Creativity Workshop «Φάε τη σοκολάτα σου»

Η αξία της δημιουργικής γραφής στη ζωή μας


Τι είναι εκείνο που σου έρχεται στο νου όταν ακούς τους όρους Δημιουργική Γραφή και Νοητική Χα
ρτογράφηση; Θα σου πω τι σκέφτομαι εγώ. Αυτά τα δυο αποτελούν για μένα μια απίστευτη ευκαιρία. Ευκαιρία για αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ευκαιρία να καταλάβεις, να ξεκλειδώσεις και να καλλιεργήσεις ικανότητες και δεξιότητες που δεν έχεις ιδέα πως κρύβεις μέσα σου. Ευκαιρία να βελτιώσεις τα λεγόμενα human skills που είναι απαραίτητα τη σήμερον ημέρα και δε διδάσκονται πουθενά.

Πώς θα το καταφέρεις αυτό;  Παίρνοντας μέρος στα workshops δημιουργικότητας που ετοιμάζω και που με χαρά θα σε υποδεχτώ για να δημιουργήσουμε μαζί από διηγήματα έως μια υπέροχη νουβέλα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσω να σου δώσω όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιώ η ίδια, όχι μόνο κατά τη συγγραφή αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής μου.

Γιατί το κάνω αυτό; Αγαπώ τη συγγραφή και έγραφα πάντα. Μάλιστα, εκδόθηκε φέτος το πρώτο μου βιβλίο με τον τίτλο Ονειρόκοσμος˙ Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Δεν ήταν όμως πάντα εύκολο, ούτε και μπορούσα πάντα να γράψω με την ίδια ευκολία που γράφω τώρα. Χρειάστηκε να περάσω από πολλά στάδια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του να μη γράφω καθόλου για πολύ καιρό. Επειδή όμως αγαπώ τη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς είμαι πέρα από όλα τα άλλα και εκπαιδευτικός, φροντίζω να βρίσκω διαρκώς τεχνικές και εργαλεία που βοηθούν τόσο τους μαθητές μου όσο κι εμένα την ίδια. Έτσι η συγγραφή έγινε κάτι εύκολο και δε χρειάζεται πια να περιμένω να έρθει με κάποιον μαγικό τρόπο η έμπνευση ή να γίνομαι αναβλητική επειδή νομίζω πως δεν έχω τι να γράψω.

Η απεικόνιση της σύνθετης σκέψης

Ένα κομμάτι του workshop είναι η Δημιουργική Γραφή και είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις. Πρόκειται να δημιουργήσεις τα δικά σου κείμενα, μέσα από αυτά να βρεις τρόπους να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητά σου και να βρεθείς λίγο πιο κοντά στην Πηγή και τη Δημιουργική Διάνοια που είναι κοινή για όλους, όπως συνηθίζω να λέω. Το δεύτερο κομμάτι είναι πιο tricky.

Tι είναι η Νοητική Χαρτογράφηση ή αλλιώς mind mapping;

Καταρχάς, είναι ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο εργαλείο οργάνωσης της σκέψης. Αποτελεί μια απεικόνιση των σκέψεών μας σε μορφή χάρτη. Ένας νοητικός χάρτης μας δίνει τη μεγάλη εικόνα ενός γνωστικού αντικειμένου ή εκείνου που αναδύεται από την ίδια μας τη φαντασία και μας βοηθάει να δούμε τις συνδέσεις μεταξύ τμημάτων γνώσης ή να ενώσουμε μεταξύ τους φαινομενικά ασύνδετα σημεία και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο και πρωτότυπο χρησιμοποιώντας όλα όσα έχουμε ήδη μέσα μας.

Καθώς τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου συνεργάζονται

  • απελευθερώνεται η φαντασία και ο εγκέφαλος αφήνεται στο να λειτουργήσει μιμούμενος τη φυσική του τάση, εκείνη της δημιουργίας συνάψεων
  • γίνονται εμφανείς οι συνδέσεις μεταξύ μεμονωμένων πληροφοριών
  • διευκολύνεται θεαματικά ο γραπτός λόγος
  • ξεκαθαρίζει η μεγάλη εικόνα ενός γνωστικού ή μη αντικειμένου
  • βελτιώνονται εξαιρετικά η κατανόηση, η συγκέντρωση και η μνήμη

Δε θα αναλωθώ προσπαθώντας να  μεταδώσω γνώσεις και θεωρία που μπορείς να βρεις με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. Αυτό που θέλω είναι να σου δώσω όλα εκείνα τα εργαλεία που ξέρω καλά πόσο χρήσιμα είναι, ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις με αυτά που ήδη έχεις και σε καθιστούν μοναδικό/ μοναδική. Η Δημιουργική Γραφή και η Νοητική Χαρτογράφηση αποτελούν λοιπόν απλά το μέσον για κάτι πολύ σημαντικότερο από το τελικό κείμενο. 

Πέρα από αυτό θα κάνουμε μαζί χρήση κάθε νέου και παλιού εργαλείου που μας προσφέρεται και θα δημιουργήσουμε από κοινού έναν δικό μας κόσμο.


Εάν είσαι στο στάδιο της ζωής σου που:

  • Θέλεις να μάθεις τεχνικές για να γράφεις και να εκφράζεσαι ευκολότερα μέσα από αυτό
  • Θέλεις να εξασκήσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου
  • Θέλεις να βρεις έναν τρόπο να βάζεις σε τάξη τις σκέψεις σου, σε ότι αφορά τη μάθηση, τη λήψη αποφάσεων ή ακόμα και την οργάνωση της καθημερινότητάς σου
  • Θέλεις να ανακαλύψεις ένα τρόπο να βρίσκεις λύσεις εκεί που δε φαίνεται να υπάρχουν

τότε μάλλον είσαι κατάλληλος υποψήφιος για το εργαστήρι μου και θα χαρώ να σε γνωρίσω από κοντά.

Τι λες; Θα ξεκινήσεις μαζί μου το ταξίδι;

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί και θα επικοινωνήσω πολύ σύντομα μαζί σου. Μη σε απασχολεί η γεωγραφική μας απόσταση. Δικαιολογίες ψάχνω για να κάνω ταξίδια. 😉