Ας γνωριστούμε

Είναι κάτι νύχτες που δεν μπορώ να κοιμηθώ. Στο μυαλό μου επικρατεί αναρχία. Σκέψεις στροβιλίζονται, διαδεχόμενες η μία την άλλη και μια φωνή από πολύ βαθιά μου λέει “Σήκω. Στρώσου να γράψεις. Δεν πρόκειται να σε αφήσω να κοιμηθείς.”

Πράγματι, μου είναι αδύνατον να κοιμηθώ γιατί πρέπει να γράψω όλα αυτά που σκέφτομαι προτού τρελαθώ. Είναι καιρός που φλερτάρω με την σκέψη να ξεκινήσω ένα blog. Τώρα θα μου πείτε, γιατί; Τι είναι εκείνο που ντε και καλά πρέπει να γράψεις, και θα έχετε και δίκιο. Πριν όμως εξηγήσω το στόχο και τη θεματολογία, θα αναφερθώ στα κίνητρα και στην ψυχολογία που με οδηγεί εδώ.

Πρώτα απ’ όλα τα βιογραφικά. Ονομάζομαι Φιλιώ Γαβριηλίδου, έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εργάζομαι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ως καθηγήτρια γερμανικών στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι εντατικά με θέματα ψυχολογίας, διατροφής και φυσικής κατάστασης από καθαρά προσωπικό ενδιαφέρον και έχω αποκομίσει γνώσεις που θεωρώ πολύ σημαντικές για την προσωπική μου εξέλιξη. Πέρα από όλα αυτά είμαι συγγραφέας και το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή με τον τίτλο Ονειρόκοσμος˙ Το Μέσο Φάσμα, ο Κρύσταλλος και ο Εφιάλτης. Πάμε τώρα σε εκείνα που με καίνε.

Από μικρή αισθανόμουν μέσα μου μια φλόγα. Τη φλόγα της μάθησης και της επιθυμίας για γνώση. Όποιον φίλο μου και να ρωτήσετε θα σας πει πως όταν ένα θέμα με ενδιαφέρει το «ξεφτιλίζω», φροντίζω να μάθω τα πάντα γι’ αυτό διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας εκπομπές, βρίσκοντας πηγές στο ίντερνετ και όπου αλλού μπορώ. Κατέληξα έτσι να διαβάζω στο πανεπιστήμιο μέχρι και θρησκευτικά κείμενα για αναλύσω έργα του Κάφκα, να μάθω τα πάντα για την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου που υπεραγαπώ, να βελτιωθώ στην διαχείρηση τάξης, ώστε να γίνω καλύτερη καθηγήτρια για τους μαθητές μου και να μάθω όλα τα μαρκετινίστικα και μη τρικ που μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό καθώς και το πώς λειτουργεί και μπορεί να αλλάξει μια συνήθεια, για να μπορέσω να κόψω το κάπνισμα. Έμαθα επίσης όσο περισσότερα μπορούσα, και μαθαίνω ακόμα, περί διατροφής, υγιεινής ζωής και άθλησης, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ξύπνησε μέσα μου η ανάγκη να γυμνάζομαι και να αισθάνομαι υγιής. Μέσα σε όλα αυτά είχα την ευτυχία να περάσω και να ξεπεράσω την ολόδική μου διατροφική διαταραχή και λέω ευτυχία πολύ συνειδητά, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα ήμουν αυτή που είμαι τώρα.

Όπως καταλαβαίνετε, ζω μια ζωή μέσα στις εμμονές. Ασχολούμαι με τα ενδιαφέροντά μου με το πάθος του ερασιτέχνη και αυτό πολλές φορές με οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Κάπως έτσι καταλήγουμε λοιπόν πάλι στην αρχή. Αισθάνομαι μέσα μου μια φλόγα να με καίει, αλλά δεν είναι μόνο η ανάγκη του να μαθαίνω διαρκώς. Νιώθω την ανάγκη να βοηθάω τους άλλους με όποιον τρόπο μπορώ. Γι’ αυτό το λόγο νιώθω τώρα πως ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας το ταξίδι μου. Δεν είναι πια απλά εσωτερική ανάγκη, αισθάνομαι πως είναι υποχρέωσή μου να το κάνω.

Ποιο ταξίδι θα ρωτήσετε τώρα. Μιλάω για εκείνο το ταξίδι που κάνουμε στα κρυφά στον φαύλο κύκλο της ανασφάλειας, των άσχημων σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων που κρύβουμε όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, στα ενδόμυχα της ψυχής μας και δε μας αφήνουν να γίνουμε αυτό που είμαστε πραγματικά.

Για πολλά χρόνια ζούσα μέσα στη νοερή φυλακή που είχα χτίσει για τον εαυτό μου: την αρνητική εικόνα που είχα για το σώμα μου και, κατ’ επέκτασιν, για τον εαυτό μου σαν σύνολο. Αυτή η αρνητική εικόνα με οδήγησε σε μονοπάτια σκοτεινά και μοναχικά. Είχα χάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μου και είχα επιτρέψει στην αμφιβολία να γίνει μόνιμος κάτοικος στην ψυχή και την καρδιά μου. Πίστευα πως δεν θα είμαι αρκετή αν δεν αδυνατίσω, δε σφίξω, δεν χάσω την κυτταρίτιδα, πως δεν θα με αγαπήσει κανείς ή δεν θα μου δείξει κανείς το ενδιαφέρον και την προσοχή που τόσο λαχταρούσα. Μέσα σε όλα αυτά όμως κακομεταχειριζόμουν εγώ η ίδια τον εαυτό μου με δίαιτες, διατροφές, σκληρή γυμναστική και άλλα τέτοια όμορφα που κάνουν οι άνθρωποι για να φτάσουν όλα εκείνα τα πρότυπα που βλέπουμε κάθε μέρα στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Μόνο που όλα αυτά είναι τεχνητά και ψεύτικα και δεν μας λέει κανείς πως το μόνο που χρειάζεται είναι να αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και να του φερόμαστε με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση. Η πραγματική ομορφιά είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας, λάμπει σαν το φως του ήλιου και δεν μπορεί κανείς να προσποιηθεί ότι την έχει, όσο κι αν βελτιώσει το σώμα του, αποκτήσει κοιλιακούς ή τους τέλειους γλουτούς. Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει αυτό που θέλουμε εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό και δεν υπάρχει άλλος που να μας καταλαβαίνει καλύτερα.

Το ταξίδι μου ήταν μεγάλο και σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα χαρώ αν οι ιστορίες μου και όλα εκείνα που σχεδιάζω και ετοιμάζω για εσάς μπορέσουν να βοηθήσουν έστω και έναν άνθρωπο να τα ξαναβρεί με τον εαυτό του και να ανακαλύψει την εσωτερική του δύναμη.

Είμαστε όλοι όμορφοι, είτε το βλέπουμε είτε όχι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο να αποτινάξουμε όλη εκείνη την πλύση εγκεφάλου που μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν είμαστε αρκετοί.

Μην συνεχίσετε λοιπόν την ανάγνωση αν όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για εσάς, αν τα έχετε όλα αυτά τα ζητήματα λυμένα μέσα σας και έχετε την τέλεια σχέση με το σώμα σας, αν αισθάνεστε όμορφα στο δέρμα σας και δεν επιτρέπετε σε τίποτα και κανέναν ποτέ να ορίσει την αξία σας και την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Μη συνεχίσετε αν δεν έχετε ανασφάλειες για τις φακίδες ή τα σπυράκια στο πρόσωπο, για το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης σας ή για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι σε σύγκριση με άλλους άντρες ή άλλες γυναίκες. Για μένα όλα αυτά δεν ήταν ποτέ δεδομένα και μου πήρε 32 ολόκληρα χρόνια για να αρχίσω να αλλάζω οπτική γωνία και να συνειδητοποιήσω πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία, πως όλα τελικά ξεκινούν και τελειώνουν μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας. Για αυτό το ταξίδι σας μιλάω και αυτό το ταξίδι είναι που θέλω να μοιραστώ.

Καλώς ήρθατε στο μυαλό μου, λοιπόν! Ελπίζω να έχετε μια πολύ ευχάριστη διαμονή! 🙂

6 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *