε μου είχε μάθει ποτέ κανείς τον τρόπο.
Μεγαλώσαμε ακούγοντας τη φράση “συγκεντρώσου” ή “πρέπει να μάθεις να συγκεντρώνεσαι”, αλλά ποτέ κανείς δεν ήρθε να μας δείξει με ποιον τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Αποτέλεσμα:
Όταν το μυαλό είναι σε διάσπαση συνέχεια δε μπορείς ξαφνικά να καταφέρεις να διαβάσεις δυο συνεχόμενες ώρες και να είσαι 100% συγκεντρωμένος.
Δεν πάει έτσι… Η συγκέντρωση είναι και αυτή μια δεξιότητα και ως τέτοια θα πρέπει πρώτα να βρεις τρόπο να την καλλιεργήσεις για να την έχεις. Μια δεξιότητα, όμως, δεν καλλιεργείται από τη μια μέρα στην άλλη. Το μόνο σίγουρο είναι πως καλλιεργείται και μπορείς να το κάνεις.
Έχε επίσης στο νου πως όταν είμαστε παιδιά την έχουμε αυτήν τη δεξιότητα. Παρατήρησε ένα παιδί να κάνει πράγματα που του αρέσουν πραγματικά και δες πόσο συγκεντρωμένο είναι. Το θέμα είναι τι γίνεται μεγαλώνοντας και πώς απεκπαιδευόμαστε από το να μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε ένα μόνο πράγμα.
Ας δούμε, όμως, μερικά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή για να αποκτήσεις καλύτερη συγκέντωση.
Βήμα 1ο: Τι σημαίνει συγκέντρωση
Για να μπορέσεις να αποκτήσεις καλύτερη συγκέντρωση χρειάζεται πρώτα να κατανοήσεις τι ακριβώς σημαίνει. Συγκέντρωση σημαίνει το να είσαι σε θέση να επικεντρωθείς 100% σε ένα μόνο πράγμα για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ένα μόνο πράγμα.
100%.
Αυτό μας πηγαίνει απευθείας στο δεύτερο βήμα που είναι το απόλυτο αντίθετο του πρώτου…
Βήμα 2ο: Απόφυγε τα διαρκή ερεθίσματα από το περιβάλλον
Με άλλα λόγια: περιόρισε το multitasking.
Multitasking σημαίνει το να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δυστυχώς, όταν η προσοχή διασπάται είναι σχεδόν αδύνατον το να αποδόσεις το ίδιο καλά σε όλα και να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάποιο λάθος θα γίνει, θα χάσεις σίγουρα χρόνο είτε λόγω λάθους είτε λόγω διάσπασης και το χειρότερο; “Εκπαιδεύεις” το μυαλό σου στο να ΜΗ συγκεντρώνεται.
Βλέπεις, γινόμαστε καλοί σε οτιδήποτε κάνουμε συχνά. Αν εσύ λοιπόν μαθαίνεις στο μυαλό σου συχνά πυκνά να μη συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα μέσω του multitasking, δυστυχώς, άθελά σου, γίνεσαι καλός/ή στο να μη μπορείς να συγκεντρωθείς…
Βήμα 3ο: Παρακολούθησε άλλους ανθρώπους όταν συγκεντρώνονται
Πάρε μαθήματα από τους γύρω σου. Δες τη φυσιολογία των άλλων την ώρα που είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι σε κάτι για να καταλάβεις καλύτερα τη δική σου και να οπτικοποιήσεις το πού θέλεις να φτάσεις.
Μπορείς να το κάνεις πολύ απλά αυτό πηγαίνοντας ένα βραδυ σινεμά. Την ώρα κάποιας πολύ έντονης και ενδιαφέρουσας σκηνής, πάρε τα μάτια σου από την οθόνη και κοίτα γύρω σου. Θα δεις πόσο απορροφημένοι είναι όλοι από την ταινία, πόσο ήρεμοι, πόσο αργή είναι η αναπνοή τους και πως δεν ανοιγοκλείνουν καλά καλά τα μάτια. Σε αυτήν την κατάσταση είναι δύσκολο να τραβήξει κάτι άλλο την προσοχή τους.
Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση συγκέντρωσης που θέλεις να πετύχεις. Μάλιστα, είμαι σίγουρη πως την πετυχαίνεις συχνά πυκνά χωρίς να το συνειδητοποιείς. Το στοίχημα είναι να μάθεις να το κάνεις κατά βούλησιν.
Βήμα 4ο: Αποφάσισε σε τι ακριβώς θέλεις να συγκεντρωθείς
Πολλές φορές ευχόμαστε να είχαμε καλύτερη συγκέντρωση, δεν έχουμε όμως ξεκαθαρίσει απολύτα μέσα μας σε τι ακριβώς θέλουμε να συγκεντρωθούμε. Αν, όμως, δεν το ξεκαθαρίσεις, πράγμα που σημαίνει να βάλεις προτεραιότητες ώστε να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, θα καταλήγεις πάντα στο να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να μην συγκεντρώνεσαι τελικά σε κανένα.
Βήμα 5ο: Αποφάσισε πως θα συγκεντρώνεσαι 100% σε εκείνο που κάνεις κάθε φορά
Η λέξη κλειδί εδώ είναι η πρόθεση. Αν υπάρχει πρόθεση, ο τρόπος πάντα βρίσκεται. Αν από την αρχή έχεις ξεκαθαρίσει πως θα συγκεντρωθείς ο κόσμος να χαλάσει, ακόμα κι αν δε φτάσεις το 100%, σίγουρα θα έχεις συγκεντρωθεί πολύ καλύτερα απ’ ότι συγκεντρωνόσουν πριν.
Τα πάντα είναι δεξιότητες. Αν δεχτείς αυτό, θα δεις πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι εξάσκηση με τον κατάλληλο τρόπο.
Βήμα 6ο: Μάθε τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεσαι ευκολότερα κατά βούλησιν
Τώρα εδώ έχω πάρα πολλά να σου πως και πρότεινω να ακούσεις αυτό το επεισόδιο από το podcast μου για να μάθεις περισσότερα. Το θέμα είναι πάντα να βρεις τον σωστό για σένα τρόπο για να το κάνεις ενδιαφέρον για το μυαλό σου. Όσο πιο ενδιαφέρον τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωσή σου. Απλό, αλλά ζωτικής σημασίας.
Βήμα 7ο: Κάνε διαλείμματα
Όσο κι αν πιστεύεις πως δεν τα χρειάζεσαι, το μυαλό σου εκλιπαρεί για αυτά και, όταν δεν του τα παρέχεις, απλά αρχίζει να υπολειτουργεί, να τρέχει σε άλλες κατευθύνσεις και γενικά να παίζει παιχνίδια με τη συγκέντρωσή σου.
Το μυαλό χρειάζεται συχνά διαλείμματα -συνήθως ανά 20’- 30’-, όχι για να ξεκουραστεί, αλλά για να “πάρει μια ανάσα”, να “χωνέψει” όσα έκανε μέχρι εκείνη την ώρα και να εκτιμήσει για λίγο τη στιγμή και το περιβάλλον.
Κάνε του τη χάρη έστω για δυο- τρία λεπτάκια. Θα δεις πως έτσι η προσοχή σου θα είναι πολύ πιο εστιασμένη και θα καταφέρνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.
Βήμα 8ο: Μείνε ήρεμος
Για μέγιστη και καλύτερη συγκέντρωση απαιτείται ένα χαλαρός νους και επιμένω πάντα πολύ σε αυτό στα μαθήματά μου.
Ένα μυαλό σε συνθήκες στρες υπολειτουργεί έως και κατά 80% και σίγουρα του είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί και να κάνει δουλειά που απαιτεί πνευματική διαύγεια και εγρήγορση. Μπορείς να μάθεις να χαλαρώνεις και να ηρεμείς τον εαυτό σου, όσο αγχώδης κι αν είσαι.
Τα πάντα είναι δεξιότητες. Η διαχείριση άγχους δεν αποτελεί εξαίρεση, αρκεί να βρεις τον τρόπο και να μάθεις να το κάνεις.
Βήμα 9ο: Μάθε να αναπνέεις βαθιά
Αυτό συνδέεται άμεσα με το παραπάνω. Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή “χακάρει” το σύστημα. Αυτό σημαίνει πως δίνει το σήμα στην καρδιά πως όλα είναι καλά και εκείνη με τη σειρά της ειδοποιεί τον εγκέφαλο πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως μπορεί να χαλαρώσει.
Το στρες είναι μηχανισμός άμυνας του οργανισμού και αμυνόμαστε όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο περιβάλλον. Το μυαλό δε μπορεί, όμως, να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πραγματικό και μη πραγματικό κίνδυνο. Για εκείνο είτε βρίσκεσαι στη ζούγκλα και σε κυνηγούν λιοντάρια είτε στο γραφείο και μαλώνεις με κάποιον πελάτη στο τηλέφωνο είναι το ίδιο πράγμα. Είναι στο χέρι σου να του δώσεις το μήνυμα πως όλα είναι καλά και η αναπνοή είναι το κλειδί.
Βήμα 10ο: Μάθε να συγκεντρώνεσαι μέσα από τεχνικές και ασκήσεις συγκέντρωσης
Είναι άλλο το να πεις απλά σε κάποιον να συγκεντρωθεί και άλλο του να του μάθεις πώς να το κάνει. Επειδή, λοιπόν, ξέρω πως μπορείς να το πετύχεις και να καλλιεργήσεις με τον καιρό τη δεξιότητα του να συγκεντρώνεσαι κατά βούλησιν όποτε θέλεις, προτείνω να ακούσεις αυτό το επεισόδιο από την εκπομπή μου The Brain Hacking Academy και να ξεκινήσεις να εξασκείσαι σήμερα κιόλας.
Αν ακολουθήσεις τα βήματα και τις οδηγίες μας, θα δεις πολύ σύντομα μεγάλη διαφορά και θα είμαι εδώ για να γιορτάσουμε μαζί την επιτυχία σου. Έτοιμος/η;