Ένα από τα πράγματα τα οποία πάντα με δυσκόλευαν είναι το να ζητάω βοήθεια. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο μου είναι να ζητήσω τη βοήθεια του οποιουδήποτε για το οτιδήποτε.

Δε θα επικεντρωθώ στο γιατί. Το θέμα είναι πως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που καλούμαι να μάθω στη ζωή είναι το να ζητάω τη βοήθεια των άλλων.

Γιατί στο λέω αυτό; Ζούμε σε μια κοινωνία της οποίας ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι το ότι ανήκουμε. Δε μπορούμε να απομονωθούμε, να κλειστούμε στο καβούκι μας και να πούμε ότι θα είμαστε μόνοι μια ζωή. Ανήκουμε. Και μάλιστα η ανάγκη του ανήκειν είναι μια από τις ισχυρότερες ανάγκες του ανθρώπου η οποία μπορεί να καπελώσει άλλες ανάγκες, όπως την ανάγκη του δημιουργείν.

Μου είναι λοιπόν τρομερά δύσκολο το να ζητάω τη βοήθεια των άλλων. Από τότε όμως που πιέζω τον εαυτό μου να το κάνει και προσπαθώ πολύ στοχευμένα να βρίσκω λόγους για να ζητήσω βοήθεια από κάποιον -ή να ζητήσω κάτι τελοσπάντων, όχι απαραίτητα βοήθεια- συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη αξία αυτό έχει τελικά. Το να έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε κάποιον άλλο μας δίνει απίστευτη χαρά και μας κάνει να αισθανόμαστε άνθρωποι. Μέσα από το να βοηθάμε ο ένας τον άλλο ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματική μας ουσία. Στην πραγματικότητα, εκείνος που ζητάει κάνει ένα δώρο στον απέναντι, γιατί δεν είναι εύκολο το να βοηθήσεις κάποιον αν δε στο ζητήσει.

Μία από τις ωραιότερες ομιλίες που έχω δει στο TED ήταν εκείνη της Amanda Palmer, η οποία είχε τον τίτλο The Art of Asking.  Έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω στο θέμα (με τον ίδιο τίτλο) και περιγράφει πως η ίδια κατάφερε να καλλιεργήσει μια απίστευτα όμορφη σχέση με το κοινό της, η οποία βασίζεται στο να βοηθάει και να βοηθιέται, στο να δίνει και να ζητάει.

Είναι μεγάλη η δύναμη που κρύβεται πίσω από την προσφορά και είναι προσφορά ακόμα και το να ζητάς βοήθεια.

Το γεγονός ότι φοβάμαι να ζητήσω το οτιδήποτε από οποιονδήποτε είναι για μένα ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα της ζωής μου. Και πραγματικά ευχαριστώ όσους μου έχουν δώσει την ευκαιρία να τους βοηθήσω εγώ η ίδια. Η χαρά που έχω πάρει από αυτό και η ανθρωπιά που έχω αισθανθεί δε συγκρίνεται σε τίποτα με οτιδήποτε άλλο υλικό έχω κερδίσει.

Θέλεις περισσότερα πολύτιμα εργαλεία για την εξέλιξή σου;

Κάνε την εγγραφή σου τώρα και γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του newsletter μου Φυλλισοφίες. Σε περιμένει κάθε Παρασκευή υλικό που θα σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, ακόμα και να βρεις τον τρόπο να αλλάξεις τη ζωή σου.

Είναι δωρεάν και τα στοιχεία σου είναι ασφαλή μαζί μου. Α! Και δε σπαμάρω ποτέ. Υπόσχεση.