Η καλή μνήμη είναι ένα προσόν που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Δεν είναι όμως κάτι ακατόρθωτο. Αντιθέτως, μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό το προσόν μέσα από εξάσκηση. Μερικοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσεις την εξάσκησή σου είναι οι ασκήσεις μνήμης που θα βρεις παρακάτω.

Άσκηση 1:

Βάλε στόχο το να θυμάσαι τα ονόματα όλων όσων γνωρίζεις.
Έχε στον νου πως τα πρώτα έξι δευτερόλεπτα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το τι θα κάνεις σε αυτό το διάστημα με το όνομα που θα ακούσεις καθορίζει το αν θα θυμάσαι το όνομα αργότερα.

Δοκίμασε να παρατηρήσεις το πρόσωπο που συνομιλητή σου. Τι σου κάνει εντύπωση; Έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Τι χρώμα είναι τα μάτια του;
Όσο παρατηρείς όλα αυτά, επανέλαβε νοερά το όνομά του.
Εναλλακτικά, μπορείς να σκεφτείς ποιον άλλο γνωρίζεις με το ίδιο όνομα και να βάλεις στη φαντασία σου τα δύο αυτά πρόσωπα να κάνουν κάτι μαζί. Μπορεί για παράδειγμα να τους φανταστείς να χωρεύουν ταγκό ή να παίζουν ρακέτες σε ένα χωράφι με παπαρούνες. Όσο πιο αστεία η εικόνα που θα φτιάξεις τόσο το καλύτερο. Η καλή μνήμη χρειάζεται ζωηρές, πολύχρωμες και ευφάνταστες εικόνες.

Άσκηση 2:

Άφησε τις λίστες για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ κατά μέρος και δοκίμασε να απομνημονεύεις όσα πρόκειται να αγοράσεις.
Δημιούργησε ένα μικρό Παλάτι της Μνήμης και τοποθέτησε τα αντικείμενα ή τα τρόφιμα εκεί με τη σειρά.

Μην ξεχνάς να κάνεις τις εικόνες όσο πιο αστείες, τραγικές ή παράλογες γίνεται.

Άσκηση 3:

Εδώ ο στόχος είναι το να θυμάσαι πάντα πού πάρκαρες το αυτοκίνητό σου ή πού άφησες τα κλειδιά. Μπορείς να βάλεις στόχο όποιο άλλο αντικείμενο συνηθίζεις να ξεχνάς.
Αφού παρκάρεις ή τοποθετήσεις κάπου το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, βγάλε μια νοερή φωτογραφία.

Τι εννοώ;
Κοίταξε το αυτοκίνητο ή το αντικείμενο και όσα το περιβάλλουν και ανοιγόκλεισε τα μάτια σα να πατάς το κουμπί μιας φωτογραφικής μηχανής. Αυτό αναγκάζει το μυαλό να συγκεντρωθεί σε εκείνο που θέλεις να θυμάσαι αργότερα και η “φωτογραφία” κάνει την απομνημόνευση εύκολη.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις τις νοερές εικόνες που θέλεις να θυμάσαι για καιρό. Η καλή μνήμη δε χτίζεται με τη μία φορά. Καλό είναι να κάνεις την πρώτη επανάληψη μέσα στο πρώτο πεντάωρο. Η επόμενη μπορεί να είναι την επόμενη μέρα. Έπειτα μια εβδομάδα και έναν μήνα μετά. Δε θα σου πάρει περισσότερο από ένα-δυο λεπτά και θα δεις πως θα αρχίσεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα.
Η ιδανική επανάληψη λέγεται Επανάληψη σε Αυξανόμενα Διαστήματα ή αγγλιστί Spaced Repetition και μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτήν εδώ.

 

Κάπου εδώ θα σε αφήσω. Θυμήσου να μοιραστείς αυτό το άρθρο με εκείνους που πιστεύεις πως χρειάζεται να το διαβάσουν και μη διστάσεις να αφήσεις το μήνυμα ή το σχόλιό σου για ό,τι σε απασχολεί. Μπορείς ακόμα να γραφτείς παρακάτω στο newsletter της σελίδας και να αποκτήσεις πρόσβαση σε επιπλεόν υλικό και προσφορές, καθώς και να λαμβάνεις πρώτος πρώτος όλα τα άρθρα της σελίδας. 

Καλή, δημιουργική και αξιομνημόνευτη συνέχεια!
Φύλλις

Θέλεις περισσότερα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξή σου;

Κάνε την εγγραφή σου τώρα και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του newsletter μου Φυλλισοφίες. Σε περιμένει κάθε Παρασκευή υλικό που θα σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, ακόμα και να βρεις τον τρόπο να αλλάξεις τη ζωή σου.

Είναι δωρεάν και τα στοιχεία σου είναι ασφαλή μαζί μου. Α! Και δε σπαμάρω ποτέ. Υπόσχεση.