Τελικά, τι θέλεις να κάνεις;

από Φύλλις Γαβριηλίδου
478 επισκέψεις

Γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για τον σκοπό που οφείλουμε να έχουμε στη ζωή, για το πόσο σημαντικό είναι να τον βρούμε και να κάνουμε τα πάντα για να τον πετύχουμε.

Είναι αλήθεια. Αν βρεις τον σκοπό σου, θα έχεις μια πολύ πιο γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή. Μήπως όμως μιλάμε εκ του ασφαλούς ή απλά εκφράζουμε έτσι τον ευσεβή μας πόθο να βρούμε τον δικό μας σκοπό;

Δεν είναι εύκολο να βρεις εκείνο το ένα που θέλεις να κάνεις, ούτε είναι απλό το να ξεκινήσεις, ακόμα κι αν το έχεις βρει. Τις περισσότερες φορές βρίσκεις τον εαυτό σου χαμένο σε έναν ωκεανό από πιθανότητες και, ως γνωστόν, όσο περισσότερες οι επιλογές τόσο δυσκολότερο το να αποφασίσεις.

Μιλάω εκ πείρας και σίγουρα απέχω ακόμα από το να βρω εκείνο το ένα που θέλω να κάνω. Αυτό όμως δε σημαίνει πως βρίσκομαι μακριά από το να το βρω. Άσε που σίγουρα δεν είναι μόνο ένα, είναι απλά το ένα που ενώνει όλα τα υπόλοιπα.

Δεν είναι απαραίτητο να το βρεις από την αρχή. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αρχίσεις να δρας. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει όσο περιμένεις.

Ξεκίνα με το να αποφασίσεις πού βρίσκεσαι, ποιες συνθήκες καθορίζουν τη ζωή σου τώρα και τι από αυτά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.

Συνέχισε αποφασίζοντας τι αγαπάς πολύ να κάνεις και ποιος θέλεις να είσαι στο τέλος της διαδρομής. Εκείνο που χρειάζεται είναι απλά να βρεις τρόπο να γεμίσεις το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην αφετηρία και το “τέρμα”. Τι πρέπει να μάθεις; Πώς πρέπει να εξελιχθείς; Τι δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσεις;

Το τέρμα ίσως να μην είναι το ίδιο πάντα, ίσως αλλάζει ανάλογα με το πόσο αλλάζεις εσύ. Τα βήματα όμως πρέπει να τα κάνεις και σίγουρα δε θα ξέρεις ποτέ πού πραγματικά σε οδηγούν.

Γνώμη μου είναι πως είναι καλύτερο το να έχεις ξεκάθαρη πρόθεση. Οι συγκεκριμένοι στόχοι τείνουν να μας περιορίζουν και να μη μας επιτρέπουν να δούμε όλες τις δυνατότητες γύρω μας. Η πρόθεση όμως δίνει κίνητρο, αφήνει ανοιχτά μονοπάτια και δίνει το ελεύθερο να αλλάξεις πορεία αν εκείνη που έχεις πάρει πάψει να σε εξυπηρετεί.

Ποιος θα ήσουν αν αύριο ξυπνούσες και είχες φτάσει με έναν μαγικό τρόπο στον προορισμό σου; Τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις εκεί; Τι θέλεις τελικά να κάνεις;

2 Σχόλια

Hermine. 24 Αυγούστου 2017 - 05:55

Όλοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις αργά ή γρήγορα. Αυτό που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εξ’ ολοκλήρου όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση είναι το πόσο οριστική μπορεί να είναι η απόφασή μας. Δυστυχώς ξεχνάμε πώς ή απόφαση παίρνεται με τα δεδομένα του παρόντος, όσο κι αν προσπαθούμε να την προβάλουμε στο μέλλον.
Όταν σκεφτόμουν για το σκοπό της ζωής μου κατέληξα πως όποιος κι αν είναι. πρέπει να είναι μπορεί να αφορά την ψυχή μου και να μπορεί να μεταλλάσεται και να αλλάζει μαζί μου, όσο κι εγώ μαζί του.
Με κίνδυνο να γίνω γραφική θα πώ το δικό μου σκοπό. Να είμαι ευτυχισμένη! Μπορεί να ακούγεται κλισέ, άλλά δεν είναι για μένα. Θέλει πολλή δουλειά, προσπάθεια, αφοσίωση για να νιώθεις ευτυχισμένος (και οχι μόνο να δείχνεις). Όπως και κάθε σκοπός που σέβεται τον εαυτό του!
Ευχαριστώ για το χώρο!

Reply
Phyllis Gabriel 24 Αυγούστου 2017 - 08:05

Αυτός είναι ο λόγος που μιλάω για πρόθεση και όχι για στόχο. Οι στόχοι αλλάζουν, η πρόθεση παραμένει και μας βοηθά να ανακαλύψουμε νέους στόχους.

Reply

Άφησέ το σχόλιό σου